Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
akor miert kotsz bele a negan irasaba?
alcazasal, ha nem is hatekonyan mint anno, de tovabb is lehetne elerni sok mindent. nem lesz dron a haborus ovezet minden csucskeben hogy az ellenfel epp mindent eszrevegyen.

ottvan a szerbek a haboru kozepen, egy egesz brigadot levittek koszovora ugy, hogy nem vette a nato eszre, teljes legifolenyben.
Akkor hol volt olyan drón lefedés és IR kamera mint ma? Sehol. A LANTIRN volt kb. a csúcs.
A hegyes völgyes területek aljára még a JSTAR sem lát be. Amit amúgy NSZK-NDK síkságára terveztek anno...
A hegy is lehet kopár sziklás és erdős is.
A drónok még így is hullottak, ott a HTÖ listája.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
Karabah nagyon jó abbol a szempontbol,hogy fegyelmeztet a dronveszélyre.De sok szempontbol nem releváns.Örményeknek nem volt semmijük,ami alkalmas lett volna a dronok elleni légoltalomra.Sem befogni,sem lelőni,sem zavarni nem tudták semmivel őket.Még csak légoltalmi álcázásuk se volt.A terep miatt a menetvonali lehetőségek korlátozottak voltak,a védóállásaik 20 éve ugyanazok,fedve rejtve nem voltak.És még igy is hetekig tartott ledarálni őket,miközben képesek voltak a támadó azeri csapatoknak komoly veszteségeket okozni.Egy korszerűbb légoltalommal is rendelkező haderő,ami ráadásul alkalmaz légoltalmi álcázást,kiépit szinlelt és váltóállásokat,amennyire lehet álcázza menetvonalait és meneteit,jóval kevesebb veszteségeket szenvedett volna a dronoktol.A dronveszély semmi más,csak a 100+ éve létező légiveszély egy újabb formája.De az a technológia,ami létrehozta,létre tudja hozni,sőt,már létrehozta az ellenük való védekezés technikáját is.Dronok per pillanat az elterjedésben lépéselőnyben vannak,de ez csak ideiglenes állapot.
Az igazi dronveszély majd az lesz,ha a lopakodó teknyikás dronok fognak elterjedni.Csakhogy azok meg drágák lesznek,mint a fene.Minden kis porbafingó országnak nem lesz olyan a belátható időben.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113


Mi volt az, ami olyan kihívás elé állította a diákokat a Harvardon, amin át kellett segíteni őket?

- A tanulás tempója. Itt már nincs érem a részvételért, a tananyag nem úgy lett meghatározva, hogy mindenki el tudja végezni. Képesnek kell lenni önállóan készülni, a lehető legrövidebb idő alatt kell fejlődni - azaz a leggyorsabban és legolcsóbban megszerezni a tudást - és ha nincs meg a megfelelő fejlődés, akkor nem a ma divatos „azért ügyes vagy, mert megpróbáltad” a visszajelzés, hanem az, hogy „ez így kevés, tedd oda jobban magad”.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Negan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
Talking Defense: Air-to-Air Missiles

Join Yaniv Rotem, Rafael Marketing Manager at the Air Defense Systems & Air-to-Air Missiles Directorate, and Kobi Regev, Founder and CEO of The Squadron - HaTayeset in a discussion on Rafael's 70-year legacy and five generations of air-to-air missiles, and their impact on a complex, evolving battlefield.

 
M

molnibalage

Guest
Azért ne labor körülmények közt gondolkodj. Számold bele a frontvonal nagyságát és az emberi tényezőt is. Kína esetében az iszonyatos néptömeg borzasztó komoly tényező.
Hogy mást ne mondjak, Afganisztánban se a haditechnikával bírták távozásra a szovjet hadsereget a mudzsahed harcosok, hanem a fanatizmusukkal.
És a szovjet veszteség volt valami 20 ezer halott, az afgán megy 2 millió...
A COIN háborúk nem hivatkozási alapok semmilyen szinten a konvencionális hadviselésre.
Mert az arról szól, hogy az egyik fél egy nagyhatalom vagy más supporttal meddig hajlandó a húsdarálóba tolni a húst.
Meg a hús mellé fegyver is kell...
Szóval lehet kismillió kínai, de mezítlábas katona nehézfegyverzet ellen nem vitézkedik nagyon.

Az arab államok lakossága is hányszorosa volt az izraelinek?
Oszt mégis végül jól seggbe rúgták őket.
Ötször.
Zsinrórban.
Pedig sokan voltak.

Koreában is mire volt elég a milliós kínai önkéntes a technika ellen?
Szépen elfogytak, az ENSZ nem erőltette tovább és vége lett.

Ez a kínai-szovjet meccs esetében pedig a lokális létszámfölény és a fanatizmus kombinációja lett volna.
Ez sehol nem vált be hosszútávon, még sokszor helyi sikerekre is alig volt elég.
Banzai roham, Vietnám, egyre megy.
A végeredmény legtöbbször hullahegy volt és nyugati szemmel magas veszteség, de tartott pozícióval.
Lásd pl. Hamburger Hill-t.

Hullhatott volna tucatszám az égből alá a lelőtt kínai repülőerő, éghettek volna az elavult harckocsik, de a kínai haderőt nem tartotta volna féken az orosz hagyományos haditechnika.
Nem értek egyet. Technika nélkül semmit nem ér az embertömeg.

És akkor még megemlíthetjük a szovjetek - bár kétség kívül korszerűbb - hadfelszerelésének megbízhatóságát vs kínai számbeli fölényt.
Ameddig a harmadvonalas szovjet haderőnek is T-55-je volt, ami a kínai első vonal volt, addig szerintem itten nincs miről beszélni...
A kínai első vonal pusztulása után mi jött volna...?
Ami kb. a szovjet harmadvonal volt?
Ha megindult volna ezerszám a kínai múzeális haditechnika, vele szemben meg besül egy-két korszerű R-13M és R-60-as, netán páncéltörő fegyver, akkor a szovjetek megszívták volna.
A szovjet technika is ezerszám volt. Nem értem ezt a mennyiségi mantrázást.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7
M

molnibalage

Guest
A koreai háború tapasztalatai alapján azt mondanám, hogy Kína elég jó eséllyel indult volna a szovjetek ellen. Előbbinél is egyértelmű technikai fölényben voltak az ENSZ erők, mégis visszatolták őket a kezdőpontik és kihoztak egy döntetlent a végére.

Bár a kínai-vietnámi háború alapján meg inkább a szovjeteknek állt volna a zászló, valószínűleg a kulturális forradalom tisztogatásai/átszervezései miatt (még a katpol blogon volt erről egy jó cikk sorozat).

Egyébként nekem úgy rémlik, hogy keleten a szovjetek is inkább másodvonalbeli eszközöket használtak, a cscstechnika a nyugati területekre volt koncentrálva.

Öööö, az pont példa arra, hogy semmit nem ér a sok ember.

Szépen learaálták az egészet a francba és utána már nem volt meg a politikai szándék a további észak felé masírozásra. DK szuverenitása helyreállt és csá. Ennyiben maradtak. Az, hogy mennyi kínai volt a végeredményt nézve teljesen indifferens volt. Semmire nem voltak képesek embertömeggel a technikai ellen hosszútávon. Visszanyomták az ENSZ erőket, de amin ledarálták a technikájuk, akkor ott game over.

Ha csak az embertömeg számítana, akkor a konkvisztádorok soha nem nyomják le az indiánokat és a nyugat nem kolonizálta volna a 3. világot...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
Öööö, az pont példa arra, hogy semmit nem ér a sok ember.

Szépen learaálták az egészet a francba és utána már nem volt meg a politikai szándék a további észak felé masírozásra. DK szuverenitása helyreállt és csá. Ennyiben maradtak. Az, hogy mennyi kínai volt a végeredményt nézve teljesen indifferens volt. Semmire nem voltak képesek embertömeggel a technikai ellen hosszútávon. Visszanyomták az ENSZ erőket, de amin ledarálták a technikájuk, akkor ott game over.

Ha csak az embertömeg számítana, akkor a konkvisztádorok soha nem nyomják le az indiánokat és a nyugat nem kolonizálta volna a 3. világot...
Hát ez így nem igaz.A Káli folyótól nyomták vissza a kínaiak az amcsikat
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Öööö, az pont példa arra, hogy semmit nem ér a sok ember.

Szépen learaálták az egészet a francba és utána már nem volt meg a politikai szándék a további észak felé masírozásra. DK szuverenitása helyreállt és csá. Ennyiben maradtak. Az, hogy mennyi kínai volt a végeredményt nézve teljesen indifferens volt. Semmire nem voltak képesek embertömeggel a technikai ellen hosszútávon. Visszanyomták az ENSZ erőket, de amin ledarálták a technikájuk, akkor ott game over.

Ha csak az embertömeg számítana, akkor a konkvisztádorok soha nem nyomják le az indiánokat és a nyugat nem kolonizálta volna a 3. világot...
a konkvisztadotok sem a technologia es a fegyver miatt gyoztek, hanem a tobbi torzs segitsegevel, mivel mindenki utalta mar az inkakat (elege jol lenyomtak a tobbi torzseket) es elindultak harcolni ellenuk. + a mar sokat emligetett ojropai betegsegek segitsegevel ami letarolta az akori lakosag tobb mint 60%.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
M

molnibalage

Guest
a konkvisztadotok sem a technologia es a fegyver miatt gyoztek, hanem a tobbi torzs segitsegevel, mivel mindenki utalta mar az inkakat (elege jol lenyomtak a tobbi torzseket) es elindultak harcolni ellenuk. +
Az önmagában kevés volt. A technológia fölény miatt igen sokszor lenyomtak sokkal nagyobb csoportokat is.
a mar sokat emligetett ojropai betegsegek segitsegevel ami letarolta az akori lakosag tobb mint 60%.
De nem az 1500-as évek elején egyből...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
De nem az 1500-as évek elején egyből...
Éppenséggel de.Az Azték Birodalomba elöbb jutott el a himlő,mint Cortez.
Missisipii térséget meg összeomlasztotta.Alig tudunk valamit arrol,hogy mi is lehetett ott.Az első spanyol felfedezők már csak elhagyott településeket találtak,meg felhagyott mezgaz területeket.Szintén a himlő volt a tettes.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby