1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mint irtam,a PRV 17 szakasz pk se nagyon hitt benne.
  Amit viszont saját szememmel láttam,hogy a rádió távirányitású modelrepcsik röktön lepotyoktak,ha a Kabina,vagy a nagy PRV kapcsolt.
   
  gacsat likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Ki mondta, hogy csak nappal tud menni? Ha teszel rá megfelelő kamerát, akkor tud. Pont ahogy tud tüzelni mondjuk egy M2 Bradley.
  • Ha az időjárás miatt nem tud a M2 tüzelni, akkor a drón sem. De ez mégis csak a drónnál felrovandó dolog. Vastaps.
  • Ha nincs rajta éjszakai képessége, akkor filléres a drón, annak korlátaival. És...? Halkan kérdem én, hogy a tüzérségi megfigyelő mindig és mindent lát mindig? Ja, bocs, ő nem tud repülni, két lába van nem szárnya. De persze csak a drónnak lehet hátránya...
  • Semmi olyat nem tud? Szóljál már, ha bármilyen nehézfegyverzet úgy iktat ki épületen belül takarásban levő célpontot, hogy az épület egyben marad és csak a célszemélyt öli meg. Hol képes erre az imádott tüzérséged vagy bármi más? Vagy bezavarsz épületharcászatba embert, ami a legnagyobb húsdaráló? Vagy bezavat 5 drónt, ami majd megkeresi ki él és szépen fejbelövi?
  Ahogy nem tudsz gondolkodni sajnos, na az a nem semmi. Szerintem. És ezt már megint előadod és mást nézel közben helikopternek...
  Ne haragudj, de most aztán úgy istenesen felcsűrted a hülyeség mérőt a vérnyomásommal együtt. Erre nincs enyhébb szó.

  • Több km is lehet.
  • Ez a zl. akár egy 5x5 km-es "boxba" is szétspriccelhet különösen, ha van alkalmas terep, ami rejtőzködést tesz lehetővé.
  És ez miben faktor a kérdést feltéve...? Ha nagyon hosszú annál könnyebb megtámadni drónnal...

  Hogyan gondolom? Egy olyan drónnal, ami 100 km/h-val elrepül 20-30 percet is? Bocs, de ennyire láma kérdést, hogyan sikerült feltenni? Rudi kommentjét nem sikerült értelmezni? Elég kb. tudni merre van. Két civil 20 km-re egy kocsival vagy furgonnal gurul. Kitesz a csomagtartóból 20-40 db drónt - minden járművet nem lehet átkutatni - és elzavarják őket legyező szerűen 10-20 km-re. Amit az első drón talál valamit visszavonul, várakozik, odafüttyenti a többi drónt és egyszerre mennek rá.

  Ha most a zavarással jössz, akkor röhögök, mert sok sok km távolságból effektíve nem fog működni, de a zavarót már faszán be lehet mérni, amikor távol vannak.
  Te fel sem fogtad mélységét annak, amit rudi és én is leírtunk. Valahol a pattintott kőkorban vagy ragadva...

  Egyes radarok frekijei zavarták a civil rádiót és TV-t is. Ha a radar a távirányítású modell repcsi frekijén ment...
  Mivel azokat békeidős lövészetekre szánták ilyesféle védelmük 0 lehetett. Szépen összezavarodhat és beleállhat a földbe. Az, hogy a sugárzási teljesítménytől álljon bele az hülyeség, mert akkor a tűzvezető radaroktól is le kellene esnie és nem lőtt volna azokra semmi...
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért ne mosd össze a kis drónod optikai rendszerének az időjárás minimumait egy Bradley optikai rendszereinek időjárásminimumával mert köszönő viszonyban sincs a kettő egymassal.Használtam már modern személyi éjjellátót és hőkamerát is meg próbáltam ugyan ezt modern járműbeépített eszközökkel is.Hát mintha nem is ugyan az az univerzum lenne a kettő.

  Az a több km es oszlop konkrétan 20-30km közti hosszúság... És ez csak oszlopmenet 1 úton de ez nem azt jelenti,hogy nincs biztosítva az oszlop eleje,vége és az oldalak.Szóval hogy akarsz közelkerülni az oszophoz?A biztosító alegységeket támadhatod váratlanul ez kétségtelen de ők kb azért vannak,hogy őket támadják.
   
  Kurfürst likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha a faktorok alapjait sem érted meg, akkor mi a búbánatról akarsz beszélni...? Akár itt, akár az F-35-nél...?
  Komolyan mondom, mintha úgy akarnál egy fizikaprofesszorral vetkoralgebráról vitatkozni, hogy összeadni sem tudsz...

  Vagy egy irgalmatlan hosszú védhetetlen 20-30 km hosszú oszlopod (ezt miféle légvédelemmel és zavarással akarod lefedni...?) és azt kérded, hogy hogyan támadja meg egy drónraj? Segítek. Ma perpill, ahogy jól esik. Az útnak nekizavarod a 100-as nagyságrendű drónt (ha lesz ilyen, és effelé haladunk) és kb 99,99% valószínűséggel fog célpontot találni. Miféle nehézségbe került megtalálni egy fix geometriájú alakzaton (út) egy 20-30 km hosszú célpontot, úgy hogy fölé repülhetsz bárhol vagy a közelébe...?

  Te meg nehézségnek állítod be az, hogy vagy egy irgalmatlan nagy célod, amit orbitálisan nagy légtérből megközelíthetsz erőlködés nélkül, hiszen az úton lesz a cél elmondásod szerint. Az útról meg mindenki tudja, hogy hol van főleg, ha megteszed azt a szívességet, hogy még le is zárod...
  Ez kb. olyan, mintha bekarikáznád a zónát a térképen, hogy szia, itt vagyunk. A drónfelhő bemegy és berúgják a gólokat, ahogy leírta rudi is.

  Kész, megáll az eszem.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nem irgalmatlanul hosszú és nem is védhetetlen.Arról nem tehetek,hogy te nem tudod azt,hogy hogyan kell csinálni.Félreértés ne essék én is csak elvi szinten tudom tehát nem tudok megszervezni egy zászlóalj menetoszlop biztosítást de azt tudom,hogy milyen erőkkel milyen alapvető elvek szerint történik.
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mi az a VP?
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ér, hogy mivel és hogyan védenéd meg?

  Úgy látszik te sem, mert nem írtad le.

  Van kidolgozott eljárás és eszköz autonóm öngyilkos drónok megállítására? Mi lenne az eszköz? Mert, ahogy írtuk a zavarás az nem az. Nincs mit zavarni, ha a full autonóm. Legfeljebb a drónraj gyülekezést esetleg meggátolja egy távolságon beül, de ennyi.

  Tehát igazából semmiféle bizonyítékot sem adtál. Bár eléggé jól mutatja a helyzetet, hogy az oroszoknál (no.1 csapatlégvédelem) 1 zl esetén erre a 30 kb-re jut 2 db 2K22M és 2 d 9K331 Tor-M1 és a zl. MANPAD-jait. És csá. Ezzel hogyan vadásznál le egy rakás öngyilkos drónt...? Kifejtenéd?
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy zászlóalj menetoszlopot milyen erő biztosít?Egy másik zászlóalj,nem véletlen van 3 a dandárban.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ez mire érv? Hogy van egy másik zl. ott, aminek szintén nincs semmiféle technikája, amivel le lehetne lőni drónt?
  Gondolkozni mikor fogsz?

  Látom nem gondolkozol. Senkit nem érdekel a mennyiség, ha nincs minőség (fegyver és eszköz), ami védene a drónok ellen. Lehet egy egész hadosztály, ha semmi nem tud egy szutyok 30 cm-es drónt leszedni. Nemhogy 100-at.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  A lövészeknél pláne a gépesített lövészeknél a dandár vagy ezred az egység,minden ami alatta van az alegység.Ebből következik, hogy zászlóalj egyedül nem megy sehová csak dandár.Ez a konvencionális harc alapja.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez egy új kihívás(úgy általában a drón legyen az támadó vagy felderítő) ki kell alakítani ezeket az alegységeket mint ahogy a páncélosok megjelenésével ki kellett alakítani a páncéltörő alegységeket.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Köszönöm, tehát nagy nehezen sikerült leírni, hogy ilyen eszköz perpill nincs. Mert az előző példád kb. olyan, mintha 1950-ben egy M3 sebességű H-31-gyel úgy akarnál védekezni, hogy az arra alkalmatlan rombolóból teszel többet egy CV mellé. Ha annak értéke 0, akkor tökmindegy, hogy mennyi van ott. Pont, ahogy a biztosító zl. értéke is ennyi, mert nincs eszköze.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Annyi eszköze van,hogy megakadályozza az indítást.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ami 20-40 km-re is történhet? Mégis hogyan...?
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  VP02M automatizált légvédelemirányitó berendezés
   
  gacsat likes this.
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nekünk nincs eszközünk,de az nem jelenti azt,hogy a világban nincs.A legújabb aknavető tüzfelderitésre-bemérésre fejlesztett lokátorok 360fokos elektronikus legyezésüek.ezek némi fejlesztéssel már alkalmassak lehetnek a dronok detektálására.És ezeket már a zl aknavető ütegébe szervezik.De a Locheed/Boeing fejlesztette új SHORAD+páncélvadász jármvek is alkalmassá tehetők a detektálásra.Kiegészitik a fegyverzetét egy idózitett robbantású gránátokat használó 40milis agv-vel,és ezzel még a saját gyalogság elleni önvédelmét is megoldják.A zl SHORAD ütegbe meg mellé raknak egy AHEAD gránátos önjáró gá tűzszakaszt.Az új IFV generáció amugy is időzitett gyújtású gránátok alkalmazására képes főfegyverrel vannak fejlesztve.Datalinken megkapják a dronok helyzetét, a tűzvezető rendszerüket kell csak alkalmassá tenni a feladatra.A dronoknak ha koordinált támadást akarnak végrehajtani,kommunikálni kell egymással,vagyis lehet zavarni őket.De a kezelővel is kell kommunikálniuk.Egy álcázott céllal már nem tudnak mit kezdeni,amit egy ember még felismerhet.Vagyis igenis kell nekik adatkapcsolat egy irányitóhoz.Zavarható.Köd/füst álcázás ugyanúgy hatásos velök szemben.Végső védelmi vonalként meg ott az APS.
  Vagyis még a mi neméppen élvonalbeli MH-nk is tud védekezni velük szemben már most is álcázással,rejtéssel és megtévesztéssel.Az élvonal meg a dronfelhők megjelenésére azonnali választ tud adni.A már létező,vagy fejlesztés alatt álló eszközök alkalmassá tehetők a dronok elleni harcra is.Nem olyan over kill dolog a dronfalka.Veszélyes és költségnvelő,de nem leküzdhetetlen mumus
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mert a nagyvilágban sincs hadrendben tömegesen. Az elmúlt 1-3 évben kezdték árulgatni a dolgokat. Az AHEAD lőszer egyes IFV-hez régóta van, de elterjedtsége világszinten 0 közeli.

  Ez így van. És mennyit rendeltek?

  Ezt mind a jövő zenéje, de ilyen még nincs hadrendben tömegesen. Ha a dud által felvázolt 20-30 km hosszú oszlop egy pontja ellen koncentrálsz 100 db 100 km/h-val repesztő drón számold ki, hogy mennyi légvédelmi eszköz kéne.... ----> Tarthatatlan a széthúzás...

  Ha meg 5x5 km-es területen van 1 zl, annak is tucat nagyságrendben is kevés lenne a fenti IADS AAA önmagában. Védekező drónok is kellenek. Azok előnye az, hogy alig pár km-t kell repülni és a cél az, hogy csak keményebb legyen, mint a támadó. Szépen nekirongyol és csá. Aztán meg lehet majd takarítani a sok fel nem robbant harci részes drónt a tűzszerészeknek...
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja persze. A Budapesti egyezmény és Ukrajna határairól szóló egyezmény meg hogyan is volt?

  Krímben most orosz támaszpontok vannak ott, ahol 2014 előtt ukrán volt.

  Apró hiba, hogy az oroszokat nem hívta oda senki, az USA meg nem annektálva területet tarja fenn támaszpontjait, valahol nem politikai szívességért vannak ott ingyen, hanem fizetnek érte.

  Egyik oldal sem szent, de azért ennyire buta kommentet sem kéne tolni szelektív objektív és kettős mércével...
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Még nincsenek elterjedve,mert eddig nem volt rájuk szükség.A technológia viszont megvan.Lásd az APS példáját.Izraelen kivűl hol van elterjedve?Sehol,mert másnak nem volt rá annyira nagy szüksége.Holott az első APS 1984ben jelent meg a Szu-ban.AHEAD is 30éves történet.Nem kell feltalálni a spanyolviaszt,megvan azmár.Csakhát pénzbe kerül.És amig nincs rá feltétlen szükség,nem költenek rá.
  Külnben a hh végével félbemaradtak olyan ami programok,amik ezeknek a dronfelhőknek az előképei.Pl olyan kazettás siklóbomba,ami önállóan célkereső sikloképes altölteteket szort volna ki.Nem dronfelhő,de hasonló elv
   
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Szerintem pár pontot a drónokkal kapcsolatban kellene tisztázni, mert a meglévő képességekből kár a végtelenbe extrapolálni szerintem.

  1, Ha sok drón akar egy időben (alakzatban) támadni, hogy túlterhelje a légvédelmet, akkor azoknak kommunikálniuk kell egymással (INS nem elég).
  Ez a drón-drón kommunikáció észlelhető - zavarható.

  2, Amennyiben a drónok GPS helymeghatározással dolgoznak, akkor a GPS jel zavarható, a GPS zavarással szemben védett vevők egyáltalán nem olcsók.

  3, Ha sok drónt akarsz egy időben bevetni, akkor azoknak kicsinek kell lenni, különben a 100db drónt a helyszínre szállító teherautó oszlop (vadász kötelék) támadható.

  4, Értelmes tömegű (és méretű) harcirészt szállító drón +kamera+AI+GPS+INS hatótávolsága annál jobban csökken, minél több (az előbb felsorolt) funkciót raksz bele, vagy pedig a mérete nő, de meg akkor a támadás helyszínére való juttatás a probléma.
   
  fip7, fishbed, arcas and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása