1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

2Sz1 Gvozdika

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. hiryu

  hiryu New Member

  Lassan írom..mert-....

  Elvileg még a lengyelek és bolgárok is használják a Gvozgyikát.

  Rendszerben áll. Mint ahogy Magyarországon rendszerben áll most pld a jó öreg Mannlicher a palotaőrségnél. de nem mennek vele tálibvadászatra...

  a 152 mm -t.

  Igen, mert rengeteg lőszer áll rendelkezésre, az szovjet időkből. Horribilis összeg  lenen egyszerre mindent kicserélni.

  de tudtommal a 2Sz1 -nél erről nincs szó.

  Karbantartás, megfelelő alkatrészek híján minden lerohad.

  . Pontosan a “szegény” rész miatt hoztam fel a dolgot, ugyanis elméletileg a raktáron egy csomó Gvozgyika található még, melyek harcképessé tétele valószínűleg olcsóbb lenne mint egy új eszköz rendszeresítése. 

  Egy csomó nem áll rendelkezésre. Harcképessé tétele valóban olcsóbb lenne, ahogy pld egy kőbalta harcképessé tétele olcsóbb egy G-36-nál.  Ami azt eredményezné hogy az olcsó bunkóval támadót szitává lövik.

  Melyikre  Típusra gondolok?  A 120 mm-es automata aknavetőkre. Anno gyártottuk, az olasz kohókban végezték. /Bár kifejezetten öngyilkos jószág tudott lenni..../

  Ha elolvastad a szöveget, azt írták, hogy mivel szar sincs már a palacsintában, először újra fel kellene építeni az ALAPOKTÓL.  NATO rendszerben illeszthetően.  Nem dugóspuskákban - kislyukú aknavető és nem Cár-ágyukban gondolkodva/. ld a két fenti idézett hozzászólás, szerintem épp eléggé érthetőek.

   

  UI.

  - Úgy tudom, hogy az újabb M109 csak rakéta póthajtású gránáttal tud 30 km -re ellőni, anélkül 24 km -t tud, illetve a németek által kiselejtezett példányok mindegyike régebbi típus volt, tehát ebben nincs előnye.

  Lőszertípus!  Egyébként érdemes rákeresni osztrák seregre,ők kaptak belőlük, mit tettek hozzá házilag alig 2-év alatt, ha jól emléxem.
   
 2. F1End

  F1End New Member

  Rendszerben áll. Mint ahogy Magyarországon rendszerben áll most pld a jó öreg Mannlicher a palotaőrségnél. de nem mennek vele tálibvadászatra…

  És? A Leo 2 -ket talán elvitték afgánba?

  Karbantartás, megfelelő alkatrészek híján minden lerohad.

  Tehát a korábban említett eset nem az eszközt minősíti le, hanem a használóját.

  Harcképessé tétele valóban olcsóbb lenne, ahogy pld egy kőbalta harcképessé tétele olcsóbb egy G-36-nál.  Ami azt eredményezné hogy az olcsó bunkóval támadót szitává lövik.

  Ez egy erős túlzás. A Gvozgyika nincs jobban lemaradva az M109 -től, mint az Ak-63 a G-36 -tól vagy a honvédségi felszerelés 99% -a a piacon lévő legjobb dolgoktól. Ennyi erővel tehát szinte mindent ki lehetne dobni.

  Ha elolvastad a szöveget, azt írták, hogy mivel szar sincs már a palacsintában, először újra fel kellene építeni az ALAPOKTÓL.  NATO rendszerben illeszthetően.  Nem dugóspuskákban – kislyukú aknavető és nem Cár-ágyukban gondolkodva/. ld a két fenti idézett hozzászólás, szerintem épp eléggé érthetőek.

  Ha mindent az elejéről kezdünk, akkor is előbb vagy utóbb el jutunk oda, hogy szükséges lesz önjáró lövegeket is rendszeresíteni. Persze én is örülnék néhány PzH-2000 -nek, de az alapján, amit az elmúlt pár évben (évtizedben) tapasztaltunk szerintem ennek a valószínűsége erősen közelít a nullához, legalábbis, ha 2040 előtt szeretnénk megkapni őket. Jelenleg a legolcsóbb megoldás az önjáró tüzérség felélesztésére a lekonzervált fegyverek újraindítása lenne, az utóbbi pár év alapján pedig továbbra is kétlem, hogy a "legolcsóbb" megoldásokon kívül bármit is be lehetne szerezni (kivéve talán akkor, ha nagyon látványosan használható békeidőben is). Tehát vagy használjuk azt, ami van, vagy nem lesz gyakorlatilag semmink sem, legfeljebb néhány Toyotára szerelt nehéz géppuskánk. Abban szerintem egyetérthetünk, hogy ennél még néhány T-34 is jobb lenne...

   

  Ha másért nem, a tudás megtartásáért jó lenne (lett volna...) 4-5 db működő önjáró löveg, ahogy ennél többre az a néhány használatban lévő D-20 sem képes, bár lehet, hogy most már túl késő. :(

   

  A 120 mm-es automata aknavetőkre. Anno gyártottuk, az olasz kohókban végezték.

  Erről megtudnál dobni valami infóval? Én úgy tudtam, hogy ilyenből csak 82 mm -set gyártottunk.
   
 3. hiryu

  hiryu New Member

   

  Egy kis tájékoztató szakanyag:

   

  http://portal.zmne.hu/download/konyvtar/digitgy/nek/2004_1/07_erdelyi.pdf

  szerintem érdemes böngészni.

  http://biztonsagpiac.hu/reneszanszat-eli-az-aknaveto

  http://www.honvedelem.hu/cikk/27121/az-aknaveto-robbanas-aldozataira-emlekeztek

  Diósgyőrben gyártották a 120-mm-es Vasziljok akanvetőt liszensz alapján.
  Miért vagyunk ennyire agyament fatökűek?
  http://hu.wikipedia.org/wiki/2B9_Vasziljok
  Csőhátrasiklásos tüzérségi fegyver. Működtetését a hátrasikló cső energiája biztosítja. Egyes lövés és sorozattűz leadására alkalmas, utóbbi esetben 170 lövés/perc elméleti tűzgyorsasággal. A gyakorlati tűzgyorsasága 100–120 lövés/perc. Az aknalövedékeket kazettákban tárolják, kazettánként négy darabot. Egy-egy aknavetőhöz 24 db kazetta van készletezve. Az ágyútalpra szerelt fegyver csöve a függőleges síkban -1° és 85° szögtartományban mozgatható, vízszintes síkban mindkét irányban 60°-os tartományban forgatható el. Az irányzáshoz PAM–1 típusú optikai irányzékkal szerelték fel. Menethelyzetből 1,5 perc alatt hozható tűzkész állapotba.

  http://www.youtube.com/watch?v=pxcQR0XeQr4
   
   
 4. hiryu

  hiryu New Member

  Ui...Gvozgyika elavult.  az a baj hogy mi őket is eladtuk ócskavasnak:

  http://www.youtube.com/watch?v=0K5nLNMAYUE&NR=1&feature=endscreen
   
 5. F1End

  F1End New Member

  Semmilyen forrást sem találtam azzal kapcsolatban, hogy létezett volna a Vasziljoknak 120mm -es változata. Szerintem a cikkben vagy rossz űrméretet adtak meg, vagy M1938 -as aknavetőről lehet szó, főleg annak tekintetében, hogy elméletileg rátöltés történt, de a Vasziljokot nem hagyományos módon szokták tölteni, ezért nehéz elképzelni, hogy ilyesmi történhetett volna vele.

  Gvozgyika elavult

  Igen, bizonyos szempontból elavult, mert van nála jó néhány modernebb eszköz. Pont úgy, ahogy az izraeli Super Shermanok is elavultak voltak, amikor 1973 -ban lezúzták a sokkal modernebb szír T-55/62 -ket, ahogy az AK-47 és az RPG-7 is elavut, de mind a mai napig nagy gondot okoz a világ legerősebb hadseregének és ahogy az észak-koreai határ mentén beásott tüzérségi eszközök is, amik zárótüzétől még mindig rettegnek a határ túloldalán élők.

  Attól, hogy valaminél van modernebb, még nem jelenti azt, hogy használhatatlan, különösen a lassabban fejlődő eszközök terén.

  Más formában (így talán átjön a gondolatmenetem) akkor a lényeg:

  -A.Kérdés: Szükségünk van önjáró tüzérségre?

  I. Lehetőség: Nincs szükségünk rá. Ennyi. (ezzel nem értek egyet)

  II. Lehetőség: Szükségünk van rá.

  II/1. Várhatóan lesz forrás arra, hogy új eszközt rendszeresítsünk (aminek a képességei jobbak a Gvozgyikánál)?
  -Ha igen: Akkor nincs semmi probléma, felőlem vehetünk bármit, de ezt nem tartom túl valószínűnek.

  -Ha nem: Ebben az esetben a Gvozgyika a nyilvánvaló választás.
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A fő kérdés a Gvozdikával kapcsolatban szerintam az, hogy lehetséges e még a gazdaságos szolgálatba állítása? Ha jól értelmezem a jelenlegi trendeket az MH vissza akarja szerezni leépített képességeit: tüzérséget, harckocsi fegyvernemet stb. Ha gazdaságosan vissza lehet  hozni ezt a tehnikát a szolgátatba akkor ok, ha nem akkor sem ezt tekonteném prioritásnak, hanem a tüzérség számára lényeges modern tűzvezérlés beszerzését: tüzérségi lokátorokat, mobil meteorológiai állomásokat, előretolt megfigyelő felszereléseket stb.

  Önjáró tüzérségre vannak manapság olcsósított alternatívák, melyeknek kamionok képezik az alvázukat stb.
   
 7. hiryu

  hiryu New Member

  NEM,mert a teljesítménye nem megfelelő.
   
 8. tartalek

  tartalek New Member

   Csak pontosítani szeretnék. A Vasziljok 82 mm-es. A működése pedig nem hátrasiklásos, hanem súlyzáras. Lövéskor zár a gránátot betolja a rakaszból a csőbe s kiváltja a lövést. Az aknagránát előre mozog, a zár hátrafelé a rúgok ellenében. Majd a mechanizmus   zárszerkezetet hátsó helyzetben rögzíti. Sorozatlövés esetén a folyamat ismétlődik. Remélem érthető...   
   
 9. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Üdv

  Több fórumon láttam, hogy a max. lőtáv HE lőszerrel 20 km. Sajnos valójában csak 15300 m teljes töltettel. A HE/RAP 21900 m de kisebb az amúgy sem nagy haróerő. Emlékeim szerint kb. 3.6 kg.

  A 2s3-nak 17400 m HE vel, kb. 5.3 kg r.a.

  Ma már a legtöbb löveg 40 km körül bír alap HE lőszerrel. Szerintem csak erősen tagolt fedezőgerincekkel bővelkedő terepen alkalmazható hatékonyan. 
   
 10. nyugger

  nyugger Well-Known Member

 11. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Szevasztopol:
  [​IMG]
   
 12. nyugger

  nyugger Well-Known Member

 13. nyugger

  nyugger Well-Known Member

 14. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  [​IMG]

  Az orosz hadsereg a még szolgálatban lévő 2Sz1 122 mm-es Gvozdikákat szeretné felhozni "Sz34 "Hosta" szintre.
  Ez a korszerűbb tűzvezető rendszeren túl átfegyverzést is von maga után. Megkapja a 120 mm-es 2A80/2A80-1 hibrid (aknavető/tarack), huzagolt csövet, mely kisebb lőtávolsággal ugyan, de aknavetőként és tarackként is szolgál (8/14 km max. lőtáv és 12 lövés/perc).
  Állítólag a nyugati 120-as aknagránátokat is ki tudja lőni. Ideális lehet a gépesített egységek közvetlen alárendeltségében tűztámogatásra, valamint nehéz terepen, hegyvidéken.


  http://www.armyrecognition.com/april_2016_global_defense_security_news_industry/russian_land_forces_to_upgrade_its_122mm_2s1_gvozdika_self-propelled_guns_to_2s34_hosta_tass_30804165.html
   
  gacsat likes this.
 15. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 16. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Új ágyúval
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez nem egy 120 mm aknavető?
   
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ennek mi értelme van?o_O
   
 19. Kombinált ágyú/aknavető. Kb ez a legértelmesebb modernizációja a cuccnak.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs olyan,hogy ágyú aknavető.Vagy ez vagy az de a kettő együtt nem megy.
   

Ezen oldal megosztása