Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Kiegészítő adat a vietnámi szállításokhoz, Hpasp kommentjeit idézem.

1db Sz-75 osztály / (1 célcsatornás) komplexum költsége - 11,3 millió Rubel
V-750 rakéta ára ~183ezer Rubel

Ez 1957-1960 tája körüli adat, mikor úgy számoltak, hogy 1 Rubel = 1 USD.

MiG-21F13
költsége: ?
ára Finnország felé: 3,6 M$
ára MN felé: 1,3 M$

Sz-75 lérak komplexum
költsége: 11,3 MR
ára Finnország felé: 30 M$ (kemény árszabás...)
ára MN felé: ?

A F-4E ~10 évvel később volt 3,5 millió USD-s gép, a finneknek 3,6 misiért adtak el 21-est. Elég vicces a két gép képességeit összevetve.

Ez alapján látható, hogy mekkora forrást is toltak bele légierő és SAM oldaláról a szovjetek a vadászgépekhez mérve és abszolútban is. Erre jön még rá az ezres nagyságrendű AAA, hozzű lőszer és egyebeket. Mondom, az egy mítosz, amit gosht írt, hogy véreb és tacskó. A Szu adta a háborúhoz az eszközt a vietnámiak meg az emberanyagot, ami hullott is rendesen...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 047
113
Nagyon komoly! Valahogy orosz oldalon a pakfa 7 év utáni felszállása után sem lehet látni még csak hasonlót sem. Még a nappal bevethető JHMCS sincs nem hogy ilyen:(
 
M

molnibalage

Guest
Azért mert Oroszországot jelenleg nem lövik és a terroristák éppen másfajta fegyvereket alkalmaznak (oroszoknál általában robbantások és gépfegyveres támadások voltak divatban, de nem Moszkvában (ott egyébként elég jó biztonsági intézkedések vannak). - voltam nem1x.. hanem inkább a regionális központoknál.
Amik ellen mennyit ér a SAM? Semmit...

Oroszország ellenrakétás és légvédelmi ereje összefügg az atomütőerővel. Egyiket sem kell magyarázni, ahogy a THAAD vagy AEGIS rendszereket sem.
  1. Az AEGIS nem BM elhárításra lett a kezdet kezdetén megalkotva, idővel vált arra képesse off design állapot szerint. Ha M4.0-es ASM-et le akarsz és tudsz lőni. akkor SARH elven BM-et is le tudsz...
  2. A BM elhárítás képességét és kicsit túltolva érzem már. A BM-ek nagy része tömegpusztítás nélkül szart sem ér, mégis lövöldözgetik le őket. Az esetlegesen okozott kárhoz képes katonai értelmeben embertelenül sokat költen ek rá. Egy 0,5-1 km-es CEP-pel bíró 500 kilós harci részes BM szerinted mekkora kár okoz nagy átlagban? Átlagban semmilyet. A civileket védik vele.
  3. Oroszországgal egyetlen olyan állam sem határos, ahonnan sufnifegyverekkel és aknavetőkkel városközpont lőhető és az ellen az Sz-300/400 még mindig nem ér semit, az Iron Dome meg ez ellen lett kitalálva.

Izraelnek szintén vannak olyan ellenségei amelyek akár tömegpusztító fegyverekket hordozó ballisztikus rakétákkal támadhatja ezért kell PATRIOT/PAC-3 és ARROW légelhárító és rakétavédelmi rendszerke valamint tüzérségi rakéták elleni IRON DOOM stb. rakétavédelmi eszközei.
És képesek lefedni egész Izrael alig néhány osztállyal. Az oroszoknál meg akkor pár kiemelt várost nézve szabad a gaza, ha már országon belül van a fegyver. Mert csak akkor használható. Ergo, akkor megint ott vagyunk, hogy minek ennyi Sz-300/400...? Az oroszok véleményem szerint teljesen elavult, már már 2. vh-s szemlélet szerint építik fel a légvédelmi rendszerüket. Európában soha nem volt városokat védő SAM öv és az USA-ban a '70-es évekre az összes kipusztult még a '80-as évek Tu-160 és H-55 megjelenése után sem tettek semmit.

Lehet magyarázni a tömegpusztító fegyverekkel történő terrorizmus nem létezik, de akár a biztonságpolitikai szakértők, akár a felderítő és elhárító nemzeti, szövetségi szolgálatok, sőt ebben az esetben még az ENSZ és a nagyhatalmak is együttműködnek.
Ha létezne is, az ellen sem tudna semmit az Sz-300/400, ahogy a Patriot sem.

Nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek általában a sugárzó anyagokkal kapcsolatban, de a sugárzó anyagok megszerzését -gondoljunk csak a korházakban használt ilyen eszközökre, ipari eszközökre és a harmadik világra- bizony komoly és folyamatos kockázati tényezőt jelentenek.
40 éve mondják ezt, mégsem történt semmi. Ellenben Bohphal kapcsán az nem esik le, hogy a 3. világ lószar biztonságú vegyi üzemeiből azt lehetne kihozni néhány ezer USD kenőpénzért amit akarsz, de mégsem csinálta ezt eddig senki? Hmhm...

A vegyi és biologiai harcanyagok közül, előbbit viszonylag kis ráfordíással egy terrorista szervezet előállíthat, a biológiai harcanyagok közül pedig több járvány is ismét több szakértői szerint éppen katonai intézetekből került ki.
Biológiai fegyver programoakt a nagyhatalmak toltak, de elvielg ezeket felszámolhátk. Szerintem a biológiai fegyvereknél nagyobb ökörség kevés létezik. Egy kontrollálhatatlan fegyver lassú hatóidővel. Népirtásra jó, de harctére szart sem ér. A vegyi fegyver az, ami egészen veszélyes, mert nem kell hozzá közel sem olyan ipar, mint a nukihoz és primitívebbek is jól ölnek úgy, hogy utána a területen tartózkodni annyiar nem veszélyes. (Egyes gázoknál van veszély utána is, mert leakódik itt-ott.)

Viszont megint ott vagyunk, hogy ez ellem mire jó a SAM?

Tehát jó lenne alátámasztani, hogy az iszonyatos mennyiségű orosz SAM mitől nem feleslegesebb, mint az F-35... Mert érvet eddig nemigen láttam...
 
M

molnibalage

Guest
Nagyon komoly! Valahogy orosz oldalon a pakfa 7 év utáni felszállása után sem lehet látni még csak hasonlót sem. Még a nappal bevethető JHMCS sincs nem hogy ilyen:(
Éjszakai képessége ennek is korláton, mert NVG-vel nem megy, ha jól látom. Az, hogy a honnan van meg a terep kontúrja amit felvetít az nem világos. A PIRATE tudtommal nem képes ennek előállítására, a TFR sem képes erre, ami amúgy sincs a gépen. Vagy GPS map mesh-ből tolja ezt? Vagy csak markting CGI...?
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and Roni
S

speziale

Guest
Éjszakai képessége ennek is korláton, mert NVG-vel nem megy, ha jól látom. Az, hogy a honnan van meg a terep kontúrja amit felvetít az nem világos. A PIRATE tudtommal nem képes ennek előállítására, a TFR sem képes erre, ami amúgy sincs a gépen. Vagy GPS map mesh-ből tolja ezt? Vagy csak markting CGI...?

Nem hiszem, hogy az éjszakai képessége korlátozott lenne.

Ezt írják róla:
"Capture and display of the Night Vision Enhanced (NVE) outside world picture "

Másrészről képes megjeleníteni a Pirate képét, aminek van flying aid, landind aid meg "IR picture on helmet" funkciója. Ja, és a litening célmegjelőlő képt is képes megjeleníteni.

(egyébként úgy tudom, hogy az F35 sisakdisplay-nek is a striker az alapja)
 
M

molnibalage

Guest
Nem hiszem, hogy az éjszakai képessége korlátozott lenne.

Ezt írják róla:
"Capture and display of the Night Vision Enhanced (NVE) outside world picture "

Másrészről képes megjeleníteni a Pirate képét, aminek van flying aid, landind aid meg "IR picture on helmet" funkciója. Ja, és a litening célmegjelőlő képt is képes megjeleníteni.

(egyébként úgy tudom, hogy az F35 sisakdisplay-nek is a striker az alapja)
A probléma az, hogy a videón a pilóta messze a PIRATE látószögén kívül néz... A TGP látószöge az már más tészta, csak annak meg terepkontúr alkotó képessége nincs, ahogy a PIRATE-nak sincs tudtommal.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Molni, szerintem most pont te vagy abban a helyzetben, mint akiket ostorozni szoktál, hogy nem tudják értelmezni, összerakni a sok, főleg általad megosztott információkat. A légvédelmi témában nagyon sokat tanultál, de sajnos az összefüggéseket, alkalmazásokat, főleg a légvédelmi harcászatot nem ismered még eléggé, annak ellenére, hogy szorgalmasan tanulod. Nem véletlenül, mert ez is egy komoly szakma, ahol a technikai-műszaki paraméterek csak egy szelete az egésznek.
A komplex rendszert egészében még mindig nem látod át, az elemeit sokszor önmagukban vizsgálod, főleg technikai oldalról.
A haditechnikai eszközök hatékonyságát a harcászat-technikai és műszaki paraméterein túl, nagyban befolyásolja a rendszerben betöltött szerepe, az adott természeti és mesterséges környezet, logisztika, a kezelői és parancsnoki állomány kiképzettségi szintje, kreatív képessége, a várható ellenséges harci környezet és tevékenység, az ellenséges eszközök harcászat-technikai és műszaki paraméterei, az ellenség kiképzettségi szintje és még lehetne sorolni.
Írod:
"Az oroszok véleményem szerint teljesen elavult, már már 2. vh-s szemlélet szerint építik fel a légvédelmi rendszerüket. Európában soha nem volt városokat védő SAM öv és az USA-ban a '70-es évekre az összes kipusztult még a '80-as évek Tu-160 és H-55 megjelenése után sem tettek semmit."
Gondolom a honi légvédelemre gondolsz elsősorban.
1. Európa melyik részén, vagy csak a nyugati részt tekinted Európának? A NATO-ban nem volt önálló honi légvédelmi rendszer, a csapatok elhelyezkedése biztosította, hogy a légvédelmi rendszerük szintén öv szerűen volt kialakítva, teljes átfedéssel, amely egyúttal biztosította a sűrűen elhelyezkedő városok védelmét is. Ráadásul a háborús időszakban való településük is egy más szisztéma szerint alakult volna.
2. USA - kezdetben ők is a városokat védték volna leginkább, náluk a honi légvédelem szintén hasonlóan épült fel, mint a Szu.-é. Azonban pontosan abban az időszakban, amikor a hadászati rakéták tömegesen elterjedtek és kiderült, hogy a Szu. hadászati légiereje csak jelképes ahhoz képest, amit gondoltak róla (magyarán közvetlenül a városokat biztosan nem támadták volna a légierővel) már nem volt jelentősége, hogy a városok körül légvédelmi rakéta rendszereket tartsanak fel. Jelenleg az USA városait csak is az óceánok felöl támadhatják, szerintem nem véletlen a légvédelmi rombolók és légvédelmi cirkálók mennyisége sem. Ha szükséges felhasználhatják őket a part menti városok védelmére. Bent az ország belsejében egyáltalán nem valószínűsíthető, hogy bármilyen ellenséges légierő tevékenykedne.
3. A Szu. és most Oo. nem a hadászati rakéták ellen építette és tartja fent a légvédelmi rakéta egységeket, hanem elsősorban az USA hadászati légierejének képessége miatt, másodsorban Európa, Közel-Kelet és Távol-Kelet (Japán, Dél-Korea) felől, akár hagyományos eszközökkel végrehajtott támadás ellen. Mivel a területe akkora, hogy a nagyobb ipari, politikai, közigazgatási központok (amelyek maguk a városok) elég távol vannak egymástól, ezért külön-külön kell védeni őket.
A légvédelmi rakéta rendszerek tömeges elterjedése 1960 után kezdődött. A II. világháborús szemléleten, és alkalmazáson (a városokban sok helyen elhelyezkedő légvédelmi tüzér egységek) már túl lépett akkor a légvédelmi rakéta rendszerek kialakítása. A városoktól nagyobb távolságra elhelyezkedő komplexumok voltak, általában körkörösen telepítve. Ahogyan a légvédelmi rakéta komplexumok hatótávolsága, képességei növekedtek, úgy kerültek egyre messzebb a védendő objektumoktól.
(Most nem megyek bele, hogy milyen szempontok és követelmények szerint alakítják ki a rendszert, mert már volt róla szó régebben).

Nem kellene állandóan párhuzamokat keresni a NATO és (VSZ-Szu) Oo. haditechnikai eszközei és alkalmazási elvei között, mert akár a technikai színvonal, akár az adott ellenséges erők színvonala, harceljárásai más követelményeket támasztanak velük szemben.

Amikor az USA vs. Vietnám esetén a véreb és a tacskó hasonlatot hoztam, akkor a két ország lehetőségeire és képességeire céloztam, amihez semmi köze nem volt a légvédelmi technika árához. Az, hogy erőn felül mennyi technikát tudott átadni a Szu., az alapvetően az erőviszonyokat, csak kis részben tudta befolyásolni. Csak az USA-n múlott, hogy mekkora pénzt, energiát, erőket alkalmazott. Ráadásul ha a nuki-t is bevethették volna, volt rá akarat egyesek részéről, akkor ez teljesen reális kép. Magyarán overkill volt az USA, Vietnámhoz képest.

Molni, látom nagyon zavar téged, hogy sokan, főleg nem szakmabeliek, nem szakmai alapon, a szovjet-orosz légvédelmi rendszereket, - főleg az Sz-300 vonalat, amit szemlátomást próbálsz (nem is igazán tudom hogy jellemezzem) kisebbíteni, - többre nézik, mint a nyugati rendszereket. Ez csak azért van, mert azokat kevésbé ismerik, ritkábban van szó róluk. Mind a két oldalon vannak nagyon jó légvédelmi rendszerek, amelyeknek természetesen vannak előnyeik és hátrányaik és vannak kevésbé sikeresek is. Nagyjából pariban vannak, nem egymás ellen harcolnak velük, hanem a légierővel, ami a hatékonyságukat már nagyban befolyásolhatja. Mivel a nyugati repülőgépek fejlettebbek, ezért a szovjet-orosz légvédelmi rendszerek sokkal nagyobb kihívásoknak voltak kitéve, ismertebbek lettek, sokkal többet foglalkoztak, foglalkoznak velük.

A múltkor pont azt írtad, hogy milyen kevés Sz-300 komplexum készült, most meg azt írod, hogy minek ennyi Sz-300/400. Most akkor mégis sok, vagy kevés? Mihez képest, ráadásul mindig úgy vannak kezelve, mintha csak egyedül ez volna.

Ha pl. egy ipari körzetre, repülőtérre, indítanak egy 500-1.000m CEP-el rendelkező 500kt-ás töltettel rendelkező rakétát, akkor az elég rendesen hazavágja azt, ott már sok mindent nem fognak csinálni utána jó ideig. Ráadásul a mostani modernebb rakétáknál a CEP értékek sokkal kisebbek és ahogy javulnak az értékek, szerintem hamarosan még a hagyományos töltettel is (400-1.000kg) komoly pusztításra lesznek képesek adott kisméretű célok esetén.
 
M

molnibalage

Guest
Gondolom a honi légvédelemre gondolsz elsősorban.
Igen.

1. Európa melyik részén, vagy csak a nyugati részt tekinted Európának? A NATO-ban nem volt önálló honi légvédelmi rendszer, a csapatok elhelyezkedése biztosította, hogy a légvédelmi rendszerük szintén öv szerűen volt kialakítva, teljes átfedéssel, amely egyúttal biztosította a sűrűen elhelyezkedő városok védelmét is. Ráadásul a háborús időszakban való településük is egy más szisztéma szerint alakult volna.
A Patriot érkezéséig a HAWK öv volt a legkomolyabb dolog. Azon túl semmi. Az is csak a németeknél volt. Volt telepített Nike Hercules több országban, de csak atomtöltettel volt használható és olyan nevetségesen kevés célcsatoránval, hogy ihaj... Mert azokat a célokat harcászati gépek is támadhatták volna, nem csak a kb. 120 interkont bomb. A tengernyi Tu-16, Il-28 is.

2. USA - kezdetben ők is a városokat védték volna leginkább, náluk a honi légvédelem szintén hasonlóan épült fel, mint a Szu.-é. Azonban pontosan abban az időszakban, amikor a hadászati rakéták tömegesen elterjedtek és kiderült, hogy a Szu. hadászati légiereje csak jelképes ahhoz képest, amit gondoltak róla (magyarán közvetlenül a városokat biztosan nem támadták volna a légierővel) már nem volt jelentősége, hogy a városok körül légvédelmi rakéta rendszereket tartsanak fel.
Akkor mégis mit támadtak volt egyészen a '60-as évek elejéig...? Az orosz doksikban is a nagyvárosok támadása az, amit láthatsz még a K-20 rakéta érkezése után is.

A stratégiai bombázó erőnek semmi más értelmes célpont nem volt adható az USA-hoz képest irgalmatlanul kevés gépnek. Ha az első csapásban eltaláltak volna 2-3 nagy várost már az is erőn felüli lett volna. Ennyi kellett volna tőlük, ez volt az elrettentés.

Ha az USA túl kemény falat, akkor Európa atomsivataggá változtatása ment volna. Európában egyszerűen nem volt elég elfogó vadász szerintem és telepített légvédelem sem. Az angoloknál volt a Boodhound és még valami, de semmit nem tudok róluk, hogy mennyi és hol.

A jenkiknél néhány nagy bombázó támaszpont körül is volt pár SAM, de kb. ennyi.

Jelenleg az USA városait csak is az óceánok felöl támadhatják, szerintem nem véletlen a légvédelmi rombolók és légvédelmi cirkálók mennyisége sem. Ha szükséges felhasználhatják őket a part menti városok védelmére. Bent az ország belsejében egyáltalán nem valószínűsíthető, hogy bármilyen ellenséges légierő tevékenykedne.
Soha az életben nem olvastam még arról, hogy valaha is így képzelnék el a használatukat. Talán mert nettó hülye ötlet.

  1. Az AEGIS-eket a flottacsoportok légvédelméhez tervezték. Pont. Azokkal mozognak túlnyomó részt.
  2. Azért van olyan sok, mert abból sem bevethető mind és CV-nként legalább 2-3 kell. Ha azok mellett van, akkor hogyan jutna partvédelemre?
  3. Ráadásul elég nagy ökörség lenne CM védelem ellen. Azok olyan alacsonyan jönnek, hogy a HMZ 35 km táján van. Az összes hajó vonalba állítva sem tudnád megvédeni a nyugati partot főleg, ha a CM-ek Mexikó vagy Kanada fölé is berepülnének.
Nem is tudom, hogy ennyre buta ötlet hogyan juthatott eszedbe a bevezetésed után, mikor az vázolod fel, hogy mennyire komplex ésatöbbi. A legelemebb 2x2 szintű tényezőt sem vetted figyelembe, ami ezt a ötletet csuklóból nevetségessé teszi. Most akkor erre mut mondjon az ember...? [fejvakarás]

A SAGE lebontása után a E-3 gépekre és elfogó + F-15-re alapoztak és F-106 kivonás után az F-16 ADF-re, amit elkaszált a hidegháború vége és kis mennyiség átadása után mentek a Boneyardba. Ezeket a gépeket próbálták elsózni bolgod boldogtalannak a '90-es évekbek.

3. A Szu. és most Oo. nem a hadászati rakéták ellen építette és tartja fent a légvédelmi rakéta egységeket, hanem elsősorban az USA hadászati légierejének képessége miatt, másodsorban Európa, Közel-Kelet és Távol-Kelet (Japán, Dél-Korea) felől, akár hagyományos eszközökkel végrehajtott támadás ellen. Mivel a területe akkora, hogy a nagyobb ipari, politikai, közigazgatási központok (amelyek maguk a városok) elég távol vannak egymástól, ezért külön-külön kell védeni őket.
Na de azok ellen meg a legtöbb helyen overkill a mennyiség. Ha feltesszük, hogy a jenki nem egyesével csapná le a célokat és a MiG-31 dolgozik, akkor a B-52H és B-1B nemigen meg közel még az orosz határhoz sem sehol. Ha persze egy cél ellen menne 40 db ezekből, akkor meg kevés. Az USA-nek fizikailag nincs elég CM-je ahhoz, hogy áttörje ezeket úgy, hogy valamiféle komoly kárt tegyen még akkor sem, ha feltételezed, hogy egyetlen MiG-31 sem száll fel. Ami meg ugye elég hülye feltételezés.

Annyi stratégiai orosz célpont van, hogy arra a világ összes CM-je sem elég nuki fej nélkül. Egy részük eleve nem támadható, mert földalatti objektumok...

A légvédelmi rakéta rendszerek tömeges elterjedése 1960 után kezdődött. A II. világháborús szemléleten, és alkalmazáson (a városokban sok helyen elhelyezkedő légvédelmi tüzér egységek) már túl lépett akkor a légvédelmi rakéta rendszerek kialakítása. A városoktól nagyobb távolságra elhelyezkedő komplexumok voltak, általában körkörösen telepítve. Ahogyan a légvédelmi rakéta komplexumok hatótávolsága, képességei növekedtek, úgy kerültek egyre messzebb a védendő objektumoktól.
Ez csak az Sz-200 telepítésével jött el és utána az Sz-300PMU-2-vel, mert a 250 és később 300 km-es Dubna HMZ-jének közelébe nem voltak az Sz-300-asok. A PMU-1 poszt hh. eszköz és az is csak 150 km-es. Tehát a hh alatt telepített Sz-300-asok kis magasságú célleküzdés, rakéta/osztály mennyiség és célcsatorna terén hatalmasat léptek előre, de area denial terén az Sz-200-hoz képest totális visszalépés volt. Nem véletlenül marad az Sz-200 mellette meg. A fenti rész egész egyszerűen úgy nemigaz rájuk, hogy az ehaj...

(Fun fact, a jenkik úgy képzelték, hogy az Sz-200 telepítések után az Sz-25-öt leépítik. Hát, nem történt meg, csak 1982-től.)

Nem kellene állandóan párhuzamokat keresni a NATO és (VSZ-Szu) Oo. haditechnikai eszközei és alkalmazási elvei között, mert akár a technikai színvonal, akár az adott ellenséges erők színvonala, harceljárásai más követelményeket támasztanak velük szemben.
Nem is vontam, mert aközött, ami nincs, nem is lehet...

A NATO-ban nem volt soha olyan SAM terület vagy objektum védelem, mint az szovjeteknél. A jenkiknél volt, 10 évig tartott kb. aztán ment a kukába az egész, mikor mai árfolyamon több száz millárd USD-t toltak bele...

Amikor az USA vs. Vietnám esetén a véreb és a tacskó hasonlatot hoztam, akkor a két ország lehetőségeire és képességeire céloztam, amihez semmi köze nem volt a légvédelmi technika árához.
Apró hiba, hogy nem Vietnám és az USA mérkőzött. Ha csak Vietnám erőforrásai játsznak, akkor igen hamar vége lett volna a dalnak...

Az, hogy erőn felül mennyi technikát tudott átadni a Szu., az alapvetően az erőviszonyokat, csak kis részben tudta befolyásolni. Csak az USA-n múlott, hogy mekkora pénzt, energiát, erőket alkalmazott.
Erőn felül...? Hm... Hegyekben állt a fegyver, amit csak ideológiai okokból nem adtak oda.

Ráadásul ha a nuki-t is bevethették volna, volt rá akarat egyesek részéről, akkor ez teljesen reális kép. Magyarán overkill volt az USA, Vietnámhoz képest.
Megismétlen, Vietnám az emberanyagot adta, a hadianyagot meg a Szu. A Szu erőforrásait kellett lenyomni.

Molni, látom nagyon zavar téged, hogy sokan, főleg nem szakmabeliek, nem szakmai alapon, a szovjet-orosz légvédelmi rendszereket, - főleg az Sz-300 vonalat, amit szemlátomást próbálsz (nem is igazán tudom hogy jellemezzem) kisebbíteni, - többre nézik, mint a nyugati rendszereket.
Hallod, ezen a részen nagyon, de nagyon mellélőttél... Főleg, ha majd elolvasod a HT összefoglalót...

A múltkor pont azt írtad, hogy milyen kevés Sz-300 komplexum készült,
Én...? Hol...? Kérlek idézzed már. Az Sz-300V-ből készült nevetségesen kevés. A hidegháború végéig is százas nagyságrendű PT, PSZ készült. Ezt tudom már egy ideje...

Sz-300PT (SA-10A)
56 db Moszkva körül 1978-1983, nem került exportra

Sz-300PSz (SA-10B)
60db Szovjetunióban 1983-89, nem került exportra

Sz-300PMU (SA-10B)
Bulgária 1989-1db
NDK 1989-1db, egyesítéskor visszaadva
Csehszlovákia 1990-1db
Magyarország 199x-2db, megrendelés lemondva, nem került rendszeresítésre
Lengyelország 199x-1db, megrendelés lemondva, nem került rendszeresítésre
Kína 1993-4db (NDK+Magyar+Lengyel példány)

Ha pl. egy ipari körzetre, repülőtérre, indítanak egy 500-1.000m CEP-el rendelkező 500kt-ás töltettel rendelkező rakétát, akkor az elég rendesen hazavágja azt, ott már sok mindent nem fognak csinálni utána jó ideig.
És ez most hogyan jön ide...? Ez ellen tehetetlen a SAM, mert oda ICBM megy. Pont erről eszélek. A másik bibi az, hogy a '80-as évek óta a jenki ICBM-ek CEP értéke 100 méter táján van. A régi szar szutyok rakéták tudnak ennyit, de ahhoz meg aki még olyat használ nincs atomja és nem határos az orosszal...

Ráadásul a mostani modernebb rakétáknál a CEP értékek sokkal kisebbek és ahogy javulnak az értékek, szerintem hamarosan még a hagyományos töltettel is (400-1.000kg) komoly pusztításra lesznek képesek adott kisméretű célok esetén.
20+ éve felvetették azt, hogy kéne PGM végfázis fek ICBM-re. Két okból vetették el.

1. "Kicsit" drága.
2. Senki nem mondja meg azt, hogy ez közeledő BM-en nuki fej van, ami a jenkiktől jön vagy sem. Ezért bevethetetlen fegyver, mert Oo. egyből úgy reagálná le, hogy atomtámadás. Más ellen meg hóttfölösleges, mert fillérekért megoldja a CM salvo mindenki más ellen, ami nem orosz nagyváros Sz-300/400 védelemmel.

Így már érted, hogy mi a bibi...?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Molni
Az NSZK volt a fő irány, ezért is voltak ott a Hawk-k. Igazából az volt a nagy kérdés, hogy kinek nem voltak csapataik az NSZK-ban?
"Ha szükséges felhasználhatják őket", mit nem lehet ezen érteni. Nem állítottam egy szóval sem, hogy ezért vannak. Amennyiben nem futnak ki a tengerre, a kikötőkben még alkalmazni tudják, ha baj lenne. Ennyi, nem kell ezt túl tolni.
Az Sz-300 első változatai (PT, PS) az Sz-75 leváltására készült, az Sz-200 csak sokkal később került képbe, amikor a technikai feltételek adottak volna.
Párhuzamok nagyon sokszor vannak húzva a fegyverek között, általában nem a te részedről, csak vissza kell olvasni pár hsz.-t, de ez alapvetően nem rád vonatkozott!
A Vietnámmal kapcsolatos 3 mondatod csak megerősíti, amit írtam. Vietnámban harcoltak, őket támadta meg az USA, nekik kellett ezt lejátszani, az meg már csak hab a tortán hogy a Szu.-t gyengítették vele.
Az Sz-25 leváltására 56 db PT, majd ezek leváltására a 60 db PSz, esetleg Leningrádnak néhány db maradt. Ez csak 10-es nagyságrend, nem százas. Hol mennyiség ez Szu. vonatkozásában? Mi az iszonyatos mennyiség? Majd megkeresem a hsz.-edet erről, de azt nem írtad le, hogy most ez sok, vagy kevés szerinted?
Sz-300 véleményed. Ismerem a HT-ban a véleményedet, azért is csodálkozom nagyon néhány itteni hozzászólásodon ezzel kapcsolatosan az utóbbi időben. Ennyi.
A CEP-el kapcsolatosan írtad, hogy "mekkora kár okoz nagy átlagban? Átlagban semmilyet.". Erre reflektáltam.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem hiszem, hogy az éjszakai képessége korlátozott lenne.

Ezt írják róla:
"Capture and display of the Night Vision Enhanced (NVE) outside world picture "

Másrészről képes megjeleníteni a Pirate képét, aminek van flying aid, landind aid meg "IR picture on helmet" funkciója. Ja, és a litening célmegjelőlő képt is képes megjeleníteni.

(egyébként úgy tudom, hogy az F35 sisakdisplay-nek is a striker az alapja)
Írni én is tudok akármit. A sok kamu között a súlyát elfelejtették említeni.
 
M

molnibalage

Guest
Éjszakai képessége ennek is korláton, mert NVG-vel nem megy, ha jól látom. Az, hogy a honnan van meg a terep kontúrja amit felvetít az nem világos. A PIRATE tudtommal nem képes ennek előállítására, a TFR sem képes erre, ami amúgy sincs a gépen. Vagy GPS map mesh-ből tolja ezt? Vagy csak markting CGI...?
Vagy fogalmazzunk úgy, hogy még az F-35-ön sem látni a terrain mesht, mert a DAS-sal és a pilóta látja a táj kontrúját ameddig a rendszer képessége megendedi. Az EF esetén nem látom az szenzort, ami az infót adná ehhez.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 192
113
Az USA elleni számulált támadásokat keresd az Operation Skyshield gyakorlatoknál. Még az "elavult" Vulcan bombázókat sem sikerült a NORAD vadászgépeinek elkapnia, légvédelemi rakétaegységek pedig nem települtek az USA nagyvárosai köré. Az éves gyakorlatok során mindkét esetben 8-16 gépből álló támadókötelékből egy vagy több város elértek (Pld NY..) tehát az elméletileg fizikailag elpusztult. Nem véletlenül 1997-ig titkosak maradt a gyakorlatok eredeménye. Tudtommal ma sem teljesen nyilvános minden belőlük.
Más: Az USA és a SZU az ABM ellenrakéta rendszereket tipikusan máshova telepítette. Oroszország - Moszkva köré, USA - rakétatámaszpontjai védelmére Észak-Dakotába. Az, hogy az oroszok PVO) lérak rendszereiket nagyvárosaiknál (gazdsági-politikai célpontok köré) és benne néhány fő támaszpont köré is körkörösen és nem az országot sávosan helyezték el, helyezik el, az földrajzi, katonapolitikai és stratégiai kérdés. Az USA elsődlegesen mindig az elfogóvadászokban látta a légvédelem fő erejét, amig az oroszok stratégiák (részint a minőségileg gyengébb fedélzeti elektronika miatt) az egymást fedő légvédelmi ernyőben hittek, mióta lérak létezik. Ez két esetben, lásd Egyiptomi-Izraelli háború Szuezi átkelés, és Vietnam nagyrészt működött, korlátozott technikával és erdeményekkel, és több esetbnem szintén korlátozott technikával nem müködött pld. Bekaa völgy. Mindegyik esetben vegyesen csapatlégvédelmi és honi légvédelmi eszközök és vadászrepülőgépek közös összefegyvernemi harcra volt.
 
M

molnibalage

Guest
Az USA elleni számulált támadásokat keresd az Operation Skyshield gyakorlatoknál.
Elsőre csak egy rövid link.
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1004769/pg1

Ez alapján én azt látom, hogy az egyik irányból egy jutott át a többi elmenekült. A másik irányban low level beosonás és landos volt = sikeres támadás, ami elég vicces, mert termonuki biztonságos oldása nem lehetséges így.

A hosszabbat és pdf-eket még nem olvastam el.
http://www.airspacemag.com/history-of-flight/this-is-only-a-test-3119878/?all
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
M

molnibalage

Guest
Egyiknél sem láttam azt, hogy hány vadászt emeltek fel és azt sem, hogy a SAM-eket hogyan modellezték.
 
M

molnibalage

Guest
Na, a hosszabb linket átfutottam. A kép vegyes.
  • Először is olyan mennyiségű támadó gépet tételeztek fel - majdnem 400 db - aminek közelében nem voltak soha a szovjetek.
  • A gépek egy része semmi más nem csinált, csak szórta - sanszosan tonnaszám - a chaff-et, ami a SAGE autotrackjét hazavágta és kb. tervtáblás manuális célkövetésre degradálta le a rendszert. A kérdés az, hogy ezt a szovjetek hogyan és mivel csinálták volna, ha egyáltalán csinálták volna.
  • A védekező gépek az egyik gyakorlaton kb. 1200 felszállást teljesítettek. A támadó gépek számát nézve ez nem túl sok 3:1 arány úgy, hogy ebből az 1/3-a kb. CAP-ra hátramaradt. A szovjet támadó erő a következő volt 1965-ben. (Nem 1961-ben...)
1965 tekinthető a Távolsági Légierő (DA) történetében a forduló pontnak, ekkor 9 nehéz bombázó ezred alkotta a négy légi hadosztály állományát, kb. 200 db nukleáris bomba és rakéta célba juttatására volt képes 100%-os elméleti hadrafoghatóság mellett, ami ugyebár mese habbal kategória.

128 darab bombázó az alábbiak szerint:
 26 db Tu-95 Bear-A
 17 db Tu-95M Bear-B
 85 db 3M Bison
69 darab rakéta hordozó a következők szerint:
 47 db Tu-95K Bear-B
 22 db Tu-95KM Bear-C

A jenki elfogó vadászok száma a támadóra nézve inkább 8:1 tája lett volna vagy rosszabb...
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 192
113
Szerintem ennyire részletesen nem is fogod megtalálni, még ennyi idő távlatából sem. De pld. a Vulcan gépek volt hogy 50 méteren hajtották végre a deep penetrátor bevetést. Azt, hogy beosonás volt, és a termnuki biztonságos leoldása így nem lehetséges.. Nos a termonuki holocaustnál, nincs olyan, hogy biztonságos leoldás és haza a bázisra, mert már nem lett volna haza egy USA vs. Szu 3.vh-ban. Az eszkaláció a legtöbb szakértő szerint megállíthatatlan lett volna, (magam is így gondolom). Ilyenkor már nem a politikai, hanem az eszetlen rombolás lett volna a cél.. Amerikai részről is..
Lásd pld. az szovjetek rakétáját, amely azokból silókból indította volna rádióparanccsal a rakétákat amelyeket nem addig lehetett telekommunkációs eszközökkel elérni.. gondolom az EMI miatt. (Ukrajnában lévő hadászati rakétamúzeumban komoly előadást lehet meghallgatni, hogy mi lett volna ha...
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 192
113
Én úgy gondolom, hogy a gyakorlatok - később pedig a rakétaszimulációs gyakorlatok - bizonyították a kölcsönös elrettentés életképességét, mert nem volt, és jelenleg sincs tömeges atomcsapás elleni védelem, csak ellencsapásra van lehetőség. Erre pedig a felderítő eszközök sokrétűsége miatt mindenképpen van lehetőség. Egyes rakétákat le lehet valószínűleg szedni (most nem egy végfázisban manőverező fals célokkal is megspékelt több robbanófejes ICBM-re gondolok hanem sima egy robbanófejes ballisztikus rakétára, ha pályája ABM védelmi rendszer zónáján halad át.).
A légvédelmi eszközök sem voltak képesek 100%-osan elfogni a bombázókat. az akkori technologiai fejlettségi szinten. (és még nem voltak alacsony dedikáltan érzékelhetőségű nagy hatótávolságú robotrepülőgépek..