1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

2A36 vontatott ágyú

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ghostrider által indítva @ 2016. augusztus 13..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A 2A36 Giacint-B 152 mm vontatott ágyút 1975-ben rendszeresítették.
  Lőtávolsága: 30 500 m, rakéta póthajtású lőszerrel 40 000 m.
  Tűzgyorsaság: 5-6 lövés/perc, kezelő állomány: 8 fő.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fip7 likes this.
 2. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Valahol Ukrajnában
  [​IMG]
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Hű,ez odab@sz,:D a jó büdös 3.14csába,hogy már 75-ben ilyen csúzlik voltak,mi meg itt állunk 1 szál semmibe.
  Mennyi ezeknek a minimális lőtávolsága? A 30km az elég combos,de mi van ha már itt az ellen,3-5km-re?
   
 4. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Minimális lőtávolságként 8,6 km-t adnak meg http://www.soldiering.ru/army/artillery/russian/2a36.php
   
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 6. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Üdv :D
  Nos igaz, hogy mindkettő 152,4 mm-es kaliberű, ám a 2A36 a nagyobb csőhossz (L/53 vs L/34 igaz a gyártó L/26-t ír a honlapján de azt én eléggé keveslem) miatt nagyobb torkolati energiával és sebességgel rendelkezik (20950 kJ és 970 m/s szemben a D-20 670 m/s-ával), ennek következtében lehetséges a nagyobb lőtáv. A vertikális kitéríthetőségek a Giacint-B-nél -2°-tól +57°-ig, a D-20-nál -5°-tól 45°-ig, míg a vertikálisak a Giacintnál -25°-+25°-ig terjednek, a D-20-nál 58°-os kitéríthetőséget találtam. A muníció terén viszonylag egyenlőek az erőviszonyok, mindkettő palettájában a HE malactól kezdve a kumulatívon át a GLONASS vezérelt Krasznopolig számos közül lehet válogatni. Elvileg mindkettő képes nukleáris töltetet is használatára is (0,-0,2 kT robbanóerővel), ám ezek már valószínűleg kikoptak a szolgálatból.
  A technikai paraméterek mellett pedig harci helyzetben legalább ugyanolyan, ha nem fontosabb tényező a kezelő személyzet képzettsége és felkészültsége. Számos posztszovjet konfliktusban alkalmazzák ma is a D-20-t és a Giacintot Donbassztól kezdve Hegyi-Karabahig főleg erősített fedezékek, élőerő és nagyobb csoportosulások ellen viszonylag nagy sikerrel. Mindkettőhöz lehet választani modernizációs csomagokat, de a mi pár fiatalnak egyáltalán nem mondható D-20-unk helyett én inkább vennék önjáró tüzérséget (és esetleg vontatottat ha ne adj Isten annyi pénzt méltóztatnának rászánni). Amúgy talán két éve volt itt Veszprém mellett a D-20-knak gyakorlata és meg kell mondjam azért van bennük kraft rendesen :D
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A videon, ha 2.59-nél megállítod, látszik a a bal oldalon a magassági irányzócsavar felett egy közvetlen irányzáshoz szolgáló OP-4 típusú lövegirányzék. Előtte a lövegpajzson nyitva is van a nyílás, egyébként közvetlent is lőnek a filmen, tehát nem gond vele közeli ellenségre lőni. 3-4 km-ig mehet ezzel az irányzékkal, utána már át kell térni félközvetlen vagy megosztott irányzásra.

   
  fip7, rejsz felügyelő and nyugger like this.
 8. beta

  beta Well-Known Member

  A D-20-ashoz képest csak a csőhossz a különbség? Ez adna közel dupla lőtávot? Vagy esetleg nagyobb belső nyomással is működik? Mert ha csak a csőhossz a különbség, akkor szinte csak pazarlásnak tűnik a D-20-as.
   
 9. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A hüvely is nagyobbnak tűnik, tehát az indítótöltet is nagyobb.
   
 10. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A D-20 tarack-ágyú, a 2A36 pedig ágyú és ez óriási különbség. Az ágyúnak eleve sokkal hosszabb a csöve, ezáltal a lőszer kezdő sebessége is, ami meglátszik a harcászati paraméterekben is. Mind a két löveget más feladatokra optimalizálták, de ezt inkább ijász tudja kifejteni.
  A 2A36 ágyúnak a csőhossza: 8.197mm, a lőszerek tipikus kezdősebessége 560-945m/s, lőtávja:30.500/40.000m. A D-20 tarack-ágyúnak a csőhossza: 5.195mm, a lőszerek tipikus kezdősebessége 650m/s, lőtávja:17.400/24.000m.
   
 11. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Igazából a D-20 ágyú-tarack. Az is inkább csak a kisebb űrméret/csőhossz arány miatt, mert max. 45 fokig emelhető csöve, tehát a tarackokhoz nem sok köze van ez alapján. Az alkalmazásuk azonos, elvileg magasabb egységek tüzérosztályainál. Ebben a szerepben a D-20 jelentősen alulmarad.
   
 12. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Eredetileg én is ágyú-tarackot írtam, de ahogy több helyen utána néztem tarack-ágyút írtak meglepetésemre, rosszul. A fegyveres ismerősömet nem tudtam az előző hsz-nél elérni, (most hívott közben) és egyértelműen megerősítette, hogy ágyú-tarack, ez a honvédségnél is a besorolása.
  Különben kösz a helyreigazítást.
   

Ezen oldal megosztása