1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

2K22M Tunguzka

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - ghostrider által indítva @ 2016. augusztus 13..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  zsolti

  "Mi az amit nem lehet megérteni amúgy abból amit írok Fip7, most ezt frankón kérdezem nem baszogatásból, és azért TŐLED, mert azt gondolom mi itt egész jó viszonyban vagyunk, szemben a Molni/Hpaps vonallal?"

  Szerintem a sok stresztől meg a sok topikban folyó ugyan arról beszélésben megkavarodtál kicsit. :) Szóval nyugi ;)
  Én a hatótáv tekintetében neked adtam igazat ha vissza olvasol. Sőt, le is írtam, hogy nem csak a súly hanem a jóval kisebb légellenállás miatt is!
  Viszont azt írtam , hogy csapat légvédelem tekintetében TOR párti vagyok. Azt is leírtam miért, de röviden leírom újra:
  1. Minimális indítás táv (TOR) 250 m vs. 1200 méter (Pansir) (A Tunguszka értéke 2500 méter az orosz forrás szerint!)
  2. A TOR rakétája a hosszú égési idő miatt folyamatosan durva (30G) manőverek esetén jobban tartja a sebességét (amíg ég a hajtómű)
  3. A TOR több célcsatornával bír jelenleg, mint a Tunguszka vagy a Pantsir. (4 vs 2)

  Szóval értem miről írsz. ;)
   
  zsolti likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tor-M1, 2 db célcsatorna, 4 db rakéta csatorna
  Tor-M2, 4 célcsatorna, 8 db rakéta csatorna
  Pancír - 3+1 db radaros + optikai célcsatorna
  2K22M - 1 db célcsatorna
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  "Pancír - 3+1 db radaros + optikai célcsatorna"

  Ez így biztos?
  Mert amennyire én tudom a radar és az optikai rávezetés együtt nem megy, csak külön külön.
  Az S1 4 radaros célcsatornával bír 45 fokos szögben , vagy 2 célcsatornával bír 90 fokos szögben.
  "A komplex reakcióideje 4-6 másodperc; 1,5 másodperc között a rakéták elindítása és a rendszer által rögzített célrögzítés között. Az egyidejűleg kiégett célpontok száma ± 45 ° -on négy ± 90 ° - két A maximális rögzítési sebesség 10 célpont / perc."
  A gyártó honlapján is 4 célcsatorna szerepel:
  http://www.kbptula.ru/en/productions/air-defense-weapon-systems/pantsir-s1

  Amúgy köszi a kiegészítést, mert én elég pontatlanul fogalmaztam az eredeti idézetben.
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Elengedtem.

  Mindkettő amúgy kiválóan ismeri nem csak ezt a témát, de nagyjából az egész HT-t. Az hogy értelmesen nem tudtam vitatkozni még egyikkel sem, nem a tudásuk miatt van. A HTÖ kiváló dolog, rengeteg munkát rakott bele sok értékes ember, ez vitán felül áll.

  Bár ahogy Molni csinálja hogy úton-útfélen meghivatkozza saját magát/magukat az valóban néha irritáló nekem is, még akár bele is férhet, mert tényleg hiánypótló mű sok tekintetben, na nem azért mert maga a színtiszta és egyetlen igazság van benne, inkább a komplex átfogó jellege miatt. Ilyet én még nem láttam máshol, még idegen nyelven sem.

  Amivel nekem bajom van, az nem más mint az, hogy néha nem látják a fától az erdőt, meg sem próbálják felfogni hogy akivel beszélgetnek a virtuális térben az sem feltétlenül pl. egy hentes/ács, hanem ne adj isten még köze is van a dolgokhoz, s nehezen megy az részükről ha nem rögtön azonos a vélemény, akkor NE FULL hülyeként kezeljék.

  Van aki ezt jól bírja, van aki nem. Én pl. nem annyira, hogy ne irkáljak vissza ilyen esetekben.
   
  Ocses likes this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Akkor ha valóban értetted hogy mit írtam már oldalakon keresztül, mit szerettem volna sugalmazni csak az elején, aztán mit mondtam ki konkrétan, akkor nincs más amiben egyet kellett volna érteni velem. Így van, súly, és ami mivel ez nem a világűr meghódítására van tervezve, hanem légkörön belüli használatra, ami éppen ezért még fontosabb, a légellenállás miatt bizony ez az ELŐNYE ennek a több fokozatú megoldásnak.


  Azt hogy csapatlégvédelemnél a TOR a maga kisebb minimális lőtávja miatt úgy hogy még a nyakadba sem tud hullani a nem létező booster előnyösebb, mint a Pantsir booster+terminal dart megoldása, én soha nem vitattam!

  Annyit mondtam, szerintem ez tervezésnél egy kompromisszum, és nekem úgy tűnik mivel az oroszok jól látható módon nyomják a TOR mellett a Pantsirt is párhuzamosan, nem hinném hogy ez a nem tudás/hát ez már így alakult 50 éve és kényszerből ezt visszük tovább miatt van így, hanem tudatos.

  Az egyik erre, a másik meg arra van optimalizálva. A pantsir amúgy pontvédelem, nem csapatvédelem, egy pantsir nem pantsir, a védendő komplexumot szépen le lehet fedni egy alegységgel úgy hogy lehetőleg ne kelljen átlövöldözni felette feltétlenül, csak ha nagyon nagy tré/egy irányból túlterhelés van.

  Az meg szerintem netto hülyeség, amire Hpaps hivatkozott, hogy 3mach-al a leváló pille könnyű sanszosan szőtt szénszálas kompozit booster majd átütögeti a BMP-ket, meg Paks betonfalait... Eleve már a 3 Mach-ra marha kíváncsi lennék, hogy a francba érkezne le annyival, mikor általában felfelé vízszintesen válik le, repül tovább leválás kiégés után ballisztikus pályán, és a sűrű légkörben fékeződik kontrollálatlan repülés mellett. Na hogy ebből meg a szőtt kompozit anyagból hogy lett BMP buster a booster :D, azt nem igazán értettem, bár Hpaps-al már ugye nem beszélünk, ezt azért mással még megvitatnám...
   
  Ocses likes this.
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  2S6M - 2K22M Tunguska-M "2С6М ЗРПК - 2К22М Тунгуска-М"
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Új lokátorral
  [​IMG]
   
  fishbed and fip7 like this.
 7. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ebből a 2K22M1-ből mennyi készült eddig?
   
 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Az M1 verziót (2Sz6M - 2С6М) 2003. szeptemberben rendszeresítették. Összesen az orosz haderőben legalább 250 db van.
  A modernizáció a GM-5975 alváz alapvázának cseréjére vonatkozott. Képessé tették az automatikus célmegjelölés fogadására és végrehajtására az üteg parancsnoktól. A rakéta infravörös kereső fejébe egy továbbfejlesztett hangmagasság-mérő rendszert építettek. Az új számítógép nagyobb sebességgel és memóriával rendelkezik. A felhasznált rakétákat továbbfejlesztették a 9M311-1M rakétára. Növekedett az érzékenység, csökkent a zajszint. A HMZ 10 km-re növekedett.
   
  fishbed, Rotten878, gacsat and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása