1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - ghostrider által indítva @ 2015. március 1..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Norvégia a világ egyik leggazdadabb országa.Jól szemlélteti ezt az is,hogy az egyszerű bakának pont ugyan az az 1000 Dolláros sisakja van mint amit a világ legjobb SF egységei is használnak vagy ugyancsak az egyszeri bakának ugyan az a HK 416 van(3000 Dollár) mint amit pl az ami SF használ a Deltától kezdve a Green Baretsig bezárólag.
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 3. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Egy nagy hadgyakorlat 1984-ből, amiben szinte minden szerepel. Mi-24 aknaszórás, T-55 harckocsik hátrafelé mozgása harcközben, stb.
   
  fip7, fishbed, therob and 1 other person like this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Pajzs 1984. Nagyszabású hadgyakorlatok voltak a VSZ tagállamok részvételével.
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Esős japán bemutató.

  [​IMG]
   
  Loken, Terminator, fip7 and 2 others like this.
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Bumm bumm :)

   
  fishbed likes this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Kár, hogy nincs fordítás.
  Szerencsére erről lemaradtam.
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Bazz!, ez akartuk foglalni Svájcot is? A Francúzokat meg nem?
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Bocs. Elbasztam az igazodást.
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy érdekes cikk hogyan is képzeli el az USA a jövőben a szárazföldi összfegyvernemi harcot "near-peer" ellenséggel szemben:
  "TECHNET AUGUSTA KONFERENCIA: Egy jövőbeli háborús övezetben egy amerikai tankoszlop behatol az ellenség területére. Egy útelágazásnál a tankok balra fordulnak - de mindegyik lerak egy kicsi lánctalpas robotot amelyek jobbra haladnak tovább. A személyzettel felszerelt járművek kikapcsolják a nagy hatótávolságú rádió adójukat, és sötétté válnak az ellenség irány meghatározó szenzorai számára, miközben a robotok jókedvűen beszélgetnek továbbra is minden hullámhosszon elvonva ezzel a figyelmet az igazi egységtől. Amikor az ellenség precíziósan rakétái megérkeznek, felrobbantják a robotokat, de eközben a személyzettel ellátott járművek észrevétlenül és háborítatlanul mozognak a széleken.
  Néhány mérfölddel távolabbról Paladin önjáró tarackok nagy távolságból indított tűzcsapással támogatják a harckocsik támadását. A kilőtt gránátok többsége rakéta póthajtású, precíziós vezérlésű lövedék, a célmeghatározást és célmegjelölést pedig pedig támogatott drónok és előre tolt célmegjelölők végzik AI-val támogatott távcsövek segítségével. Néhány lövedék testében azonban nem robbanóanyag van hanem ütésálló rádióadóvevő készülék. Becsapódáskor ezek a gránátok nem robbannak föl hanem zavaró jeleket kezdenek el sugározni, megbénítva ezzel a környezetükben lévő rádióka és radarokat vagy elterelő rádióüzeneteket kezdenek el sugározni hogy úgy tűnjön hogy egy légideszant szállt le a körzetben.
  Amikor az ellenség légvédelmét elvakította a zavarás, megsemmisítette az tüzérségi tűz, vagy lerohanták a tankok akkor lép színre a légideszant. A helikopterek vagy a jövő nagy sebességű helikopter-repülőgép hibridjei által szállított gyalogság megtisztítja a célpont körzetét szobáról szobára. Miközben a főerők a valódi kirakási zóna felé tartanak (LZ) ami egy focipálya, addig néhány gép és drón a többi szóba jöhető LZ (nagy parkolók, autópálya kereszteződések, stb…) felé tart ahol még több elterelő eszközt raknak ki. Ezek a csalik a parancsnokság és a kirakott egység közötti rádió forgalmazást szimulálják. Kisebb mobil robotok indulnak útnak itt is és u.azon a mobil rádiókon kezdenek kommunikálni amit a gyalogos rajok is használnak.
  Miközben az ellenség a fals LZ-k ellen indít ellentámadást - ahol csak a robotok működnek - a valódi deszant rárúgja az ajtó az ellenséges parancsnoki központra. A támadók össze kapkodják a laptopokat - amik teli vannak értékes hírszerzési adatokkal - mielőtt a parancsnoki központ megdöbbent személyzete törölni tudná az adatokat a merevlemezekről.
  Az ARMY-nak egyenlőre még nem állnak rendelkezésre a fenti eszközök a fenti földi, légi, cyber-elektronikai elemeket kombináló komplex multi-domain hadviseléshez, de valamennyi fejlesztés alatt áll: ágyúból indított zavaró töltetek, levegőből ledobható kamu parancsnoki központok, tankokat vagy gyalogságot szimuláló mobil földi robotok. A sereg jelenleg azon dolgozik hoy ezek az eszközök kiforrot, bevethető eszközökké váljanak
  "
   
  endre and gacsat like this.
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szemben áll velük az útkereszteződésben egy kecskepásztor fiúcska, aki föltelefonálja Abu Dabi lázadó vezért.
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ilyenkor kar hogy mar ninvs telefonkonyv ahol mindenkinszama kotelezoen nyilvanos :D
   
 14. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  És akkor megérkeznek a kényszerzubbonnyal az ápolók.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nincs ebben semmi új.40-50évvel ezelött is már ileneket,meg még ilenebbeket tervezgettek.Rádiózavaró gránát már vagy 40éve létezik.60as évek végi haditechnika évkönyvben már olvastam hasonló elképzeléseket.Rajonként egy önvezető atv szerüség,ami viszi,és táv/önirányitással használja a rajtámogató autómata gránátvetőt/ngp-t,egyesitett hk+ifv harcjármű,hálózatos hadviselés,távirányitott mini csataheli,stb.60as években már repültek helirepülő hibrid kisérleti gépek.Bell csőlékcsavarosa,vagy a Curtiss 4csavaros konvertiplánja.Lényegében semmi újat nem találtak ki azóta,csak az akkor már felskiccelt dolgokat próbálják megvalósitani.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  IAVC 2020

  ANALISYS OF COMBAT DAMAGE OF UKRAINIANARMY ARMORED VEHICLES

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  fip7, rudi, silurusglanis and 2 others like this.
 18. A cseh hadsereg létrehozott egy kifejezetten pilóta nélküli légi járműveket alkalmazó zászlóaljat.
  Egyelőre csak kisebb taktikai drónjaik vannak(ScanEagle, Raven), de fejleszteni akarják a képességet nagyobb típusokkal.
  https://www.uasvision.com/2020/01/22/czech-army-creates-unmanned-systems-battalion
  [​IMG]

  Szóba jöhető gép akad bőven, például:
  Illetve ennél nagyobbak is, a cikk szerint akár 1200kg-os kategóriában.
   
  pöcshuszár, Loken and rudi like this.
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azt hiszem jó volna ha figyelnék a HM ben is az ilyesmire...
  Ha egy szíriai szintű papucsos háborúban ez a jelen akkor itt a környékünkön ezt muszàly figyelembe venni.
  Valaki írta hogy kezdenek eltűnni a korszerűbb tankok a kormányerők oldaláról.
  Ha ilyen precíziós tüzérségi támogató képességük van akkor nem is nagyon van már szükség tankokra...csak a TOW kezelőknek adnának munkát.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A BIZTPOL-ban levő hosszú videóra. Pontosan melyik bevágott eseteket mondod? Mert egy csomó bevágásnál szerintem nem tüzérség lőtt, hanem harckocsik a drónok figyeltek felülről.
   

Ezen oldal megosztása