1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Muszáj előre haladni mindennek amit rendszeresítesz jobbnak kell lennie mint az előzőnek különben pillanatok alatt lemaradsz.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Komolyan mondom úgy érzem magam, mintha egy csapat óvodásnak magyaráznék géppuska érveléssel megfűszerezve...
  1. Mini drónok már most vannak.
  2. Jellemzően civilek, de zavarás nem mindenhol van és folyamatosan zavarni kontraproduktív is lehet, ha saját erők is költséghatékonyság miatt használnak ilyet.
  3. 1+2, ha ilyen jön és nem saját, akkor jelenleg nincs rá univerzális megbízható megoldás.
  Sikerült végre felfogni?
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A civil drónt nem azért nem fogja ám a hadsereg alkalmazni tömegesen, mert "gonosz civil ármány" Balázs, és elvből elítél minden ilyet. Oka van. Nem értem neked miért kell magyarázni ezt, mikor pontosan tudod hogy egy jelenlegi csúcs asztali PC processzora is 2 generációval legalább megelőzi a F-22 ben használt technikát, de annak is oka van.

  Ezek a 290 g-os, meg 1 kg-os infrák, 20x optikai zoom-os kamerák felrakva quadcopterekre, játékok.
  Zászlóalj szinten Scan Eagle van, nézd már meg a méreteit, árakat könyörgöm! Azt komolyan lehet és kell venni!

  Engedjétek már el a picsába ezt a 30x30 as DJI játékszer vonalat, a bóvli 290g os kameráitokkal mint "isten szeme" aknavetős tűzvezetéshez...
   
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Én csak elképzelek egy ilyen rajt EFP-vel felszerelve (nincs 1kg!) körözni egy adott földrajzi terület felett...
  [​IMG]
  GPS parancs alapján szétkaphat egy egészséges páncélozott konvojt pl.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ilyen méretű drónra nem nagyon van szükség a zászlóaljnak ott a Scan Eagel méret,az tökéletesen ki tudja szolgálni a századokat is.Szakasz szinten meg inkább a rajoknak adnak tenyérnyi drónokat amit egy katona irányít egy tablet méretű eszközzel.
   
  zsolti likes this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja persze, azért használ mobil appokat is...
  Ja persze, azért van csúcskat nuki vadásztengón (Virgina) civil alapú technika dedikált katonai hardver helyett...

  Mert ezt áttervezni nem két perc lenne és az F-22 még gyakorlatilag hh-s termék, vagy éppen csak azután és az analógia amúgy is hibás.

  Mitóa azonos a 290g az 1500g-mal? Ötszörös eltérés van.

  Látom kurvára nem érted és struccot tolsz a betonon...

  Egy COIN környezetben a mezítlábas ellenfelet nem érdekli, hogy civil eszköz. Ha éppen nem zavarja semmi, akkor használható számára az igen kicsi drón is. Aknavetője meg neki is van. Egész egyszerűen se te, sem dudi ne értelmezitek amit írok.

  Amit előadsz az már vegytiszta trollkodás.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A képen egy rajnak kitalált drón van ennél nagyobb nem kell.
   
  zsolti likes this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  COIN környezetbe való, ebben egyet értünk. Ebben nincs vita, és az fogja használni akinek más nincs, ehhez fér hozzá. Nem azt írtam hogy haszontalan, azt hogy hadsereg egymás ellen jelenleg biztosan nem ezt használnák. S ennek oka van.
   
 10. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Értem, ehhez képest tavaly a Pentagon konkrétan megtiltotta az amerikai haderőnek a kínai DJI gyártó civil drónjainak használatát, érdemes az eredeti utasítást elolvasni...

  "The Army Aviation Engineering Directorate has issued over 300 separate Airworthiness Releases for DJI products in support of multiple organizations with a variety of mission sets."

  Szóval ahhoz képest, hogy "elvből elítél", bizony 2017 februárjáig aktívan használtak legalább 300 példányt csak az US ARMY egységei. Érdemes megjegyezni, hogy az utasítás csak a DJI drónjaira vonatkozik, a többi civil gyártó drónjára nem...
   
  endre, torsen, fishbed and 2 others like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Csak abból a Scan Eagle-ből nem véletlen kerül a wiki szerint is egy 4 db os pack 3.2 millió dollárba. Ezért mondtam azt, hogy ami komoly katonai cucc, annak ára is van, nem kérdés hogy érdemes e rá lőni AHEAD technológiával, de még MANPADS-al is.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Sok szerencsét a MANPAD-ozáshoz az 1 kW-os motor ellen....

  A MANPAD-ok kb. 100-szor nagyobb teljesítményű hajtóűvek ellen készültek, a heliken is 1000 kW körüli tengelyteljesítmény van, ott a gázsugár gengébb. Vadászgépeknél még egy nagyságrenddel is nagyobb lehet a gázsugár.
   
  endre likes this.
 14. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Nekem úgy rémlik, a mini drónok ellen a DARPA szerint a lézer lesz a megoldás idővel, mikor végre el is készül. Annak egy "lövése" igen olcsó és folyamatosan meg tudja világítani a célt. Annak meg aztán mindegy ki vagy mi gyártotta - benn lesz az (aktuális) hatótvolságában elégeti és annyi. Fénysebességű nyaláb, ezeknek a kis bigyóknak meg nincs valami vastag bőrük...
  A counter megvan rá, csak még nem nagyon volt sikeres minidrón támadás, így addig nem is sürgős nekik (szokás szerint...). Csak ugye olyan ez, mint a railgun - laborban szép, teszteken akadozik még rendesen :D

  Régi, de ez az egyik:
   
 15. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A lézerrel megint az a baj, hogy aránytalanul drága (és sebezhető) az eszköz amivel elhárítani akarsz. Sokat kell rendszerben tartani lehetőleg mobil platformon. Emellé kell egy mobil platformon elhelyezett radar is, mindehhez kiszolgálószemélyzet, háttér infrastruktúra stb.
  Ezzel szemben filléres eszközök állnak amik indíthatóak tömegesen nagy platformokról, vagy viheti magával a gyalogság és indíthatja szinte "kézből" akár.

  A megoldás szerintem a drónelhárító drón lesz. A védendő terület felett folyamatosan járőrőztetsz felderítő drónokat, amik ha drónokat észlelnek indítják az ellendrónokat. A repülés hőskorának dogfight légicsatái fognak megismétlődni automaták között kicsinített formában. Az győz akinek jobbak a programozói és a fejlesztői.

  A földi telepítésű eszközök egyszerűen túl esetlenek ehhez.
   
 16. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ja, és többcélú - nem csak drónok ellen bevethető... ki mondta ez tisztán AA és nem mobil cucc? (ahogy a Silkát is használják a tábori konyhát leszámítva jóformán mindenre)
  Egy ilyen egy változó sugarú kört rajzol a csatamezőre, amin belül egy ilyen kis papírsárkány sem marad épen - felállítasz eleget és annyi - egyben leszedi a kilőtt gránátokat meg a fene tudja még miket egyaránt - nem a semmiért vannak belezúgva az amerikaiak a hálózatalapú hadviselésbe... mert minden szenzor adatai kellenek, hogy a cucc tudjon gyilkolni.

  Ami lézereken én dolgoztam annó, állítható output teljesítényük volt (max 2kW), a BDO pedig mindegyiken full flexibilis volt (ezek fiber lézerek voltak). Vagyis a célpont jellege szerint állítható teljesítménnyel dolgozhatnak. Ez a 2kW-s cucc 50k Pound áron futott (persze civil szabvány class 4 laser), szóval árban sem annyira életveszély...
   
  molnibalage and endre like this.
 17. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Mennyi millió dollar egy ilyen mindenre jó lézeres cucc platformmal, radarral, személyzettel, háttérrel? És mekkora területet fog le egyszerre?
   
  molnibalage likes this.
 18. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Um... hát egy átlag amerikai budiban is van annyi elektronika, mint ebbe kell - de ez nem az én asztalom.
  Na most a lézer esetében 2 dolog számít: a célpont felületminősége (mennyire tükröző), illetve a légkör állapota (elnyelés).Ezért írtam, hogy változó sugarú kör, amit ad (hatótáv). A bibi ott van, hogy ami lézernek szar üzem (rossz idő, eső, hó, ilyesmi), az a drónnak ugyanolyan szar üzem... a drón felülete pedig ritkán csillogó és főleg nem fém - innentől pedig ég, mint a gyanta :D
  (amúgy komolyan érdekel, a nagy drónbevetés mit csinál, ha mondjuk front van? Vagy kemény hóesés, szévihar, eső, ilyesmi? Mert ezek a szarok megnézném mit csinálnak 50 kts szélben a súrlódási rétegben...)
   
  endre likes this.
 19. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Szóval erről nem sokat tudsz. A célpont felismeréséhez, azonosításához és követéséhez azért nem egy budivilágítás szintű elektronika kell annyit sejtsünk már... A mechanika és annak mozgató elemei, amin az egész lézer ül és ami a rendkívüli pontosságért felel nagyon nem két forint.


  Ebben egyetértünk.
  A bajok ott kezdődnek, hogy az általad bemutatott videón egy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végző 1+ méter nagyságú céltárgyon kellett rajta tartani a fókuszt n+1 másodpercig.
  Visszalapozol egyet láthatod a molni által linkelt videót a lövészklubról, akik ellőttek sokan, több száz lőszert, egy gyorsan, kiszámíthatatlanul cikázó, kb fél méteres drónra mire eltalálták. Na most ilyenből kellene leküzdened egy kb 50-100 db-os swarmot egyszerre a lézereddel.

  "A ground or vehicle-based laser weapon system, its 10 kilowatts of power can cover an area of 12 sq km. It was used to shoot down more than 30 small air vehicles - including fixed-wing, multi-rotor and helicopters - during tests, with a 100 per cent success rate, according to the first official disclosure in 2014. It can destroy unmanned aerial vehicles (UAVs), or drones, within a range of 2km - flying lower than 500m - in about 5 seconds. "

  Csodálatos.
  Vegyünk egy példát: Predix rendszer. 10 kW LaWS ellen.
  50 bejövő mikrodrón, 2km távolságról elkezded őket szedni. Kedvesek lesznek veled, mert most kivételesen nem cikáznak, hanem egyenesen feléd jönnek. Kicsit kellemetlen, hogy egy effektív kb 10*10 cm-es célon kell tartani 5 másodpercig a lézert. Ok, egy leesett van még 49.
  Mire odaérnek hozzád 2 km-ről, az kb 1 perc 12 másodperc. Ha nem hibázol akkor kb 14 és fél darabot veszel le az 50-ből, mire becsapódnak a célba.
  Ha nagyvonalú vagyok akkor is azt mondom, hogy kb 1,4 másodperc alatt le kellene küzdjed darabját, hogy mind leessen mire elérné a célt.
  És akkor még nem is cikáztak...
  Tovább megyek. 51-et indítok, az 51. hátra marad lőtávon kívül, nem robbanóanyag van rajta, hanem X-szeres zoomos 4K kamera. Figyelem mit bír a lézered és ha azt látom, hogy kellett volna még 5 drón, hogy átmenjenek a védelmeden, akkor legközelebb (lehet, hogy már pár perc múlva) indítok egy 100-as swarmot és simán behorpsztok minden célt amit akartm.

  50kts szélben nemigen fog senki semmit csinálni, az alagútban lehet harconi kb ennyi. Sima eső nem ellenfél, közepes szélig még a kommersz Phantom 2 is is boldogul úgy ahogy, céladatot tud adni COIN környezetben, vagy kisebb felderítéseket megcsinál így is.


  Miért van olyan érzésem, hogy itt sokan mondanak úgy tutit, hogy egy darab drón nem volt még a kezükben, nem tudják, hogy mit tudnak a mai drónok és milyen potenciál van bennük, mik a közeljövő fejlesztési irányai...o_O:confused:
   
  molnibalage and endre like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  50 csomós földközeli szélben senki nem csinál semmit, hanem ül a seggén. Az 90 km/h tartós szél az már hurrikán alsó kategóriája. Ilyen szélben senki nem repül, embervezette gépek sem sokszor, mert az oldalszél limitjük messze ez alatt van még függesztmények nélkül is. Helik se nagyon.

  Az "all weather" értelmezése a csúcsvadászoknál is, khöm, sokszor rugalmas. Allesmor leírta, hogy egyes reptereken egyes airlinereknek rosszabb az időjárási minimuma, mint a Griffeknek Kecsón. (Ha jól emlékszem.)
   
  endre likes this.

Ezen oldal megosztása