1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. Fade

  Fade Well-Known Member

  Földi indítás esetén van 150km hatótávja, ha felcipelik 10.000mre az nagyot dob egy SRBMen. Vagy sebességen.

  Mondjuk biztos nem a hatótáv volt a fő szempont arra ott van nekik a Hawk SRBM 300kmes hatótávval. Olyat nem terveznek F-16ra? Gondolom az már nem menne fel oda ahova az MK-82. :D
   
 2. speziale

  speziale Active Member

  Korábban volt egy olyan felvetésem, hogy az európai országoknak kellene a Rafale/EF-hez egy olyan ARGM-et fejleszteni, ami kb. a HARM irányítórendszeréből és a METEOR hajtóművéből állna elő (nyilván ez utóbbi HARM méretűre skálázva).
  Akkor le lettem hurrogva, pedig az is hasonló dologról szólna. Raádásul akkor mi van azzal, hogy F35-öt kell az S400 ellen küldeni. Mert az csak SDB-t tud rá hajigálni, nem?
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az SDB II az elég jó erre is.
   
 4. speziale

  speziale Active Member

  Miért is? Ha jól értem a Pantsir azt simán leszedi...az SDB II-vel az egyetlen lehetőség a mennyiségi túlterhelése a rendszernek
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tudod egy 100 kilós eszközből még egy F-16 méretű gép is játszva elvisz 8 darabot szóval gyakorlatilag gyerekjáték vele túlterhelni bár abban nem vagyok biztos,hogy egy 4.gen géppel képes lehetsz indítási távolságba kerülni(S400-al szemben).De úgy is F-35-ről volt szó az meg képes 8 darabot belső fegyvertérben hordozni.
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Volt Európai ARM , ALARM néven, de tudtommal már nem használják. Bár ennek az okát nem értem/tudom.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az angolt európainak hívni picit erős túlzás. Ezért van az, hogy a német Tornado ECR-en AGM-88 van az angol GR.1 változatokon meg ALARM volt 1991-ben. Az ALARM élettartama sanszosan lejárt és talán gyártsban sem volt ezért a RAF lemondott róla. Csak szaúdiba exporltálák, sehol máshol. Lehet, hogy már ők sem használják fene se tudja, hogy a terméktámogatása meddig marad meg, mert a RAF 2013-ban vonta ki.

  A csavar ott van a dologban, hogy akkor hogyan is áll az angol SEAD képesség? Mert a Typhoon a T3A/B-ig nem volt igazán AG képes - buta bombák és csá - de a Tornado flottához akkor 2013 óta nincs ALARM viszont és angol Tornado-n HARM-ot nem láttam még...
   
  endre likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, az F-35 koncepciója erről szól, hogy stealth-tel 50-100 km távolságba jutni és kiszórni egy rakás SDB-t. Telik ilyen úri hóbortra és több százmilliós SAM osztályok ellen még anyagilag is vállalható, hogy több irányból kiszórnak rá több tucat SDB-t és pár HARM-ot miközben CM-ek kúsznak be kisamgasságon.
   
  endre likes this.
 9. emel

  emel Well-Known Member

  Angol gyártmány volt és emlékeim szerint a NATO-ban csak ők használták. A 91-es és a későbbi iraki háborúkban valószínűleg nagy részét ellövöldözték, és mivel nem sokkal később a Szu. megszűnt, nem indították újra a gyártást ("kitört a világbéke" így ők is spóroltak a katonai kiadásokkal mint mindenki más).
   
 10. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Bár számszaki adatokat nem kutattam, de úgy emlékszem, hogy ejtőernyővel egy ideig fenn maradt, ha közben a cél kikapcsolt, és amint újra bekapcsolt, ráállt.. Hatótávolsága viszonyla csekély 12 km körüli volt,
   
 11. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  boccs 12 km- nem a hatótáv adat volt..
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egészen biztosan nem. Vagy nem a maxi loiter mode magasságát kevered a HMZ-vel? Egy HARM méretű loftolásra is képes rakéta HMZ-je nem 12 km. Egy "szutyok" Sz-5 rakéta is elrepül ennél ballisztikusan messzebbre 3 km magasan emelkedésben indítva.

  rgr
   
 13. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Egyáltalán nem így történt...

  The UK Ministry of Defence (MoD) has confirmed the final retirement of the Air-Launched Anti-Radiation Missile (ALARM), a move which leaves the Royal Air Force (RAF) without a dedicated defence suppression weapon.

  Developed by what was British Aerospace Dynamics - later subsumed into MBDA - ALARM was developed under Air Staff Requirement 1228 to provide RAF Tornados with a defence suppression capability. Completing development trials in October 1990, the missile made its operational debut in the 1991 Gulf War, with more than 120 missiles fired as part of Operation 'Granby'.

  ALARM was subsequently used in support of NATO's Operation 'Allied Force' over Serbia and Kosovo in 1999.

  An ALARM seeker mid-life update, introduced to meet Staff Requirement (Air) 1247, saw an improved anti-radiation homing seeker enter service in the early 2000s. This version of ALARM was employed by Tornado GR.4 aircraft during Operation 'Telic' in 2003.

  In a statement to IHS Jane's , the MoD confirmed that "the ALARM missile, used for the Suppression of Enemy Air Defences [SEAD], was retired from service at the end of December 2013".

  It added: "UK armed forces have a range of capabilities that can be used to counter enemy air defence, including kinetic strikes via long-range cruise missiles, such as Tomahawk and Storm Shadow, and a multitude of highly effective precision air-to-ground weapons.

  "Additionally, it is likely that we will work with our international partners on future major operations overseas and will therefore manage all of our capabilities as part of that coalition."
   
  endre likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Érdekes CGI elképzelés. Tripla AMRAAM indító. LM oldaláról van.

  [​IMG]
   
  endre and arcas like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A vellanyautók kapcsán bukkantam valamire.

  Benzin gázolaj energiatartalma
  ~ 10-11 kWh = 1 l = ~0,76-0,82 kg ---> 12,5 kWh/kg.

  TNT
  https://en.wikipedia.org/wiki/TNT_equivalent
  1,16 kWh/kg?

  Tehát igazából akkor - ha jól értem - akkor a TNT teljesítménye nagy, de energiatartalma borzalmas? Emiatt van az, hogy az aeroszolos bombák nagyobb pusztító erővel bírhatnak?
   
 16. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Az, hogy mennyi energia van benne, egy dolog. A másik, hogy az adott energiamennyiséget mennyi idő alatt tudod felszabadítani. Ilyen téren durvák ugye a radioaktív elemek, hiszen az U-235 energiatartalma valami 24 000 000 kWh / kg, és ezt viszonylag gyorsan is tudja felszabadítani - ezért olyan brutálisak a nukleáris fegyverek....
   
  endre likes this.
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Én úgy tudom, hogy a hagyományos robbanó anyagok (pl. TNT) működéséhez belső oxidáló szer kell. Pl. Ezért kevernek thermitet bizonyos robbanó szerekhez. (lásd. Torpex torpedókba való robbanó anyag).
  Az aeroszol (vagy thermobar) bombáknál a légkör oxigén tartalmát használják oxidáló szernek, ezért előbb egy kicsi robbanással szétküldik a vegyi anyagot, majd egy második robbanással "begyújtják" a kiszóródott anyagot. Így érnek el nagy légtérfogatban komoly hatást.
  De nem vagyok robbantási szakértő, szóval csak felszínesen ismerem a témát.

  A robbanó anyagok erejét amúgy TNT egyenértékben szokták megadni. A viszonyítási szám R.E. jelölésű, ha 1 nél kisebb akkor gyöngébb, mint a TNT, ha nagyobb akkor értelemszerűen erősebb.
  "The relative effectiveness factor (RE factor) relates an explosive's demolition power to that of TNT, in units of the TNT equivalent/kg (TNTe/kg). The RE factor is the relative mass of TNT to which an explosive is equivalent: The greater the RE, the more powerful the explosive.

  This enables engineers to determine the proper masses of different explosives when applying blasting formulas developed specifically for TNT. For example, if a timber-cutting formula calls for a charge of 1 kg of TNT, then based on octanitrocubane's RE factor of 2.38, it would take only 1.0/2.38 (or 0.42) kg of it to do the same job. Using PETN, engineers would need 1.0/1.66 (or 0.60) kg to obtain the same effects as 1 kg of TNT. With ANFO or ammonium nitrate, they would require 1.0/0.74 (or 1.35) kg or 1.0/0.42 (or 2.38) kg, respectively."  A teljesség igénye nélkül a tipikus katonai robbanó szerek:

  TNT:
  RE: 1 DV=6900 m/s
  Alap robbanószer még mindig.

  (fekete) Lőpor:
  RE: 0.5 DV=600 m/s
  Kevésbé használják már, de a modern hadviselés alapja volt.

  Dinamit:
  RE: 1.25 DV=7770 m/S
  Első igazán nagy erejű robbanószer, I. VH.

  Torpex:
  RE: 1.30 DV=7440 m/s
  Kifejezetten víz alatti robbantáshoz. II. VH.

  C4:
  RE: 1.34 DV=8040 m/s
  Modern plasztikus robbanószer, USA.

  Semtex:
  RE: 1.35 DV=7670 m/s
  Modern plasztikus robbanószer, Csehszlovákia

  RDX:
  RE: 1.6 DV=8700 m/s
  Alap nagy erejű robbanószer, II VH-óta

  PETN:
  RE: 1.66 DV=8400 m/s
  Első generációs, könnyen robbanó plasztik robbanószer , I VH vége óta. E mellet szívgyógyszernek is jó :D

  HMX:
  RE: 1.7 DV=9100 m/s
  Az RDX-hez hasonló nagy erejű robbanószer , csak nehezebben előállítható. E mellet nukleáris fegyverek detonátora, szilárd tüzelő anyagú rakéták teljesítmény fokozója, HEAT lőszerek robbanó anyaga.

  HNIW (CL-20):
  RE: 1.8 DV=9380 m/s
  Ez egy speciális drága cucc, a HMX helyet használatos, 20%-al megdobja a szilárd tüzelő anyagú rakéták teljesítményét a HMX-hez képest, (füstmentes hajtóanyag!), e mellet detonátorokban is használják.

  Ez lemaradt:
  Az orosz FOAB thermobar bombának az R.E faktora 4.83!
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  gacsat likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az angol fordítás halad és egyes helyeken picivel talán több is, mint a magyar. Ha egyszer befejezem, akkor kapja majd meg a ráncfelvarrást és hibajavítást az írás. Ez legalább 3 év.

  Azt kell hogy mondjam nemigen tervezek perpill semmit írni a HTKA-ra, mert időm nincs semmire. Az orosz Tung. és Osza anyagot egyszer talán lefordítom magyarra, ha egyáltalán időm lenne elolvasni, de ennyi. Vagy esetleg a Közel-keleti SAM/légi harcokról Hpasp-tól kapott anyag átrakása magyarra, de kb. ennyi...
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Ettől még nem elfogóvadászgépek. A Gipen is tud bombázni, de ettől nem interkontinentális bombázó.
  2. ...
  3. ....
  4. ...
  5. ...
  6. Csak a US Navy és USMC harcászati gépein van ASM, az USAF-nak nincs annak ellenére, hogy a B-52 is AGM-84 platfrom. Szóval ezek alapján a muiltirole követelményed vicces.
   

Ezen oldal megosztása