1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 2. Python

  Python Well-Known Member

  Szakértők szerint regisztrálatlan objektumot bocsátottak fel az űrbe Oroszország területéről. Az orosz hatóságok egyelőre nem reagáltak az értesülésekre.
  November 30-án egy orosz rakéta szállt fel az északkelet-oroszországi Pleszeck Űrrepülőtérről – írja az IFLScience. Az Orosz Szövetségi Védelmi Minisztérium közleménye alapján a Rokot osztályú rakéta három katonai műholdat szállított az űrbe. Úgy tűnik azonban, hogy a rakétán utazott még egy űreszköz.
  Anatolij Zak, a RussianSpaceWeb újságírója szerint az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) öt objektumot regisztrált. Zak szerint az egyik ismeretlen eszköz a rakéta felső fokozata, míg a másik egy újabb, manőverezhető műhold lehet.
  https://24.hu/tech/2018/12/07/oroszorszag-urfegyver-raketa/
   
  gacsat and fishbed like this.
 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Végre találtam róla diagramot.
  Túlterhelés mértéke, az indítástól számított idő függvényében.

  [​IMG]
   
  fishbed, misinator and kamov like this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

 5. boki

  boki Well-Known Member

 6. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Na végre! :)
  Már mióta hiányolom, hogy nincs mikrofon a marsi rovereken! :)
   
  Python and KoviUbi like this.
 7. sequadon

  sequadon Active Member

  Ha jól hallom vízre szállt a Falcon9. Visszafelé az entry burn után elkezdett pörögni majd elvették a képet.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 9. sequadon

  sequadon Active Member

  Mea culpa. YouTube elém dobta, hogy élő...
   
 10. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Ha volt már, akkor elnézést. Buran űrrepülőgép indítás előtti felkészítése+indítás.
   
  fishbed likes this.
 11. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  "Hív a Hold"
  Orosz tervek a Holddal kapcsolatban. "A holdnak nincs ugyan légköre, de van rengeteg hasznos erőforrása,ami hasznosítható az ottani bázis, rakétaindító állomás kiépítésekor is"(Lev Ziljonnij, Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Részlegének tudományos főmunkatársa) . "Csak a Holdon és a Marson adottak valamennyire az emberi élet feltételei, de a Mars egyelőre túl messze van" (Anatolij Petrukovics, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Részlegének igazgatója) Az oroszok természetesen egy hermetikus bázis kiépítését tervezik a Holdon, majd a távlati tervek között egy a Hold körül keringő űrállomás is szerepel, ahonnan a Mars felé indulhatnak tovább az űrhajók. Tehát az orosz elképzelések a Holdat egy ugródeszkának tartják, ahonnét könnyebb eljutni a Marsra mint egyenesen a Földről. A tervek sorrendje a következő: ember nélküli holdmegkerülés a Federacijával (2026) majd a Holdra szállás 2030-31 környékén Dmitrij Rogozin szerint.Ezután indulhat a felszíni bázis kialakítása, amit a távolabbi jövőben egy Hold-körüli űrállomás is követhet. Ez utóbbit Anton Skaplerov űrhajós mondta, még a videó elején. A Federaciját a minimum 100 tonna hasznos teher szállítására alkalmas "Irtis" rakéta fogja eljuttatni a Holdig Rogozin szerint, ami lényegében Angara A-5 és Szojuz-5 kombináció.(ismét meg lehet tanulni egy új nevet) A videóban beszél még Mark Szerov, a Federacija főtervezője és egyben az RKK Energia cég repüléskutató részlegének vezetője is. Nekem sok újat nem mondott, megtudhattuk,hogy a Federacija a legmodernebb technológiát képviseli majd, többször használható lesz,és képes lesz egypilótás vagy akár teljesen autonóm üzemmódokra is. Ezen kívül akár 6 űrhajóst is el tud juttatni a Holdhoz.

   
  fishbed, nyugger and Nemerson like this.
 12. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 13. boki

  boki Well-Known Member

  Orosz ürhajósok a Szojuz MSz-09-en keletkezett repedést keresik, hogy megállapítsák milyen állapotban van és hol keletkezett(föld vagy a világür)

   
  Luthero, gergo55 and fishbed like this.
 14. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/techtud/2018/12/12/rambokessel_beleztek_az_orosz_urhajosok_a_szojuzt/
  "Az élőben közvetített űrséták történelemkönyvébe valószínűleg úgy vonul be a keddi orosz művelet, mint a legstresszesebb, legextrémebb, egyben legszórakoztatóbb űrben végzett munka. Két orosz kozmonauta, Szergej Prokopjev és Oleg Kononyenko magyar idő szerint délután ötkor lépett ki az ISS légzsilipén, hogy végrehajtsák feladatukat, azaz megvizsgálják a Szojuz MSz-9 űrhajón augusztus végén felfedezett lyukat...
  ...A látszólag egyszerűen hangzó feladatra hosszas földi tanakodás, tervezés és szimulációs gyakorlatok után került sor kedden...
  ...A célterület feltárása körülbelül négy órán át tartott. Az élő közvetítésre tapadók eközben olyan jelenetsorokat láthattak, mintha valami hollywoodi filmet néztek volna. A hangosan lihegő, késsel, metszőollóval a borítást vagdosó űrhajósok drámai látványát csak fokozta az űrben szanaszét repülő, szálldosó hővisszaverő fóliadarabok, fém- és műanyagszövet szigetelőanyag-szálak kavargása, a rögzítődrótokkal biztosított szerszámok egymásba gabalyodása...
  ...Magyar idő szerint éjfél körül lett meg a lyuk. Innentől már felgyorsultak az események: az űrhajósok ollócsipesszel és dörzspapírral mintákat vettek a lyukon kitüremkedett szövetből és műgyantából, Kononyenko egy GoPro kamerával felvételeket készített a területről, majd összepakolás után végül december 12-én, háromnegyed egykor mehettek vissza az Űrállomás belsejébe a kozmonauták. Az űrhajó testén a műtéttel keletkezett nyílt sebet nem zárták vissza, mivel az nem lesz semmilyen hatással az űrhajósok (Szergej Prokopjev, Alexander Gerst és Serena Auñón-Chancellor) jövő heti visszatérésére...
  ...Érdekes adalék, hogy a munka utolsó fázisában az ISS-en lévő négy másik űrhajós a bedokkolt két Szojuz űrhajóban csücsült, felkészülten arra a vészhelyzetbe, ha netalán a két űrsétáról visszatérő űrhajós nem tudná valamiért bezárni a légzsilipet..."
   
  fip7, KoviUbi, misinator and 3 others like this.
 15. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  KoviUbi, Cifu, misinator and 2 others like this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Azt nem is tudtam, hogy Valerij Rjumin, aki mérnökként a Szaljut űrállomások külső védelmét is tervezte, már a Szaljut 1-től kezdve, és aki a Szaljut 7 repülési igazgatója is volt, ezen felül a nyolcvanas években a több mint 300 napjával az űrben (Szaljut-6), sokáig időtartam rekorder is volt és aki már a szovjet Hold-programon is dolgozott, kétszeres (a nyolcvanas években, nem a világháborúban!) Szovjetúnió hőseként a Space Shuttle-el is repült 1998-ban! Ráadásul az utolsó Shuttle-Mir repülésen. És eredetileg harckocsizó volt, nem is pilóta :)
   
  fip7, nyugger, gergo55 and 7 others like this.
 18. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/techtud/2018/12/13/elerte_a_vilagurt_a_vss_unity/
  "Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Sir Richard Branson tulajdonában álló Virgin Galactic SpaceShipTwo kódnevű űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave sivatagban: a tesztrepülés során a jármű elérte az űrhatárt. Ez volt az űreszköz negyedik sikeres tesztje, és
  AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY EGY ŰRIPARI MAGÁNCÉG AZ ŰRBE JUTTATOTT EGY KERESKEDELMI CÉLRA TERVEZETT ŰRREPÜLŐGÉPET...
  ...A gépet Mark Stucky és Frederick Sturckow vezették. Amikor 8 órakor elérték a 13 ezer méteres repülési magságot, a VSS Unity-t leoldották az anyahajójáról, és begyújtották a rakétahajtóművét. A hajtómű 60 másodpercig ég; ezalatt elégeti az üzemanyagát, és a hangsebesség 2,9-szeresére (Mach 2,9) gyorsítja a Unity-t.
  A Unity ezen a napon elérte az űr határát; a legnagyobb magasságot, ahová valaha eljutott. A magasságmérő műszerek 82 kilométert mutattak a Föld felszínétől - és bizonyos értelemben ez már az űrhatárnak számít. Az viszont egyértelmű, hogy mivel a két pilóta túlhaladt az ehhez szükséges replülési magasságon, mostantól nem pilótának számítanak, hanem űrhajósnak..."
   
  gacsat likes this.
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Már csak tízszeresére kell növelni a sebességét, és ott is vagyunk.
   
 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.urvilag.hu/urturistak_es_maganurhajok/20181214_spaceshiptwo_80_km_folott
  "Két pilótával a fedélzetén újabb magassági rekordot állított fel a Virgin Galactic űrugrásokra tervezett gépe...
  ...A VSS Unity rakétameghajtású tesztrepülésein, idén április 5-én, május 29-én, július 26-án és december 13-án rendre 25,7 km, 34,3 km, 52 m és 82,7 km magasságokig jutottak, és az elért csúcsebesség 1,87-szor, 1,9-szer, 2,47-szor és 2,9-szer haladta meg a hangsebességet...
  ... Ha majd beindulnak, a kereskedelmi alapon értékesített repülések is kb. 80 km magasságig tartanak majd. A rendszeres repülések kezdetéről egyelőre még nincs döntés, a tesztek folytatódnak. Érdekesség, hogy a NASA megbízásából most négy kísérlet is repült a SpaceShipTwo fedélzetén, így valójában ez volt a Virgin Galactic első küldetése, amely némi bevételt is termelt..."

  [​IMG]
  "Kilátás a SpaceShipTwo pilótafülkéjéből, alant a dél-kaliforniai partvidékkel, a december 13-án végzett csúcsjavító tesztrepülés alatt. (Kép: Virgin Galactic)"
   

Ezen oldal megosztása