1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Helymeghatározó, kém- és egyéb műholdak, űreszközö' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Annyi a kérdőjel a Zuma körül, hogy én már azt se hiszem el, ha a Spiegel ír róla...

  Amit tudunk.

  1. A Falcon 9 normálisan működött (nominal).
  2. A Falcon 9 második fokozata a tervek szerint tért vissza az Indiai óceánba (ez megint arra mutat, hogy az indítás maga sikeres volt, tehát a linkelt cikk téved)
  3. A NORAD felvett a listájára egy "PAYLOAD" elnevezésű orbitális tárgyat, USA 280 jelöléssel, a pályaadatok a titkosított műholdaknak megfelelően nem publikusak:
  [​IMG]

  Más szóval én nem rohannék előre az olyan kijelentésekkel, hogy a Zuma egyértelműen kudarc volt. Illetve nem tudjuk, hogy az adott indításnál mi is volt a valódi cél....
   
  Tcat, fishbed, blitzkrieg and 6 others like this.
 2. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Vagy, hogy egyáltalán mi is volt a Zuma...
   
 3. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  A Makejev Tervezőiroda újra felmelegíti a "Korona" projektet, melynek célja egy a Falcon 9-hez hasonló többször újrahasznosítható rakéta lenne. Az eredeti projekt 1992-2012 között futott, ám a megfelelő finanszírozás hiányában végül beszüntették a fejlesztését. Valószínűleg a SpaceX jelentette konkurencia hatására vették újra elő a tervet a fiókból. Hivatalosan a rakéta össztömege nem haladná meg a 300 tonnát és 6-7 tonna terhet vinne fel LEO pályára folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyag segítségével. A videóban 1:45-tól látható egy rövid ideig.
   
  boki, fishbed, Luthero and 2 others like this.
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Érdekes, gyakorlatilag a Bono-féle SSTO tervekhez, illetve azok azokból kifejlődött Douglas DC-Y / DC-X / Delta Clipper tervekhez hasonlatos (illetve a DC-X ugye megépült)

  1. 1997-től kezdve a hagyományos rakétahajtóműveket gyűrűs Aerospike váltotta le
  2. A "festésből" úgy tűnik, hogy 1997-ig a rakéta orral lép be a légkörbe (hővédelem az orron), feltehetően ezt a hajótómű és a hővédő pajzs összeegyeztethetetlenségéből fakadóan tervezték így. Nem biztos, hogy később "farral előre" térne vissza, mert az orr gyanúsan lekerekített és fekete színű.
  3. Szépek ezek a tervek - de a finanszírozás a lényegi kérdés. Az Angara rakéta és a Föderáció űrhajó is csigalassan halad, egy SSTO fejlesztésére hogy lenne pénz?
  Ezzel együtt (mint szinte minden SSTO terv) nagyon tetszik...
   
 5. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Kis színesek:

  Teljesen autonóm röntgen-navigációt tesztelt a NASA az űrben- Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology, avagy SEXTANT.

  Milimásodperces pulzárok segítségével precízen meg lehet határozni egy ezer mérföld/órás sebességgel haladó eszköz helyzetét az űrben, hasonlóan a GPS rendszerekhez. Az ehhez szükséges eszközt még 2017 júniusában szerelték fel az ISS-re. 8 órával a teszt megkezése után a 17,500 mph-val haladó űrállomás helyzetét 10 mérföldön belüli pontossággal sikerült meghatározni a J0218+4232, B1821-24, J0030+0451, és J0437-4715 milimásodperc pulzárok segítségével. Idén a szoftvereket hangolják finomra, majd 2018 vége felé lesz egy második mérés. A cél az, hogy a jövőben ezzel tudják felszerelni a mélyűrbe haladó szondákat, amelyek ezáltal önálló helymeghatározásra lennének képesek (ha jól tudom fényes égitesteket optikailag az űrkutatás hajnala óta használnak a szondák esetében is, de azért ez sokkal kifinomultabb és nem függ a Naptól mért távolságtól sem).
  [​IMG]

  A Virgin Galactic 7. alkalommal tesztelte sikeresen a VSS Unity-t:

  - 0,9 Machal repültek és tesztelték a hőálló burkolatot
  - volt benne víz, hogy szimulálják az üzemanyagot

  RocketLab 20-án tervezi fellőni a második rakétát, most hogy végre előkerültek a karácsonyi-újévi szunyókából:


  8 perc múlva Delta IV fellövés, NROL-47 kémműhold feljuttatására. Remélhetőleg (a héten már tolták el a rossz idő miatt):
   
  fishbed, misinator, Tcat and 3 others like this.
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ja, de továbbra is csak siklórepülések. Eddig sem ezekkel volt a gond, hanem a hajtóműves repülésekkel. 2012-ben ugyan itt tartottak....
   
  fishbed, misinator and sirdavegd like this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

 8. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Természetesen tegnap éjfélig nem indult el a Delta IV, mert gond volt a támasztó karral. Az imént meg a hélium rendszerrel volt gond, de meggyőgyították. Magyar idő szerint 22:11-kor indul. Vagy későőőbbbbbb...

   
  fishbed and Cifu like this.
 9. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Akit érdekel, a virágboltokban már kint van - Szaljut-7
   
 10. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  A wikipédián kevésbé tűnt drámainak. Mondjuk filmen az elég uncsin hatna. De akkor ha jól értem, ez egy "Gravity in Russiaaaa" lett.
   
  blitzkrieg likes this.
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nyilván dramatizálták, hiszen nem történelmi csatornákra, hanem moziba :D
   
  sirdavegd likes this.
 12. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Köszi az ajánlást, jó film volt. A trailer mondjuk kicsit túl lett vágva, mert a filmben már jobban kijött a küszködés. És a kalapács :hadonaszos:
   
 13. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Na, ha már döglött űrállomások és megmentésük. Az ESA blogján most épp így néz ki a Tiangong-1 belépési időpontjával kapcsolatos várakozás (helynek meg bárhol a 43ºN és 43ºS szélességi körök* között):
  [​IMG]
  *: Szeged 46,255N, szóval mi nem kapunk az ígbülhulló ingyen fímből
   
  misinator and Cifu like this.

Ezen oldal megosztása