1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Egy Sea RAM rakétái milyen gyorsan indíthatóak egymás után, különböző célpontok ellen? A kínaiaknál pl gyakorlatilag minden új hadihajón van ehhez hasonló rendszer a csöves CIWS mellett.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most jött el az a pont, hogy erősen ökölbe szorul a kezem szeretnélek elzavarni melegebb éghajlatra. De kurvára.

  Kinyitnád végre az a HTÖ-t?
  Hogy szakadna rád az ég, ott van több különböző magasságra és távolsága az 5V55R rakétának a pályája, az hogy mennyi a repülési ideje és a t-v diagramja is. Erre meg te doblázól ilyen szavakkal, hogy nem valószínű. Eszemfaszom megáll... Láthatod, hogy az égésvégi sebesség a legalacsonyabb és legmagasabb pálya esetén úgy kb. 150 m/s-ot tér el. Ez kb. 0,4M. Tehát M6-6.5 tartomány van átlagos légkör esetén.

  [​IMG]

  [​IMG]


  Egyébként nem tűnik fel, hogy még az ellenkezésed is az én malmomra hajtja a vizet, mert a lassúbb rakéta esetén még könnyebb dog van a támadónak? Tehát tök jó, hogy kötekedsz, de még a cél is buta...

  Az, hogy valami aktív radaros nem feltétlent jelent végtelen célcsatornát, mert az MCU kellő frissítéséhez, ha ABM védelmet is akarsz a korlátos tűnyaláb formálás miatt, ha nincs külön kereső radar, akkor nincs végtelen célcsatorna sem. Ez is ott van a HTÖ-bem a XXI. század résznél. A hajók egy részén van külön keresőradar és külön tűzvezető is, pl. az AEGIS ilyen, ahol CW végfázis megvilágítás van. Az, hogy a mai korszerű fregattok és rombolók melyikén van külön-külön azt keresd ki magad, mert én sem tudom mindet. De a kisebbeken én csak több ESA antannát látok körbe és annyi. Tehát sanszosan 8-16 körüli célcsatorna a max, de csak ARH-val úgy, hogy azért annyira SAM téren még nem elterjedt.

  Megtennéd végre azt a szívességed, hogy elolvasod, megérted azt amit összehoztunk sokan a HTÖ-ben? Elmondhatatlanul irritáló, hogy folyamatosan dobod be a hülyeségeket mindenféle forrás ellenőrzés és gondolkodás nélkül. Az az igazi balfék géppuska érvelés. Ha valami egymondatos hülyeségedet cáfolják 1 oldal írással hozol még 12-őt.

  Én erősen hajlok arra, hogy mi a francnak pazarlom időmet és csak beírom ezután a marhaságaidra, hogy "baromság". Minek pazaroljam az időmet, érveljek neked forrással, mérési eredményekkel, számolással, ha te telibeszarsz mindent?
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member


  A Gorskovokon van körkörös keresőradar külön...Nem véletlen mondtam a Gorskovot.Attól hogy kicsi eléggé belepaszíroztak mindent.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Teljesen mindegy.Olcsó ASMhorda akkor is tul tudja terhelni a légvédelmét.Plusz küldenek mögéjük egy EW gépet,és csókolom.Bezavar a lokátoroknak,egy félszázadnyi F35 meg eregeti az ASMhordát,és a Gorskov kiérdemli a tengerfenéki parcellát.Yamatot sem egy szál ami TBF süllyesztette el 1db torpedóval
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A korlátlan célcsatornát nagyon nehéz túlterhelni.Gondold végig egy fregatthoz kell minimum 6 gép az angol hordozón meg legjobb esetben is lesz 3 század mert ha jól emlékszem 40 repülőeszköz a kapacitása.És ez csak egy fregatt abból sem a legjobb még ma sem(azaz ennél csak potensebb hajóik lesznek).Egy hajó ráadásul nem jár egyedül háborúban.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi... HTÖ...


  A (Poliment-) Redut rendszer a jövő zenéje. Ezt még az 1990-es évek végén eredetileg a haditengerészet részére kezdték el fejleszteni, 4 darab fix antennával, VLS indítóban tárolt önirányító rakétákkal. A Redut mellé összesen három féle rakétát lehet párosítani, mindegyikük egyfokozatú, szilárd hajtóanyagú hajtóművel szerelt. A 9M96D vagy M jelölésű rakéta kb. 100-120km hatótávolságú, aktív radaros önirányítású a végfázisban, a kisebb és könnyebb 9M96 rakétából (egyes források szerint egy VLS-be négyet lehet elhelyezni belőle, de ez tévesnek tűnik lévén az átmérője megegyezik a 9M96D/M változattal), hatótávolsága 40 km körül lehet, vezérlése a végfázisban szintén aktív radaros.

  A 9M100 fejlesztése még folyamatban van, elvben ez egy még kisebb rakéta (bár azt, hogy egy VLS-be 16 db rakétát lehet elhelyezni, kicsit nehezen megemészthető, lévén a méretei nem szignifikánsan kisebbek, mint a 9M96-nak, igaz a tömege kb. harmada), amely 10-15 km-es hatótávolsággal bír, viszont infravörös képalkotó önirányítással rendelkezik végfázisban.

  Érdekesség a Redut esetén, hogy több forrás szerint is egy adott irányba néző radar 4 darab rakétát vezethet rá, tehát 4 célcsatornával rendelkezik mindössze. A Redut-hoz szánt rakétákat később integrálták az Sz-350 ’Vityaz’ rendszerhez, de 50N6 radart mellékelve hozzá.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez is a jövő zenéje mert mikor is lesz bevethető angol F-35?Lehet hogy később mint Redut...EF-2000-el nem tudod ezt közelről indítani mert az nem "lopakodó" azzal nem nagyon jutsz annyira közel főleg nem nagy magasságon.
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Igaz, összekevertem az új amerikai rakétával. Ez így, F-35-ös platformról, 100 km-es hatótávval brutális. Egy komolyabb, több egységből álló csoport kivédhet egy támadást, viszont csúnyán lefogyasztaná a légvédelmi készleteket.
   
 9. Fade

  Fade Well-Known Member

  The UK declared initial operating capability (IOC) Land (L) for its Lockheed Martin F-35 Lightning Force on 10 January.
  https://www.janes.com/article/85642/uk-declares-ioc-land-for-f-35-force

  QE 2019ben kap egy szervízt, újabb teszt és 2020ban rendszerbe áll F-35el. És 2020ra elvileg Block 4 (spear, nsm... integráció) is audittal kész.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tehát még a jövő zenéje.


  Nincs értelme messziről indítani F-35-ről mert a rakéta világít a radaron.F-35-ről közelről van értelme használni.
   
 11. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ezért kérdeztem a CIWS rendszerekről, különösen SeaRAM, plusz a zavaró rendszerekről.
   
 12. Fade

  Fade Well-Known Member

  2020. De akor a redut mi? fantazmagória?
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az is a jövő és még véletlen sem fantazmagózia csak a te fejedben.
   
 14. Fade

  Fade Well-Known Member

  A közelről indítás szerintem nem is a világít radaron miatt átgondolandó, hanem mert LOban rakhatsz externalra. Darabjára 4et. Nem 8dbot visz az F-35 hanem akár 24et. Indítja 30kmről, egyszerre érkeznek előröl, hátulról, oldalról, felülről.... 5gép indít 120dbot. Agyrém. És az F-35még mindig nincs túlterhelve. btw 24db Spear könnyebb mint egy darab Brahmos. :)
   
  gacsat likes this.
 15. Fade

  Fade Well-Known Member

  Persze a Su-57 is rendszerbe állt 2015ben. A redut is aktiv fejjel. Sött már 2014ben.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Most erre mit írja?Kezdjem el sorolni én is,hogy mi késik nyugaton?Ez nem érv hanem demagógia...
   
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Mennyiről vehetné kb észre így egy modern hadihajó az F-35-öst? 20-30 km? Talán több?
   
  gacsat likes this.
 18. Fade

  Fade Well-Known Member

  HPASPennek a szakértője, meg milyen radar.... A mostani legleg lopakodó gylkos NEBOra vmi 50km környéke lett tippelve, számolva. Spear magasról indítva repül 100kmet. De sok esetben célszerübb lesz 8-10m magasságból 30kmről indítani. Mert akkor pakolható externalra. És horizont miatt ugyse lát rá a hajó radarja F-35re.
   
  gacsat likes this.
 19. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ez szerintem ki lett tárgyalva sokszor az F-35 topicban S-300 radarjaira, csak fejből nem tudom merre. Megkeresem.
  Itt inkább az a kérdés, hogy a sea skimmereket milyen távolságból észleli, főleg 5+ hullámzásban, esőfüggönyben, stb... főleg, hogy sem Kína, sem Russia nem rendelkezik hajófedélzeti AWACS géppel, szal az ellen baromi sebezhetőek. (Kínának lesz... egyszer).

  Sea skimmernél (ha a low level profiljába belefér) tök felesleges közelről indítani, kockáztatva a detektálást indításkor (ajtónyitáskor a lopakodó cirka olyan láthatatlan, mint egy felhőkarcoló), saját üzemanyagot pazarolva, a védőfegyverzet hatótávolságában táncolni. A raksi meg a föld görbülete miatt (AWACS hiányában) nem világít a radaron, főleg, ha EW kíséret is van.

  BTW mindig eltöprengem azon, hogy a LO gépek észlelését mindig EW nélkül számolgatják, holott harchelyzetben ami elképzelést láttam, mindig jelen vannak EW gépek.
   
  gacsat likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  80-100 km-re lett számolva méteres hullámhosszú brutálisan nagy radar, amihez hasonló semmilyen hajón nincs. Tehát én bármiféle számolás nélkül azt mondom, hogy biztosan 80 km-nél kisebb az érték, de érzésre bőven 50 km alatti.

  Tervezem kitanulni ezt a témát is, Hpasp adott hozzá anyagot is, de egész egyszerűen mindenre nincs időm.

  Az Sz-400 tűzvezető 92N6 MFR (Grave Stone) multifunkciós rádiólokátorára asszem 42 km körüli értéket számolt ki de az cm-es.
  Leállnál ezzel a meteorhoz hasonlítgatás ökörséggel...? Melyik részét nem érted annak, hogy ez a része baromság?

  Az MQ-9 hányszor kisebb és könnyebb, mint egy U-2 vagy SR-71? És mégis fegyverzettel 36-40 órákat is repül.
  Kurva nehéz felfogni, hogy ha alapvetően más célra és sebességre tervezel valamit, akkor totál más jön ki adott tömegből?

  Eleve ott kezdődik, hogy nem rakéta, mert gázturbina hajtja.

  Nagyon elegem van az ilyen balfék benyögésekből.
   

Ezen oldal megosztása