1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Új fejlesztésű tüzérségi eszközök

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ijasz által indítva @ 2014. február 7..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Szűkösen talán, viszont akkor is csak egy búvónyílás van.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gondolom, hogy ebben az esetben vágnak nekik még kettőt:D
   
 3. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Még júniusban elkezdték leszállítani a kolumbiai hadsereg részére a 105 mm-es LG1 MkIII típusú, igen modernnek számító lövegeket, melyeket elsősorban gyorsreagálású erőknek és hegyvidéken vagy dzsungelben operáló erőknek fejlesztettek ki.


  http://www.armyrecognition.com/july_2014_global_defense_security_news_uk/army_of_colombia_has_take_delivery_of_three_new_nexter_system_lg1_mk_iii_105mm_light_guns_0507142.html
   
 4. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  a 105 mm nagyon kicsi, ez számomra nem "modern". Ha kicsi akkor nem lehet modern, mert a "modern" pl nagy hatótávolságot feltételez pl 25 km-t, amit a 105mm-el nem lehet összehozni. Továbbá, a modern nagy pontosságot és nagy rombolóerőt jelent amit a 15kg-os lövedék és nagy szórás kombinációja egyáltalán nem tesz lehetővé.
   
 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  http://vpk.name/news/116879_polskaya_155mm_samohodnaya_gaubica_kryl.html

  Lengyel 155 mm-es önjáró tarack

  2017-ben kezdődik a gyártátása.
   
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Nem a mérete teszi modernné az eszközt! kb. 30 mp-en belül a megállás után leadható az első lövés. minden löveg rendelkezik helyzetmeghatározó és tűzvezető rendszerrel (C3), azaz egyenként is alkalmazhatók tűzfeladatok megoldására. Mindössze 1.5 t-ás, tehát egy katonai terepjáró is vontathathja. A kis űrméretet kompenzálja a nagy tűzgyorsaság (12 - 15 /perc).

  Veled nem fogok vitázni és győzködni mert tudom milyen makacs vagy, de azért gondolkozz el a következőkön.
  Ha figyelemmel kísérted az Ukrajna topikban a szakadár tüzérség működését, akkor néhány fontos következtetést Te magad is levonhatsz (levonhatnál, ha lenne némi tapasztalatod).
  Nagyon összehangoltan és nagy mozgásban tudták tartani az üteg különböző részeit (tüzelőállás, felderítők, lőelemképzők), így biztosítva a védettségüket az ellentűztől, a kisebb lőválsságbeli képességeik ellenére is. Így az üteg közelebb manőverezhető a frontvonalhoz, sőt, akár rejtve át is lehet szivárogni (főleg kisebb, könnyen mozgatható eszközökkel), ha a feltételek adotta. -Talán csináltak is ilyet-.
  Itt van ezeknek az ultrakönnyű 105-ösöknek az előnye. Valamint az űrméreténél fogva a biztonsági határ a saját csapatoktól nem 250- 300 m, hanem nyílt terepen is 100-150m-en tartható. Fedett helyen még kisebb. Tehát, ha egy tagolt területen, településen egy lövészrajunkat egy orvlövész vagy géppuska terrorizálja jól kiépített fedezékből, akár egyetlen löveg is segíthet neki 1-2 percen belül. Lövészek közvetlen tűztámogatására tökéletesen lehet alkalmazni. Nálunk 122-mmes vontatottat használtak a lövész zászlóaljaknál, közvetlen alárendelve a zlj parancsnoknak. Erre a feladatra is tökéletes.
  Nemrég olvastam valahol, hogy a NATO tüzéralakulatainál is újra elővették a hidegháborús szabályzatokat és úgy készülnek a jövőre.
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A lengyel haderő tüzérségének fejlesztési tervei (elképesztően nagy számokkal, modern technikával).

  http://www.defenseindustrydaily.com/queen-of-battles-polands-new-artillery-programs-2014-snapshot-026892/

  Roni által belinkelt "Kryl" (ATMOS-2000 lengyel vált.)angol nyelven:
  http://www.janes.com/article/42725/mspo-2014-hsw-unveils-kryl-spa-and-new-ifv-turret

  Krab (AS-90 lengyel vált.)
  http://www.army-technology.com/projects/krab-155mm-self-propelled-howitzer/

  WR-300 Homar (sajnos lengyelül, de látszik, hogy a HIMARS helyi változatáról van szó. Állítólag képes lesz az ATACMS indítására is):
  http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,7175,aktualnosci-z-polski,homar-w-koncu-przyspiesza
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A napokban nézegettem tüzérségi eszközöket a wikin, és ott lettem figyelmes rá, hogy a főleg nyugati országok tengerészetei által használt 127mm-es hajóágyúk papíron milyen jó jellemzőkkel bírnak.

  A korábbi típusok jellemzően L/54-es, az újabbak L/64-es csőhosszúságúak (ez amúgy szinte centire azonos csőhosszt jelent az L/52-es 155mm-eslövegekkel), normál lőszerrel 30+km, speciális lőszerekkel akár 80-100km a hatótáv.

  Érdekelne, szárazföldi csapatok miért nem használják ezt a kalibert.

  Azon is gondolkoztam, hogy vajon egy Gvodzinkánál a kisebb kaliberhosszú 122mm-eslöveg helyére valahogy beépíthetőek lennének-e.
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Krasznopol -M
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TiITDXkFjSU
   
 10. boki

  boki Well-Known Member

  Krasznopol
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=36sCGwdWW9I
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Kitolov, Krasznopol
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JXy_cZc-UAI
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

  GrGly

  Ezek nem új fejlesztésu tuzérségi eszkozok, amit ide átraktál .
   
 13. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az "új" relatív fogalom :) Mindazonáltal mivel az orosz haderő úgy néz ki most fedezi fel újra a precíziós tüzérségi eszközöket, ezért érdemes a többi, új fejlesztésű konkurenssel kontextusban vizsgálni.
   
 14. comandante

  comandante Well-Known Member

  Ezt már Iránnak is eladták.
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  A Krasznopolt még a SZU-ban fejlesztették ki. Kb. 1985-86 -ban rendszeresítette a szovjet hadsereg. Tobb afrikai és ázsiai ország hadserge használja.

  A Krasznopol-M már orosz modernizácio a 90-es években.
  Ebbol vett 3000 darabot India még az 1999-2000-es években. Ezenkívul még a franciák is vásároltak a 155mm-es változatbol.
   
 16. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  tarzaan:

  mert a 155mm nagyobb mint a 127:) Az 50 kg-os lövedék nagyobb mint a 30 kg-os lövedék.
  Fontos: a hajóágyúk egységes lőszerrel tüzelnek ezért nagy tűzgyorsaságot lehet velük elérni, akár légvédelmi ágyúnak is használhatják. A 155mm-essel egységes lőszer csinálni kissé gigantikus volna.
   
 17. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  ijasz:

  távol álljon tőlem a vitatkozás, igazad van abban amit leírtál. Saját viszonyainkra gondoltam amikor a modernségről írtam. Ha kevés a pénz, akkor ne költsünk 105-ösökre is hanem csak 155-ösökre.
   
 18. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  https://www.youtube.com/watch?v=b_GAwxr24y4#t=299

  na akkor nem kell félteni az oroszokat :D

  minden valamirevaló lövedékhez van precizíós változatuk, még aknavetőkhöz is, nem semmi!!!
  Ha megvan a 7..10 km-es precizíós csapásmérő képességük akkor teljesen rendben van a szárazföldi potenciáljuk.
   
 19. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  @voltagemultiplier!

  De hatótáv legalább oylan fontos, és abban a 127-es hosszú csövű picit jobb, mint a legelterjedtebb 155-ösök, ami bizony számít.

  Ami az egyesített lőszert illeti, tudtommal a 155-ös RAP lőszerek ill. a különféle precíziós lőszerek is egyesített lőszerek.
   
 20. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  @voltagemultiplier!

  De hatótáv legalább oylan fontos, és abban a 127-es hosszú csövű picit jobb, mint a legelterjedtebb 155-ösök, ami bizony számít.

  Ami az egyesített lőszert illeti, tudtommal a 155-ös RAP lőszerek ill. a különféle precíziós lőszerek is egyesített lőszerek.</blockquote>

  Úgy tudom, hogy a legújabb irányított lövedékekkel érik el ezt a lőtávolságot (kb. 100 km). Az olasz-német Vulcano 155 mm-es irányított lövedéke, állítólag elérheti a 80 km-t (ezt nyilatkozták), de irányítatlanul is 52 km-t lőttek Pzh-2000-el.
  Szóval, ha a azonos csőhossz esetében nézzük, nyílván a kisebb űrméretű, könyebb lövedéket (de ezáltal kisebb pusztítóerőt képviselő) lövegnek lesz nagyobb lőtávolsága. A sok évtizedes tapasztalat sztenderdizálta a 155/152 mm-eket a szárazföldi tábori tüzérségnél, mint alap űrméret.

  A precíziós és RAP lőszerek is osztottak. Ha van valami linked egyesítettről akkor legyél szíves megosztani velünk. Bár tábori lövegek esetében nehezen tudon elképzelni. Nagyon lekorlátozná a használhatóságot.
   

Ezen oldal megosztása