1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Hivatalos angol fordítasban elérhető a Roscosmos Director General Dmitry Rogozin hosszabb interjúja.

  http://en.roscosmos.ru/21511/

  Kifejezetten kellemes olvasmány. Ugyan a hanvétele néhol egy a homokozóban durcáskodó kisfiúéhoz hasonlít aki irigyen figyeli a szomszéd gyerek új dömperét, de több érdekesség is elhangzik miutàn kipuffogta magát.
  Többek között az Oroszok Hold-projektéről, új fejlesztés alatt álló ISS modulokról, új tipusú Soyuz fejlesztése a SeaLaunch rendszerhez, stb. No es persze az Amerikaiak es Elon Musk ekézéséről.
   
  fishbed and Nemerson like this.
 2. kamov

  kamov Well-Known Member

  Az indítási folyamatról írtam, ellenben a már beindult hajtómű működési folyamatával.

  Az indítási folyamat során a szivattyúkat hajtó turbinát/turbinákat először meg kell forgatni valamivel, hogy a hajtóanyag az égőtérbe jusson, beinduljon az égés.
  Ezt nem villanymotor csinálja, hanem sűrített gázt fúvatnak a turbiná(k)ra. Ez csak addig kell, amíg a hajtómű beindul. Ha beindult, akkor megérkezik a nagynyomású gáz a hajtóműtől és átveszi a turbina(turbinák) hajtását.

  Az RL-10-est használó rakétafokozatokban a hajtómű beindításához, azaz a turbina felpörgetéséhez nagynyomású héliumot használnak. Ha többszöri indítás kell akkor több nagynyomású héliumtartályt szerelnek fel. Ezek a tartályok nehezek.

  Az Ariane-6 második fokozata az újraindításokhoz az APU-val állítja elő a Vinci turbináinak felpörgetéséhez kellő nagynyomású hidrogént a főtartályból.
  A rendszer így ugyan bonyolultabb, viszont könnyebb mint a plusz héliumtartályok. Minél többször kell újraindítani a fokozatot, annál előnyösebb.
   
 3. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Nem pont ide a temaba vag, de aktualis pelda a vilaggal (es a fallal) szembemenesnek orosz reszröl: a vilagon az összes negyhajtomuves utasszallitot lassan leallitjak, meg az A380-as is kifut, es sajnos oda is keskenytörzsu gepek jelennek meg, ahova regen siman szelestörzsu ment. Ezt latva az oroszok a sikert eleve sose arato szelestörzsu Il-96-bol elkezdtek nagy eröfeszitessel epiteni egy 10 metterrel hosszabb, modernizalt M valtozatot, 4 elavult PS-90A1 hajtomuvel. Nem tudom, mire szamitanak, vagy mi volt az az erv, amiert ebbe belekezdtek.
   
 4. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Az oroszokkal az a baj, hogy meg a szovjet hideghaborus hangulatban elnek, amikor anno minden nyugati huzasra kellett szovjet "valaszt" adni. Igy most is ez van, az oroszok legalabb szoban mindenre valaszolni akarnak.
  Ahelyett, hogy kivalasztananak egy temat, amiben igyekeznenek vezetö szerephez jutni, a többit meg elereszteni, vagy max masokkal kooperalva reszt venni benni.
   
  altx likes this.
 5. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Köszi így már világosabb.
  Ez az APU elnevezés vitt engem félre, ami nem más ezek szerint mint egy gáz-generátor/indító motor. Így leginkább ez egy Augmented Expander Cycle engine azzal a csavarral, hogy a kiskörös gázt betáplálják a turbópumpa előtt a hidrogénkörbe.
  Ennek akár a folyamatos használata részben magyarázatot adhat az extra tolóerőre is ugyanakkora SP mellett. Plussz az extra hosszú hengeres égőtér.
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 6. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  18-án startol az ESA Vega VV16 rakétája, ami a "kis/nano" műholdak piacán versenyez. Önnmagában ez nem is lenne olyan érdekes, de jobban átolvasva kiderül, hogy az akár 46 mini műhold rögzítését majd kibocsájtását is képes satelit-dispensert egy Cseh cég a SAB Aerospace s.r.o. gyártja!
  https://www.arianespace.com/mission/vega-flight-vv16/

  Brazilia megnyitja az Alcantarai űrközpontját magán cégek számára. Bolsonaro már a SpaceXnél hízeleg, hogy hozzák oda a rakéta indítást, hiszen az egyenlítő közelsége segíti a sikeres küldetéseket.
  https://www.airway.com.br/centro-de...ncamentos-espaciais-de-empresas-estrangeiras/

  És végül a legjobb, A Nasa bejelentette, hogy tovább csúszik a legutóbb 2021 márciusára kiírt James Webb űrtávcső kilövése.
  https://arstechnica.com/science/202...elescope-will-absolutely-not-launch-in-march/
   
  Nemerson, Luthero and fishbed like this.
 7. Fade

  Fade Well-Known Member

  Az utolsó sajnálatos mint rétestészta. De ha felkerül remélem hozni fogja az igért dolgokat az nagy dobás lenne.
   
 8. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Ha jól értelmezem az előttem szólókat akkor az Ariene 6 nagy dobása a második fokozat "Vinci" többször indítható hajtóműve. Esetleg lehet valami érdekest tudni a Vulcain 2.1 ről.

  Megnéztem egy pár videót az ArianeGroup -tól, és feltűnt egy már animációt is csináltak a újrahasználható rendszerükről.


  [​IMG]
   
  fishbed and Nemerson like this.
 9. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Falcon 9 koppintásnak tűnik.
   
 10. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  A hidrogén hajtóművek expander-cycle válltozatai adják le a legnagyobb specific-impulset. De csak másodfokozatra alkalmasak a relativ alacsony tolóerő miatt.
  Az RL10 1962ben repült először és még mindíg aktív használatban.
  Erre épít az Ariane az újraindítható Vincivel, ami tolóerőben is jelentős előrelépésnek igérkezik.

  A Vulcain 2 már egy eléggé kimaxolt motor volt az 1-es hez képest +30% tolóerővel.
  De ahogy a Hidrogén hajtóművekre igaz, nagyon drágák a gyártásuk.
  A v2.1 ugyan igér némi tolóerő es ISP többletet, de a cél a gyártás költségeinek csökkentése volt, az égéstér 3D nyomtatásával, egyszerűsített és újratervezett fúvókákkal, és alrendszerekkel.

  A jövő viszont a Prometeus metàn hajtóműve lesz ami jelentős költségcsökkenés darabja €1m (a Vulcain €10m!), és újrahasznosítást hozhat majd. 2021ben kezdődik prototipust tesztelése.

  Nem ez az első újrahasználható rakétakoncepciója az Ariane Spacenek, de látva a SpaceX sikereit és bevált technikáját, gondolom dobták a korábbit, ami csak a booster alsó hajtómű részét hozta volna vissza.
  [​IMG]
   
  Luthero, fishbed and Nemerson like this.
 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Kína új űrhajója belülről
   
  fishbed and Zapp Brannigan like this.
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

 13. boki

  boki Well-Known Member

 14. boki

  boki Well-Known Member

  Japán magáncég által fejlesztett rakéta újabb kudarca

   
  fishbed likes this.
 15. hayate

  hayate Active Member

  Újabb Electron indítás is volt nemrég. Érdekesség hogy a könnyebb kereskedelmi rakományok orbitális pályára juttatására specializálódott Rocket Lab rakétájának teste szén kompozít anyagból készült.  [​IMG]  Rocket Lab komplexum Új-Zélandon:

  [​IMG]
   
  fip7, fishbed and blogen like this.
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Az új Mars rover bemutatása.

   
  Luthero and fishbed like this.
 19. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Nagyot készül szakítani a SpaceX a Starlink műholdas internetével. Közel 540 már pályára állított műholdjával lassan az eslő teszt fázist kezdik, bár Musk olyan 800ra teszi azt a számot ami már elfogadható minőségű széles-sávú kapcsolatot biztosít.
  Egy céges dokumentáció szerint a bevételük több mint 50% az internetes szolgáltatás teremti majd meg, ami 2025re akár a 85% is elérheti, 60% profittal.

  De amiről talán nem sokan tudnak, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság Rural Digital Opportunity Fund $16milliárdot tesz elnyerhetővé minden telekomunikációs cég számára akik széles-sávú internetet biztosítanak az eddig le nem fedett, távoli, nehezen elérhető területeken.
  Az FCC 10 év alatt szándékozik elosztani a pénzt a fordított aukció nyerteseinek, akik alacsony áron low latency internetet szolgáltatnak. És ha bejön Elon Musk számítása, a legnagyobb részre vagy akár az egész keretre is esélyesen pályáznak.

  Úgy néz ki nem lesz probléma a Mars projekt és a Starship finanszírozása. :)

  https://www.fool.com/amp/investing/2020/06/15/spacex-inches-closer-to-a-16-billion-fcc-payday.aspx
   
  gacsat, Luthero, Morishima and 2 others like this.
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Nauka modul-Hetek óta tesztelik a Hrunyicsev központban.

  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása