1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. torsen

  torsen Well-Known Member

  Kerestem, de nem találtam... bocs.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Semmi baj. Az úttörő ahol tud, segít :D
   
  torsen likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vannak jó dolgok is benne, de orbitális marhaságok is sajnos...

   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A grúzok az oroszok által csontig ismert rendszerekkel elég szép számú orosz repülőgépet lőttek le. A saját rendszerüket nem tudták SEAD-elni túlerővel, ami azért felvet bizonyos kérdéseket.
   
 6. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Mégis ők futottak el, tehát mi győztünk. Ahogy a Krímben is. (Русская Армия всех сильней!)
   
  fishbed likes this.
 7. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  "Mi", "vertük"???
  Te kihez tartozol? Mert tudtommal Magyarország ebben nem vett részt.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az egyértelműen orosz siker volt. Olyan szinten megleptek mindenkit hogy ennyire hamar rövidre zárták, hogy néhány külföldi tanácsadónak nem volt ideje elhagyni Grúziát.
   
  Nemerson and hurci10 like this.
 9. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Öh.. most megfogtál. Mivel anyai ágon orosz felmenöim vannak, azt hiszem jogosan írom így, bár általában nem szoktam. Csak néha - mondjuk 100 gramm Sztolicsnaja után - oda húz a szívem. Kicsit tudathasadásos állapot!
   
  notaricon and gacsat like this.
 10. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Király, isten hozott ritka madár! Nincs ezzel semmi baj, aki nyiltan vállalja a hovatartozását! :D
  Megy a pacsi!

  Tanultak belőle, csak fix. balhéba mentek be, pl. Szíria, ahol komoly légvédelem nuku, és nem is engedték, hogy bárki is szállítsok (elvileg a színfalak mögött megállítottak minden ilyen próbálkozást az elmúlt pár évben).
   
  hurci10 likes this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "The Government of India has requested to buy two (2) Self-Protection Suites (SPS) consisting of AN/AAQ 24(V)N Large Aircraft Infrared Countermeasures (LAIRCM), ALQ-211(V)8 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suite (AIDEWS), and AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing System (CMDS) to protect two (2) Boeing-777 Head-of-State aircraft. This potential sale would include: twelve (12) Guardian Laser Transmitter Assemblies AN/AAQ-24 (V)N (6 installed and 6 spares); eight (8) LAIRCM System Processor Replacements (LSPR) AN/AAQ-24 (V)N (2 installed and 6 spares); twenty-three (23) Missile Warning Sensors (MWS) for AN/AAQ-24 (V)N (12 installed and 11 spares); five (5) AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing System (CMDS) (2 installed and 3 spares). Also included in this sale are Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites (AIDEWS), LAIRCM CIURs, SCAs, HCCs, and UDM cards, initial spares, consumables, repair and return support, support equipment, Self-Protection Suite (SPS) engineering design, integration, hardware integration, flight test and certification, selective availability anti-spoofing modules (SAASM), warranties, publications and technical documentation, training and training equipment, field service representatives; U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistical and program support. The total estimated cost is $190 million.

  This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by helping to strengthen the U.S.-Indian strategic relationship and to improve the security of a major defensive partner which continues to be an important force for political stability, peace, and economic progress in the Indo-Pacific and South Asia region."
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja, és az Aster hol 50 éves...? :confused::eek:
  Azt nem értem, ha egyesek ennyire spílerek és osztják az észt, akkor miért nem raknak össze cikket, küldik el a "nem hivatalos lektor csapatának" a HTKA-nak aztán majd megnézzük hogy állnak meg a lábukon az írások. Mert én sem magamtól vagyok ennyire okos és okkal lektoráltatom az írásokat és azért néz ki a HTÖ úgy, ahogy és azért mondom azt, amit...

  Nagyon, de nagyon elegem van abból, hogy egyesek "vitakultúrája" a heccelés és személyeskedésben merül ki, illetve a "biztos nem hülyék" illetve a "nem tudhatjuk" vonalon. Köszönjük Emese...
  Esetleg leeshetne, hogy ha egy célra van X összeg, akkor születnek olyan megoldások, mint az Aster 30. Amikor egy cél van és utólag akarnak buffolgatni kinematikán akkor mi lesz? Tervezel egy tök új rakétát, tök új indítót és kezded nulláról a munkát n+1 területen és lesz új gyártósorod...
  ...vagy alátolsz egy boostert, aminek vannak korlátai és nemkívánatos mellékhatásai, amit túlhalad a fejlődés vagy nem is kéne, ha előre gondolkodik a tervező, mert a célt úgy fogalmazták meg.

  Az ugye megvan, hogy az Iván és jenki előre látott (az Iván jobban, a Patriotnál is azért feltolták az első változat M3.0 égésvégit M5 tájára) és eleve olyan kinematikájú rakétát álmodott meg az Sz-300-nál Iván (M6.5 égésvégi), amivel ellőhetett akár 250 km-re is. Az más kérdés, hogy az Sz-300PT-t limitálta az vezérlés 47 km-re, a PSz-t a radar és a hőmérsékleti terhelést nem bíró orrkúp 75 km-re és aztán szépen lépdeltek felfelé 150, 200 és 250 km-re SAGG-gal. No meg persze az árral is. Keményen. Persze ezt kurva nehéz lett volna megcsinálni, ha az eredeti rakéta csak 500 kilós lett volna és nem majdnem két tonna, mert 500 kilóból simán kijött volna az 47 km-es HMZ sőt talán még 75 km is. Viszont akkor ennél nagyobb távon akkor annak a segge alá is oda kéne b*szni egy solid boostert. Na, ez lett az Asternél.
   
  fishbed likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bahh, hagyjuk...
  Megint úgy szóltál hozzá, hogy nem olvastál vissza, vagy csak nem érted ha mégis, hogy mit olvastál...
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kompromisszumok az amikor utólag pimpelsz az kényszer. Szezon és fazon. Egy pontig van tartalék a rendszerben, lásd Ajax ---> Nike Hercules.

  Továbbra is 0 vagy szövegértelmezésből. Azon érdekes módon fent sem akadtál, hogy a sokak által emberpazarlónak tartott oroszok ellenkeztek a csapatlégvédelemnél, hogy "nem jó, mert a fejünkre eshet". Azét valahol ez egészen megdöbbentő. A Tunguskát leszámítva soha nem terveztek kétfokozatú SAM-et, amióta megy eggyel is. A Tung esetén már az is kényszer volt, mert sürgősen kellett valami az AH-64 ellen és nem lehetett tovább húzni. Aztán a Tor részben elavulttá/értelmetlenné tette is, csak egyetlen májka a 2K22-nek, hogy nem a Kub/Osza helyett szánták. Szigorúan nézve valahol értelmetlen a 2K22, mert a Tor-M1 is elég jó képességekkel bírt helik ellen és eleve több célcsatornája volt.

  A 2K22M utódja is egyfokozatú rakétával fog dolgozni a Szoszna, ha befut. Mondjuk azon is pislogok valamennyire, mert én több téren visszalépésnek tartanám, ha az váltaná le 1:1-ben a 2K22M-et.

  Nem játszunk kiskirályt, csak talán elolvashatnád és megértenéd, mert tudás van benne. Sok.
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Még mindig nem érted, ahogy Ő sem.
  Ha azzal jött volna, vagy jössz te hogy bizony vannak előnyök-hátrányok, és az a trend hogy egyfokozatúban oldanak ma már meg majdnem mindent, kivétel a Tunguska örökség Pantsir és az MBDA ASTER - SAMP/T, mivel az kevésbé veszélyes, illetve a minimális lőtávot sem tolja ki, s cserében ma már a kompozit szerkezeti anyagok könnyű súlya, illetve a minőségi hajtóanyag keverékek miatt annyit nem számít hogy megéri, akkor mondjuk nagy valószínűséggel más hangnemben vitatkozunk akár hpasp-al, meg veled is. Ott akkor mondjuk előhozakodtam volna még tovább ilyen dolgokkal, hogy ahogy Fip7 is marha jól rányúlt a lényegre, koncepcionális eltérés, hogy mindkét modernnek mondható 2 fokozatú rakétánál a booster már nem is a tömege miatt probléma, hanem a nagy keresztmetszet, így légellenállása miatt, s a rakéta tovább repülő része az marha kicsi/áramvonalas, mint egy nyíllövedék majdhogynem, nem véletlen hívják "terminal dart"-nak.


  Nem így tettetek. Sajnos, megint jött a szardobálás, sértődés...
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amikor megtervezték miért volt kényszer ez a kialakítás a Panchir rakétájánál?
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Öt nap Augusztusban - grúz-amerikai film.
  Olympus Inferno - orosz film.
   
  zsolti likes this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Majd ha lesz rá időm megnézem mindkettőt.

  Tippelhetek?
  Totál máshogy van beállítva minden, és ellentmondanak egymásnak :D?
   
  hurci10 and gacsat like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Semmi skizo nincs benne. a HTÖ ugyanis forrássokkal és fizikával dolgozik. Mit kéne linkelnem, amikor le van írva benne forrásokkal, amit ismerni kéne? A Popó magazint kellene ajánlatom...?
   
  hurci10 likes this.

Ezen oldal megosztása