1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Igen, pontosan ezt akartam mondani, de megelőztél. Az X-37 nem egy "production" platform. Az egy teszt eszköz. Ami viszont ezt a kínai "csodát" illeti az szerintem nem több mint a szokásos maszkirovka része, ráadásul jórászt belföldi fogyasztásra. Ezt jól eltanulta Mao elvtárs a Szovjetúniótól. Egyáltalán kételkedem - de ezt már nem először írom itt - a tényleges minőségében a kínai cuccoknak, legyen az hadi vagy sem. Most persze erre az jön, hogy de fellőttek már embert is, meg a hold túloldala, de ez sem változtat feltétlenül az elmondottakon. Iszonyatos pénzeket ölnek a hadsereg fejlesztésébe, és mindezt miért? Azon kívül, hogy Kína legyen a legerősebb, valami kézzelfogható indok is kellene. Japán már nem akarja lerohanni őket, és ezt ők is tudják. Az oroszoknak kisebb gondjuk is nagyobb ennél jelenleg, a Tajvani, meg Indiai, Vietnami problémák és viták meg vihar a biliben jelentőségűek. De nem, ők az USA és szövetségesei ellen izmoznak. Ami egy vicc kategória. Rengeteg pénzt elvernek miközben ténylegesen lenne jobb helye is annak országon belül. A keleti sáv nagyvárosait leszámítva még mindig gyalázatos ami ott életszínvonalként van. Csodálatos ország, hihetetlen történelemmel, rengeteg látnivalóval, de ezt a fajta csodálatot ne vigyük már át a jelenlegi egypártrendszer dicsőitésébe. Hogy elmennék e újra Kínába? Hogyne, imádom Kelet-Ázsiát. Angolul hihetetlen gazdag történelmi anyagot lehet összeszedni, kínaiul meg aztán pláne, igaz itt kell egy kis szelekció. Ám én elválasztom a történelmet, a hagyományokat a jelen Kínától.
   
  Lord Gazember likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Asszem akkor ezek lesznek a hasznos videók.

   
  fulcrum11 and ozymandias like this.
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ok, de ez miben mond ellen annak, amit én írtam?
  Szerintem ne lássunk bele többet, mint ami. Egy magaslégköri leválási kísérlet történt.
  Ennyi.
   
  endre likes this.
 4. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Nem lehet mondani, hogy csak a fegyverkezésre költenek, nem tudom mikor voltál utoljára Kínában, de nekem a "keleti sáv nagyvárosait leszámítva még mindig gyalázatos ami ott életszínvonalként van" szövegből az jön le, hogy talán 20 éve (bár én személyesen nem láttam Kínát), A hadseregnél sokkal nagyobb pénzeket költöttek a civil infrastruktúrára az elmúlt 20-25 évben. Volt elkölthető pénzük a hadsereg fejlesztésére is, amely 25 éve még igen elmaradott volt. A kínai vezetés természetesen szuverén akar lenni, nem olyan másodrendű hatalom, amelynek parancsolgathatnak, ez érthető. A nacionalista érzelmekre apellálás is hatékonyabb, mint a komcsi eszme, amit csak azért nem hagynak el, mert az egész legitimációjuk abból származik. Hosszú távon gondolkodnak, nem 4 években, mint a nyugati kormányok. A terv a "békés felemelkedés", miközben katonailag is felhozzák magukat az USA szintjére. A Nyugat pedig szépen beledugta a fejét a hurokba, nyilván arra számított, hogy a nyugati hatások előbb-utóbb úgyis új 1989-hez vezetnek, most pedig fájdalmas lesz "szétkapcsolódni" gazdaságilag, ha egyáltalán lehetséges. Nyilvánvaló, hogy a milliárdos elit és a multicégek nem nagyon lelkesednek ezért, amíg az oroszok az ügyeletes főgonosz, addig nem vesztenek sokat, de ha tényleg Kínát nevezik ki annak, akkor elesnek ők is egy hatalmas piactól és olcsó gyártóbázistól. Szerintem Kína "felhozása" része kellett legyen a "globalista" agendának, egyszerűen nem akartak egypólusú világot a SZU összeomlása után, még tartottak egy nacionalista fordulattól az USA-ban (végül valami ilyesmi Trumppal meg is történt, vagy legalábbis igazolta a félelmeiket), mással nem magyarázható, hogy 1989 után sem változtattak lényegében a Kína-politikájukon a nyugati államok, pedig 91-től az sem volt már érv, hogy ellensúlyt képeznek a szovjetekkel szemben. Vannak kétségeim, hogy pl. India a helyébe tudna-e lépni Kínának. A "demokratikus" India a diktatórikus Kínával ellentétben tényleg egy putri minden értelemben. Bár ők is költenek a hadseregre szépen.
   
  endre, Loken and LMzek 2.0 like this.
 5. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Hát egyrészt nem húsz éve, másrészt van egy pár kolléga Kínából, harmadrészt, ha nem is voltál soha Kínában, akkor honnan tudod, hogy mi van ott vidéken? A civil infrastruktórára amit elköltöttek az pontosan a kelti part nagyvárosaira ment el. A "békés felemelkedés" meg a hét vicce. Nem ismered Kínát. Kína a vilg közepe a mai napig a gondolkodásukban, ők az erőközpont a távolkeleten, mindig is azok voltak, kisebb megszakításokkal, de minden esetben újra és újra ők lettek azok. Ez része a filozófiájuknak. Ebben a tekintetben semmi nem változott a császárság óta, csak most a párt főtitkárának hívják a császárt. A világ többi része számukra csak a barbárok. Ne hidd azt, hogy nem, mert de. Ellopnak amit csak lehet, de ez az ő szemükben nem lopás, a saját felsőbbrendűségük biztos tudatában ezeket felhasználják. Kérdezz meg egy tetszőleges kínait, azzal fog kezdődni a mondandója, hogy a kultúrájuk 5000 éves, régebbi mindenkinél, ők a bölcsesség. Az olcsó gyártóbázis meg már nme igaz Kínára, fokozatosan veszíti el ezt a pozícióját Afrikával és Délkelet-Ázsiával szemben. Ma Vietnam pl. a fő beruházási célpont a térségben. Kína mint felvevőpiac sokkal fontosabb, de az is pontosan a "keleti part nagyvárosait" jelenti, a kínai vidék még mindig alíg lát ebből valamit. A "kínai vidék" éhbérért dolgozik a nagyvárosokban, ahol tömegszálláson laknak, és minden holdújévkor tömegesen indulnak haza vidékre. Te még olyat nem láttál. És ez az éhbér is még sokkal jobb perspektíva mint az otthoni lét.
  Az űrporgram, az "erős hadsereg" természetesen az USA ellenében van felutatva, de minimum ugyan akkora szerepe van a polgárok büszkeségének fenntartásában. Büszke kínaiak dolgoznak a nagy gyárakban, aki meg nem, azt elviszi a fekete autó - ha csak nem tudod korrumpálni a megfelelő vezetőket. Sok negatív hír meg nem jut be belföldre, mert elég komolyan blokkolják a szabad internet hozzáférést. Akik meg külföldön dolgoznak, azok miatt fáj is a fejük, mert ugyan rengeteg pénzt jelentenek a gazdaságnak, de pont a hír blokádot nem lehet velük kellő hatékonysággal fenntartani. Indiát meg ne keverjük ide, mert az tényleg mindennek az alja.
   
 6. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Este meglesem.
   
 7. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Érdekes videók. Az első típus nálam a mesevideók kategória - és igazából ez a bajom a "tudományos csatornákkal", hogy mese, animáció, nulla mérnöki háttér.

  A második kettőben meg valaki beszélt róla, aki csinálja - azért a táblára felírt térbeli Euler-egyenletet nem sok egyetemen láttam eddig. A durva az egészben, hogy akkoriban már meg tudták oldani ezt a térbeli feladatot. Van három giroszkópod, darabjában 3 tehetetlenségi főirány és 3 deviációs sík, ez összesen 6, szorozva hárommal, vagyis egy 18 paraméteres bemeneti mátrix plusz az erő hozza létre a stabilitást. Erre azt mondom, hogy állat.

  Előző munkahelyemen kellett csinálnom kinematikai és kinetikai számolást ehhez:  ez egy butított pörgettyű - igazából a 6 szabadsági fok itt is megvan, csak a gondolák (amiben az emberek ülnek) teszi az egészet súllyal rendelkező pörgettyűvé és a fogaskoszorún meg karok bekötésén ébred ébrednek ezek a sebesség és terhelésfüggő nyomatékok. Erre kellett felvennem egy eloszlás-függvényt (mondjuk egy gondolában gyerekek ülnek, egy másikban meg két 90 kg-s ember) és ezek kombinációja, figyelembe venni a gyorsuláskor meg lassuláskor keletkező tranzienseket. Közben kiderült, hogy a gondolák kezdetben lenyomják a karokat, de előállhat egy olyan terhelési mód is, amikor a saját tengelye körül gyorsuló gondola gyorsulásához hozzáadódik a középrész szállítógyorsulása, így ott már a gravitációs erőt legyőző felfelé ható erőt hoz létre a rendszer - így a gondolát tartó karok extrán vannak terhelve.

  A legnagyobb szívás akkor is a fogaskoszorúra ható erők meghatározása volt, mert az összes lengés, gyorsulás a szerkezetből rámegy a fogaskoszorúra, plusz még ott van meghajtás fogaskereke is. Kb. 3 hónap számolás után készen voltam, mire kimentünk az Oktoberfest-re és megállapítottam, hogy az egész számolásomat dobhatom ki a kukába, mert:
  - Hans-nak feltűnt, hogy a meghajtó fogaskerekek idő előtt törnek, ezért cselesen 2 vagy 3 fogaskerekes meghajtást eszkábáltak rá (persze nem voltak összehangolva, így ezek pluszban még egy nyomatéklengést is előállítottak)
  - Hans-t nem zavarja, hogy a komplett játék ferdén áll (szerinte a 2-3 fokos eltérés a merőleges tengelyhez képest nem sok. Igaz, hogy ez az eltérés a teljes rendszerre jutó látszólagos erőket új dimenzióba helyezte...)

  Amikor ezt elmondtam az akkori főnökömnek, ő annyival rakott helyre, hogy ha annyi mechanikát tanultam volna, mint ő, akkor tudnám, hogy mit lehet elhagyni és mit nem - mondta az építőmérnök, akik a mechanikát abbahagyják az F=m*a=0, ahol a=0 helyzetben. miközben itt a móka a F=m*a= zérusvektor és itt az egyensúly úgy jön létre, hogy a keletkező erők fogják majd a rendszert egyensúlyba hozni...

  (Maradjunk annyiban, hogy én egyik ilyen forgó/pörgő szarságra sem ülnék fel...)
   
 8. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Minél több dologhoz értesz annál rémisztőbb a világ körülötted. :(:eek:
   
  Tegin, Irsai Olivér, fip7 and 4 others like this.
 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

 10. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  jani22 likes this.
 11. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  A hétvégére két sikertelen rakéta indítás is jutott. Kínai Kuaizhlu-1A és az Amerikai Astra rakéta 4. nekifutásra is sikertelenül szerepelt. Nics könnyű dolga az új indulóknak. Mondjuk az sem Világos hogy üzletileg hogy akar ennyi "kicsi" cég megélni az egyre többszereplős piacon.   
  endre, hayate and fishbed like this.
 12. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  milagro, fishbed, kaktusz and 3 others like this.
 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

 14. boki

  boki Well-Known Member

  Képek a szállító és energia modulról, amelyet a KB Arsenal fejleszt 2009-től. Ez egy interorbitális vontatógép megawatt osztályú atomerőművel.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  hayate, endre, fishbed and 1 other person like this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 16. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Köszi hogy beraktad, de lehetne egy kicsit bővebben.
   
  gergo55 and Kulso_54 like this.
 17. milagro

  milagro Well-Known Member

  Amerikai vonalon is az űrbe törünk! Randevú a Galaktikus Szűzzel...
  https://888.hu/amerika-london-pariz...sult-allamok-kozel-keleti-beketervet-4272631/
  ..
  "Ezt követően a kormány nevében egyezményt ír alá a Virgin Galactic űripari vállalattal. Mint tájékoztatott, ennek nyomán a szektorban tevékenykedő magyar cégek szoros tudományos-mérnöki-műszaki együttműködésre kapnak lehetőséget."
  ..
  Részleteket majd jó lenne megtudni...
   
  SilvioD likes this.
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ők egyébként nem ausztrálok? Mármint a Virgin.
   
 19. milagro

  milagro Well-Known Member

  Nem látok ausztrál szálat...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_Galactic
  ..
  De amúgy ez is milyen! Semmi infó előtte, aztán aláírunk egy ilyet. Nyilván nem tegnapelőtt lett eldöntve.
  Remélem lesznek publikus részletek...
  (fut egy csomó minden a háttérben és lövésünk sincs róla...)
   
  SilvioD likes this.
 20. boki

  boki Well-Known Member

  A koncepció:
   
  rudi, hayate, Nemerson and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása