1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Helymeghatározó, kém- és egyéb műholdak, űreszközö' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

 2. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Space-X éjfél után geostac pályához vezető útra állította az Inmarsat-5 műholdat. Eredetileg ezt már Falcon Heavyvel kellett volna végrehajtani, szóval mindent ki kellett préselni a F-9 full full megatrust változatából is. Ennek következtében nem hozták vissza az első fokozatot, a leválasztás eleve magasabban (70-90km) történt a megszokottnál. A mikrofonnál Hörcsögbácsi:

  Következő misszió június 1, ISS kiszolgálás lesz (előzőnél Kevin volt, most Hörcsögbácsi, így nő a valószínűsége a Szőke Mérnöknéninek). Amúgy ja, frankón átaludtam az egészet (borfeszt...).
   
 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

 4. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Az Arianespace egy Soyuz segítségével fellőtte a Beaing által gyártott SES 15 műholdat (észak-amerikai és karibi tv és navigációs szolgáltatások) geostacionárous pályára. Ez volt eddig a második eset, hogy Soyuzt geostac pályára állításra használtak Francia Guyanából. A műhol ion-meghajtású, ahogyan jelenleg a bolygó körüli műholdak negyede (2020-as évekre várhatóan a fele). Érdekes, hogy minden rakétás manőver megtörténtét Moszkvából igazolták vissza, miközben hagyományos ESA/NASA követő állomásokat használtak. És akkor a videó:
   
 5. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Az ESA is kezdi átvenni a SpaceX média megjelenését, a videó tisztára Dragonos hangulatu.
   
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

  "The 40th SES satellite orbited by Arianespace is lofted on its latest Soyuz mission success"

   
  Lord Gazember and fishbed like this.
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  http://www.origo.hu/tudomany/20170522-kic-8462852-ismet-fenyessegcsokkenes-kezdodott.html

  "Az univerzum egyik legfurcsább csillaga megint szokatlan módon viselkedik: pénteken ismét drasztikus és szabálytalan fényességváltozásokat kezdett mutatni. Hasonlót két évvel ezelőtt detektáltak a szakemberek, azóta pedig folyamatosan figyelik az égitestet. A kutatók most azt remélik, az új esemény alapján végre kideríthetik, mi idézi elő a csillag elhalványodásait."
   
  fip7, sirdavegd and Luthero like this.
 8. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  fishbed likes this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  http://24.hu/tudomany/2017/05/25/kuldetest-tervez-a-nasa-az-ertekes-aszteroidahoz/

  "Az űrhivatal még januárban jelentette be, hogy utazást tervez a 16 Psyche nevű, főként vas-nikkelből álló aszteroidához. Most kiderült, hogy a küldetés már jóval hamarabb megindulhat. A szervezet korábban úgy számolt, hogy 2023-ban indítja el tervezett űreszközét, most azonban bejelentették, hogy egy évvel előrébb hozzák a küldetést. Sőt, a jobb röppályák felfedezésének köszönhetően a NASA szondája a korábbi elképzelésekhez képest négy évvel korábban, már 2026-ban el is érheti a 16 Psychét."
   
 10. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Tesztegetnek tesztelgetnek
   
  blitzkrieg and sirdavegd like this.
 11. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Ez is egy érdekes koncepció.

  Én még megtoldanám egy elektromágneses ferdedőlésű gyorsitó katapultal 1-2km hosszan, a nagyobb start tömeg véget.

   
  blitzkrieg likes this.
 12. zeal

  zeal Well-Known Member

  Mi lehet az oka annak, hogy nem ezzel a modszerrel lovunk fel kisebb muholdakat szazaval? A minap ezen agyaltam, de nem jottem ra.
   
 13. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerintem a légkör néhány km magasságig olyan sűrű, hogy lehetetlenség lenne felgyorsítani annyira bármit is, hogy pályára álljon. Vagy ha sikerülne is felgyorsítani, megolvadna a hatalmas súrlódástól. Ez csak akkor működne, ha mondjuk az Everestre építenénk még vagy egy 5 km magas elektromágneses ágyút. Olyan magas tornyot meg még sosem építettek, nem tudom, hogy lehetne-e.
   
 15. zeal

  zeal Well-Known Member

  Koszi! Akkor a cegalapitassal inkabb megvarom a Mars kolonizaciojat. :)
   
  Luthero likes this.
 16. torsen

  torsen Well-Known Member

  A pályára állításhoz legalább 8km/s vízszintes sebességkomponens kell. Ha ezt a sebességet a földfelszínen produkálod ( a légkör lassító hatása miatt ennél azért sokkal több kellene) iszonyú hővédelemre lenne szükség. Nem tudom, van-e anyag, ami kibírná. A Space Shuttle hönek legjobban kitett részei a visszatéréskor (kb. 8km/s) a gyakorlatilag nulla légsűrűségnél kb 1700 fokra melegedett.
   
  "AZO29", fishbed and zeal like this.
 17. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  zeal, sirdavegd, fishbed and 2 others like this.
 18. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

 19. misinator

  misinator Well-Known Member

 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  http://www.origo.hu/tudomany/201705...-optikai-teleszkopjanak-epitese-chileben.html

  "Hétvégén megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Chilében.
  Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT, Extremely Large Telescope) várhatóan 2024-re készül el. Az ELT mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket. Az óriástávcső legnagyobb tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hexagonális (hatszögletű) szegmensből építik meg. A jelenlegi földi telepítésű nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert.

  Az ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble űrtávcsőnél. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.
  A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az előkészítő munkálatok 2014-ben kezdődtek meg a helyszínen. Az ELT 130 kilométerre a chilei Antofagastától épül az Atacama-sivatagban álló Armazones hegyen, több mint háromezer méter magasan."
   
  Tcat, fishbed, svajcibeka and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása