1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Új fejlesztésű tüzérségi eszközök

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ijasz által indítva @ 2014. február 7..

 1. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A zlj közvetlen támogatás és a rakétás tüzérség kissé más terület, azért nem vettem ide. Teljesen igaz, hogy nagy szükség van rájuk. Az AMOS-t és Lynx-et én is szívesen látnám.

  Az M777 nagy előnyét a súlyában és kezelhetőségében látom. kb.1.5- 2 t-val könnyebb a D-20-nál is. Gyakorlatilag korlátozás nélkül vontatható. Ha a vontató bedöglik, nem kell kivonni az egész löveget, csak egy vonóhoroggal felszerelt teherautó kell annak pótlására. A max. lőtáv, a csőemelkedés képességei megfelelnek a feladatnak. Nagyobb mennyiségben beszerezhető az önjáróknál, tehát nagyobb területet lehet lefedni velük. Az ellenségnek se lesznek mindenhol önjárói. A szárnyak és a mélység biztosítására még támadó műveletekben is alkalmazható. Könnyű kiképezni rá a kezelőszemélyzetet. Sok előnye van és a kategóriájában csak a kínai AH4 a konkurencia.
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Magam részéröl a messzehordó tüzérség és a Hosta/AMOS jellegű rendszerek közé még szerveznék egy szintet,mint dd szintű tüzérség.Sorozatvetőket is hasonlóan több szinten gondolnám rendszeresiteni.Még zl szintre is keresnék valamiféle knnyű tipust.
  Sőt,talán követném az amikat,és egy 105milis löveget is szerveznék a zl szintre.(mondjuk 6 120milis av+2 105löveg+2 sorozatvető)
  Nagy problémának gondolom a kazettás fejrészeket tiltó egyezményhez való csatlakozásunk.Ki kéne lépni belőle.
  Nem hiszem,hgogy számunkra az M777/AH4 tömegesen szükséges lenne.Mikor azzal számolnak,hogy tüzmegnyitás után 2percen belül el kell hagyni a tüzelőállást,egy ilyen lassú tűzütemű és vontatott taracknak nem látom sok hasznát.Missziós feladatokra,ahol nem kell ellenséges komoly tüzérségtöl(légierőtöl) tartani,egy üteg,max osztály.
   
 4. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 5. boki

  boki Well-Known Member

  2Sz43 "Malva" 152mm BAZ alvázon

  [​IMG]
   
 6. speziale

  speziale Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Érdekes képek és infók a US Army új US Army 155mm-es XM907 (XM1299 ként is ismert...) L58-as önjáró lövegéről.
  [​IMG]
  [​IMG]
  A cél u.az mint a Rheinmetall 155 mm - L60 fejlesztésénél: a hatótávolságot +70 km-re növelni.

  Az amerikaiaknak 100 km lőtáv elérése a cél egy új XM1113 névre hallgató rakéta póthajtású gránáttal és egy XM654 szuper töltettel.
   
  endre likes this.
 8. Indonéz Caesar.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  endre, alfa74, svajcibeka and 2 others like this.
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A tüzérek miért hordják a karabélyt tüzeléshez?
   
  Kurfürst likes this.
 10. Íme a brazil fejlesztésű Astros sorozatvetőből indítható rakéták.
  [​IMG]
  Lentről felfelé növekvő sorrendben: Skyfire-70, SS-30, SS-40, SS-60, SS-80, SS-150, FOG-MPM, AV-TM 300.

  Skyfire-70
  A jól ismert 70mm-es nemirányított kisrakéta brazil változata, háromféle rakétamotorral és rengeteg fajta harcirésszel. Repülők és helikopterek mellett a földi változata 4x4 járművekről indítható, ezt Astros Hawk-nak hívják, ezenkívül mindegyik Astros változatnál használják gyakorlási célra. Max hatótávolsága 12km.

  SS-30
  Átmérője 127mm, hossza 3,9m, tömege 68kg, harc irésze 25kg-os, max. sebessége 2400km/h. A robbanófej lehet repesz-romboló, fehérfoszforos, betonromboló. 32db-ot hordoz egy kötegben, minimum 9 maximum 30km-es hatótávolsággal.

  SS-40
  16db-os kötegből indítható 180mm-átmérőjű nemirányított rakéta. Hossza 4,2m, tömege 152kg, max. sebessége 2400km/h, harcirésze 45kg az SS-30-nál felsorolt fajtákból vagy 20db kettős hatású(páncéltörő-repesz) résztöltet, vagy harckocsi elleni aknák. Hatótávja 15-35km közötti.
  Fejlesztés alatt áll egy GPS-irányítású változat SS-AV-40 néven 40km-es hatótávval.

  SS-60
  300mm átmérőjű nemirányított rakéta, 4db-os hordozhat az indítójármű. Hossza 5,6m, tömege 595kg, max. sebessége 2100km/h, harcirésze 212kg a fentebb ismertetett fajtákból vagy 65db kettős hatású résztöltet, vagy harckocsi elleni aknák. Hatótávja 20-60km közötti.

  SS-80
  Az SS-60 90km-re növelt hatótávolságú változata. A harcirész tömegét csökkentették, így több rakéta-hajtóanyag fér el benne. 180kg robbanófejet vagy 55 kettős hatású résztöltetet vagy harckocsi elleni aknákat hordoz, a többi paramétere változatlan.

  SS-150
  450mm átmérőjű, max. 150km hatótávolságú nemirányított rakéta, 4db-ot hordozhat az indítójármű. Más adatot nem találtam róla.

  FOG-MPM
  Optikai kábeles távirányítású(NLOS) többcélú rakéta harckocsik, bunkerek, helikopterek,és kisebb hajók ellen. Többféle platformról indítható, az Astroson kívül hajóról és helikopterről is.
  180mm-es átmérőjű, változattól függően 1,5-1,8m hosszú, 33-40kg-os tömegű, 20-60km hatótávolságú, repülési magassága 200m(egyes változatnál kevesebb mint 150m), sebessége 150-200m/s.. Kumulatív harcirésze 1000mm-es páncélátütő képességű. 8db-ot hordozhat egy indítójármű.
  [​IMG]

  AV-TM 300, más néven Matador
  300 km hatótávolságú cirkáló rakéta. 2db-ot hordoz egy indítójármű. Tüzelj-és-felejtsd el rendszerű GPS-irányítású, fel van szerelve fedélzeti számítógéppel, inerciális navigációs rendszerrel és lézeres giroszkóppal.
  Hossza 5,4m, tömege 1,1 tonna, 200-300 kg szimpla vagy kazettás harcirésszel szerelt, utóbbi 64db résztöltetet hordoz.
  Turbomachine TJ1000 típusú gázturbinával sebessége 0,85 Mach.
  [​IMG]

  És most néhány szót a Astrossal felszerelt sorozatvető-ütegek felépítéséről:
  Kétfélét alkalmaznak:
  • 6 indító-, 6 szállító/töltőjármű és 1 radaros tűzvezető jármű, vagy
  • 4 indító-, 2 töltő- és 1 radaros tűzvezető jármű

  AV-LMU: az indítójármű elnevezése.
  AV-RMD: a rendszer lőszerszállító- és töltőjárműve. 2 javadalmazás rakétát szállít, az újratöltést hidraulikus daru végzi.
  AV-UCF: Contraves Fieldguard radarral felszerelt bemérő-tűzvezető jármű.

  AV-VCC: parancsnoki irányító jármű.
  AV-MET: mobil meteorológiai központ.
  AV-VBA: karbantartó-javító jármű.
  AV-CBO: radarral felszerelt felderítő jármű partvédelemre, csak a brazil haderő alkalmazza.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Források:
  wikipédia
  weaponsystems.net
  military-today.com
   
  endre, zeal, HAndrás and 12 others like this.
 11. Sajnos a szerkesztés ideje lejárt, időközben találtam képeket a kettős hatású résztöltetekről(High Explosive Dual Purpose, ráadásul még gyújtó hatásuk is van).
  Az Avibras M7 néven gyártja őket, 70mm átmérőjűek de létezik kisebb, 55mm verzió is.
  Itt egy angol nyelvű leírás:
  https://cat-uxo.com/uxo-types/submunitions/astros-m7-submunition

  És néhány kép:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  endre, HAndrás, alfa74 and 1 other person like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member  PULS™ - Precise & Universal Launching System.
  The autonomous artillery rocket system provides a comprehensive and cost effective solution for precise firing of all types of advanced rockets, with optimal responsiveness. Unlike standard artillery, with PULS™ there is no need to move artillery units based on the required firing range; the versatile solution can fire a variety of ammunition types to various ranges from the same position, to ranges of up to 300km.

  https://elbitsystems.com/media/elbit-systems-land-rocket-artillery-catalog.pdf
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez miben különbözik attól amit eddig ACCULAR-mak hívtak?
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 15. Az Accular konkrétan a 122 és 160mm-es rakéták precíziós változatai. Egyébként én sem tudom mi lehet a különbség, ránézésre ez egy sztenderd Lynx rendszer.
   
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Firga bácsi likes this.
 17. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

 18. Izraeli fejlesztésű precíziós kit nemirányított rakéták számára. 122, 160 és 227mm-es rakétákkal kompatibilis. Tömege mindössze 6kg, 3 méteres pontosságot lehet vele elérni.
  Gyakorlatilag a Spice bomba-kit átalakított verziója. Indítás után az inerciális navigációs rendszer egy előre meghatározott útvonalon irányítja a rakétát majd egy ponton bekapcsol a lézer-detektor vagy IIR kamera. Előbbihez nyilván kell egy külső megjelölő(drón vagy JTAC), utóbbi úgy működik hogy egy előre készített képet hasonlít össze az épp a saját kamerán keresztül látottal, ha egyezik akkor rávezeti magát a célnak kijelölt objektumra.
  A gyártó Rafael promóciós anyagai:
  https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/EPIK.pdf


  Egyéb leírások:
  https://www.edrmagazine.eu/rafael-accurate-rockets-with-epik
  https://defence-blog.com/army/rafael-can-turn-aging-rockets-high-precision-weapon-systems.html

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  endre, fip7, HAndrás and 5 others like this.
 19. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Mivel azt hangsúlyozzák, hogy egy TÁS-ból képes különböző távolságokban elhelyezkedő célokra tüzet vezetni, valószínűleg egyszerre, ezért én arra gyanakszom, hogy új, modernizált tűzvezető rendszert kapott. És más nevet. Az orosz Tornado modernizációk feladták a leckét a piacon az egyidőben különböző célokat támadni képes tűzvezetéssel és a hozzá fejlesztett új rakétákkal. Izrael sem akart lemaradni, hiszen ez óriási előny, még soha nem látott csapásmérésre teszi alkalmassá a reaktív tüzérséget. Az EPIK is biztosan ennek a fejlesztési iránynak tudható be. Ráadásul ennek (és már a Lynx-nek) az előnye, hogy egyszerre több típusú rakéta hordozására is képes, azaz egyszerre támadhat taktikai (pl. konvoj) és hadműveleti/hadászati (pl radarállomás, csomópontok) célokat támadni.
   
 20. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

Ezen oldal megosztása