1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. kamov

  kamov Well-Known Member

  A legújabb hírek szerint nincs komolyabb kár. Amúgy csak egy Raptor volt benne.
   
  gacsat likes this.
 2. kamov

  kamov Well-Known Member

  wolfram, Tcat, fishbed and 1 other person like this.
 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Kicsit, azért bonyira írtad a HSz-t, nem kellett volna elárulnod, hogy elkaptak Téged :D

  Bocsi, ez csak 1 sima kedveskedés. :)

  Én 1 csillagászati szakkör tagjaként voltam ott, Hogy én ott mit is csináltam, az titkosítva van 22,5 évre. :D

  Másztak ez emberek oda vissza, lehet, hogy az első napokban még aktívak voltak NSI-FBI ügyileg, de ezek trehányak, tuti beleuntak. :).
  Tényleg, bennem is felmerült, hogy ezt megnézhetem-e. :)

  De ezt még leírom: szovjet rakéta hajtómű kiállítás is volt nem sokkal odébb és beszélt hozzánk oroszul. Engem sütött szinte, az az értelmes arca, Mert akkor kerestem magamban azt, hogy hogyan tovább a tanulmányaimmal. Sugárzott róla az értelem ... nem folytatom.

  Más:

  A holdon való fotózáshoz, ez nem idézet :) :

  A Hasselbad kamera, akkor fölényesen mindenek felett volt, csak a statikus elektromosság problémájának megoldása /nincs légkör és a nedvessége, amely a dörzsölés hatására keletkező elektromos feszültséget elvezesse/ a film továbbításánál a következő kockára [a sercegés fénye elcseszte volna a negatívon lévő képet] , a légkörmentes környezetben esetre gondolva.

  :)
   
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Lehagytam, mert mittudomén miért.
  A miskolci Uránia Csillagvizsgálóban lejátszották az Apolló programok filmjeit és több példányt láttam a Sky & telescope újságból, hogy csorgott a nyálunk. A szüleim sem hitték el, hogy mik vannak ottan.

  Maga a csillagda 1 titkos katonai bázis volt, amely műholdakat és annak pályáit észlelte. Az előzetes adatok laporellón ékeztek/ de állítólag több újat is észleltek/, voltak kiemeltek és néha nagy morcoskodás, amikor valami közbe jött. Az észlelés kint a 15 emeletes toronyház tetején 1 nagyméretű binokuláris távcsővel történt (lemértem 80 mm-es volt az objektívjeinek átmérője és valami eszméletlenül éles képet adott). Jól át volt alakítva, megvilágított célkeresztbe kellett fogni az észlelt műholdat, majd kattintás (a vonulása során legalább 3-4 kellett), és a távcsőnél villan a fény a fényképező gép lefotózta az ott rendelkezésre álló azimutális koordináta rendszer adatait a távcsőbe épített korongokról, ugyanekkor az észlelő szobában 1 másik fotóaparát vakuzta a pörgő köralakban járó órákat, amely századmásodperc pontosságúak voltak. Ezeket az észlelések előtt szinkronizálták valami német atomórához, nesze NATO. :D

  Az épület teteje erre volt berendezve, a kinti galéria,a műszerekkel zsúfolt észlelőszobán kívül volt még fotólabor, teakonyha műszerésszoba esztergával, előadás_szakkör nagyobb terem, felette a 30 cm-es newton rendszerű óraműves távcső, motorral forgatható kupolával. Dr. Horváth András is volt ott sokáig.
  Én 2 évig voltam szakköri titkár a középsulis éveimben.Sima napokon ismeretterjesztés folyt a titkos eszközzel is. Talán 5. ált iskolás lehettem, mikor a földrajzszakos oszifő felvitt minket bámulni, én megkértem a bemutatást tartót, hogy hagy keressem már meg az Andromeda galaxist. Mivel már akkor bele voltam zúgva a csillagászatba és otthon javában távcsöveztem, így 3-5 sec alatt megvolt a nagylátószögű távcsővel. Lesett, mint hal a parton.

  Nagyon elnézést kérek, ha fárasztó voltam. :)

  Talán érzékeltettem valamit a múltból. :)
   
 5. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 6. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Én csak azon röhögök, hogy 50 évvel ezelőtt fel bírtak mászni a Holdra most meg a Nemzetközi Űrállomásra a muszkák viszik fel az űrhajósaikat.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 8. boki

  boki Well-Known Member

  Szojuz MSz-13

   
  wolfram, fip7 and fishbed like this.
 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Az eredeti, jobb a vége felé.

   
  fishbed likes this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

  wolfram, fip7 and fishbed like this.
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

  A holdra szálláskor a jósvafői csillagászati táborban voltam, ahol rengeteg érdekesség, és mély érzelmek voltak. Csak 1 példa, Dr. Kulin György a rossz szeme miatt binokulár távcsővel (beállítható szemhez) nézte, az ott rossz minőségben fogható TV adást. Ott, nagyon komoly előadások voltak, de szalmán aludtunk, és a HVCs vasvillával jött éjszaka, mert tudósok voltunk. Voltak kalandok, főleg a nagyfiúk Bp-től. :)
   
  wolfram likes this.
 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fishbed likes this.
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Érdekes gondolatmenet...

  ... A sikeres holdra szállások után a NASA már nem rendelt több számítógépet, de a technológia készen volt, és a gyártók eleinte pár ezer dollárért piacra dobták ezeket a számítógépeket. A múlt évezred infotechnológiai cégórásait alapító tulajdonosok szakmai életrajza mind úgy kezdődik, hogy egy ilyen gépet addig bütyköltek, tuningoltak, hekkeltek, amíg a hétköznapi felhasználók számára is vágyott termék nem lett belőle. Ezzel egy olyan iparág alakult ki, aminek adóbevételei sokszorosan meghaladják a holdra szállásra fordított összeget.
   
  minszk2, Python, Loken and 7 others like this.
 15. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Jó, és nagyon ott van az egyik hozzászóló bejegyzése:

  "imádom, amikor Neil mondja. - Oké, elfoglaltak vagyunk egy percig ... 8)))"

  :) :hadonaszos:

  Nehezen talált jó helyet és elkerülte a veszélyes sziklákat és alig maradt hajtóanyag. :)
   
  wolfram and fishbed like this.
 16. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Soyuz MS 13 docking
   
 17. beta

  beta Well-Known Member

  jani22 and wolfram like this.
 18. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 19. boki

  boki Well-Known Member

  Szojuz-FG/Szojuz MSz-13

  [​IMG]
   
  Python, Nemerson, jani22 and 6 others like this.
 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása