1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Mármint hogy Molni, aki életében még nem lőtt semmivel, sörétes puskával meg pláne nem tett egy kijelentést hogy szerinte 40 méternél tovább nem lehet eltalálni semmit.

  Ez egy vélemény, nem cáfolat. Attól tartok nem igazán vagy tisztában a cáfolat szó jelentésével, de ezen itt már senki nem lepődik meg.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én meg arra hogy mi volt még az apache védelme még a flaren kívül, dircm valahol?
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez másnak is beugrott közben. A bibi az, hogy én már abban sem vagyok biztos, hogy milyen nemzetiségű a heli a videón...
   
  zsolti likes this.
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egyáltlán MANPAD volt?
  Nem lehet hogy csak egy félre ment RPG-t látni a videón?
  MAWS bejelzett, dobott két csalit, az RPG meg nem talàlt...(persze nem a csalik miatt...)
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ezeket sose fogod skulókkal eltalálni. Hacsak nem a Rúgóláb Serif féle skulókkal.
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Inkább érdekesnek, mint hasznosnak tünik.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A linkelt videó csak egy példa. Picit nagyobb drónokat is tudnak vinni és szórni minimum két tucat nagyságrendben. Egy 4 gépes kötelék horizont alatt kiszór közel 100 db-ot. 40 km-re elrepülnek és minimális harci résszel is harcképtelenné tesznek egy radart. Az Sz-300/400 és minden radaros SAM radar nélkül kb. egy halom fém, csak éppen más védtelen. Beküldenek aztán SDB-t vagy amit akarsz és csá.

  Egyébként olyan CM is elképzelhető, hogy a harci része helyett az szór drónokat és akkor a gépnek még közel se kell repülni, a CM megy horizont alatt.

  Az egész addigi beszélgetés arról szól, hogy nincsenek hadrendben ilyen fegyverek, kéne ma valami. Erre te mutatsz és mondasz egy olyan rendszert, ami...
  • Nem létezik...
  • Amikor létezett, akkor sem volt mobil...
  • Amikor létezett, akkor egy tökegyenesen repülő több méteres drónt alig lőtt le....
  Ez hol van pariban azzal, hogy egy 30 centis drót kéne lelőni 1 km távolságból, ami nem is egyenesen repül...?

  Skysweeper az 50-es évekből, teljesen automatizált, radaros, közelségi gyújtóval.. és épp egy drónra lő.  Ha a 250 km/h-al haladó célponttal ezt csinálja, szerinted a 30-40-el bohóckodó kereskedelmi drónnal mi lesz?

  Ez a technológia már rég rendelkezésre áll, az AHEAD gyakorlatilag ennek egy pimpelt változata. Az is gyakorlatilag repeszhatást használ, csak több, kisebb lövedékből.[/QUOTE]
  Sokkal több annál. Mert mobil. A mutatott rendszered nem az. Ja, mert a kis méretű célokat biztosan nem tudta követni az akkori radar.

  Tehát nincs jelenleg alkalmas fegyver és akkor sem volt. Mert nem mobil.

  Ez az a pont, ahol tényleg elfogott a röhögés. Milyen tüzérség lőtt ronggyá több száz évre drón méretű célt messziről...? Itt a szezont mostad össze a fazonnal...

  Ja persze, azért van az, hogy nincs önjáró légvédelmi rendszer vagy IFV 40 mm feletti löveggel, mert "nem probléma". Az OTOMATIC terv volt és tudtommal elbukott. Semmi olyasmi nincs azóta sem. Tehát megint ott vagyunk, hogy nincs olyan rendszer hadrendben érdemben, ami megfelelne a célnak. A legközelebb ehhez az olyan IFV-k vannak, amihez van megfelelő lőszer A CV9040 a megfelelő lőszerrel ilyesmi, de hogy mozgó kisméretű célra radar nélkül hogyan tüzelne, azt homályos. Vagy maga a célfelderítés.

  Te adomáztál itt régi lövegekről. Akkor hogyan is van az, hogy a hh. szovjet AAA-i közül egyik sem volt airburs-ös löveg? Vagy akkor mindenki, aki ismeri a rendszert vak és nem látta ezeket a gránátokat?

  Igen, ezzel biztosan "remekül" lelövöd az több száz vagy km-re levő dórnokat. Ez legfeljebb az öngyilkos embervadász drón ellen jó, csak megnézném azt a lövészt, aki teljesen nyugodt pulzussal fogja ezeket lelőni...

  Mondom, mutasd ezen rendszereket meg és azt is, hogy hol vannak hadrendben.

  Erősen gondolkodom, hogy ignore-ba csapjalak, mert ez kb. annyira élvezetes, mint sajtreszelővel rejszolni...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az RPG ilyen füstcsíkot húz? És ilyen gyors? Meg ennyire nincs pályaesése?
   
  arcas likes this.
 9. Asszem' a szerbek reaktiváltak néhányat, de nem feltétlen légvédelemre hanem a gyalogság tűztámogatására.
   
  gacsat likes this.
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Én irtam,gyakorlati tapasztalatbol.Hivatásos vadász az eredeti szakmám,és épitettem skeet pályát,tudom miről beszélek.50--60méter felett felejsd el a sörétes puskát légi célra.Az M4 csöve alá szerelt rövidcsövütől meg 20-30méternél többet ne nagyon várj.
   
  fip7, Masztiff and arcas like this.
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Éppenséggel a kinaiak megvették?/lemásolták? az OTOMATICot,ami végül is a haditengerészeti SuperRapido szárazfőldi változata.És fejlődtt is a rendszer,a Dracon az utódja..Oroszok AU220M lassan terjed,légvédelmi változat megjelent BMP3 alvázon.amik 50milis gá--ra váltanak IFV főfegyvernek.
  OTOMATIC bukását szerintem a rossz időpont okozta.A MANPADok pont duál fejesek lettek,a csapdaszórók már nem értek ellenük sokat.A DIRCM meg még nem volt,hogy védjen ellenük.Nem volt rá igazábol szükség egy ilyen bonyorult gyorstüzelő ágyúra.Most viszont a komolyabb csatahelik,szállitok is el vannak látva DIRCIMmel,Vagyis elég jól védettek a MANPADokkal szemben,és olyan nagy hatótávú ATGMeik vannak,hogy szerintem is várható 50/57/76milis csapatlégvédelmi mobil nehéz gá-k terjedése.
  [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
 12. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ha a gép orrán is van hasonló cucc akkor ez minek?
  Interesting close up of the J-16's unique pylon featuring some sort EO device on the front.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Na, ezeket kell sörétesre megcsinálni, és ilyenekkel (is) védeni a nagy értékű cuccokat. Ha egy kilóméteren belül ér a Spice (https://en.wikipedia.org/wiki/Spice_(bomb) vagy a szemtelenkedő 200 $os drón ( https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...xiN0EBgJm3i2VgulJZGSg2P6GmEUbUmL32dFAoko52L&s )
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Bazz, az a tár legalább 80 kiló! Fedezék nélkül mókolnak a katonák hosszú perceket a járgány körül.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Van kartács("sörét") lőszer.De nem lősz el vele 1km-re.Talán egy speciális kötegelt nyillövedék kartácccsal esetleg,de az meg ugyanolyan drága lesz,mint egy időzitett robbantású gránát-sokkal rosszabb hatékonysággal.Nem oktalanságbol fejleszti mindenki az időzitett/parancs robbantású lőszereket inkább
   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Volt már, hogy mindenki rosszat fejlesztett.
  50 méterre nem tudsz időzíteni. A tapasztalatok ezt mutatják. Két működő Pancírt nyírtak ki a zsidók. Ott volt rajtuk a gépágyú.
  Majd ha kipróbálják, és mindent beleadnak, és akkor se sikerül senkinek, akkor elhiszem.
   
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Emlékeim szerint azt mutatta be számításokkal (amit te nem értesz), hogy egy sörétes puskával nincs esélyed egy felderítő drón lelövésére. Az ugyanis nem agyaggalamb (amit eszek szerint ugyancsak képtelen vagy felfogni)....
   
  fishbed and molnibalage like this.
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Viszont a kínaiaknál a kiindulási alap az AK-176 haditengerészeti ágyú lehetett. Az elképzelés ugyanaz, de részleteikben eléggé eltérhetnek. Ezen kívül a kínaiaknál van egy jóval egszerűbb kamionra telepített változat is.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Attól tartok, meg a tudomány szó jelentésével nem vagy tisztában. Mert az nem érv, hogy én nem lőttem. Attól a söréthatás nem változik, az egy leírható dolog matekkal.
  2. Mutasd azon videókat, ahol sörétes puskával mondjuk 500 méter távolságban lőnek le egy célt.
  3. Egyébként meg senkit nem érdekel, hogy 40 méterre ellősz sörétes puskával, ha cél úgy 10-30-szor messzebb van.
  4. Azon már senki nem lepődik meg, hogy belekötsz mindenbe, ahhoz is, amihez láthatólag nem értesz. Persze érv, link, modell, forrás semmi.
  Kb. olyan távolságra. ahogy egy kistestű madarat lő le egy vadász 40-60 méter, 60 lépés, meg ilyeneket olvashat az ember és lát videón. Nahát, hogyhogynem a felvert vad esetén kb. ekkora távolságra állnak fel a vadászok és próbálják lelőni a madarakat. Úgy 3-4 lövéssel hol sikerül, hol nem, úgy hogy többen is lőnek rá  A bibi az, hogy a quadcopterek még azt a szívességet sem teszik meg, hogy 500 méterre közelítsenek meg. Sok sikert a sörétes puskázáshoz. Az airburst és a AHEAD lőszer semmi másról nem szól, hogy a lövedék időzítő gyújtójával a célpont méretétől függően elviszik oda a sörét hatású lövedéket, hogy meglegyen ez a távolság sőt, kisebb is.
   
  zsolti, Masztiff and fip7 like this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ijászt kéne megkérdezni,hogy a nálunk anno a 122/152milis lvegekhez volt e rendszeresitve kartács,és annak mi volt a használható lőtávja?
  Nem vagyok tüzérségi szagértő,de ha jol tudom,csőszájfékes lövegböl sima kartács nem is alkalmazható,csak valamilen szelencés megoldás.
  Nemtudom melyikről másolták,de meglehet,hogy az orosz löveg volt az alap.Mindenesetre szerintem van jövőjük az ilyen nehéz gá/gyorstüzelő lövegeknek.
   

Ezen oldal megosztása