1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - ghostrider által indítva @ 2015. március 1..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában kb. értelmezhetetlen. Adjon parancsot arra, hogy legyen egy felvonulás vagy airshow...?
  Vagy, hogy akkor a haderőnem bármiféle meghatalmazás nélkül bombázzon egy országot...?

  Bocs, eddig konkrétum semmi. Ez az elnök magánhadserege eddig egy vastag bullshit.
   
 2. zulu

  zulu Well-Known Member

  Az USA a II.vh óta hadüzenet nélkül háborúzik. Sem a koreai, sem a vietnámi, iraki stb. háborúkban nem volt hadüzenet. Viszont úgy emlékszem, kongresszusi felhatalmazás kell.
   
 3. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Szerintem a War Power Resolution törvényre gondol. Kicsit rákerestem, itt van két oldal, ha jól értem úgy működik, hogy csak a Kongresszus által ratifikált háborúban vethetőek be a fegyveres erők, viszont 60 napig azt csinálnak, amit az elnök parancsol, kontroll nélkül. De csak 60 napig él ez a hatalom, plusz egy 30 napos, kivonulási időszak.

  https://en.wikipedia.org/wiki/War_Powers_Resolution

  https://fas.org/sgp/crs/natsec/R42738.pdf
   
  fip7 and molnibalage like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ennél tovább még a wikit sem kell olvasni.

  It provides that the president can send the U.S. Armed Forces into action abroad only by declaration of war by Congress, "statutory authorization," or in case of "a national emergency created by attack upon the United States, its territories or possessions, or its armed forces."

  • Tehát hadüzenet és kongresszus nélkül sehova nem megy...
  • Ahova meg igen, az kb. olyan, ha mondjuk civilket kell kimenteni vagy ottani erőt megvédeni.
  • Sehol nincs megfogalmazva, hogy ez a USMC-re vonatkozna
  Ez iszonyatosan nem a USMC = "magánhadsereg" fogalma. Orbitális butaságot mondott Negan. Félinfókból légvárat épített.
  Nekem ez jön le egy gyors átfutás alapján, mert ahol szóba jött, pl. Szomália, ott sem USMC ment és 1991-be sem az Öbölbe, hanem az ejés ho. és a USAF.

  A második doksi amit linkeltél az meg kb. felsorolja azon esetek, amitek mondtam. A rendcsinálást. 3. világ beli törzsek és kalózok elagyabugylását kb. Meg a gyarmatok kiépítését. Rohadtul nem magánhadsereg és persze ott sincs szó a USMC-ről.
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Én is csak az első sorokat futottam át, ugyanez jött le.
   
  molnibalage likes this.
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Találtam még egy doksit, @molnibalage ezt szerintem érdemes átolvasni. Hagytak egy kiskaput, "háborút" csak a Kongresszus hirdethet, viszont az elnök megkötött időtartammal (60 nap) bevetheti a fegyveres erőket más címszóval (pl police action). Emiatt aggódtak év elején a Kongresszusban Trump és Irán esetében, és hoztak (vagy csak akartak?) törvényt, hogy Trump semmilyen esetben nem indíthat katonai műveleteket (milyen szép tág fogalom ez...) Irán ellen.

  https://www.history.com/news/us-presidents-war-powers-congress
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát a cikk egy összecsapott izének tűnik. Az USA kurvára nem "invaded Somalia". Nemzetközi ENSZ erők voltak ott fenntartani a rendet. Az egész eszkaláció akkor ment át durvába, amikor pakisztáni katonákat mészároltak le.

  A wikis link értelmében, ha meg Trump pattogott volna, akkor simán elé tolják, hogy milyen amerikai fegyver erőt kellene megvédeni akár csak egy CM salvo esetén Irán ellen? Bár mondjuk Szíriában is elég laza indoklással zavarta be Trump az a cirka 100 db Tomahawkot...
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Itt szerintem az elvi lehetőségen van a hangsúly. Ez nagyon szürke terület, hiszen "mit hívhatsz minek". Viszont nincs meghatározva, hogy milyen, mennyi egységet vethet be az elnök, ha sikerül megindokolnia, és "nem háborúnak hívva" elrendeli a bevetést. Alkotmányi hatalma megvan hozzá, viszont iszonyatos felelősség, amit akár utólag sem lehet megmagyarázni. Nem is nagyon éltek még vele, csak kisebb bevetéseknél (pl az iráni tábornok kilövése Bagdadban, túszmentés, ilyesmi), Trumpból viszont bármit kinézek...
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez már politika. Eddig nagyjából sikeresen fogta vissza környezete, hogy égbekiáltó ökörséget ne csináljon.
  Mondjuk ettől függetlenül nála nagyobb pojáca nem volt még az USA elnöke. Egy konteóhívő, nárcisztikus, lényegében tudományellenes fasz. Aki 1 hónap alatt eljut oda, hogy HOAX és demokrata vírus meg America strong...

  De ez már OFF.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  86ban a libiai támadáshoz volt kongresszusi felhatalmazás?Mert én úgy emlékszem nem volt.
  60napig van joga az elnöknek katonai műveleteket folytatnia.De dekralárt háborút csak a kongresszus hirdethet.Kicsit zűrzavarosnak tűnhet,de egy kalózfészek kipucolása,vagy egy terrorista bázis felszámolása adott esetben gyorsaságot igényel,és nem üti meg a háborús mércét.
  100,meg több éve ezeket a "kisháborúkat" még főleg az USMC,meg a Navy zavarta le.De ma már persze más a helyzet,csak még mindig a Tgy van a köztudatban.
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szövetségi fegyveres erőkre gondoltam
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És az a USMC volt? Ja, nem. Te meg folyamatosan magánhadseregnek írtad és, hogy ezért kell. Tehát tévedtél.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolom úgy jött ide az USMC-hogy eleg sokaig ezt csak az USMC-n keresztül lehetett vegrehajtani mert az ARMY nem tudta magát elvinni sehová.
   
 14. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Szerintem nem az "elvinni magát" volt a lényeg, az USÁ-nak kb a 2. VH-ig alig volt hadserege, nem volt felesleges egység erre. A Marines erre volt, ők voltak a hadihajókon, kaptak erre külön képzést. Technikailag bármelyik "hagyományos" hadsereg képes partraszállni, ahogy tette ezt az Army Normandiában, de sosem árt, ha külön képzést és állandó gyakorlatokat kap erre egy haderő (lásd Marines), de hogy manapság ennek mekkora tényleges fontossága van, az passz.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Öööö, tudtommal soha nem volt saját hajója a USMC-nak. A Navy vitte őket mindenhova...
  A LHD-ket is a Navy üzemelteti, nem ők...
  Nem hiába mondom azt, hogy vicc, hogy önálló haderőnem lehet, amikor gyakorlatilag vagy a Légierő viszi őket levegőben vagy a Navy a vízen. A repülőik pont úgy üzemelnek, mint a Navy a Navy hajóról vagy a szárazföldről.

  Akkor meg minek? Főleg, hogy sírnak az A-10 miatt, ha elveszik hogy neeeeeeeeeeeeeeeeeeeemá, a grunt imádja odalent. Igen? Bakker, akkor üzemeltesse a USMC a saját pénzéből...
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem azt irtam.Olvasd vissza mit is irtam.
   
  molnibalage likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Negan likes this.
 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Levegőben saját technikával mennek, max akkor nem, ha C-17-esekkel viszik őket. Jó kérdés a USMC, nem látszik, mikor, hol lenne a jövőben szükség nagy partraszálló offenzívára, szerintem a nagy kérdés, hogy pusztán a hadihajókon lévő jelenlétük, a csendes óceáni szigeteken való jelenlétük indokolja-e a létüket. Bár jelenleg tárgytalan vita, valaki linkelte a törvényt a 60-70-es évekből, ami garantálja a létüket.
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Én továbbra is azt mondom,hogy az USMCre,mint expediciós haderőre szükség van.A haderőnemek közötti felesleges faxméregető torzsalkodásra nincs szükség.
   
  pöcshuszár likes this.
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A torzsalkodást nem tudod megszüntetni, maximum masszív kormány kontrollal csökkenteni. Az még érdekes kérdés, hogy ha meg is akarnák szüntetni a USMC-t, hogy oldanák meg? A hagyományos szárazföldi haderő közel harmadát teszik ki.
   

Ezen oldal megosztása