1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Új fejlesztésű tüzérségi eszközök

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ijasz által indítva @ 2014. február 7..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ebben a bejegyzésben a szlovák nemzetiek azt taglalják ép, hogy csaknem 20 év után gyakoroltak újra a szlovák tüzérek a Zuzana-val. Az indoklás szerint azért, mert "nem volt elég technika". Érdekességképp kiemelték, hogy a tüzet Blackhawkról "vezették".

  A kommentekben valaki "bennfentes" szintén elismeri, hogy utoljára 2002-ben lőttek élesben. Képek a linkelt Fb oldalon.
   
 2. danielblack

  danielblack Guest

  Van baj ott is akkor :eek:
   
 3. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Velem meg ma délután jött szembe egy az autópályán, Liptószentmiklós után :D

  Lehet azt vitték is egyből vhova javítani?
   
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Na igen, mikor vettek gumicsónakokat, többszörösen túlárazva, motor nélkül persze, kifejlesztették egy csúcsszuper kommunikációs rendszert, csak sokadszorra sem sikerült hordozó platformra tenni, mert nagy lett..., egy rakás dolgot legyártottak, fejlesztettek, melyeket maguk sem tudtak hasznosítani...3 repülőképes Mig, szétlopott lőszerraktárak...legalább a Blackhawk és Spartan valahogy összejött...sok-sok év után.
   
 5. arcas

  arcas Well-Known Member

  Mivel a bejegyzés is mai keltezésű, lehet az egyiket láttad :D
   
  Pista a hegyről likes this.
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Pár megjegyzés a https://htka.hu/2018/10/31/1000-kilometeres-almok-az-amerikai-hadseregnel/ cikkhez :

  Először egy apróság, hogy ne az "ágyú", hanem a löveg szót használjuk. Az ágyú egy löveg kategória mely manapság már nem nagyon használatos mert szinte mind képes a meredek röppályán való tüzelésre.
  Az említett XM-907 löveg 58-szoros kaliberhosszal rendelkezik, mellyel elérik a 70 km lőtávot, vagy prec. lövedékkel a 100, a későbbiekben 120-130 km-t (egyes szakértők szerin a jelenleg már létező technológiával eddig mehetnek el). Ezt a löveget rakták az M-109 alvázra és M777 talpszárakra tesztelés céljából.
  Megjegyzem, hogy a német-olasz Vulcano lövedék is elérte a 70 km-t pár éve L52-es lövegből, sőt az oroszok a Koaliciával is erre a lőtávra gyúrnak. Az amerikaiak kicsit elkéstek a tüzérségük fejlesztésével, amit a most futó 3 programjukkal igyekeznek behozni (biztos vagyok benne, hogy rövid idő alatt sikerül is).

  Az 1000 km említése először komolytalannak tűnt, aztán beugrott, hogy Mackensen évekkel ezelőtt betett egy képet valami kínai monstrumról, ami ami talán ekkora lőtávval bírt. Lehet, hogy a kínaiak nem is tapogatóznak rossz irányba?
   
  alfa74, fishbed, antigonosz and 2 others like this.
 7. luperator

  luperator Well-Known Member

  Köszönöm az észrevételt, javítani fogom!
   
  ijasz likes this.
 8. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem igazán értem, hogy a US Army mivel és mire akar lövöldözni. 1000 km távolságban akarnak CAS-t adni? Vagy minek? Hol és mikor lesz 1000 km-es műveleti mélysége a Hadseregnek...? :confused:

  A legkomolyabb feladat az én szememben az Army-nál, hogy a USAF kérésére tüzérséggel lőnek nagy hatótávolságú csapatlégvédelemre, ahhoz meg elég a 100-150 km-es távolság is, de akkor meg a kérdés azt, hogy kitől és mitől kap célkoordinátát a löveg.

  Az egész bohóckodást nem értem.
  A Zumwalt koncepciónál is a lövedék repülési ideje 150 km-re vagy 3 perc. Már CAS-ra is érdekes ez a késés a fegyver indításától a célbaérésig nézve. Egy heli/repcsi/UCAV esetén ez legfeljebb fél perces nagyságrend.
   
 10. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  ez kb nettó hülyeség. Ha ez elterjed, már a sima ágyúk is nemzetközi korlátozottak lesznek? Vagy ez egy kiskapu a ballisztikus rakéták megkerülésére?Nem világos mire jó.
   
 11. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Nem hiszem, hogy CAS lenne a feladata, inkább hadászati célok magasabb szervezeti parancsnokságok alá rendelve. Nem tudom, hogy komolyan gondolják-e.

  Háborús helyzetben a mai technikával bárkit hamar ki lehet képezni céladatok megállapítására. Nemcsak SF csapatok, hanem akár a mélységben tevékenykedő gerilla vagy diverzáns csapatok is. Itt a lényeg inkább az, hogy minél távolabb tevékenykedjen a frontvonal mögött, megnehezítve a felderítésüket és a hatékony ellentüzet.

  Kérdés, hogy van-e minden másodpercben a közelben / levegőben annyi, hogy a nagy területen tevékenykedő csapatok számos tűztámogatási kérelmére reagálni tudjanak. Erősen kétlem, meg az USA esetében sem (nemhiába pörgették fel annyira a fejlesztéseket).
  A tüzérség azonnal tud reagálni, hiszen az összecsapásokat a védernyőjük alatt tervezik.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolj bele abba,hogy mi van akkor ha nem hexogén van a lövedékben hanem nukleáris töltet...
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most megfogtál, lövésem sincs, hogy a 600 km alatti BM-ekre van -e bármiféle korlátozó egyezmény.
  Ekkora lőtávolságot elérni hagyományos tüzérségi löveggel nem lehet. A 150 km-es lőtáv is lényegében azt jelenti, hogy mini rakétát lőnek fel a sűrű légkör fölé és a rakéta hajtás viszi tovább onnan. A rakéta első fokozat az ágyú, csak nem holt tömeg az a hajtóanyag a rakétán, amit az ágyú süt el. Elég csak megnézni a Zumwalt lövegének hogyan néz ki a gránátja és hogyan egy hagyományos 155 mm-es. Ég és föld.

  150 km fölé lövöldözni ágyúval szerintem a nettó hülyeség kategóriája.

  Belegondoltam. Felesleges bohóckodás. N+1 más célba tudja juttatni a nukit n+1 CM, BM, amit akarsz. Ok, ezek egy része nem US Army cucc, de nekik is van pl. HIMARS. Teherbírásába belefér a nuki is.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  600km alatti kategória nincs,500km-es hatótáv fölött nem lehet közepes hatótávolságú(taktikai)ballisztikus rakéta.INF szerződés a neve ha nagyon utána akarsz olvasni(Trump ezt mondta fel nem rég).
   
 15. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Az, de nem világos, hogy a 155 mm-es kategóriában akarják-e ezt megtenni. Talán Mac, ha olvassa, előkaparja azt a kínai bazinagy lövegről készült képet.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Lényegtelen, akkor is marhaság az egész ötlet, hogy 1000 km-es távolsága lövöldözzön a US Army.
  Régen az USAF-nak volt szárazföldi Tomahawkja, lásd NATO OOB 1989. Akkor sem az Army-é voltak azok.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Neked marhaság de az ARMY-nak fontos hisz ezzel is tudja hangsúlyozni a fontosságát,sokoldalúságát,hatékonyságát stb amik számára + pénzt jelentenek.
  Ha az amerikai haderőt mint egy egységes egészet vizsgáljuk akkor tök mind1,hogy ki lő el 1000km-re és mivel.De az amerikai haderő az nem egy egységes egész hanem van benne 4 kiskirály akik a forrásokért küzdenek és ha valami csak arra jó,hogy miatta több pénzt adjanak akkor az nekik megéri.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A hidegháborús nukis őrületében volt BM-je a Army-nak, a csúcs Pershing II is. Most nem lehet akkor BM, ha jól értem. Nuki háborúra készüljön hh-s mértékben az, aki nettó hülye. Nem nuki, de még nukit is nézve semmi értelme löveggel bohóckodni. Akárhogyan nézem ökörség.
   
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ezt az 1000km-es hatótávú löveget úgy hívják, hogy középhatótávú rakéta. Jogi bohóckodás. Olyan, mint az oroszoknál a repülőgépet hordozó nehézcirkáló,
  amely nem repülőgéphordozó. Azért csinálják, mert így jogilag nem esik az INF szerződés alá.
   
  Telak2 likes this.
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  ijasz likes this.

Ezen oldal megosztása