1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Es nem folytatom tovabb mert mar a vallast a testet es a lelket karcolgatnam isteneket es a mindenek fellett allo istent. /es a vallast kevernek a tudomanyba. Mert mirol is szol a vallas termetes es veg elet halal resze legyen az barmely vallas./amiota ember az ember kutatja es ujra ujra felfedezi a dolgokat. Mashogy leirva./ de a lenyeg ugyan az marad. A matematika is csak egy vallas. Es mint minden vallas nem kepes es soha nem is lessz kepes mindenre valaszt adni csak arra ami erzekelheto tehat anyagi.../egy elegge eme dimenziora korlatozott vallas./
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  O, ne mar! Ujra at kell majd elnem a kinos kamaszkort? Surgosen le kell cserelnunk a fizikusokat! :hadonaszos::D
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ez nem azt jelenti hogy ebbe a dimenzioba ne lennenek igazak a matematika tanai. De hogy az anyagon tul nem er fabatkat se. A tomegnelkuliseg meg maga az anyagon fellul allul allo letezes.
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az ido csak egy erzekelesi forma semmi tobb. Az idonek igazabol semmi jelentossege. /szamumkra persze van./ de egyebkent csak az anyag valtozasat jeloli. Egy sallang. A lenyeg maga az anyag. Nem szamit hogy idomeresunk milyen gyorsasagaval halad a lenyeg a valtozas... Lasd eges. Nem attol eges hogy lat e valaki langot vagy sem. A vas is eg oxigent tartalmazo kornyezetben ahogy a fa is. Amikor langal egnek ezek az anyagok csak gyorsabban egnek /idomeres szempontjabol kulonboznek csupan./ ami nem valtoztat magan az egesen. Mert ha korhad vagy rozsasodik is eleg. Ugyan ugy. :) az ido nem szamit. Folosleges az idore koncentralni. Az anyag helyett. /ha egyetemesen akarumk gondolkozni meg kell erteni az egyetem nem mi vagyunk tehat nem a mi leptekunkbe kell gondolkozni./ az ido nyugodtan ki kerulhet a kepletbol vegtelen eseten nincs semmi ertelme. Csak ha veges valami. De amint egyetlen egy dolog is vegtelen onnetol kezdve az ido merese lenyegtelen mert akkor az ido is vegtelen es egy egy szakaszat a vegtelennek lemerni felesleges mert ertelmetlen./
   
 5. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Mindenki nyugodjon meg! Bár félelmetesen komplex és nagy feladat ezen tudomány kutatása, de nem a sötétben tapogatózunk hiszen lassan de biztosan vannak eredményeink. Most ez a kép, korábban a gravitációs hullámok detektálása, LHC stb.. 100 évvel ezelőtt megalkotott világunk lassan de önigazolást nyer.
   
  rappali_ and gacsat like this.
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Szittya

  Én abban az egyben vagyok biztos, hogy szinte semmit se tudunk a világmindenségről. És mivel az élethosszunk és az agyi kapacitásunk erősen limitált, míg a világ egyetem lényegében végtelen , így nem is fogjuk soha megérteni a világmindenséget teljes valójában.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/A_mindenség_elmélete
   
  rappali_, Morishima and Szittya like this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  OK, tanulmányozzuk a fizikai világot, óriási eredményeket értünk el, de kiértünk a fizikából. Oda érkeztünk, hogy a világ csak akkor létezik, ha valaki épp nézi. ( Mondjuk az elektron csak a mérés pillanatában ölt testet.)
  Na de ki legyen ez a valaki? Nyilván egy ember.
  Vagy mégse? Elég egy nagyon buta ember? Esetleg egy majom? Vagy talán elég egy macska is?
  És vissza értünk az alapkérdéshez: Vajon létezik a világ a tudattól függetlenül is? Vagy létezik-e a tudatunk a világtól függetlenül is?
   
  rappali_ likes this.
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egyenlőre az emberiség agyai csak lazán, beszéd által vannak klaszterbe kötve. Így is óriási eredményeket értünk el. Minden ember az összes előtte élt ember vállán áll. Képzeld el, mi lessz, ha sikerül ezt a kapcsolatot megjavítani.
  A világ nem végtelen. Nem kell minden zugát felfedezni. Minden jel arra mutat, hogy a Newton második törvény a világ minden pontján ugyanúgy működik.
   
 9. varga dima

  varga dima Well-Known Member

  Feltéve, hogy Newtonnak igaza volt-e....
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Zseniálisan eltalálta a témát.
   
  Luthero, fishbed and Cifu like this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

   
  Cifu likes this.
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Attól, hogy eddig úgy tapasztaltuk, hogy minden anyagi dolognak van tömege, még nem következik, hogy ennek így is KELL lennie.
  Sehol senki sem írja, hogy nem létezhetnek fénynél gyorsabb dolgok. (amúgy mihez képest?) Azt mondja ki az E= mc2, Hogy semmi sem GYORSULHAT fénysebesség fölé. Ami fénysebességnél gyorsabbnak keletkezett, az maradhat. Ezt nevezzük tachionnak. Ilyet eddig senki se látott, de nincs olyan törvény, ami kizárná.
   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nem erről szól a bejegyzés.
   
 14. jani22

  jani22 Well-Known Member

 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Mivel a fekete lyukak eseményhorizontján túl nem észlelünk, az ottani fizikát se tudjuk górcső alá venni.
  Attól, hogy az eseményhorizonton inneni világban a fénysebesség nem léphető át, nem jelenti azt, hogy ez igaz az eseményhorizonton túlra is.
  A relativitáselmélet szerint a külső szemlélő számára a fénysebességgel haladó objektum, vagy esemény egyetlen pillanatában van megmerevedve.

  A klasszikus példa szerint a tekintetünkre merőlegesen elhaladó vonatkocsiban a labdáját pontosan fel-le pattogtató ember mozdulatsora a sebességgel arányban egyre jobban elnyúlik. A labda számára mindig pontosan a padlóra merőlegesen fog pattogni, miközben mi ezt a mozgást egy sinusgörbeként érzékeljük.
  Ahogy gyorsul a vonat, számunkra a pályagörbe egyre nyújtottabb lesz.
  A fénysebességet elérő vonaton a labda mozgásának sinus hulláma számunkra kiegyenesedik.
  Az egyébként folyamatosan pattogó labda ekkor számunkra mozdulatlanná válik.

  Ez az idődilatáció.
  A Lorenz-kontrakcio szerint a fénysebességhez közeli sebességgel haladó vonatunk mozgás irányába vett hossza az álló helyzethez képestihez rövidebb és a sebesség növekedésével tovább rövidül.
  Ezzel kapcsolatban van, hogy c fénysebességhez közeli nagyságú körmozgás esetén a kör kerülete az alaphelyzeti 2r.π-nél kisebb lesz, a fénysebességű körmozgásnál pedig ez az érték nulla lesz.

  Nagy sebességeknél a mozgás irányában a távolság a fent említett Lorenz kontrakció miatt lerövidül. Mivel a körmozgásnál a sugárra mindig merőleges az elmozdulás, így az r sugár nem fog változni, rövidebb lesz viszont a kerület.

  Az idő dilatáció miatt, amilyen mértékben csökken a kerület, olyan mértékben lesz rövidebb a körülforgás ideje is, ezért a sebesség állandó marad.

  Namost, ha a fotonok fénysebességgel keringenek az eseményhorizonton, akkor számunkra az egy "befagyott" kép.
   
  nyugger, rappali_, Python and 5 others like this.
 16. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Állítólag annak idején az SZKP KB határozatban kimondta, hogy a világegyetem végtelen, akkor pedig úgy is kell lennie. :)
   
  fip7 and gacsat like this.
 17. varga dima

  varga dima Well-Known Member

  Fekete lyuk első fotója..[​IMG]
   
  jani22 likes this.
 18. varga dima

  varga dima Well-Known Member

  Ma repült először ... most már a Mrija a múlté ....
   
 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/techtud/2019/04/13/levegobe_emelkedett_a_vilag_legnagyobb_repulogepe/
  "Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe, a Stratolaunch, számolt be a Verge. Az ikertörzsű repülőgépmonstrumot hat hajtómű emelte a levegőbe, a gépről lehetőség lesz majd teherszállító rakéták indítására alacsony földi pályára. A műholdak levegőből történő pályára állítása mellett – már amennyiben alacsony pályáról van szó – nagyon sok érvet felsorakoztattak már a szakértők. Az egyik ilyen a védettség az időjárástól, amely a földi indításnál komoly késéseket eredményezhet.
  A repülő a kaliforniai Mojave-sivatagban szállt fel szombaton délután (helyi idő szerint délelőtt 10 órakor) az első útja a tervek szerint néhány órán át fog tartani. A 226 tonnás gép 117 méteres szárny fesztávolsággal bír, összehasonításként egy Airbus A380 szárny fesztávolsága 80 méter körül alakul.
  Három hónapja még rossz hírek érkeztek a Stratolaunch háza tájáról, ugyanis több mint 50 alkalmazottukat elbocsájtották, és lefújták a saját hordozórakéták fejlesztését célzó projektjüket. A megbicsaklás a hírek szerint annak volt köszönhető, hogy meghalt a céget alapító Paul Allen, a Microsoft társalapítója. "
   
  jani22, gergo55 and fip7 like this.
 20. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása