1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tömeges rakétatámadás ellen nem véd a Vaskipa. Az IDF szerint 90 rakétát lőttek ki a paleszek, ebből "több tucatot" leszedtek.
   
 2. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Előre is elnézést ha esetleg nem a megfelelő topic;
  - a repülőgépek felderíthetőségénél (külön kiemelve itt az 5. generáció tagjait) nem lehet legalábbis közeli távolságnál megoldás a repülőtest/illetve az akár nem aktívan sugárzó elektromos berendezések kisugárzásának bemerése / esetleg mágneses felderíthetősége alapján lokalizálni a gépeket?

  Nyilván tűzvezetéshez nem alkalmas, de teszem azt például földi telepítésű méteres hullámhosszú radar rávezetésnél ilyen felderítő eszközökkel vajon milyen távolság az ami gyakorlatilag értelmezhető távolságról lehetővé teszi a felderítést?
  (nyilván nem egy valóban effektív megoldás, mindössze elgondolkodtam a megvalósíthatóságon).
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

 4. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Én azt nem értem, hogyan kerülhetnek ilyen cikkek, mint pl. a "Külképviseletek a közösségi média térben" a hadmérnök újságba?
   
  ghostrider likes this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Megártott a Zrinyinek,hogy beolvasztották ebbe "nemes és nemzetes" képzőbe....Polgári pr-ba illene,de ez van
   
  ghostrider likes this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hordozó retro.


  Számorma megdöbbentő, hogy milyen sebességgel taxizgatnak, ilyet ma hordozón nem látok. A képminőség se gyenge. Vajon digitálisan felújították?
   
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Egyértelműen képkockánként felújított anyag. Ami nekem furcsa, hogy a felbontása a 70mm-es filmekét idézi, azonban ez a technika túl nagy lett volna egy hordozós forgatáshoz, hiszen egy 70mm-es filmnél minden nagy. A filmtekercs szélessége, hossza, a mechanika és természetesen az objektívek is. Azonban 35mm-es mozifilm formátum a minimum, csakhogy ahhoz meg túl jó az élesség. Elképzelhető, hogy a kockánkénti szkennelés során még valami élességjavító AI algoritmust is bevetettek.
   
  fishbed, anonim999 and molnibalage like this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

 9. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Vontatott csalit nem rendszeresítette egyetlen felhasználó ország sem. (a rendszerbe integrálható lenne).. Nem rendelték még, még a svéd sem tudtommal..
   
  gacsat and Celebra like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A téma átfogó jellege miatt itt válaszolok.

  Nem csak a hossz, az átmérő is számít. Az AIM-54 és AIM-120 hossza (4 m vs 3,7 m) alig tér el. Csak éppen az átmérő ---> tömeg ---> hajtóanyag egészen más. Ahogy ezek összesített következménye is. Hiába kedvezőbb alapvetően az AIM-120 formája, ha annak hajtóműve 9-10 másodpercig sem üzemel, addig az AIM-54A is (asszem A) ~27 sec üzemidejű hajtóművel rendelkezett.

  Viszont az AIM-54 borzalmasan rossz L/D aránya és nagy homlokfelület miatt a valóság az, hogy tengerszinten indítva az AIM-54 NEZ és DLZ értéke kb. azonos vagy akár rosszabb is, mint az AIM-7M-é vagy az AIM-120B és sanszosan C-é is. Olyan brutálisan nagy a rakéta légellenállása, hogy M2.0 fölé is alig képes gyorsítani a hajtómű és ezt az igen kis sebességet (rakéta szemmel) aztán pillanatok alatt el is veszti.

  Szilárd hajtóanyagok fajlagos tolóereje.
  [​IMG]

  A DCS F-14 modul fejlesztésekor adták ki ezt. Az elején táblázatban, hogy melyik AIM-54 milyen hajtóanyagot használt és mekkora égésideje volt és ebből mennyi impulzus jött ki. Források is fel vannak sorolva, nem hasra csapva készült.
  http://media.heatblur.se/AIM-54.pdf

  Tehát az R-33/37 és AIM-54 jellegű rakéták akkor muzsikálnak jól, ha 8-10 km magasan indítják azokat, mert a hosszú hajtómű üzemidő miatt az M4.0 feletti égésvégi sebességet sokkal nagyobb magasságban érik el és iszonyatosan messzire elmennek ballisztikus közeli pályán, de kis magasságon nem muzsikálnak túl fényesen ezek. Ez azt is jelenti, hogy alacsonyan repülő cél ellen hiába loftolnak ki jó magasra a visszatérő fázis probléma, mert nagyon lelassulhatnak, kicsi a manőverezési tartalékuk. Ez HVA és CM ellen nem probléma, de vadászgépek ellen vékony lehet, ha időben jelez az RWR és van idő még manőverezni.
   
  fip7, fishbed, hurci10 and 2 others like this.
 11. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Ez így igaz, és tudom is, még ha ennyire "tudományosan" nem tudtam volna megfogalmazni. A hozzászólásom lényege az lett volna, hogy a PL-21-nek tulajdonított - még a meghajtása ellenére is meseszerű - 400 km-es hatótávolságot kérdőjelezzem meg. A globalsecurity.org szerint a hatótávolsága 100+ km, és más komoly oldalakon is csak 150+ km-es hatótávot írnak. Csak a kínaiak írnak 400 km-t. Csak az a ciki, hogy szerintük az egy PL-12D, más forrás szerint PL-15 volt. Ha még a típust sem tudják, akkor miért pont a hatótávolságot higgyem el?
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Más topikban linkeltük már.
  Számomra az a durva hogy több ezer dolláros rakettát eregetnek gyakorlatilag egy db emberre is.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nekem meg az a durva,hhogy az ozraeliek kb 2 fillérből megoldották úgy,hogy homokot raktak a harci rész helyére.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A célpont értéke bőven megéri ezt.
  Ezt lehet, hogy elégtelennek találták és csavartak rajta még egyet. Szóval azonosnak beállítani a két megoldást eléggé muris, mert a fegyvert szórását figyelembe véve a kések nagyon megnövelik a hatóterületet.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az izraeliek elégnek ítélték.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ez mire érv? Nem az ő seggükből süt a Nap. Más szerint meg nem elég.

  Más.
  Mivel generális Mi-24 topik nincs, ide rakom. Igény esetén le lehet fordítani és magyarul kitenni cikként.
  https://tacairnet.com/2015/05/12/hind-heist/
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A pl 21 joval nagyobb a meteornal aminek eleg hosszu labai vannak es mind a ket raketa ugyan azt a tipusu torlosugaras meghajtast hasznalja /aminek bar vannak hatranyai de elonyei is a raketahajtomuvel szemben./
   
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  molnibalage likes this.
 20. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ha azzal hogy kiszedik azt az egy embert megmentenek több életet mint egy akkor megérte nekik ( legyen az valami vezető vagy ne adj Isten öngyilkos merénylő)
   

Ezen oldal megosztása