1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  A BUK is úgy működik mint az AEGIS rendszer,hogy gyakorlatilag bármennyi rakéta lehet a levegőben mert a CV sugárzók csak a végfázisban irányítják a rakétát de addig ballisztikus vagy ahhoz közeli pályán repülnek a rakéták?
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tudtommal nem. Az AEGIS-nél sem lehet akármennyi...
  1 db Buk-M1 TELAR 1 célra vezet rakéták, de akármennyit, hiszen félaktív. 2-3 db-nál többet indítani nincs értelme.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Oké,hogy a lőtáv miatt nincs értelme egyszerre rengeteg rakétának a levegőben lennie de ezek szerint az elv nem ugyan az.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az AEGIS analógiája az Sz-300V. Annak TELAR-jain pont azonosan kinéző CW sugárzó van és a Grill Pan adja az MCG-t. Viszont mivel csak 1 db van belőle, ezért csak 90 fokos a tűzíve. Tehát, ha egy Sz-300V osztálynak 4 db Grill Pan radarja lenne, akkor 360 fokban működhetne a cucc, csak nagyon gazdaságtalan lenne, mert nem éri meg 1-2 db célcsatornához. Az osztályok megoldják azt, hogy amerre azok nem tüzelnek, akkor másik Sz-300V vagy Buk-M1. A Poljana-D4 okkal volt annyira közös.

  Ez is kimaradt a magyar változatból, az angolban már ott van...
   
  fishbed, arbalest and dudi like this.
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A konzol képernyője nem túl nyilvános, de valójában a NATO-nak van egy E-3. Mellesleg, a kék U vagy sárga <> a képernyőn valószínűleg egy kereskedelmi mode-S transzponder. Az átfedésben lévő repülőgépet polgári repülőgépként lehet azonosítani. Móka ezt látni.
   
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szerintem szimulátor. Nincsenek biztonsági övek.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Meg még egy kis kiegészítés. Egyesek szénné fikázzák a Patriot rendszert a 270 fokos tűzív beállíthatóság limitáció miatt. Bár igaz, hogy az Sz-300V 360 fokban beállítható, de mivel egy osztály tűzíve 90 fokos és NDK-ban vagy máshol is sejthető volt, hogy merre fognak a radarok nézni és egyik sem "vákuumban" üzemel, van mellette más is, így érthető, hogy miért nem volt a Patriot számára a osztály felépítése miatti korlát annyira komoly. Pont amiért az 1 db Grill Pan radart sem tartották a szovjetek.
   
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A kék "U" jelzés csak légi cél mellett van és azt jelzi hogy az azonosítás megtortent és kék az az baráti a cél. Önmagában a civil transponder jele nem elég hadműveleti zónában mivel ezt a jelet bárki sugarozhatja. Csak azután kapja meg a kék az az baráti besorolást ha más objective módon is azonosítás került. A képernyőn amúgy a térség legihelyzetet látjuk úgy hogy a felszíni célok is felvannak tüntetve sárga pattanaskent az az meg nem azonosított trackakkent.
   
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az övék a szék oldala és hattamlajanak talalkozasanal vannak. Egy pontos egyszijjas hasovek. Használatuk normál légköri viszonyoknak opcionális.
   
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  "Abszolút elhibázott módon erre alapozták Moszkva védelmét," résznél felszisszentem, de hol máshol kellett volna? A típusjelzések és változatok pontatlanok?

  Alig kezdődött el a sorozatgyártás, máris folytatták a fejlesztést és létrejött az Sz-75N Deszna komplexum, amely már a javított képességű 13D rakétára alapozott
  Most akkor vagy a HTÖ-t néztük el, vagy nem tudom, de ilyen változatú rakéta változatot én nem ismerek.

  [​IMG]

  Ezúttal azonban elmaradt a kitüntetés áradat, mivel a rosszul működő kommunikációs rendszer miatt még az U-2-es lezuhanása után fél órával is történtek rakéta indítások, amelyek során lelőttek egy MiG-19-est is. A szovjet pilóta kevésbé volt szerencsés mint amerikai kollégája, és életét vesztette.

  Ez még ami pontatlan?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Folyt köv,
  A fenti ábra és újrafegyverzés hatásait vizsgálva, hogy egy átlagos ezred mennyi tűzcsatorna fedésben lehetett a következőket kapjuk, majd alatta egy 1985-ös MN összevetés, hogy az idealizált szovjethez képest mi jön ki. Sokkoló.
  [​IMG]
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Minden 2...3. mondat ökörség...
  :rolleyes:

  Ezek fejlesztése már a második világháború idején elkezdődött Németországban, a Wasserfall és a Schmetterling később a győztes hatalmak konstruktőrei számára jó kiindulási alapnak bizonyult.


  Francokat, a Nike Ajax az amcsi M33-as AAA tűzvezető lokátoron alapult, és már bőven 1944-ben fejlesztették.

  A Szovjetunióban Sztálin éppen emiatt érzett aggodalmában adott szokásos módon teljesíthetetlen utasításokat, és „egy éven belül” olyan rakétarendszert akart, amely képes a bombázók és minden más repülő eszköz megsemmisítésére. Az 1950. augusztus 9-én kiadott utasítást természetesen nem sikerült végrehajtani, de a fejlesztés gőzerővel beindult, mégpedig korlátlan költségvetéssel.


  4 év volt a fejlesztésre szánva, amit sikerült is némi csalással teljesíteni.

  A kegyvesztettség nyomán a még messze nem kész légvédelmi rakétarendszert átnevezték Sz-25-re.

  Hülyeség, már az elején Sz-25 Berkut volt a komplexum neve, amit Sz-25 Szoszná-ra változtattak a kegyvesztés után, a Szoszna folyó után, ami gyakorlatot biztos ami biztos meg is tartottak.

  Abszolút elhibázott módon erre alapozták Moszkva védelmét, de a fő problémát az jelentette, hogy a tervek szerint a főváros körül és magukon a rakétabázisokon összesen 2000 km-nyi jó minőségű nagy teherbírású beton utat kellett kiépíteni, ami az ország teljes egy évi cement termelését emésztette fel.

  Volt az már a teljes évi GDP is, másik cikkben. (csak nehogy kiderüljön hogy aszfalt utakról van szó...)
  Mindegy csak nagyot kell mondani, úgysem lehet ellenőrizni, meg a szovjetek úgyis megalomán hülyék. (az egész cikk ezt sugallja - Index szint mélységben)

  Már a kezdet kezdetén bebizonyosodott, hogy az elképzelhetetlen költségek ellenére a rendszer képességei korlátozottak.

  Mivel hogy bombázók ellen tervezték, Moszkva környékén nem számoltak kisebb gépek berepülésével.

  Az amerikai CIA Lockheed U-2-es felderítő gépei 1956-tól kezdődően rendszeres felderítést végeztek a Szovjetunió felett, és az Sz-25-ös rendszer a Moszkva feletti átrepüléseket nem volt képes megakadályozni.

  1956 Július 5-én volt az egyetlen U-2 bevetés, ami Moszkva fölött repült át (2014-es küldetés).
  Sem előtte, sem utána nem volt "rendszeres" Moszkva fölötti repkedés.
  Ezután indult az Sz-25 modernizációja, az Sz-25M rendszer, ami már képes volt vadász méretű célokra is tüzelni.

  Az új Sz-75-ös rendszerhez tartozó rakétát az OKB-2 tervezőirodában Pável Grusin vezetésével tervezték, de természetesen további tucatnyi egyéb részfeladatot más szervezetekre bíztak. Az új komplexum elsősorban a maximális hatómagasság terén ígérkezett jobbnak, mint az Sz-25-ös, a hatótávolsága nem tért el attól lényegesen.

  Ökörség, létezik Sz-25-ös rakéta ami 35km magasságban repülő célok ellen is hatásos.

  Pedig már két fokozatú volt, a gyorsító hajtómű szilárd tüzelőanyaggal működött, pár másodperc alatt hangsebesség fölé gyorsította a fegyvert, és leválását követően a folyékony üzemanyagú hajtómű lépett működésbe, mintegy fél perces üzemidővel.

  40sec

  A helyzetet bonyolította, hogy a két komponensű üzemanyag és a begyulladást előidéző harmadik fajta folyadék súlyosan egészségkárosító hatású, ezért a rakéták feltöltését csak zárt védőruhában lehetett kivitelezni.

  Hát még ha azt tudná, hogy az üzemanyag meg erős idegméreg volt...
  :cool:

  Alig kezdődött el a sorozatgyártás, máris folytatták a fejlesztést és létrejött az Sz-75N Deszna komplexum, amely már a javított képességű 13D rakétára alapozott.

  Ez véletlenül igaz, a rakéta típusa V-750VN 13D

  A szovjetek 1958 végétől teljes titoktartás mellett fokozatosan átadták az első öt SzA-75 Dvina rakétaosztályt a kínaiak részére, amelyeket Peking védelmére szántak. Az első lépcsőben csak kettő „javadalmazásnyi” rakétát szállítottak, azaz 62 darabot.

  Az pont egy javadalmazás. 5x12 + 2 gyakorló.
  :D

  A rávezető tisztek kezelőpultja.

  A képen a Zsámbéki Sz-75M3-OP kézi kezelők pultja látszik, a Dvina nem így nézett ki.

  :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:


  Azért hogy még a Kővári sem olvasta a Haditechnika Összefoglalót, az szomorú, és egyben nagyon is jellemző...
  :mad:
   
  fip7, fishbed and molnibalage like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ok, de a HTÖ táblázata akkor hibás, abban nincs 13D rakéta sehol. Úgy tűnik gépelési hiba, az lemaradt a 20D felett.
   
 16. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Hibásnak nem nevezném, inkább csak hiányosnak.
  V-750VN, és a 13D ugyanannak a rakétának kétféle jelölése.
   
  dudi and molnibalage like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Retro szimulátor még a CGI előtti korszakból.
   
  Roni likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 19. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  MiG-23MF-hez mi is vettünk egykoron, leszállást lehetett vele gyakorolni, meg tán a MiG-29-esekhez is kaptunk (???), de azt tán már ki sem dobozolták.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hú, ezekről több infó / kép frankó lenne.
   

Ezen oldal megosztása