Anno MH mérnöktől hallottam, hogy az oroszok anno a
kínai-orosz határvillongás során bevetettek irányított energiájú fegyvert is, ami során három generátorállomást telepítettek, amik három lézerforrást tápláltak (ezek még házikó méretűek voltak), és egy óriási prizmában fókuszálták a nyalábokat a használatához. Azt nem tudom, hogy ezt az infót hol szedte össze, a mérnökképzés során egy oktatótól, vagy az MHbeli évei alatt, akkoriban örült az ember ha valami infóhoz jut, és nem volt szokás a forrást firtatni, mert az veszélyes volt, pláne ilyen témában, merthogy a szovjet irányított energiájú projektek a mai napig nem nagyon kerültek napfényre.
Pár éve a CIA-től indirekt került ki információ arról, hogy Kissingernek pontos utasításokat adtak, hogy
mikre kérdezzen rá tárgyalások során a kínaiaknál, hogy tényleg használtak-e velük szemben irányított energiájú lézereket, és voltak specifikus kérdések is a fegyverhasználatot illetően. Ez ugyebár 1969 volt, a szovjet lézerfegyver projekt 1964/1965 környékén kezdődött, a Szhatie pedig pont a határvillongás után után állt kb össze. Egyébként a Terra-3 szovjet lézer kutatóközpontban elvileg pont 1969-ben installálták az első
rubin lézert, három évvel később pedig egy infravörös co2 lézert, tehát elvileg lehetséges volt a használata, de a fegyver erejéről és hatékonyságáról szóló beszámolók bizonyára túloztak, és az erről szóló szakmai "legendázásra" szerintem a magyar kollegákat is felhasználták. (had rittyentsenek be nyugaton).
A Szhatiéhez szükséges 12 darab 33 kilós mesterséges rubin biztos nem tett jót az elterjedésének, de értékelni kell a kor teljesítményét. Ha bárki talál kikerült műszaki dokumentációt vagy bármi részletesebb leírást bármelyikről a két prototipus közül, az ne tartsa magában. Az elbontott prototipus állítólag lényegesen jobb képességekkel rendelkezett, de arról sem találtam semmi használhatót, hogy mi volt a különbség a kettő
között.