[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
967
3 374
93
Hello, kicsit hatásvadász képek.

Ha nem is Detroitban, de a közelben autóztam a nyáron. Nekem nem a lepusztultság jött le a környékről. És akkor finoman fogalmaztam.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Szerintem ez úgy lehetett, hogy bizonyos környékek néptelenedtek el csak és a város súlypontja átkerült egy másik környékre.
 
G

Guest

Guest
http://motherboard.vice.com/blog/ten-radically-futuristic-ideas-in-obamas-state-of-the-union-address

 

1. 3D nyomtató központok hanyatló városokban
2. tudományos költést a hidegháború szintjére emelik

3. olajpénzeket olajmentes technika fejlesztésére fordítják

4. szélenergia

5. napenergia

6. gyorsvasút

7. rugalmas energiahálózat

8. iskola

9. technikai oktatás

10. minimálbér

 

ez most a program. szinte egy az egyben az occupy mozgalom követelései. visszaveszik kínától a high-tech gyártást. igyekeznek leállni az olajról, ami drámai hatással lehet a közel-keletre (és hatványozottan a térségbeli orosz/kínai fegyverbizniszekre)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Érdekes, hogy a vonatépítésben akkora múlttal rendelkező ország mint Amerika, annyira elhanyagolta a gyorsvasutak építését. Épp itt volt az ideje.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Találtam egy nagyon érdekes videót amerikában a javak eloszlásáról. Mindenesetre elgondolkodtató.

http://youtu.be/QPKKQnijnsM
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Ez inkább rémisztő, szerintem. Ezért játszik náluk top 1%  országokkal , mint Görögország, Spanyolország, Magyarország.  :(
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Pénzügyi okokból kikötőben marad több amerikai hadihajó is
Egy ház sokáig áll az alapvető karbantartás nélkül is, és csak később lesz lakhatatlan. Az első jeleket nem is lehet észrevenni.
A SZU haditengerészete és hadserege alapvetően a pénzhiány miatt esett szét annak idején. Gondolom ott is először a háttér és támogató egységek sínylették meg, és csak azután a harcoló alakulatok.
Kiváncsi lennék, hogy ezekre a " morzsákra" hogyan reagálnak a színfalak mögött a NATO tagállamok, és reakcióik folyományaként esetleg milyen folyamatok indulnak majd meg, illetve már milyen megindult folyamatok szélesedhetnek ki. (PL: A franciák már évek óta közelednek az oroszokhoz...)
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Gépek 1/3 -a le lesz állítva , ezek pilótái csak szimulátoron repkedhetnek majd. Konfliktus esetén 60-90 nap a visszaszoktatási kurzus ideje. Nagyon úgy érzem, hogy ezek a gépek el lesznek adva(sok közülük), mint anno az F-15-ösök.

Franciáknál legalább ekkora a baj, ha nem nagyobb. Először csak szóbeszéd volt az 50%-os adóról(1m euro feletti jövedelmek esetén), aztán most már bejelentették a 75%-osat. Több a mecset már, mint a katolikus templom Fro.-ban és évi 40.000 autót gyújtanak fel a bevándorlók.

Aki már valaha is ránézett az országok adósságának grafikonjaira az láthatja, hogy azok nem lineárisan nőnek, hanem exponenciálisan.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Nagyon érdekes cikk a NATO atomfegyvereiről:

http://rt.com/op-edge/nuclear-war-iran-nato-629/

Főként az 5 NATO "nem atomhatalom" atomhatalom országról van benne szó. Hollandia,Törökország,Olaszország,Németország,Belgium. Ezeknek vannak szabadonhulló taktikai fegyverei, nemzeti intézkedési hatáskörrel(Görögországban is van atomfegyver, csak US felügyelettel).

A francia M-51 robbanófejét is Németországban készíti megrendelésre az EADS ottani vállalata, ami azért nagyon komoly dolog, mert ez ugye stratégiai fegyver. Egy esetleges széthulló EU(Soros György tegnapi kirohanása Németország ellen) esetén a britek és a németeknek lenne stratégiai fegyver készítési kapacitása.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
nem ezt a cikket kerestem, de jó lesz ez is
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2249252/Brandon-Bryant-Drone-operator-followed-orders-shoot-child--decided-quit.html



kiderült, hogy nem tudják, hogy pontosan hány embert vagy gyereket gyilkoltak le drónokkal, kik-e voltak azok, eltalálták e parasztot, akit az ellenségüknek véltek. ezzel párhuzamosan megnyesték a drónköltségvetést.

mi magyarok amúgy jó helyen kapirgálunk a drónfejlesztéssel, mert egy jó ár-érték aránnyal van keresnivaló a harmadik világban, és nem mellesleg folyamatban van a drónok bevetése az amerikai civilek (értsd: drogos négerek) elleni bevetése
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
folyamatban van a drónok bevetése az amerikai civilek (értsd: drogos négerek) elleni bevetése

Ne aggódj, nem csak azokat fogja lesni a nagytesó, hanem mindenkit. Hoznak egy törvényt, hogy bla bla bla ilyen esetekben be lehet lesni a másik kertjébe, házába a hatóságoknak, aztán megfigyelnek mindent és mindenkit. És hidd el, hogy nem az olcsó magyar drónt, hanem az ugyanannyit tudó 30x drágább amerikaiból vesznek ezer darabot, mert az "amerikai munkahelyeket hoz létre és tart fent", kozbe meg valamelyik politikus cége hozatja darabját egy marék rizsért Kínából.
 
M

molnibalage

Guest
 Nagyon úgy érzem, hogy ezek a gépek el lesznek adva(sok közülük), mint anno az F-15-ösök.
???

Minimális mennyiségű leállított / kivont F-15-öt adtak el. Izrael kapott a Sivatagi Vihar után gépeket, amik annyira voltak jó állapotban, hogy egyes források szerint szétszedték őket és pótalkatrészként voltak csak használhatóak. Lásd az F-15 írást.

Aki már valaha is ránézett az országok adósságának grafikonjaira az láthatja, hogy azok nem lineárisan nőnek, hanem exponenciálisan.
Ez általános kijelentésként marhaság. A francia atomerőmű építési hullám idején a francia államadósság kb. 20% volt, most olyan 80%. 2000 táján meg 60% tája volt. Némi cukkolással mondhatnám, hogy bármilyen adatra lehet exponenciális görbét illeszteni, csak szélsőséges kitevőt szorzót kapsz az egyenletben... Szeritnem picit gyúrj még matekra. :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
"...nem az olcsó magyar drónt, hanem az ugyanannyit tudó 30x drágább amerikaiból vesznek..."

 

Hát ez fantasztikus volt. Most is csapkodom az asztalt a röhögéstől. Mégis, hány ország van ezen a bolygón amely MQ-9 Reaper kategóriájú gépet tud készíteni? A másik kérdés, hogy hány ország van ezen a bolgyón amelynek olyan pöpec távközlési műhold hálózata van amelyen keresztűl a világ bármely pontjáról irányítani tudod őket, úgy, hogy még a szövetségeseiknek is képesek sávot biztosítani?
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
molni:

Persze, hogy nem exponenciális(költői túlzás volt), de nem is lineáris és ez a lényeg. F-15 meg azért ne bagatellizáljuk el, mert jelentős mennyiséget kapott IAF és remek darabokat is, nem csak roncsokat.

Mack:

Elvileg oroszoknak,kínaiaknak lesz, talán EU-nak is lesz, ha egyben marad.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Ezzel nem ellenzem az izraeli gépeket, csak olvastam valahol , hogy komoly US belpolitikai vita emiatt, mert ugye nem ilyen előfeltétellel lettek kivonva a gépek(közel-keleti átcsoportosítás egy tűzfészekbe, olaj a tűzre esete).

1/3 kivont gépek esete:

Szerintem Dél-Korea,Japán mindenképp bevásárol, talán Ausztrália is venni fog több gépet. EU szinte kizárva ilyen gazdasági helyzetben, talán még GCC országok F-16-osokat. F-22,B-1 lenne érdekes a két távol-keletinek, de szerintem ezekből nem kapnak Kína meg Oroszország és elsősorban katonapolitikai okok miatt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Mackensen said
"...nem az olcsó magyar drónt, hanem az ugyanannyit tudó 30x drágább amerikaiból vesznek..."

 

Hát ez fantasztikus volt. Most is csapkodom az asztalt a röhögéstől. Mégis, hány ország van ezen a bolygón amely MQ-9 Reaper kategóriájú gépet tud készíteni? A másik kérdés, hogy hány ország van ezen a bolgyón amelynek olyan pöpec távközlési műhold hálózata van amelyen keresztűl a világ bármely pontjáról irányítani tudod őket, úgy, hogy még a szövetségeseiknek is képesek sávot biztosítani?
Belföldön civilek megfigyelésére nem hiszem, hogy Reapereket használnának, hanem a piacon kapható kisebb, butább, olcsóbb drónok százainak egyikét.
 
M

molnibalage

Guest
F-15 meg azért ne bagatellizáljuk el, mert jelentős mennyiséget kapott IAF és remek darabokat is, nem csak roncsokat.
Figyelsz te rám...? Akkor csak neked idézek a műből, ha már lusta vagy megkeresni.

A Sivatagi Vihar után 1992-ben az általános leszerelési hangulat légkörében az USA igen nyomott áron felajánlotta 25 darab MSIP modernizáción át nem esett ’A/B’ változat eladását, ezek főleg az ANG állományában repültek.
Ezek neked hol remek állapotúak? Gyak. az éppen esedékes mélyebb beavatkozás előtt szórták ki őket, hogy ne kelljen költeni rájuk többet. A hidegháború vége miatt sanszosan egyenes úton repültek volna az AMARC-ba az aktív állományból. Tovább...

A gépek szériaszámai alapján úgy tűnik, hogy ebből csak 23 darabot vettek meg, 5 darab ’B’ és 18 darab ’A’ változatot. Ez volt a Peace Fox V, bár egyes források a Peace Fox V/VI már a csapásmérő F-15I változatok szállításához van kötve.<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/amerikai-egyesult-allamok/page-2/#_ftn1">[1]</a> Az, hogy a gépek mire lettek használva szintén ellentmondásos. Slomo Aloni szerint hat darab F-15B – a rendelkezésre álló lista alapján nem is kaptak ennyit – megkapta a megfelelő módosításokat, hogy nagy hatótávolságú csapásmérőként lehessen használni őket. A Sivatagi Vihar idején döbbentek rá, hogy ennek a képességnek növelése szükséges, így tudták a leggyorsabban biztosítani, a valódi csapásmérő Sas változat – F-15E, ami végül az hazai ipar bedolgozása miatt F-15I típusjelzést kapott – beszerzése előtt. Más források szerint annak ellenére, hogy amerikai állítás szerint „jó állapotban” kerültek átadásra, a gépeket gyakorlatilag szinte azonnal szétbontották és egy kivételével pótalkatrészként használták fel. Ez utóbbi tűnik valószínűnek, mert nem sikerült fotót találnom izraeli színekben egyetlen átadott gépről sem.
Most erre azt mondom, hogy cáfolj meg, ha tudsz. Hidd el, én próbáltam megkeresni a gépeket. Most akkor kérdezzem meg izraeli cimbijeimet a BMS4 fórumon? [fejvakarás]