Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 745
14 591
113
Megcáfolták már korábban, erről írtam neked, hogy ne égjél már úgy, mint a Reichstag. De ha neked ez kell...

Mármint hogy Molni, aki életében még nem lőtt semmivel, sörétes puskával meg pláne nem tett egy kijelentést hogy szerinte 40 méternél tovább nem lehet eltalálni semmit.

Ez egy vélemény, nem cáfolat. Attól tartok nem igazán vagy tisztában a cáfolat szó jelentésével, de ezen itt már senki nem lepődik meg.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ez másnak is beugrott közben. A bibi az, hogy én már abban sem vagyok biztos, hogy milyen nemzetiségű a heli a videón...
Egyáltlán MANPAD volt?
Nem lehet hogy csak egy félre ment RPG-t látni a videón?
MAWS bejelzett, dobott két csalit, az RPG meg nem talàlt...(persze nem a csalik miatt...)
 
M

molnibalage

Guest
Ha 4 db Hornet olyan közel jut a radarhoz hogy már drónfelhőt eregethet, akkor ott már tök mindegy, akár végig gépágyúzhatja az egészet vagy rádobhat egy zongorát is.
A linkelt videó csak egy példa. Picit nagyobb drónokat is tudnak vinni és szórni minimum két tucat nagyságrendben. Egy 4 gépes kötelék horizont alatt kiszór közel 100 db-ot. 40 km-re elrepülnek és minimális harci résszel is harcképtelenné tesznek egy radart. Az Sz-300/400 és minden radaros SAM radar nélkül kb. egy halom fém, csak éppen más védtelen. Beküldenek aztán SDB-t vagy amit akarsz és csá.

Egyébként olyan CM is elképzelhető, hogy a harci része helyett az szór drónokat és akkor a gépnek még közel se kell repülni, a CM megy horizont alatt.

Bármelyik közepes légvédelmi ágyúból, gépágyúból egy üteg közelségi gyújtóval vagy időzítve. Időzítés szintén nem jelent ma már problémát, lézerrel vagy radarral folyamatosan pontos tűzvezetési adatait lesznek.
Az egész addigi beszélgetés arról szól, hogy nincsenek hadrendben ilyen fegyverek, kéne ma valami. Erre te mutatsz és mondasz egy olyan rendszert, ami...
  • Nem létezik...
  • Amikor létezett, akkor sem volt mobil...
  • Amikor létezett, akkor egy tökegyenesen repülő több méteres drónt alig lőtt le....
Ez hol van pariban azzal, hogy egy 30 centis drót kéne lelőni 1 km távolságból, ami nem is egyenesen repül...?

Skysweeper az 50-es évekből, teljesen automatizált, radaros, közelségi gyújtóval.. és épp egy drónra lő.


Ha a 250 km/h-al haladó célponttal ezt csinálja, szerinted a 30-40-el bohóckodó kereskedelmi drónnal mi lesz?

Ez a technológia már rég rendelkezésre áll, az AHEAD gyakorlatilag ennek egy pimpelt változata. Az is gyakorlatilag repeszhatást használ, csak több, kisebb lövedékből.[/QUOTE]
Sokkal több annál. Mert mobil. A mutatott rendszered nem az. Ja, mert a kis méretű célokat biztosan nem tudta követni az akkori radar.

Tehát nincs jelenleg alkalmas fegyver és akkor sem volt. Mert nem mobil.

A tüzérség többszáz éve lő ronggyá célokat. Nem kell neki ehhez drón.
Ez az a pont, ahol tényleg elfogott a röhögés. Milyen tüzérség lőtt ronggyá több száz évre drón méretű célt messziről...? Itt a szezont mostad össze a fazonnal...

Azért halt ki mert a légvédelmi rakéták leváltották. Egyébként meg leváltotta a Skysweeper. A Skysweeper 75 milis, automata töltős, teljesen radarvezérelt és 45 darab 75 milis, közelségi gyújtós repeszgránátot eregetett az akkori drónokra percenként. Semmilyen problémát nem jelentene most sem egy hasonló modernizált rendszer bevezetése, ha valóban szükség volna rá nagyobb értékű cuccok védelméhez.
Ja persze, azért van az, hogy nincs önjáró légvédelmi rendszer vagy IFV 40 mm feletti löveggel, mert "nem probléma". Az OTOMATIC terv volt és tudtommal elbukott. Semmi olyasmi nincs azóta sem. Tehát megint ott vagyunk, hogy nincs olyan rendszer hadrendben érdemben, ami megfelelne a célnak. A legközelebb ehhez az olyan IFV-k vannak, amihez van megfelelő lőszer A CV9040 a megfelelő lőszerrel ilyesmi, de hogy mozgó kisméretű célra radar nélkül hogyan tüzelne, azt homályos. Vagy maga a célfelderítés.

Az SZ60 hogy jön ide? Az egy német II. vh-s ágyú továbbfejlesztése, eredetileg vegyes német / ami kópiákon alapuló tűzvezetéssel. 50-es évek technológiája szintén, egyébként meglepne ha nem tudna párszáz méterről egy drónt észlelni, ami szabad szemmel is érzékelhető. A felbontása bőven megvan hozzá, a többi már csak szűrő kérdése..
Te adomáztál itt régi lövegekről. Akkor hogyan is van az, hogy a hh. szovjet AAA-i közül egyik sem volt airburs-ös löveg? Vagy akkor mindenki, aki ismeri a rendszert vak és nem látta ezeket a gránátokat?

Ha ez valaha is komolyan elkezdi izgatni az illetékeseket és valós probléma lesz, már most is régóta létező, egyszerű megoldás van rá egyéni szinten: sörétes puskák... van belőle cső alatti, pumpás, ha nagyon elborult vagy akkor sorozatlövő is..

KAC_MasterKey.jpg


Igen, ezzel biztosan "remekül" lelövöd az több száz vagy km-re levő dórnokat. Ez legfeljebb az öngyilkos embervadász drón ellen jó, csak megnézném azt a lövészt, aki teljesen nyugodt pulzussal fogja ezeket lelőni...


Ez marhaság, minden komolyabb légvédelmi ágyúlőszer (fix) időzítős volt már a VH előtt is, alatta kezdett megjelenni az közelségi gyújtó. Konkrétan német fedélzeti gépágyúknál, 20mm-es méretben is volt időzítő (önmegsemmisítésre). Nagyobb lövegeknél már akkor is automata időzítés állítás volt. Távolság alapján lőttek célra és állítottak. Azóta a tűzvezérlés tovább javult. Az hogy a HH-ban esetleg gépágyúnál leszoktak az időzítőről max. azért volt mert a kis lövedékek repeszhatása elégtelen a célpont megsemmisítésére közvetlen találat hiányában. Drónnál ez nem probléma..
Mondom, mutasd ezen rendszereket meg és azt is, hogy hol vannak hadrendben.

Erősen gondolkodom, hogy ignore-ba csapjalak, mert ez kb. annyira élvezetes, mint sajtreszelővel rejszolni...
 
M

molnibalage

Guest
Egyáltlán MANPAD volt?
Nem lehet hogy csak egy félre ment RPG-t látni a videón?
MAWS bejelzett, dobott két csalit, az RPG meg nem talàlt...(persze nem a csalik miatt...)
Az RPG ilyen füstcsíkot húz? És ilyen gyors? Meg ennyire nincs pályaesése?
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Legalább olyan embertől, aki életében nem lőttek sörétes fegyverrel?

Netán ugyanattól, aki azt állítja hogy 300 méterre lévő ember alakot géppuskával nem lehet eltalálni?

Elméletet gyártani mindenről lehet az interneten.
Én irtam,gyakorlati tapasztalatbol.Hivatásos vadász az eredeti szakmám,és épitettem skeet pályát,tudom miről beszélek.50--60méter felett felejsd el a sörétes puskát légi célra.Az M4 csöve alá szerelt rövidcsövütől meg 20-30méternél többet ne nagyon várj.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
. Az OTOMATIC terv volt és tudtommal elbukott. Semmi olyasmi nincs azóta sem.
Éppenséggel a kinaiak megvették?/lemásolták? az OTOMATICot,ami végül is a haditengerészeti SuperRapido szárazfőldi változata.És fejlődtt is a rendszer,a Dracon az utódja..Oroszok AU220M lassan terjed,légvédelmi változat megjelent BMP3 alvázon.amik 50milis gá--ra váltanak IFV főfegyvernek.
OTOMATIC bukását szerintem a rossz időpont okozta.A MANPADok pont duál fejesek lettek,a csapdaszórók már nem értek ellenük sokat.A DIRCM meg még nem volt,hogy védjen ellenük.Nem volt rá igazábol szükség egy ilyen bonyorult gyorstüzelő ágyúra.Most viszont a komolyabb csatahelik,szállitok is el vannak látva DIRCIMmel,Vagyis elég jól védettek a MANPADokkal szemben,és olyan nagy hatótávú ATGMeik vannak,hogy szerintem is várható 50/57/76milis csapatlégvédelmi mobil nehéz gá-k terjedése.
3b320221e4392f125713072bd56a4744.JPG
DRACO_76mm_multipurpose_land_C-RAM_counter-rocket_artilery_mortar_weapon_system_OTO_Melara_Italian_defense_industry_640_001.jpg
9299e37af471060679fd987f38b5b8d0.jpg
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 399
18 719
113
Ha a gép orrán is van hasonló cucc akkor ez minek?
Interesting close up of the J-16's unique pylon featuring some sort EO device on the front.
EI6M32DWwAIt1un.jpg

EI6M32BWwAInuSb.jpg
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Éppenséggel a kinaiak megvették?/lemásolták? az OTOMATICot,ami végül is a haditengerészeti SuperRapido szárazfőldi változata.És fejlődtt is a rendszer,a Dracon az utódja..Oroszok AU220M lassan terjed,légvédelmi változat megjelent BMP3 alvázon.amik 50milis gá--ra váltanak IFV főfegyvernek.
OTOMATIC bukását szerintem a rossz időpont okozta.A MANPADok pont duál fejesek lettek,a csapdaszórók már nem értek ellenük sokat.A DIRCM meg még nem volt,hogy védjen ellenük.Nem volt rá igazábol szükség egy ilyen bonyorult gyorstüzelő ágyúra.Most viszont a komolyabb csatahelik,szállitok is el vannak látva DIRCIMmel,Vagyis elég jól védettek a MANPADokkal szemben,és olyan nagy hatótávú ATGMeik vannak,hogy szerintem is várható 50/57/76milis csapatlégvédelmi mobil nehéz gá-k terjedése.
3b320221e4392f125713072bd56a4744.JPG
DRACO_76mm_multipurpose_land_C-RAM_counter-rocket_artilery_mortar_weapon_system_OTO_Melara_Italian_defense_industry_640_001.jpg
9299e37af471060679fd987f38b5b8d0.jpg
Na, ezeket kell sörétesre megcsinálni, és ilyenekkel (is) védeni a nagy értékű cuccokat. Ha egy kilóméteren belül ér a Spice (https://en.wikipedia.org/wiki/Spice_(bomb) vagy a szemtelenkedő 200 $os drón ( https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...xiN0EBgJm3i2VgulJZGSg2P6GmEUbUmL32dFAoko52L&s )
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Na, ezeket kell sörétesre megcsinálni, és ilyenekkel (is) védeni a nagy értékű cuccokat. Ha egy kilóméteren belül ér a Spice (https://en.wikipedia.org/wiki/Spice_(bomb) vagy a szemtelenkedő 200 $os drón ( https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...xiN0EBgJm3i2VgulJZGSg2P6GmEUbUmL32dFAoko52L&s )
Van kartács("sörét") lőszer.De nem lősz el vele 1km-re.Talán egy speciális kötegelt nyillövedék kartácccsal esetleg,de az meg ugyanolyan drága lesz,mint egy időzitett robbantású gránát-sokkal rosszabb hatékonysággal.Nem oktalanságbol fejleszti mindenki az időzitett/parancs robbantású lőszereket inkább
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Van kartács("sörét") lőszer.De nem lősz el vele 1km-re.Talán egy speciális kötegelt nyillövedék kartácccsal esetleg,de az meg ugyanolyan drága lesz,mint egy időzitett robbantású gránát-sokkal rosszabb hatékonysággal.Nem oktalanságbol fejleszti mindenki az időzitett/parancs robbantású lőszereket inkább
Volt már, hogy mindenki rosszat fejlesztett.
50 méterre nem tudsz időzíteni. A tapasztalatok ezt mutatják. Két működő Pancírt nyírtak ki a zsidók. Ott volt rajtuk a gépágyú.
Majd ha kipróbálják, és mindent beleadnak, és akkor se sikerül senkinek, akkor elhiszem.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 133
7 891
113
Mármint hogy Molni, aki életében még nem lőtt semmivel, sörétes puskával meg pláne nem tett egy kijelentést hogy szerinte 40 méternél tovább nem lehet eltalálni semmit.

Ez egy vélemény, nem cáfolat. Attól tartok nem igazán vagy tisztában a cáfolat szó jelentésével, de ezen itt már senki nem lepődik meg.
Emlékeim szerint azt mutatta be számításokkal (amit te nem értesz), hogy egy sörétes puskával nincs esélyed egy felderítő drón lelövésére. Az ugyanis nem agyaggalamb (amit eszek szerint ugyancsak képtelen vagy felfogni)....