1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - ghostrider által indítva @ 2015. március 1..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A szárazföldi haderőnem csapatainak harca az összfegyvernemi harc. Az összfegyvernemi harcban a különböző fegyvernemek egyszerre vesznek részt. Az összfegyvernemi harcot a szárazföldi haderőnem csapatai ví­vják, sokszor szoros együttműködésben a többi haderőnem valamennyi fegyvernemének, szakcsapatának egységeivel és alegységeivel. Az összfegyvernemi harcot a benne részt vevő csapatok egyesí­tett erőkifejtésével, a harckocsik, a gyalogsági harcjárművek, a tüzérség, a légvédelmi eszközök, a helikopterek, valamint más fegyverzeti és technikai eszközök alkalmazásával ví­vják meg. Az összfegyvernemi harc fajtái: a védelem és a támadás.
   
 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A TÜZÉRFEGYVERNEM HELYE ÉS SZEREPE
  A SZÁRAZFÖLDI ÖSSZHADERŐNEMI
  KATONAI MŰVELETEKBEN; A DANDÁRTÜZÉRSÉG JELENE ÉS JÖVŐJE; A NATO KOMPATIBILIS MAGYAR TÜZÉRSÉG; A TÁBORI TÜZÉRSÉG HELYE ÉS SZEREPE
  A XXI. SZÁZAD HONVÉDSÉGÉBEN; A MAGYAR TÜZÉRSÉG HADMŰVELETI ÉS HARCÁSZATI ALKALMAZÁSÁNAK FILOZÓFIÁJA;

  uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/20013/vitaanya/nagy.html
   
 3. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Kelepisti

  Az első vonal nem egyenlő az első vh-ban alkalmazott széles arcvonallal. Nem az én hibán, ha ezt nem tudod, de ne akarj meggyőzni. Az első támadásokat a tüzérség végzi, önmagában meg a lövész sem tud támadni (még a Szovjetek is előkészítették).

  Ha két osztály párbajozik akkor kit támogat? Egymást támadja, nem!? Ha mozgó zárótüzet lő, akkor azt egy nagyobb szabású támadó hadművelet esetén rendelik el magasabb szintekről. Nem támogatja még a gyalogságot. Akkor támogatás, ha ők kérik a tüzet és nem felülről rendelik el.
  Az is lehet, hogy a dandár hadműveleti tisztek a zlj. közvetlen támogatása helyett mélyebben fekvő célok leküzdésére összpontosítják őket más egységek tüzérségével.

  Nézd az Ukrán konfliktust, a legtöbb kárt nem a tűztámogatások okozták.
   
 5. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Szaki01

  Megpróbálom az elejétől! Bár biztosan sok mindennel tisztában vagy, ami a tájékozódást illeti, de vannak eltérések a NATO (és feltételezem az Idegenlégió), valamint az oroszok és VSZ által általunk is használt rendszerektől. Gondolom a Szakadárok módszerei NEM a NATO elveket követik :)
  Térképek: Valószínűleg a szovjet időkből megmaradt Gauss-féle zónarendszer alapján beosztott térképek 1:25000-1:50000 méretarányban. Ha ilyen közel vagytok az ellenhez, akkor remélem nektek 25-ös, vagy akár 1:10000 van. Azt tudod, hogy a négyzetrácsok 1 km2 területet jelentenek.
  Ezekről hagyományosan földrajzi (ha van GPS a telefonodon akkor biztosan ilyen módon adja meg), vagy derékszögű koordinátákat lehet leolvasni.
  A tüzérek a derékszögűt szeretik, mert a méterben adja meg egy tárgy pozíczóját: x-az egyenlítőtől, y-az adott zóna kezdőmeridiánjától.

  Ha azoknak a pontoknak a derékszögű koordinátáit ismered, amit tájékozódási pontoknak használsz, valamint a sajátodat, akkor nagyot tudsz segíteni a tüzér kollégáidnak. A leolvasásokat biztosan ismered, a szelvények oldalán lévő alapkoordináták segítségével. Ha van katonai kézi tájolója valakinek a közeledben, akkor azzal már a négyzeten belüli m adatok is leolvashatóak (bárhol - civilben is - beszerezhető tájolók megfelelnek erre a célra. olcsó laptájolók is, a lényeg, hogy a katonai hálózati rendszer legyen belevésve). Ha az ukránoktól zsákmányoltatok AK-4 térképszögmérőt, akkor az a legtutibb.
  Ha GPS-ről kéred le, akkor is be tudod jelölni a helyzetedet, majd visszaolvasni a derékszögű koordinátáidat.

  Itt nagyon jól leírja az alapismereteket. A módszer ua. mint az oroszoké, ráadásul az irányszöget, a 360 fokot 6000 vonásban számolja és nem 6400-ban mint a NATO.

  http://rendeszetikepzes.hu/documents/Tereptaniismeretek1.pdf

  Ha Ti szektorokat jelöltetek ki a térképen (4 vagy 9 részre szokták), az arra jó, hogy az élőerőt lefogjátok, egy közel 100x100-as vagy 250x250 m-es területen, valamint területről területre helyezzétek át a tüzet. A hátrány, hogy nem tudsz egy kemény cél (IFV, MBT, Beásott akármi) ellen tűzösszpontosítást kérni, ami életmentő lehet. Még a sima HE gránátokkal is ki lehet iktatni egy MBT-t tűzösszpontosításssal (persze ha álló cél). Mivel nem lehet minden pontra odaállítani egy tüzért, ezért jó, ha legalább rajonként tisztában van valaki a tüzvezetés/helyesbítés alapjaival egyszerű eszközökkel.

  Ha a tájoló és térkép rendben, akkor csak egy távcső kell vonásbeosztással (a katonai és a legtöbb civil is ilyen). Ezek ált. jobbra balra 50-50, fel le 30-30 vonásra vannak belőve, de lehet eltérő. Bár az eltérés nem nagy de azért érdemes az oroszt használni az említett 6000-es rendszer miatt.

  Tűzvezetés:

  Ha van rá lehetőség, hogy megállapítsd a saját helyzeted (koordinátáidat), akkor azt be kell mondani a tüzérüteg lőelemképzőinek (azért, mert ilyenkor Te vagy a szemük, a becsapódásokat a TE helyzetedhez viszonyítják és onnan számolják át egy együttható segítségével a tüzelőálláshoz mérve).
  A legegyszerűbb, de a legkevésbé hatékony belövés a villába fogás (idő és lőszerigényes). De neked csak erre van lehetőséged egyéb eszközök és képzettség híján.

  Ilyenkor csak annyi a dolgod, hogy a távcső függőleges szálkeresztjét a belőni kívánt tájékozódási pontra (harc esetén a célpontra) helyezed és nézed, hogy a robbanás a céltól hova esik. A távcső szálkeresztjén leolvasod az oldaleltérést: pl.: jobb 22 (vonás). A távolságban csak annyit tudsz közölni, hogy ha a céltól hozzád közelebb esik akkor -(mínusz), ha távolabb akkor +(plusz). A tüzérek arrafelé is ismerik ezt a módszert, így a kidolgozójuk már tudni fogja, hogy mekkora irányzékugrással számoljon. A megfigyelést így kell folytatni addig - nem a szabályzat szerint - amíg a lövedékek már a hatásos távolság körül csapódnak be (152-nél kb. 50 m, 122-nél 25 m). Tájpont belövésénél rögzítik az adatokat, majd időnként helyesbítik, többnyire a változó meteorológiai adatok miatt. Harc esetén mehet az össztűz.

  Ha a szektorod nem olyan nagy, és több tájpont koordinátáid meghatározod (ezt vagy lerajzolod magadnak egy vázlat formájában a legfontosabb adatokkal, vagy a térképed firkálod tele) akkor, akár az eltérés m-ben történő megállapítására is vállalkozhatsz, csökkentve a belövés idejét - harcban ez kifejezetten előny.
   
 6. szaki01

  szaki01 New Member

  Yes!:) Holnap pihim lenne de megyek beszerezni a cuccokat amiket leìrtàl. A villàs mòdszert ismertem... Habàr a tûzcsapàs helyét igyekeztünk ùgy kivàlasztani hogy a célpont ragadjon az ùtvonalra( Csak elõre- hàtra tudjon mozogni) ìgy növelve a pusztìtàst. IIletve az ùtvonal korlàtozott rongàlàsàval lassìtani ìgyekeztünk az érkezõ célpont mozgàsàt a célterületen.
  Majd értesìtelek! Köszönöm!
   
 7. szaki01

  szaki01 New Member

  Guérilla hadviseléssel kapcsolatos kérdésekre szivesen vàlaszolok.
   
 8. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A jövő hálózat alapú hadviselésének egyik jól működő rendszere a francia FELIN további fejlesztéseket kap a Sagem-től.

  http://www.janes.com/article/50496/sagem-enhances-french-army-felin-kit
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Gen. Mark Milley elképzelései arról hogy nézne ki egy összfegyvernemi háború K-Európánan (természetesen az oroszok ellen)
  http://breakingdefense.com/2016/10/miserable-disobedient-victorious-gen-milleys-future-us-soldier/

  Néhány észrevétel tőlem:

  1.) Ha én lengyel lennék komolyan aggasztanának az ilyen térképek:

  [​IMG]

  Ez szerintem a más farkával való csalánverés klasszikus esete....(már megint :()

  2.) Érdekes dolgokat ír (tőmondatokban):
  - Szerinte aki két (!!) óránál tovább egy helyben marad...halott. Folyamatosan saját illetve ellenséges drónok vadásznak célpontokra. Nem lesz lehetőség soha négy órát egyfolytában aludni. (itt ment el a kedvem az egésztől ;))
  - Folyamatos mozgás, nincsenek fix frontvonalak, bekerítve lenni teljesen normális dolog.
  - Nem lesznek nagy bázisok, a hadseregben utolsó közkatona szintig mindenkinek az elsődleges feladata hogy elkerülje e bemérést és célponttá válást.
  - A seregnek kis egységekre kell széttagozódnia, melyek állandó mozgásban vannak és saját maguk gondoskodnak magukról (saját víztisztítók, 3D nyomtatott pótalkatrészek)
  - A logisztikát robotizált konvojokkal próbálják megoldani mert humán sofőrt ültetni a teherautóba túl veszélyes (!!)
  - És még sok egyéb érdekesség...

  Összefoglalva: a csóka vagy tud valamit, vagy komoly fantáziája van. (inkább az előbbi)
   
 10. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Rudi,
  Kösz a forràst. Èrdekes olvasmàny. A kommentek segitenek megèrteni az egèszet.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És persze a drónokra meg nem vadászik senki...
  És persze az ellenfélnek végeten csapásmérő potenciálja van...

  Ez rész enyhénszólva túlzó. Ha ez lenne, akkor régen nem élne már egy terrorista sem...
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Igen, erősen árnyalandó a kép.
  Ez a folyamatos bujkálás legfeljebb a fő hadműveleti csapásirányokban lehet igaz, mert ilyenek akkor is lesznek. Bár tegyük hozzá, hogy a felderítési kapacitás a kisebb drónok területén mindkét oldalon elég izmos, az ő adataik alapján tüzet vezetni már elég egyszerű. Ezért is lehet vége a nagyobb bázisoknak és csapatösszevonásoknak.
  A légierő háttérbe szorulását viszont el tudom képzelni, csak a légvédelem darabszámaiban ez még nem tükröződik.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  További faktorok...

  Áá... sosem lesz rossz idő, amikor
  ad1. Nem látni semmit.
  ad2. Olyan szél, hogy a kis drónok irányíthatatlanok.

  Áá, senki nem fogja zavarni vagy akár lézerezni őket,

  stb. stb.

  Igen, a dórnok és UAV sokat változtatnak, csak éppen mostanában kezdenek a drónvadászatra nagyon ráfeküdni.
   
  silurusglanis likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy ilyen konfliktus elég rövid és intenzív lenne.Gondolj arra,hogy az oroszok 3-4 hét alatt akarták elfoglalni Európát.A csapásmérésből pedig nem szabad kihagyni a tüzérséget ami elég nagy darabszámban rendszerbe állítható igen rövid idö alatt.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Példával szemléltetve a mostani háborúk a koreai-háborúnak felelnek meg a vázolt konfliktus pedig a Linbacker I/II-nek intenzitás szempontjából.
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Talán nem is drón veszély a legnagyobb probléma, vagy nem úgy...
  Azt írja:
  "Land-based forces now are going to have to penetrate denied areas to facilitate air and naval forces,”
  “This is exact opposite of what we have done for the last 70 years, where air and naval forces have enabled ground forces.”

  Vagyis arra számítanak hogy az USA szárazföldi erőknek olyan területre kell lépnie ahol a légierő nem 100%-ban ura a légtérnek. Az elmúlt 70 évben valóban nem volt erre példa... Ebből következik a többi kellemetlenség (például hogy nem lehet 4 órát egyfolytában aludni :confused:)

  Ahogy olvasom eléggé be vannak ....- szóval aggódnak az oroszok mélységi csapásmérő képességei miatt. És itt nem csak az Iskanderekre gondolnak hanem a tüzérségre. (ld.: Koalicija). Szívesen hivatkoznak Ukrajnára ahol 2014-ben az orosz tüzérség néhány perc alatt kicsinált egy Ukrán gépesített egységet.

  Mellesleg a drónok nagyon gyorsan fejlődnek. Most jött ki a DJI ezzel:  A MAVIC dón fél órát repkedhet, zsebben elfér, 4K kamera, VR szemügeg, WIFI, 7 km(!!) hatótáv, 20 m/s (!!) szélsebességik stabil.
  Ezerszámra gyártható, simán felskálázható nagyobb - több órás - repülési időre és hatótávra, némi AI-val kombinálva százas rajokban bevethető...
   
 17. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Az a 7km hatótáv 3,5 km hatósugár, és akkor a célt elérve azonnal jönnie is kell visszafelé, hogy ne fogyjon ki a delej.
   
 18. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  "Nincs új a nap alatt" - ezt már régen megmondták. Annyi változott, hogy a felderítési képesség, főleg a "real time" miatt ugrásszerűen megnőtt. Amíg régebben akár több nap is kellett, hogy a nagyobb egységek elfoglalják a kiindulási, vagy védelmi körleteiket, addig most már órák alatt képesek erre. Felgyorsult a harc lefolyása, sokkal dinamikusabb lett, a döntésekre szánt idő radikálisan csökkent. Aki sablonokban gondolkodik, annak vége. Az alacsonyabb szintű parancsnokok döntési képessége megnőtt, most már önállóan kell olyan elhatározásokat hozni, amit régebben a felettese hozott meg. A csapatok közötti kommunikáció és összeköttetés képessége nagyságrendekkel növekedett. A felderítés már nemcsak a vizuális területen van meg, hanem szinte minden fizikai paraméterű (elektronikus, infra stb.) téren is.
  A felderítés elleni védelem feladatköre nem változott, csak kibővült. Régebben is szükség volt a mozgásra és az álcázásra, na ezeknek is lépést kell tartani a fejlődéssel. Többször kell helyett változtatni, most már speciális álca hálókat, festékeket szükséges alkalmazni. Emellett a megtévesztő céloknak is sokkal nagyobb szerepük van (a yugo-háború is ezt bizonyította). A támadó eszközök hatótávja ugrásszerűen megnőtt, pl. a sorozatvető tüzérség ma már képes akár 100 km-re elhelyezkedő cél csoportokat is precíziósan megsemmisíteni, nemcsak terület lefogást végezni.
  A lényeg, hogy aki mozgásban van, azt biztosítani kell a többieknek. " Te csak szökelj én majd biztosítalak és viszont", most is alap szabály minden téren.
   
  rudi and Luthero like this.
 19. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  És itt lehet is rendelni ilyen dronokat.

  http://www.gearbest.com/rc-quadcopters/pp_468794.html

  [​IMG]
   
  ghostrider likes this.
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  OFF
  Ha már GearBest, az oldalnak van egy olyan szolgáltatása, hogy meg lehet választani, hogy milyen raktárból jöjjön az árú. Ha az EU-n belülit válasszátok, akkor elkerüli a vámot, mivel úgy van feltüntetve mint ami az EU-n belülről jön.
  :)
   
  silurusglanis likes this.

Ezen oldal megosztása