Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ebben a kérdésben fel lett téve egy embernek a kérdés, hogy ő troll-e. Én most egy egész más valakitől szeretném megkérdezni, hogy ő most trollkodásból írt-e eddig?

Az eldöntendő kérdésekre ismerten csak négy fajta válasz adható: igen, nem, igencsaknem, de IGEN.

Olyan kérdéseket csak igen távolian érint a 100 évvel későbbi áramfogyasztásunk, hogy aktuálisan Izrael tekinthető-e a legjobb légvédelemmel rendelkező országnak... vagy Oroszországról mondhatunk-e ugyan ilyet. Egészen pontosan a reálgazdaság évszázad végi áramfogyasztásánál még az is jobban kapcsolódik ide, hogy "nem az első".

Ha pár mondatban egy OFF témát ki tudunk tárgyalni, az én értelmezésem szerint egy szabadidő eltöltésre létrehozott fórumon tök jó dolog. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha ebből a béljós árampiac dologból csinálunk 5 oldal anyagot, akkor egy hideg, vörös pillantással fogunk szembekerülni. És ő közeledik, nem lehet megállítani!
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Ne haragudj, de neked nagyon komoly szövegértelmezési és értelmezési problémáid vannak.
A nem tudható és a paraméterek miatt nem kijelenthető az nagyon nem ugyanaz...
Igazad lenne, ha itt egzakt paraméterekről beszéltünk volna, de ehelyett ezernyi különböző paraméterrel rendelkező komplex rendszerek rangsoráról volt szó.

Tehát azt állítod, hogy az egyidejűleg rengeteg különböző paraméterrel rendelkező, de célazonos rendszerek esetén nem lehet rangsort felállítani a célorientáltság szempontjából?

Na most én kezdek pislogni.
 
M

molnibalage

Guest
Igazad lenne, ha itt egzakt paraméterekről beszéltünk volna, de ehelyett ezernyi különböző paraméterrel rendelkező komplex rendszerek rangsoráról volt szó.

Tehát azt állítod, hogy az egyidejűleg rengeteg különböző paraméterrel rendelkező, de célazonos rendszerek esetén nem lehet rangsort felállítani a célorientáltság szempontjából?

Na most én kezdek pislogni.
Továbbra sem érted meg azt, hogy nem rendszereket kell értékelni, hanem a hadműveleti képességet.
Ezen felül vannak nehezen pontozható dolgok.
A Patriot tűzereje mindig is csodás volt, de mobilitása sehol nincs egy Sz-300V-hez képest.

Az, hogy rangsort akarsz mindenáron egész egyszerűen felesleges erőlködés.
Kb. olyan hülyeség, mintha egy szerszámosládában akarnád pontozni a szerszámok értéket.
Egy kalapács értéke 0, ha csavarozni akarsz és éppen csavarhúzó elég szar kalapács a 100-as szög beveréséhez.

Ezért van szerszámosládája az embernek és nem pontozza, hogy mi van benne, hanem megmondja, hogy mire alkalmas az és hol kezd olyan feladat jönni, amire nem jó már.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 934
113
Kb. olyan hülyeség, mintha egy szerszámosládában akarnád pontozni a szerszámok értéket.
Egy kalapács értéke 0, ha csavarozni akarsz és éppen csavarhúzó elég szar kalapács a 100-as szög beveréséhez.

Viszont a szerszámos ládákat lehet rangsorolni a tartalmazott szerszámok száma, varriációja és minősége alapján.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Aki felállít egy konkrét listát, annak bizony sok mindent kel hozzá tenni, hogy mi alapján csinálta. Ráadásul szubjektív lesz, még ha objektív adatokból indul is ki. Az első négyet nagyon jó közelítéssel meg lehet mondani, de ezen belül a prioritások számítanak, amiket figyelembe cesz.. A hadászati ballisztikus rakéta elhárító rendszerek pedig alapvetően nem a légvédelem része.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Próbáltam számodra egy analógiával érzékeltetni mi a gond a kérdéseddel (és az azokra adott válaszokkal).

Nyilván könnyebb volt azt egy egyszerű "nem előrejelzést kértem" felkiáltással elintézni ahelyett, hogy megértsd az analógiát, ami a kérdés komplexitására vonatkozik....

Ha pl. a főnököm tőlem azt kéri, hogy készítsek 100 évre előre egy villamosneregia felhasználás előrejelzést, erről a kérdésről ugyanazt fogom gondolni mint a te kérdésedről. Nyilván ha másnap is szeretnék még ott dolgozni akkor neki fogok állni a dolognak. Viszont ez egy fórum, nem a munkahelyem és te nem vagy a főnököm, szóval neked mondhatom azt, hogy ez egy hülye kérdés.

De tegyük fel nekiállunk a probléma megoldásának, szépen levezetjük, hogy a villamosneregia igény=jövőbeni GDP*jövőbeni GDP energia intenzitása. Remek kis egyszerű összefüggés, mindenki megérti és a végén a szorzás eredőjeként ott is fog virítani egy szám (értsd: az analógiát: ez kb. az a szint amikor valaki itt bemondja, hogy az orosz a legrétegzettebb ezért az a legjobb)

na eddig jók vagyunk...csak éppen mondd már meg nekem, mennyi lesz aa GDP 100 év múlva és mennyi lesz az energia intenzitása...na ez viszont már az elékpesztően komplex probléam mert egy rakás kurva nehezen megmondható dologtól függ

és attól, hogy a nap végén ott virítana egy szám az adott kérdésre, a valósághoz attól még jó eséllyel sok köze nem lenne.

Másrészt az, hogy ha nekem nincs akkora arcom mint itt egyeseknek, hogy csak úgy kijelentsem, hogy az orosz a legjobb, azzal miért is mondom azt, hogy nem tudhatunk semmit?

egyébként meg attól, hogy az orosz légvédelem rétegzett mitől is lenne a legjobb?

A US Navy légvédelme is elég rétegzett. Phalanx CIWS, RIM116 Shorad, ESSM/ESSM block2 közép hatótávú védelem, SM3B/SM6 long range, ABM, anti sattelite, és akkor a carrier-en lévő fedezetet adó gépekről nem is beszéltem...na akkor most mondjam azt, hogy az USA-é a legjobb légvédelem?
De önmagában mit is ér a rétegzettség? Való igaz nyugaton nincsen egy csomó olyan rendszer mint az oroszoknál (Pantsir, TOR, bUk)...az oroszoknál viszont nincsen Nasams, ami az orosz terminológia alapján egy besorolhatatlan rendszer, mert többféle rendszer képességeit elegyíti...de ettől még miért lenne rosszabb/gyengébb?
meg ugye azt se felejtsük el, hogy kicsit más helyzetben van a légvédelmed ha az F22/f35 páros takarítja előtte az utat....
Teljesen igazad lenne, ha 100 év múlvára kértem volna egy akkori sorrend előrejelzést, csakhogy én a jelen időpontra vonatkozóan az eddig ismert infóid alapján az általad vélt pillanatnyi rangsorra kérdeztem rá, ráadásul az általad kijelentett konkrétum miatt.

Nekem mindegy, írhattok jó sokat arról, hogy miért nem tudtok ezekre a kérdésekre válaszolni, való igaz, hogy közben sok hasznos és talán érdekes részinfó is érkezik, amiért egyébként kösz mindenkinek, csak nem ez volt a kérdés.

Részemről oké, tudomásul vettem, hogy a HTKA-n vannak, akik mernek/tudnak/akarnak adott összehasonlítás esetén akár rangsort felállítani/becsülni és vannak, akik nem.

Az orosz légvédelem rangsorolásának megoldhatatlanságával kapcsolatosan kifejtett szemlélet innentől kezdve általános érvényű elvárássá válhat majd más haditechnikai, vagy épp nem haditechnikai jellegű kérdések megvitatása esetén is.
Nem elfelejteni!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Továbbra sem érted meg azt, hogy nem rendszereket kell értékelni, hanem a hadműveleti képességet.
Ezen felül vannak nehezen pontozható dolgok.
A Patriot tűzereje mindig is csodás volt, de mobilitása sehol nincs egy Sz-300V-hez képest.

Az, hogy rangsort akarsz mindenáron egész egyszerűen felesleges erőlködés.
Kb. olyan hülyeség, mintha egy szerszámosládában akarnád pontozni a szerszámok értéket.
Egy kalapács értéke 0, ha csavarozni akarsz és éppen csavarhúzó elég szar kalapács a 100-as szög beveréséhez.

Ezért van szerszámosládája az embernek és nem pontozza, hogy mi van benne, hanem megmondja, hogy mire alkalmas az és hol kezd olyan feladat jönni, amire nem jó már.
A rendszerek (alkalmazott haditechnika) értekelésének eredménye a képességed egyik alapja. Nincs olyan, hogy harcképesség értékelés az alkalmazott eszközök értékelése nélkül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Teljesen igazad lenne, ha 100 év múlvára kértem volna egy akkori sorrend előrejelzést, csakhogy én a jelen időpontra vonatkozóan az eddig ismert infóid alapján az általad vélt pillanatnyi rangsorra kérdeztem rá, ráadásul az általad kijelentett konkrétum miatt.

Nekem mindegy, írhattok jó sokat arról, hogy miért nem tudtok ezekre a kérdésekre válaszolni, való igaz, hogy közben sok hasznos és talán érdekes részinfó is érkezik, amiért egyébként kösz mindenkinek, csak nem ez volt a kérdés.

Részemről oké, tudomásul vettem, hogy a HTKA-n vannak, akik mernek/tudnak/akarnak adott összehasonlítás esetén akár rangsort felállítani/becsülni és vannak, akik nem.

Az orosz légvédelem rangsorolásának megoldhatatlanságával kapcsolatosan kifejtett szemlélet innentől kezdve általános érvényű elvárássá válhat majd más haditechnikai, vagy épp nem haditechnikai jellegű kérdések megvitatása esetén is.
Nem elfelejteni!
Az az alapvető baj, hogy az orosz légvédelem az ország tulajdonságaiból adódó sajátosság miatt egy elképesztően specifikus rendszer. Ugyanez igaz az izraeli légvédelemre is, de az ennek az ingának a másik véglete.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Továbbra sem érted meg azt, hogy nem rendszereket kell értékelni, hanem a hadműveleti képességet.
Ezen felül vannak nehezen pontozható dolgok.
A Patriot tűzereje mindig is csodás volt, de mobilitása sehol nincs egy Sz-300V-hez képest.

Az, hogy rangsort akarsz mindenáron egész egyszerűen felesleges erőlködés.
Kb. olyan hülyeség, mintha egy szerszámosládában akarnád pontozni a szerszámok értéket.
Egy kalapács értéke 0, ha csavarozni akarsz és éppen csavarhúzó elég szar kalapács a 100-as szög beveréséhez.

Ezért van szerszámosládája az embernek és nem pontozza, hogy mi van benne, hanem megmondja, hogy mire alkalmas az és hol kezd olyan feladat jönni, amire nem jó már.
Akar a tököm mindenáron rangsort tőletek gyerekek, nem én kezdtem itt rangsorolni, hanem csak rákérdeztem a rangsorolók kijelentéseire.

Nem rémlik?

Azóta az egyik rangsoroló már levezette hatszáz módon, hogy miért nem lehet rangsorolni.
 
M

molnibalage

Guest
Viszont a szerszámos ládákat lehet rangsorolni a tartalmazott szerszámok száma, varriációja és minősége alapján.
És erre mondtam azt, hogy a CONUS területén nem is volt szerszámosláda 1970-es évek után, de németben meg volt, csak nem mozogtak a ládák sehova. :)
Az orosznak meg mozgó ládája van, de totál más szerszámokkal benne, mint a NATO-ban.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 012
113
Nem is vizimentes a law enforcement, kicsit el vagy keveredve. Smuggling, terrorism, illegalis bevandorlas stb - ez mind-mind law enforcement, semmi koze a militaryhoz.
Sokat éltél kint, már nem értesz mindent, ami magyarul van...;) Tisztában vagyok, mi az a law enforcement. A Coast Guard 11 feladatából éppen a 11. Emellett az amerikaiak a fegyveres erőkhöz sorolják. Egyéb kérdés?
 
K

kamm

Guest
Sokat éltél kint, már nem értesz mindent, ami magyarul van...;) Tisztában vagyok, mi az a law enforcement. A Coast Guard 11 feladatából éppen a 11. Emellett az amerikaiak a fegyveres erőkhöz sorolják. Egyéb kérdés?
Te, olvasd már újra, mit írtam és mibe próbálsz belekotni onnan...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Nem biztos, hogy itt van a legjobb helyen de gondolom itt is elfér. Szóval van ez a Thales Nederland APAR multifunkciós radar ami képes légi, vízfelszíni és szárazföldi célpontok felderítésére és tűzvezetésre is legyen az aktív/félaktív rávezeteses légvédelmi rakéta vagy hajóágyú. Az lenne a kérdesem, hogy ez miért olyan nagy dolog? Miert nem tudja ezt más haditengerészeti AESA radar?
Miért kell más radarokból egy ami tűzvezető radar és egy ami célfelderítő?
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 311
17 419
113
Nem biztos, hogy itt van a legjobb helyen de gondolom itt is elfér. Szóval van ez a Thales Nederland APAR multifunkciós radar ami képes légi, vízfelszíni és szárazföldi célpontok felderítésére és tűzvezetésre is legyen az aktív/félaktív rávezeteses légvédelmi rakéta vagy hajóágyú. Az lenne a kérdesem, hogy ez miért olyan nagy dolog? Miert nem tudja ezt más haditengerészeti AESA radar?
Miért kell más radarokból egy ami tűzvezető radar és egy ami célfelderítő?
Csak tipp, de lehet, hogy (hiába AESA) korlatozottabb az egyidejű támadott célok száma. Pl a japánok Akizuki-Asahi osztályainál 4 AESA célkereső, és külön 4 AESA túzvezető radar van.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat