1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ami mellett érvelsz az a semmi.Egy drón ami nappal jó látási viszonyok közt képes működni normálisan már ne haragudj de 2019-ben vicc.Semmi olyat nem tud ez a szerencsétlen amire más ne lenne képes, épp csak lassabb,korlátozottan bevethető meg hogyan is gondolod az alkalmazást?
   
  Kurfürst likes this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ezuttal Dudival értek egyet.Álcázás,ködsités,csali célok már önmagukban is jelentősen rontják a dronok hatékonyságát.És ezekre amúúgy is szükség van.Valódi AI továbbra sincs.A dron alakfelismerő algoritmusa már egy sima ágfelkötzős álcázással nem tud mit kezdeni.Nem atombomba ez,"csak" bonyolitó tényező
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  De legyünk konkrétabbak!
  Itt van egy zászlóalj teljes technikával(bár elég spec zászlóalj de most ez mind1).
  Szerinted egy ilyen zászlóaljnak milyen hosszú a menetoszlopa?Arról beszélünk,hogy ez a zászlóalj A pontból B pontba megy egy úton teszem azt BP-ről Szolnokra a 4-esen egy esetleges háborús helyzetben azaz mindenkit letakarítanak az útról így a civil forgalom nem zavar be viszont a távközök haború szerint vannak.
  Ugyan ez a szászlóalj szerinted mekkora területen szóródik szét pihentetés közben(estére mondjuk)és hogy fogja kiválasztani a zászlóalj pk a pihentetés helyét?Még is hogyan gondolod egy ilyen tászlóalj drónokkal történő megtámadásat mind a két esetben?
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A kép lemaradt:
  [​IMG]
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Pontosan nem emléxem, de akkor leírták. Mindenesetre azóta is méregdrága rakétákkal lövöldözik a százdolláros drónokat.
  Kivonták a Páncírokat, mert nem bírtak velük, és Thor-2eseket telepítettek. Azok viszont vagy huszat lőttek.
   
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  In 2019, the Russian air defenses in Syria have reportedly destroyed 30 rockets and 13 drones launched from the Idlib province, which is controlled by extremist and opposition factions.

  Russian Defense Ministry spokesman Maj. Gen. Igor Konashenkov said that so far in 2019 the military has shot down 58 drones and 27 rockets that targeted the Hmeimim air base in Syria's Mediterranean province of Latakia.

  Konashenkov, speaking to reporters during a trip to Syria organized by the ministry, said the militants have continuously improved their drones, which have a range of up to 250 kilometers (155 miles) and an altitude of up to 4 kilometers (13,123 feet).

  He added that while the drones may look primitive, they perform well and are difficult to spot, reported The Associated Press.

  "It's quite worrying that the terrorists have obtained the navigation and control technologies that only a few countries possess," Konashenkov said.

  Konashenkov said the Russian base is protected by a variety of air defense assets. He said short- and medium-range Pantsyr S-1 and Tor M-2 air defense systems have proven highly efficient against the drones, and the base also has the long-range S-400 air defense systems.

  https://aawsat.com/english/home/article/1921521/russia-says-downs-dozens-drones-syria-2019
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  On September 27, 2019 the Russian Defense Ministry reported that for the past two years, air defense and electronic warfare systems deployed at Hmeimim Airbase have shot down or disabled 118 unmanned aerial vehicles. 58 of these UAVs have been neutralized since the beginning of the year 2019.
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez a vegyesfelvágott, ez micsoda? Van itt minden, mint egy haditechnikai bemutatón a vontatott aknavetőtől a harckocsiig, de ebben a formában ez nem tűnik egy valid zászlóaljnak!
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez egy zászlóalj.Volt már róla szó keresd vissza a harckocsik harctéri alkalmazása topikban.
   
  molnibalage likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ne haragudj, de a vicc az, hogy kurváranem figyelsz. És ebből nekem kurvára elegem van.
  Miért? Szerinted mi a bubanat? A támogató egysegek egy resze vagy egesze rajta van.
  Tényleg el kéne már olvasni es megérteni a HTÖ-t...
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Svéd vegyes zl.Lényegében egy önálló zl harccsoportot alapbol kialakitottak állandó szervezetként.
  Azért félvállrol sem szabad venni őket.Olcsóságuk miatt tömegessen is bevethetők.Lassuságuk miatt meg van idő célt keresni.Apróságuk miatt meg nehéz bemérni,követni őket.Potenciálisan veszélyes kis kellemetlen apróságoká válhatnak a minidronok,ha nem is olyan over kill eszközök,ahogy Molni gondolja.Én magam igazi veszélyüket inkább felderitő-tüzvezető szerepkörükben látom.Ronda tzcsapásokat (tüzérségi/légi) irányithatnak pontosan célba.
   
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  Kína még jobban belehúzott ezen a területen is .

  "Rainbow" CH-901 UAV system, the drone itself is 1.2 meters long, weighs 9 kilograms, the maximum speed is 150 kilometers / hour, the flight radius is 15 kilometers, and the time is 120 minutes. The machine can carry a small search tracking camera and can search for targets within 2 kilometers. The use of electric motors with "low noise" features is conducive to concealment. The aircraft can last up to 20 missions or stored for 10 years.
  s a patrol-type "Rainbow" CH-901 UAV system, one of the most important features is the ability to recycle. When the patrol missile flies to the target airspace and fails to find the target, the flying wing can be stretched over the suspicious space. While collecting intelligence and waiting for the appearance of the target, the power provided by the motor can make the maximum stay time reach XX hours. If the strike task is still not completed, it can automatically return to the recovery, waiting for the next attack, and realize the circulation of the warhead. Utilize, greatly reducing the cost. If the patrol missile hits the target, it will quickly close the flying wing and accurately strike the target. The positioning accuracy is less than 50 meters, and the probability of hitting the circle is less than 5 meters.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

 16. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Valójában az volt a kérdésem, hogy egy mikrohullám kibocsájtó fegyver lehetne-e hatékony a drón rajok ellen?

  Most ezt találtam:

  The Air Force Is Deploying Its First Drone-Killing Microwave Weapon
   
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Valószinüleg igen.Anno katona koromban harcászati utasitásban szerepelt,hogy az antiradar rakéták ellen a PRV lokátor folyamatos sugárzása védelmet jelent.Az utasitás szerint a lokátor folyamatos sugárzása tönkreteszi a támadó rakéta vevőkészülékét és irényitó elektronikáját.
  Azért mérgat nem vennék a dologra,gyakorlatban nem láttam működni a módszert.
   
  ghostface likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tudom, hogy ez butaság honnan jön, téveszme úgy, ahogy van.
  Ez volt a realitás az El Dorado Canyon alatt. Idézet az F-111-es írásomból.

  A líbiai légvédelem lefogása és ellentevékenysége:

  Mindhárom légvédelmi zónának (Tripoli, Surt, Bengházi) P-14/P-19 felderítő radarjai voltak. A Volhov
  osztályok P-18, a Nyevák P-15, a Kub ezred P-40 lokátorral rendelkezett. A MiG-23 MiG-25, Mirage F1 gépek rávezetésére a reptereken telepített P-35/-37 radarok szolgáltak. A Líbiai légierő pilótái nem repültek éjjel, így most sem szálltak fel. A támadás előtt három órával a Tripolihoz tartozó P-14 radart kikapcsolták, egyedül a Bengházi radar üzemelt, amit EA-6B Prowler gépekkel zavartak. A kezelők ekkor ECCM124 helyett (frekvenciaváltás, stb.) elkezdték az éjszaka közepén felhívni telefonon a főnökeiket.

  Az EF-111A zavaró gépek, Tripolitól északra, az osztályok felderítő radarjait zavarták, a tevékenységet 10 perccel a bombák oldása előtt kezdték meg. A tenger felett ADM-141A TALD125 csali gépeket is indítottak, szám szerint 12 darabot. Előre egyeztetett pillanatban mind a 6 darab A-7E elindította 8 darab AGM-45 Shrike, és 16 darab AGM-88 HARM rakétáit.

  A Tripolit védő, francia gyártmányú Crotale ezred Volex felderítő radarja kapta be az első találatot, a P-14 mellett alkalmazott P-19 magasságmérő a másodikat, míg az 1/3 Nyeva osztály P-15 radarja a harmadikat.

  Még a dm-es P-15-öst is elcsapta nemhogy a hasonló PRV radarokat miért is nem?
  Vagy, ha azt tekintjük "védelemnek", hogy ha van magasságmérő, akkor azt vagy az is elcsapja a ARM/REL, akkor fogom a fejem...
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Egyrészt,mint irtam,mérget nem vennék a dologra.
  Másrészt a kulcs a folyamatos szócskában lehet.A szabályosan bológató PRV nem folyamatosan sugározza be a rakétát.Anno a PRVsek mindenesetre gyakorolták a módszert.Csak a rakétát kellett odaképzelniük.Pk-k szerint nem is az energiakisugárzás hatásával lehetett volna a gond,hanem a sugárnyalábbal való rakétanyomonkvetés.Standart ARM 3mach sebességgel közeledik,képtelenség elég gyorsan felderiteni/befogni/nyomonkövetni,hogy meglegyen az előirt 5sec folyamatos besugárzás.Addigra becsapódik....-Mondogadta.
  Kzelebbit PRVektől kérdezz,én VPs voltam.Határon volt dolgom csak kzvetlenül lokátorokkal,de oda nagy PRVt nem vittünk,csak kicsit.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ég szerelmére, gondolkodjunk már....
  • Az megvan, hogy az Sz-200 radarja is CW sugárzó? Az Sz-200-nál brutál erős. Na, jól el is csapta azt is a REL
  • Az imp. üzemű radarokat is.
  Ha pusztán a nagy kraft kiégetné a REL-t, akkor a világ legegyszerűbb dolga lenne kis túlzással folyadékhűtéses brutál erős radarral sugározni és a sugárzás kinyírja. Apró hiba, hogy akkor majd a gyengébb oldalszirmon jön be.

  Nem értem, hogy a HTÖ-ben összefoglalt dolgokat mért nem lehet megérteni...
   

Ezen oldal megosztása