1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - ghostrider által indítva @ 2015. március 1..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Végül is persze...ha van ember meg partraszállító eszköz akkor azokkal bárki partra szállhat.
  Sehol nincs kôbe véave hogy a temgerészgyalogságnak önálló fegyvernemnek kell lennie.
  Az amiknál viszont így van.
  Nem tudom mennyit spórolnának ha az egészet hozzácsapnák a NAVY hez...
   
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Attol függ,melik.Amin elfér egy reptér,az már elég nagy.Nagyobb,mint egy cirkáló.Ráadásul kicsit newhézkes elsűllyeszteni.Torpedót egyenesen kiröhögi.Márpedig a kinai flottábol a tengok lennének az ami hajókra a legveszélyesebbek.
  A háborúk nem öncélúak.Végül is mindegyiket gazdasági érdekből vivják.Akármi is a politikai indok.
  Vagyis visszatértak a szuperhordozók elötti koncepcióhoz.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Eleg csak az üzemanyagotöltő rendszert kiütni és semmit nem ér az egeéz sziget.Ahhoz túl kicsik,hogy olyan erő legyen rajtuk ami képes egy félkomoky támadást megállírani.
   
  fip7, Rotten878 and molnibalage like this.
 4. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Ezzel együtt azt gondolom, hogy hajó elleni rakétákat is lehet telepíteni rajtuk. Nem megúszható az alapos gyalulás, de inkább a megszállás.
   
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Oké.Csak juss el odáig.Törd át az F35ök,meg a TAAD/Patriot/NASAMS védelmet elötte.HIMARShoz meg van olyan rakéta,ami irányitott.Meg olyan,aminek az orrán egy SDB(zsidó változatban Spice) bombácska van.
  Az ami flottára a legnagyobb veszély a settemkedő,meglapuló tengeralattjáró.A légitámadást fel lehet fogni egy többrétegű légvédelemmel.Szigetbázisok meg immunisak a tengótámadásra.Főleg,ha repülőkkel látják el őket.Viszont a szigetbázis lánc bezárhatja a kinai tengókat a kinai parti vizekre.
  Szóval konfliktus esetén nagyon is van értelme elvenni kinátol a "gyöngysort",és ellene forditani.A szigetbázisok és a flotta kölcsönösen fedeznék egymást a kinai erőkkel szemben
   
  pöcshuszár likes this.
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Tudtam, hogy lesznek emberek akik majd védik ezt a védhetetlen ökörséget. :)
  De nekem aztán mindegy....
  Kína se kell ide. Az első félkomoly ellenfél agyon csapja majd a tengerész gyalogságot, én meg majd szörnyülködök a TV előtt.
  Amúgy molni felvetése teljesen jogos. Mi a sz@rért külön haderőnem a tengerész gyalogság? Idáig se volt sok értelmük, ezután meg végkép nem lesz....
   
  fishbed likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De bakker, nem tűnik fel, hogy akkor mos soroltad fel, hogy miért irreleváns a USMC és rajta bármilyen szárazföldi erő? A sziget létesítményeit a SAM, a repcsik és a flotta védi meg. Nem a baka rajta. Totálisan irreleváns a USMC ebben a kérdésben.

  Ha meg oda kell csapni egy ilyen szigetnek, akkor is. Kap ez b*szott nagy CM salvot és mennek a repcsik és minden. A sziget létesítményei fasírtak, akkor vége a játéknak.

  Komolyan nem értem, hogy ezen az egyszerű dolgon mit nem lehet megérteni...

  És is így látom.
  A USMC előnye asszem, hogy az elnök mindenféle felhatalmazás nélkül küldhet őket asszem X időre. Valami ilyesmi, de utána kéne nézni. De pusztán haditechnikai szemmel nézve az, hogy létezik USMC az annak öröksége, amikor a hajók egymás mellé álltak és átugráltak az emberek elfoglalni a hajót. Vagy parta tettek katonákat rendet tenni a parton még a kolonizálás idejéből. Nagyon erős túlzással ez még az ÓKOR öröksége. Semmi értelme emiatt fenntartani egy haderőnemet redundáns fegyvernemekkel.
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  USMC egy desszantero, akárcsak a VDV
  A szigeteket el kell foglalni,megtisztítani,majd biztosítani.Gyalogsagi feladat.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  A VDV kb kifilézné az USMC-t.A VDV-nél nagy prioritása van a nagy tűzerejű járműveknek amik igaz,hogy csk kézifegyverek tüzétől védenek viszont nagy mobilitást és tűzerőt adnak az amúgy csak könnyű fegyverzetű gyalogságnak.
   
  fishbed, ghostrider, fip7 and 2 others like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mármint jövőbelit. Mert a mostani USMC az M1A1HC harckocsi ellen azért izzadna rendesen.
  A hk teljes kivágását ökörségnek tartom. Ha csökkenteni akarják a mennyiséget, azt még érteném.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  A jövőbeliről beszélgetünk igen.
   
 12. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Annyira nem új ez a dolog, hogy a II. Vh után, 1945-től 1947-ig Dwight D. Eishenhower vezetésével kvázi egy US ARMY hátterű mozgalom indult azért, hogy az USMC-t feloszlassák, és egységeit szétosszák a másik három haderőnem között, a maradék pedig megmaradna a ceremoniális és a diplomáciai intézmények véderőjének szintjén. Valójában már a II. Vh alatt csípte az US ARMY tábornokainak a szemét az, hogy az USMC kvázi szárazföldi hadseregként is viselkedik, holott a saját nézeteik szerint az USMC feladata csak a partraszállás volt, hogy a US ARMY számára előkészítsék a terepet.

  A II. Vh után az ARMY tábornokai és pár szimpatizáns politikus nekiállt a tervnek, hogy elsorvasszák a MARINES-t. Az USAF is gyorsan csatlakozott, magának követelte a szárazföldi bázisú repülőgépeket, ideértve az USMC repülőit is, de paradox módon még a NAVY-nél is találtak szimpatizást, hogy az USMC maradékát beolvasszák maguk alá. Hovatovább még Secretary of Navy székében ülő James Forrestal-t is sikerült meggyőzni arról, hogy ez nem az ördögtől való. Alexander Vandergrift tábornoknak, aki az USMC első négy csillagosa volt, kvázi egyedül kellett megvívnia a haderőjéért folytatott harcot.

  A margóra: Forrestal szerepe ellentmondásos, mert alapvetően a NAVY admirálisainak véleményére adott, és a viharos politikai környezetben nem lehetett egyszerű dolog az USMC különálló haderőként való tovább létezését megkérdőjező érveket félresöpörni. Az USMC szemszögéből viszont Forrestal hátat fordított nekik, sőt, egyenesen olyan vélemények is "hétköznapiak", hogy valójában megvesztegették az éppen létrehozni kívánt védelmi miniszter pozícióval - cserébe azért, hogy az USMC-t elengedi.

  A politikai csatározások a törvényhozási meghallgatásokban csúcsosodtak ki, ahol azonban Eisenhower megégette magát, mikor kiderült, hogy a JSC 1478 (JSC -> Joint Chief of Staff, vagyis az Egyesített Katonai Parancsnokság) számú papírja egy tervezet volt arra, hogy szüntessék meg a MARINES-t, és osszák szét azt a többi haderőnem között. A JSC 1478-at titkosították, így a törvényhozás sokáig nem is tudott róla, pedig a tartalma ugye nagyon is rájuk tartozott, hiszen nekik kellett volna felügyelni a hadsereget (mivel már nem volt háborús szükséghelyzet, így a fegyveres erőknek újra alá kellett vetni magukat a civil felügyeletnek, ami nehezen ment a számukra). Eishenhowert hazugságon kapták, mivel azt állította a törvényhozási meghallgatáson, hogy az ARMY-nak semmi köze az USMC elleni hadjárathoz, miközben a korábban született JSC 1478-ban ő maga írt az USMC felosztásáról.

  Még így is szükség volt a média nyomására, hogy a politikusok támogatni kezdjék az USMC megőrzését. A média felől érkező lobby alapvetően arra igyekezett ráfeküdni, hogy a JSC-n belüli tábornokok a civil felügyeletet kijátszva, saját hatalmi status quo-jukat igyekeznek minél jobban kiterjeszteni. A hasonlat a német tábornoki kar volt, mondván, hogy a náci Németországot is valójában a német tábornokok vitték bele a II. Világháborúban (ami minimum ferdítése a tényeknek, de ugye ez nem történelemóra, hanem kvázi propaganda volt).

  A célt pedig elérték, az 1947-es, a haderőnemekre vonatkozó, és kvázi a Védelmi Minisztériumot életre hívó törvénybe (National Security Act) a következő passzuszt helyezték el:

  "The United States Marine Corps, within the Department of the Navy, shall include land combat and service forces and such aviation as may be organic therein. The primary mission of the Marine Corps shall be to provide fleet marine forces of combined arms, together with supporting air components, for service with the fleet in the seizure and defense of advanced naval bases and for the conduct of such land operations as may be essential to the prosecution of a naval campaign."

  Tömören: Az USMC-nek, amely a Department of Navy alá tartozik, rendelkeznie egy egységes szárazföldi és légi harci erővel, amelynek a fő feladata a tengeri bázisok elfoglalása és megvédére, illetve a tengeri hadjáratokban szükséges szárazföldi feladatok végrehajtása. Vagyis törvényileg kötelezték az USMC-t, hogy bírnia kell ilyen erőkkel, nem felet "szétbontani". Az ARMY és az USAF pedig nyelje le a békát, a tengerészgyalogosok igenis képesek lesznek szárazföldi hadműveletekre és önálló légi szárnyuk is lesz.

  Most pedig vissza a kiindulási pontra: a fentiek alapján mondjuk az USMC-nek semmi keresnivalója nem lett volna Afganisztánban vagy Irak belső területein. De ugye kimaradni se akarnak semmi ilyesmiből...
   
  fishbed, Pocok75, arbalest and 8 others like this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Így van!
  De szerintem nem dicsőségszerző alapokon, hanem szimplán a harci tapasztalat fenntartása érdekében.
  Ezért voltunk és vagyunk mi magunk is benn a fenti konfliktusokban...persze a nyilvánvaló politikai okok mellett.
   
  Negan likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt azért ne felejtsük el,hogy van az USMC-nek egy olyan funkciója is amire nem olyan büszkék és nem is dicsekszenek vele.A hajókon ők elsősorban mint rendfenntartók vannak(igen minden hajón,legyen az romboló vagy hordozó) azaz az ő dolguk rendet tenni egy hajón ha valami komolyabb zűr alakul ki netán elkezdene lázongani a legényseg valamin.
   
  fishbed and pöcshuszár like this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Teljes mértékben egyetértek a nézeteikkel.
   
  Pocok75 likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan erről beszélek. A USMC egyszerre játszik US Army és US Navy-t is. Úgy, hogy erre most már vállaltan nem akarnak eszközöket sem.
  Ha engem kérdezel, ez agyrém. Erre mondom, hogy folyamatos identitás válság van. A II vh alatt egy totális sea control mellett vertek le elvágott alulfegyverzett japókat.
  Azóta nincs valódi feladat az USMC-nak, mert nincs ilyen feladat. Sehol.
  Ma erőszakosan partaszállni nem lehet
  • SAM/AAA leszedi a helit.
  • ATGM 4-8 km-ig magát az LHD-t is eltalálja.
  • A kiúszó járműveket is ATGM fogadja.
  • Meg adott esetben hk.
  Teljesen felesleges erőlködés az egész. Olyan ellenfelet tudna csak lenyomni a USCM, akit amúgy is fasírtább bombáznak. Akkor meg kb. a US Army-t kell partra tenni...
   
  fishbed and fip7 like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mondjuk azért arra kíváncsi lettem volna, hogy az Army mit kezdett volna magával pl. Tarawa-n, vagy Iwo Jima-n. Azt gondolom, hogy a USMC picit másképp állt és áll a harchoz.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Harcoltak volna ugyan úgy.
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Namégegyszer.Az USMC egy desszanterő,akárcsak az orosz VDV.Mindkettőnek megvan a helye,szerepe a hadszervezeti rendszerben.Az,hogy az amik rendszerében van egy tökfelesleges fegyvernemi kinek nagyobb versengés,az amik problémája.
  Egy szarrá bombázott szigetet is el kell foglalni,meg kell tisztitani a megmardat és harcoló csapattöredékektol,hogy aztán ki lehessen épiteni a romokon a saját bázist.
  Különben klasszikus partraszállásnál feladatuk a hidfő elfoglalása és biztositása a saját nehéz csapatok beérkezéséig.A kitörés a hidfőböl már ezeknek a nehéz csapatoknak a feladata.
  Továbbá feladata a tengerészgyalogságnak rajtaütések,portyák végrehajtása,illetve ennek lehetőségének fenntartása,Ennek fő célja,hogy az ellen a partvédelemhez nagy erőket legyen kénytelen készenlétben tartani,lekötni,adott esetben a főcsapás irányától jó messze.
  VDV megenné a mai USMCt is,ha csak a "szárazföldi" csapatokat nézzük.BMDk és a Sprut páncéltörő rakétái,meg a pct egységek ellensúlyozzák azt a hk zl-t.LVTPk meg csak nagyra nőtt PSZHk.BMDk simán megennék őket,szemtől szemben.Ami viszont az USMCnek van,az a saját légi támogatás.Az agyonszidott F35B,meg az UHAH-1 helik csúnyán be tudnának tenni a VDVnek.
  Persze egy normálisan működő hadszervezetben a haderőnemek kiegészitik egymást,és nem farokméregető versenyt tartanak.

  Az USMCnek már az 50es évektől célja,hogy egyfajta légimozgékony erővé váljon.Csak továbbra is hiányzik hozzá a megfelelő légiszállitó kapacitás,hogy teljes mértékben azzá váljon.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Normandiában a US Army szállt partra. Emlékeim szerint nulla db USMC egység volt ott. Úgy, hogy Omaha Beach-en komoly védmű volt a partokon.
   
  fip7 and BiancoGasto like this.

Ezen oldal megosztása