1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az Iowa annyira speciális eset, hogy foglalkozni vele kb. felesleges is. Rátették, mert mást tenni nem nagyon tudtak.

  Lásd fent. Okkal. Ennyi ágyú kell a találat reményéhez.
   
  Rotten878 likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A készülő cikk mellékletével, ha valaki megérti és ért a képszerkesztéshez minimálisan, akkor ilyeneket is csinálhat.

  100 lövés szórásképe 1800 méteres átlagos lőtávolság esetén Silkával 0 mérési és célzási hibával. Azért láthatóak, hogy mik a problémák a modellel és mik a korlátai. ASM és drón esetén sokkal jobb, mint repülőgép ellen.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  fishbed, arcas, Szittya and 2 others like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Mar írtam neked korábban hogy nem hogy manapság de már a 90 és években rendszerben volt már az orosz oknál is olyan nem fazisvezerelt tuzvezeto radar ami bizonyos feltételek megléte esetén képes volt két célt egyidoben követni.

  Az uzemmodot nálunk "memory tracking" nek hívják. A lényege hogy ha a nyalabba az impulzus hosszúság felénél nagyobb távolságra van két cél akkor a radar felvaltva méri őket. És mindezt parezerszer másodpercenként. Ameddig az egyiket méri addig a másikat a memóriája és az algoritmus alapján" koveti" majd ténylegesen ramer és fordítva. A lényeg hogy a felderítő radar tol nagyjából pontos infót kell kapnia hogy hány cél van és hol mert csak magától nem fog másik célt keresni.
   
  gacsat and fishbed like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Itt most sikerült a szezont a fazonnal összekeverni. Erről szól a HT összefoglaló is. Te most arról beszélsz, ha a nyalábban több cél van, akár kis, akár nagy távolságnál. Nagy távolságnál nincs baj. Kis távolságnál imp. kompresszió. HTÖ 107. oldal.

  És, ha ezt a szívességet nem teszi meg az ASM? Az 1-2 fokos nyaláb 1-3 km távolságban az milyen széles is? Tehát egy célt képes követni, a másik csak véletlenül esik bele. Még, ha két célt követne is a radar, akkor sem hinném, hogy mindkettőre adna tűzvezetést. Tehát egy sugárzó, egy cél. Nem tűnik fel, hogy a hiperszuper AEGIS estén is a CW sugárzók egy célcsatornásak. Sea Sparrow, dettó.

  Fel nem fogom, hogy a gondolat is honnan jön, hogy egy 1970-es évek elején formálódó rendszer egy ilyennel több célpontot követ eltérő oldalszög esetén. Totális téveszme.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én úgy tudom,hogy nem annyiba kerül a cég ek 1 liter teszem azt gázolaj mint amennyiért a kúton veszed.Olcsóbb még mielőtt valaki kitalálja,hogy a duplája...Azt nem tudom megmondani,hogy mit nem fizet a cég ami miatt olcsóbb a gázolaj,hogy a példánál maradjak.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bővebben, hosszabban.


  Röviden. Ha ehhez van mobil radar és CCC, akkor ez eszméletlen durva. Tisztán látszik, hogy sima lőszerrel mellélőne, mint a huzat. De az AHEAD lőszer megoldja, mert olyan, mintha annak szórásképével nagyobb lenne a cél.

  Basszus, ha hajókon ilyen elterjedne sőt, a nagyobb hajóágyúk is sok km-re ilyen lőszerrel tüzelnének, akkor az ASM-ek asszem köthetnék fel a gatyán, de nagyon erősen... A "utolsó" védvonal is fél tucat ASM-et röhögve szedne le.
   
  Masztiff, FilcTroll, fip7 and 2 others like this.
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na latod ezert volt az a heppem hogy ifv be 35 os oerlikon kell es a radarok melle is es ugy altalaban objektum vedelemre... /es ezzel meg lenne bizonyos csapatok kozel legvedelmenek egy jo resze./
   
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Amikor lecsereltek a 40 mm és Bofirsokat a Phalanxra az Iowakon akkor hajonkent 400 emberrel csökkent a személyzet. Ennyi ék az elhelyezése ellátása stb stb önmagában főnyeremény volt meglepni. Plusz még ott van a hatékonyság an beallt nagysagrend növekedés.
   
  gacsat likes this.
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Jó cucc, a rendszerváltás után vontatott változatával tartottak bemutatót Drégelypalánkon, hátha ezekre cseréljük le az Sz-60-asokat.
  Az Sz-60-asok inkább ki lettek vonva, az alakulatuk meg megszüntetve/összevonva.

  Amúgy alighanem itt is igaz hogy a lőszer drágább mint a drón, de persze olcsóbb mint bármely lérak.
   
  svajcibeka, FilcTroll, fip7 and 3 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az egész Iowa hadrendbe állítása parasztvakítás volt. Értelme semmi.

  A 16 hüvelykes és összes lövege addigra kb. semmire nem volt jó már. A hajó valódi harcértékét a 32 db Harpoon / Tomahawk adta, de ahhoz nem kell egy 40+ ezer tonnás hajó. Ha ennyi egysíkú hajót akarnak, akkor azt talán egy kibelezett OHP is elvitte volna. A 4 db Phalanxot "oszt legyen valami" megközelítéssel vágták rá a hajóra, mert annyit már nem akartak költeni rá, hogy SAM is legyen rajta. Így tudták a reageni 600 hajós flottát összekaparni gyorsan. Csak nem hatékonyan. Az én szememben semmi értelme nem volt az egésznek.
  A csatahajós HTT írásban benne van, hogy miért.

  Ha komolyan nézzük, akkor kb. a teljes hajó legénysége szinte leépíthető lett volna. Iraknál a parta leadtak velük lövéseket, de jelentősége semmi.

  Az tényleg filléres drónóknál igen, de biztosan közelebb van 5-6 db AHEAD gránát ára egy szutyok drónhoz, mint egy rakéta. Egy CM, bomba vagy ASM-nél meg végre eljött az a kor, hogy nem azonos nagyságrendben van.

  Valahol mókás, hogy egy papíron ennyire forradalminak tűnő rendszer ennyire fű alatt kúszik be. Ha a rendszer képes gyorsan célpontot váltani nem szóló és nem tömeges, de azért nagyobb ASM támadásokat tud zárójelbe tenni SAM nélkül is, ha megvan benne a szükséges bizodalom és tényleg gyors.

  A nagyobb kaliberű ágyúk akár 5-6 km-re is ellövöldöznek, még, ha picit nagyobb is a szórás és alacsony a tűzgyorsaság, akkor is kb. 3 lövéssel akkora repeszfelhőt csinálnak, hogy azon ASM át nem jön. A szutyok kis 35 mm-es gránát csinál méteres átmérőjű szórásképet. Akkor el tudom képzelni mit csinál egy 57, 76, 105 vagy 127 mm-es ágyú.
   
  FilcTroll, fip7, fishbed and 2 others like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igazából, ha tudna valaki mondani egy reális célpontváltási idő, löveg szórást ezekre, tűzgyorsaságot és felvennénk repesz szórásképet és feltesszük, hogy repeszfelhőbe repülés 1 vagy 2 gránát esetén kill, akkor ez is számolható lenne, hogy 1-2 db nagy löveg és 2 db Skyranger torony mire lenne képes.

  A Skyranger az subszonikus ASM-eket érzésre már 1,5-2 km távolságban elkezdené lekapni, ahol semmilyen CIWS-nek nincs komoly esélye még a leglassabb és legnagyobb ASM ellen sem. És me, több másodperces sorozatokkal, hanem úgy 20-25 lövéssel, ami úgy 1,5 sec. De ki lesz ez is számolva.

  A videón látható a tűzgyorsaság, 1000 lövés / perc körül. Az ágyú szórása szemre a GAU-8 alatt van, vagy az a nagyságrend.
   
  2ndt likes this.
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Én úgy olvastam, hogy az orosz 130 mm-s hajóágyúk képesek légi célokra lőni. Ott nem AHEAD lőszer van hanem rádiós közelségi gyújtós.
  "
  A héjak egyesülnek az A-217, A-218, A-222 és A-192M létesítményekkel

  • F-44 - robbanásveszélyes héj, lövedék súlya 33,4 kg, robbanásveszélyes tömeg - 3,56 kg, 4MPM biztosíték;
  • ZS-44 - légijármű-héj, lövedék súlya 33,4 kg, robbanásveszélyes tömeg - 3,56 kg, DVM-60M1 biztosíték;
  • ZS-44R - légijármű-héj, lövedék súlya 33,4 kg, robbanásveszélyes tömeg - 3,56 kg, AR-32 biztosíték.
  A célok megsemmisítésének sugara légvédelmi ládák által:

  • 8 m (rádiós biztosíték, hajók elleni rakéták),
  • 15 m (rádiós biztosíték, repülőgép).
  A patron tömege 52,8 kg. A patron hossza 1364–1369 mm. Egyedi rakodás."
  https://ru.wikipedia.org/wiki/АК-130
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Majd azt is írd le hogy nem csak egy féle AHEAD lőszer létezik.
  Van kifejezetten "Group 1" kategóriájú drónok elleni AHEAD
   
  molnibalage likes this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A Jamato irdatlan ágyúinak is voltak légi célok elleni skulói. Beehive volt a nevük, és olyan volt, mint a tüzijátékkor a sok pörgő ezüst szinű izéke. Egyszer láttam róla videót, de azóta se találtam meg újra. Nem volt egy nagy siker.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Sajnos nem ismerem azok paramétereit, ezért lesz érzékenység vizsgálat 0,5, 0,75 és 1 méteres szórásképpel.

  Hú, ez kicsit nyers fordítás. A löveg szórása nélkül sajnos nem sokra megyünk.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Azt állítják, hogy rakétákra 8 km-ről, repülőkre 15 km-ről már tüzet nyithat.
  http://www.navweaps.com/Weapons/WNRussian_51-70_ak130.php

  Ha abból indulunk ki, hogy egy repülőgép oldalról mondjuk 15X4 méteres, és a 15 méteres közelségi gyújtású lövedékkel lehet rá lőni 15 km-ről akkor abból valamennyire vissza lehet számolni a szórás képet, szerintem.
  http://www.navweaps.com/Weapons/WNRussian_51-70_ak130.php

  De nem tudok oroszul, lehet boki tud pontosabb infókat szerezni. :)
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Jelenleg én négy féle 35x228 mm-es KETF/P-ABM (Kinetic Energy Time Fuze / Programed-Air Burst Munition) más néven AHEAD lőszerről halottam:
  PMD062 - 152 db - 3.30 g/tungsten résztöltet (repülőgépek, helikopterek ellen),
  PMD330 - 407 db - 1.24 g/tungsten résztöltet (földi célpontok - gyalogság, páncélosok optikája, stb... - ellen),
  PMD375 - 860 db - 0.64 g/tungsten résztöltet (ezt kifejezetten UAV és aknavető támadások kivédésére ajánlják…),
  PMD428 - 600 db - ??? g/tungsten résztöltet (ez új lehet mert több helyen említik, de nincsenek részletek róla)

  További részletek ITT meg ITT
   
  fip7, fishbed and molnibalage like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezek rohadt jó linkek. És az is tetszik, hogy a cél jellegétől függően állítható a repeszsűrűség. Még távolság skála is van az egyikben.
   

Ezen oldal megosztása