1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

 2. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Lehet valamit tudni esetleg a reaktorról? Gondolom a nagy szárnyak a hűtőfelületek.És gondolom valamilyen Ion meghajtása van.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 4. hayate

  hayate Active Member

  Nem láttam hogy említve lettek volna itt, szerint érdemes lesz nézni holnap délután 5-kor Max-Q 8. élő webcast adást a Spacestationguys, Spacejunkie srácokkal.

   
 5. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Értem.
  Remélem akkor szembesítik azzal, hogy akkor a Hold amerikai...
  Hátha egyszer fontos lesz a rajta levő He izotóp....
   
  gergo55 likes this.
 7. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Luna 2
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerintem az x6 emberes leszállás üti azt, hogy ott járt egy szutyok szonda... Ebben a nevetséges érvelési vitában, amit olyan jóféle oroszos beszólás indított...
   
 9. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Csak a pontosság kedvéért.
  A szovjet Venyera-program keretében 1961 és 1983 között 16 űrszondát küldtek a Vénusz kutatására.
   
  fishbed and Luthero like this.
 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Ideteszek egy érdekes véleményt Musk "munkásságáról" és a Csillaghajójáról,

  "Starship" is nothing but a Muskian con-job. This fucking idiot really thinks that he will send his flying silo to the Moon??? or Mars??? [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Gimmee a break... Has he invented a new set of physical laws????

  Consider Apollo. The Saturn 5 launcher was needed just to get a ~29T spacecraft up out of the gravity well and into lunar orbit. By the time the crew returned to earth they only had a few % of the launch mass remaining, but Musk and his legion of fuktard True Believers think they are going to return the complete Crapship to a controlled landing, ready to refuel and fly again??? How is he going to carry all the fuel needed to lift the Crapship up to lunar orbit (along with all the passengers and their supplies & equipment)???

  How is he going to deal with thermal loading from re-entry when returning from a lunar trajectory? Lunar capsules require reinforced (ie heavy) ablative sheilding, but this charlatan thinks he will stick on a few lightweight "high tech" (??) heat shields and all will be just fine and dandy???

  FFS, just extrapolate the above to Mars. He thinks that Crapship will be able to carry enough chemical fuel to leave earth orbit, arrive at Mars, and then perform a largely powered landing cuz he won't have chutes and the tenuous Martian atmosphere lends sod all braking support????? He is going to use Methalox and try to manage propellent boil-off over a 7-month flight???

  Where is he getting fuel to make the return trip? let me guess... he is going to use solar cells to power a plant to harness martian subsurface ice, electrolyse it into H2 and O2, then liquefy and store it as rocket fuels. Hmmm... yeah.... we have fuck tons of frozen water at our planets poles and to my knowledge, no-one makes rocket fuel this way, but Musk thinks this is a going concern and will stake the lives of a prospective crew and passengers on it???

  What about radiation hazard? Solar radiation flux outside Earths magnetosphere is ~6x that within. 7 months of interplanetary cruise results in a radiation exposure equivalent to 3.5 YEARS on the ISS, and that's not even considering exposure at Mars or the return journey. Will he allocate sufficient mass (lead) for a radiation shelter for the dozens of unfortunate (and suicidal) souls that he wants to pack into his doomed ego-trip missions???

  Nah, Musk is a FUCKING CHARLATAN. He takes other peoples IP and claims it as his own. His reusable rocket tech was based on the groundwork performed by NASA. The US gov sold it off to him as part of their ideological campaign against anything that even smells like public ownership, then handed over BILLIONS of public money thru no-bid contracts at inflated prices to provide him with free development capital. The experts who did the groundwork left NASA and joined his start-up, but Musk wants you to think that he did it all, and that's its all a triumph of "private enterprise".

  The "miracle" of "private space" is a con-job. The profitable space activities (ie commsats and rocket building) have been privatised for DECADES already. ISS-related activities CONSUME money, it doesn't generate any net revenue as nothing it produces has any significant commercial value. Musks ISS launch services only exists as a business while the US gov continues to spend. "Space tourism" isn't going to amount to anything significant as its little more than a way to make pocket chnage from an existing but underutiised flight capability. When the US economy eventually goes tits-up, their manned space program will come to a grinding halt and there is ZERO chance that private capital will reach into their pockets to fund meaningless activities that burn money faster than a gas-fired brick-lined furnace...

  "Private Space" will go the way of the "Shale Miracle". Its a fundamentally flawed confidence game by charlatans that relies on the abject stupidity of the uninformed public, and the connivance of "journalists" who seek no more than a regular paycheck by spruiking for those who run the shell game.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem kell végigolvasnom. Aki olyan CGI-jal butítja a népet, ahol a Jupiternél a szép hajóján a napelem van és azok teljesítménye egy kávéfőzéshez elég kb...
  Musk összes ötlete kb. a fizika és a valóság telibeszarásán alapszik. Tökmindegy, hogy a hyperloop vagy az a kocsis alagutas marhasága.
   
 12. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Kiváló összefoglalása annak, amit kezdő, minimális műszaki érzékkel, józan paraszti ésszel bárki észrevesz, aki kicsit is figyeli ezeket a nagyratörő víziókat.
  Régi, közismert bullshit a “ha van fagyott formában víz a Holdon, vagy a Marson, abból majd lehet a visszaútra elég üzemanyag”.
  Aki próbált már vizet bontani odahaza FZ1-es trafóval, az tisztában van vele, hogy napelemekkel senki sem fog talajszemcsék között nagy nehezen kimutatható jégkristályokból több tonnányi hidrogént, meg oxigént biztonságosan előállítani.
  Mi több, előállítani, tárolni, tankolni, de egy századnyi külső atmoszférikus nyomás mellett, egy párfős legénységgel, szkafanderben, egyharmad-fél gravitácónál a kövek közt botladozva egy idegen bolygón.
  Itt a földön, 1 baros nyomás mellett, egy többezer fős szakszolgálat biztosításával sem egyszerű ez a művelet.
   
 13. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Ezt ki böffentette össze? Had ne kelljen tételesen végigmenni az összes ponton, minek van realitása, mi megvalósítható, stb.
  Nyilván sok még a kérdőjel a Starship körül de látva az elkötelezettséget és az Innovációt valamint a fozofiat amivel felrázta a szektort, hiba lenne leírni, ahogy tették azt korábban a Falcon9-al is komoly emberek.

  Itt egy érdekes videó a lehetséges kimenetelű artemis programról.
   
  Luthero likes this.
 14. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  A hyperloop mellett én sem tudok értelmes érvet felhozni, netto hülyeségnek tűnik.
  De a Cgi bol kiindulni is butaság. Az csak a grafikus képzelése. No meg folyamatosan válltoztatnak a terveken ahogyhaladnak előre. Egy valag terv már landolt a kukában eddig is.   
  Luthero likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Persze aki közli, hogy baromság, azt egyből defetistának, hülyének bélyegzi a plebs és a tudományos és műszaki analfabéta massza...
   
 16. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Az analógiád megmosolyogtat.
  .az ürkutatás és a hozzá tartozó technológia vizsgálható alapvető műszaki tudással de erre támaszkodva messzemenően következtetni nem tul bölcs.
  Nem vitatmozni akarok, de azzal érvelni , hogy a garázsban a trafoval mennyire nehéz vizetbontani, háát.
  Egyebként az artemisz programhoz vinni fogják az üzemanyagot.
  Az hogy aMarson hogy oldják meg várjuk ki a végét. A technológia alapjaiban megvan a mérnökök feladata innen a gyakorlatba ültetni.
   
  pöcshuszár and Luthero like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezek szerint akkor mégis csak lehet (érdemes) akkora radiátort csinálni amivel egy 1 MW os reaktor hulladék hôjét ki lehet sugározni a világűrbe.
   
  Luthero and Veér István like this.
 18. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  A véleménynyilvánítás szabad, azhogy ezt mire alapozza az ember magánügy, a másik véleményét minősíteni lehet kultúráltan is. De az analógia attól még rossz és a következtetés is ilyenformán lehet butaság.
  Pl. Álltalánosban 5ös voltam Biologiából tehát ha józan paraszti ésszel belegondolok a génsebészetbe és arra a következtetésre jutok, hogy mekkora hülyeség, amire egy biologus leolt ne ő legyen már a szemétláda.
  Ez a józanparaszti ész sok területen megállja a helyét de egyes területeken nem több mint egy jo szófordulat, és annyit is ér.
   
  pöcshuszár likes this.
 19. ladagrant

  ladagrant Active Member

  A Vénuszra sokkal könnyebb leszállni, ezért sikerült az orosz technológiával. Nem kell precíz manőverek a földet éréskor mint a Holdon vagy a Marson.
  A Vénuszon a Földhöz hasonlóan a sűrű légkör biztonságos leszállást biztosít az űreszköznek. Amúgy az az amerikaiak is leszálltak a Vénuszon, sőt az egyik szondájuk úgy élte túl egy ideig hogy ejtőernyője sem volt.
  Amúgy most jelenleg "japán" bolygó a Vénusz, mert egyedül ők szentelnek annyi figyelmet rá hogy egy űrszondát tartsanak a bolygó körüli pályán.
  Az elkövetkező 1 évben 2x még elrepül mellette a Bepi Colombo de ennyi a nagy érdeklődés az elmúlt időszakban.
   
  HAndrás and Zapp Brannigan like this.
 20. ladagrant

  ladagrant Active Member

  A Luna 2 becsapódott a Holdba fékezőrakéta híján, ilyen elven egy kósza tüzérségi gránát is már jogos területfoglalásnak számít.
   

Ezen oldal megosztása