1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Olvasd el Scott Kelly könyvét ( Endurance, A Year in Space, A Lifetime of Discovery ) ( 30 napra ingyenes)
  Most kezdenek megjelenni a kísérlethez kapcsolódó első tudományos igényű eredmények.
  Eddig csak a sugárzással, az immunrendszerrel, a kalcium vesztéssel, a keringési rendszerrel voltak problémák, de az ikerkísérlet rávilágított a súlytalanság és / vagy sugárzás DNS-re gyakorolt hatásaira is.
  A WP cikk elég jól foglalja össze az elsődleges kutatási eredményeket:
  "The researchers, echoing what NASA has suggested previously, said the twins study turned up no showstoppers — no shocking health consequences that would surely prevent a human mission to Mars or similar long-duration mission. But the report shows anew that the human body is adapted for life on the surface of Earth and goes haywire in zero gravity"

  Szerintem az űrutazás mindaddig csak kevesek kockázatos kalandja marad amíg meg nem oldják a biztonságos sugárvédelmet és a mesterséges gravitációt (forgó űrhajók / űrállomások)
   
  fip7, gergo55, fishbed and 6 others like this.
 2. Roni

  Roni Well-Known Member

  La fusée expérimentale RLV-T5 de la startup chinoise LinkSpace a réussi son 3e vol d'essai avec récupération. L'engin a atteint 300m d'altitude. La version T6, capable d'effectuer les vols sub-orbitales jusqu'à 100 km d'altitude avec 1000 kg de charge utile, volera dès 2020.
   
 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A WP cikk is kiemeli, hogy ez csak egy minta, ráadásul egy eléggé idős emberből (54-55 éves volt a küldetés alatt), plusz ne feledjük, hogy hasonló változások (ha kisebb mértékben is), de a Földön is megfigyelhetőek, ha mondjuk egy Szaharában felnőtt embert elviszel a sarkkörre, vagy fordítva.

  A másik oldalról ugyanakkor az látszik, hogy az ember képes huzamos időt túlélni a mikrogravitációban, közben pedig hatékonyan dolgozni...
   
  fip7, fishbed, gergo55 and 6 others like this.
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez így van, viszont az is hozzá tartozik a képhez hogy a megfigyelet hatások egy nem egész egy éves időszak alatt jöttek létre egy még a Föld mágneses mezejében végrehajtott repülés alatt.
  Szerintem egyenlőre ott tartunk hogy egy közel háromszor ilyen hosszú, a Föld mágneses mezején túl végrehajtott marsi út hatásait csak igen nagy hibahatárral és legfeljebb becsülni tudják.
  Magyarul símán lehet hogy a visszatérő űrhahósból pár hét rehabilitációval újra embert faragnak, mint ahogy az is hogy még az út alatt meghal valamilyen a súlytalanság vagy sugárzás okozta betegségben.

  Szerintem egy emberes Mars utazás előtt még ezek vannak hátra;
  - nagyon, nagyon sokat kell még kutatni az űrorvosoknak
  - ezerrel dolgozni kell a sugárvédelem megoldásán
  - fejleszteni kell a nagyobb struktúrák űrbeli építésének technológiáját (forgó űrhajók, űrállomàsok)
  - új fejlett meghajtó és energia termelő rendszereket kell kifejleszteni (pl.VASIMR, LM CFR)
   
  fip7, fishbed, gacsat and 2 others like this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Problémák és megoldások:

  1. Az első generációs utaknál (kutatóutaknál) a személyzet rizikófaktora amúgy is igen magas, ez benne van a pakliban, aki vállalkozik rá, az is tisztában van a veszélyekkel (vagy legalábbis nagyjából). Viszont velük lehet komolyabb tapasztalatok gyűjteni, tehát nélkülük a hiányos ismeretekre épülő, következetesen messze nem tökéletes megoldásokat tudsz összerakni.
  2. Ahhoz, hogy a sugárvédelem hatékonyságát, az űrbéli hatások tartós hatását megfigyeljék, az kell, hogy legyenek ilyen kutatóutak.
  3. Ha a felhozott érveket nézed, érdemes belegondolni, hogy még 2-3 évig tartó űrmisszió sem volt egy űrhajósnak. Poljakov is csak 437,7 napig volt fent, azt is még a Mir idejében. Scott Kelly mindössze 340 napot volt egyhuzamban.
  4. Amit elvársz, inkább a komolyabb civil utak elvárásainál tényező. Attól tartok az még 50-100 év...
   
  fishbed and molnibalage like this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ne ez az...
  - még egy első generációs utazónak is el kell magyarázni hogy mi az a feladat amiért megéri kockáztatni az életét és amit nem tud egy robot megcsinálni. Elég kevés ilyen dolog van.
  - legalábbis nagyjából tisztában kell lenni a kockázatokkal. A technikai kockázatok talán már legalább körülhatárolhatóak, de az ikerkísérlet rávilágított arra hogy egészségügyi szempontból még kerülhetnek elő olyan kockázatok amiket még nem látunk. Fontos hogy a Mars utazást szimulálni próbáló izolációs kísérletek is hoztak elő olyan pszichológiai problémákat amikre nehéz lesz felkészülni vagy felkészíteni a személyzetet (az többnemzetiségű Mars 500-nál is voltak gondok az amerikai HI-SEAS kísérletnél az egyik résztvevőt meg konkrétan hordágyon vitték el...)
   
  fip7, fishbed, gergo55 and 1 other person like this.
 7. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

 9. gergo55

  gergo55 Well-Known Member


  " hibra gindő lédereg,
  mácsul gondorkasznak,
  ...."

  Csak így, fejből! :)

  Emlitsük meg a fordító, Murányi Beatrix nevét feltétlenül!
   
  jani22 and Nemerson like this.
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kereskedelmi hordozórakéta

   
  gergo55 likes this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Mindenképpen igen! Ezt lefordítani? :D
   
  gergo55 likes this.
 12. Roni

  Roni Well-Known Member

 13. rm40

  rm40 New Member

 14. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Néha vannak gondok.

   
  fishbed and gacsat like this.
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Shit happen.
   
  jani22 likes this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 17. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Tessék szépen beszélni! :D
  Sz@rul jött össze. :)
   
  gergo55 likes this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egy kis összefoglaló a problémáról.
  Itt egy összefoglaló a NASA-tól, alap szinten, de nagyon összefogottan a problémáról.
  Nem véletlen, hogy pont Kelly ment fel. Nem elég hogy iker kísérletekre is alkalmas, de idősebb is. A leírás szerint az idősebb emberek jobban bírják a sugárzást. Továbbá valószínűleg nem tervez gyereket.
  A mikrogravitáció nagyjából olyan, mint a hegyibetegség. Különböző emberekre eltérően hat, és amennyiben nem okoz problémát a küldetés legelején, akkor általában bírják, A leépülés (izom, csont) karban tartható és kis odafigyeléssel, és a küldetés utáni rehabilitációval kezelhető a dolog. A pszichés oldala (be- és összezártság) is nehéz ügy az utazásnak, de ezt egy altatásos szedálásos tervvel szerintem lehet kezelni. A 9 hónap kezelhető dolog, és az oda és a visszaút esetén is viszonylag fixen tervezhető a program, így a komoly célok segíthetnek átvészelni az időt.
  Nagyon fontos, hogy a fő probléma nem a mikrogravitáció, hanem a sugárzás!
  Eddig is mindenki - aki ebben érintett volt - tudta, hogy a sugárzás káros, és állatkísérletek elég jól bizonyítják is, de hogy a tartós fenntartózkodás pontosan mire hat, és mit is jelent azt senki nem tudta. Kellyvel végzett kíséretek kimondottan élettani oldalról voltak megtervezve. És különösen hangsúlyos volt a sejtszintű , és kromoszómális vizsgálat.
  A Kelly küldetése egy első lépés a probléma komolyságának felméréseben. Esetében minimálisra volt fogva a kockázat, mind az életkorából következőleg, mind az ISS helyzetéből fakadóan (földhöz közel, részben annak védelmében kering).
  ........És nem mentek jól a dolgok. Amíg nincs komolyabb védelem kifejlesztve, addig Kellynél többet senkivel nem fognak kockáztattatni. Ő tisztában volt a kockázatokkal. Folyamatosan monitorozva volt, és ha nem bírja, azonnal lehozzák. Ezt egy a Mars felé tartó űrhajóról, vagy akár egy holdi bázisról nem lett volna egyszerű.
  Biztosan lesznek még hosszabb távú holdi küldetések, amik összehasonlítást jelenthetnek a Mars felé, de ehhez nincs értelme állandó Hold bázisnak, mert a sugárzást egy hold körüli pályán is meg fogja kapni a személyzet. DE ahhoz, hogy ezeket a méréseket elvégezzék nem kell lemenni a Holdra.
  Persze biztos, hogy vissza fogunk térni a Holdra. Még komolyabb kutatásokat is végezhetünk, de csak rövid, max. 1-2 hetes küldetésekkel - szerintem, hogy csökkentsék az elnyelt sugárzás mértékét.
  Ez azért vet fel etikai kérdéseket - ha ez nem lenne világos - mert ahogy te leírod, az nagyjából megegyező szintű dolog lenne Mengele és "harcostársai" kísérleteivel.
  Ott is elképesztően sokat fejlődött az orvostudomány, csak hát milyen áron.
  Az pedig biztos, hogy egy 2+éves út pedig a mai szintünkön 100%,hogy komoly, visszafordíthatatlan károsodásokat jelentene a legénységnek.
  Különösen az őssejtekre, és az osztódó szövetekre jelentene nagyon komoly veszélyt, ezen kívül a női űrhajósok gyakorlatilag le is mondhatnak a későbbi gyerekvállalásról, de a férfiaknak is igen komoly kockázat lehet.
  És ez még csak egy egyszerű felfedező küldetés, és nem egy állandó kolónia. Minél tovább van az emberi test a sugárterhelésnek kitéve, annál nagyobb a károsodás.
  És talán pont Kelly küldetése segíthet a kutatásban. Mert a későbbiekben az Ő időarányos adataival is lehet szimulálni az adott rövidebb idejű tesztjeinek hosszútávú lehetséges kimenetlét, anélkül, hogy ténylegesen kitették volna az alanyokat a teljes sugárdózisnak.
   
  blitzkrieg and gergo55 like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Soha senki nem magyarázta meg nekem, hogy mit fejlődött valóban az orvostudomány annak az állatnak a kísérletei nyomán. Inkább tűnt afféle pszihopatának, aki élvezte azt, hogy embereket kísérletezhet, mint valódi tudósnak az a patkány.
   
 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nem ő volt az egyetlen (de nem véletlenül a leghírhedtebb), amerikai tudósok elfogott japánokon, japánokon elfogott kínaiakon... Mindenki kísérletezett valakin ilyen embertelen módon.

  Akkor alakultak ki pl. a modern pilótaruhák, mentőfelszerelések, orvosi eljárások kihűlt emberek megmentésére, sós víz ivásának hatása a szervezetre, ezeknek az adatait a mai napig felhasználják, mivel más módon nem lehet hozzájutni.
   
  fip7, zeal, gergo55 and 1 other person like this.

Ezen oldal megosztása