1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

6. generációsnak mondott vadászbombázók

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - Terminator által indítva @ 2013. április 8..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Boeing F/A-XX concept


  http://www.flightglobal.com/news/articles/boeing-unveils-updated-fa-xx-sixth-gen-fighter-concept-384291/
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  Az már le van fektetve, hogy mitől lesz 6. generációs egy gép?
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">Terminator</a>

   

  Szerintem a Lockheed koncepciógépe szebb...

   

  <a title="Profile" rel="nofollow">joker</a>

   

  Erősen kétlem. De attól még jól hangzik, hogy "6. generációs gépet fejlesztünk". [​IMG]
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  wolfram ha csak ez kell a népnek, hogy jól hangozzon, akkor a magyar kormány is bejelenthetné, hogy "6. generációs gépet fejleszt"
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">joker</a>

   

  Hmm, ez nem is rossz ötlet. A környező, "hű szövetséges" országok egy részében egyből ki is törne a pánik a bejelentésre, északi szomszédunk egyik prominens személye, kinek keresztneve magyar nyelven "János", pedig igazi meg nem értett prófétához méltón, látványos önfelgyújtással vetne véget az életének Pozsony főterén. [​IMG]
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  Bepótolnék a benzinjébe. Szerinted zavarná, hogy kvázi magyar benzinnel gyújtja fel magát a MOL kapcsolat miatt? [​IMG] Szóval hajrá Viktor, jöhet a bejelentés, és nem csak valami szóvivőn keresztül, hanem tőled elsőkézből!
   
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">joker</a>

   

  Hát, benne van a pakliban, hogy csappanna a lelkesedése, ha megtudná, hogy magyar (származású) a benya... De szerencsére ott van a jó kis helyi slivovica, az úgy is közel áll a szívéhez (no meg a májához), azzal is tehet egy próbát. [​IMG]
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Miért? Az már le van, hogy mitől 5. generációs...? :)

  De most tényleg. Lásd kopp karcsi iszonyatos agymenését, aki szerint egy Szu-35. 5. generációsabb, mint az F-35...

  http://www.ausairpower.net/APA-NOTAM-081109-1.html
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És az F-22 és az Szu-35 egyformán 5. gen. szerinte. No comment...
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Miért? Az már le van, hogy mitől 5. generációs…? :)

  Ha nincsenek konkrét paraméterek, amiket el kell érjen egy gép, hogy besorolható legyen valamelyik generációba, akkor nem tudom mi alapján nevezi bárki is 1,2,3,4, 4+ meg 5. generációsnak valamelyik gépet. Pl alacsony észlelhetőség, belső fegyvertér, szupercirkálás, akármi más, és erre azt mondod, hogy minimum ettől 5. gen. egy vadászgép. Ha ebből valami hiányzik akkor csak 4 vagy 3 stb.  A 6. generációval kapcs egyszer olvatam vagy itt vagy máshol, hogy talán önjavító anyagokat (jelentsen ez bármit is) akarnak alkalmazni, és elektrónikus rendszerek elleni támadásra lesznek alkalmasok (vagy valami hasonló, jelentsen ez is bármit). Egyelőre úgyis csak kívánságlistának néz ki, mintsem konkrét elvárás egy 10 év mulva megjelenő prototípushoz.
   
 11. Acepilot

  Acepilot New Member

  Ötödik generációsnak az alacsony észlelhetőségű, belső fegyvertérrel rendelkező, szupercirkálásra képes és magasfokú szenzorfúzióval ellátott gépeket tekintik. A Szu-35-ös négyből kettőnek meg sem felel...
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Inkább háromnak... Legfeljebb a szenzorfúzió húzható rá. Harcászati értelemben egyetlen 4.gen vadászgép sem képes általánosan szupercirkálásra még M1.0+ feltételrendszerrel sem , csak igen erős korlátozással. Minimális fegyverzet - as is csak A/A lehet - és  tüzelőanyag és csak nagy magasságban 10km felett és előtte utánégetővel kell gyorsítani.

  Az F-22 kapcsán az LM alkotta meg a szupercirkálás terminológiát, ami az ő értelmezésükben  M1.5+ sebességet jelent úgy, hogy a gép számára ez harcászatilag értelmezhető. Erről szó nincs semmilyen más gépnél...

  Az alacsony észlelhetőség és a belső fegyvertr összefügg, nincs értelme szétválasztani. Ha ezzel egy gép nem bít, akkor a én szememben nem 5. gen. Persze önmagában ez is vicces, mert elméletileg elképzelhető lenne alacsony észlelhetőségű gép igen tré avionikával - aminek köze nincs a mai élvonalhoz - csak a gépfejlesztés nem így zajlik. Ha egy állam eléri azt a szintet, hogy megy az alacsony észlelhetőségű gép, akkor avionika is lesz benne.
   
 13. Acepilot

  Acepilot New Member

  Valóban. Lsd. Kína.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Lockheed Martin's Sea Ghost és egy kis LM beszólás a Boeing-nak

   

  http://www.popularmechanics.com/technology/aviation/military/concept-wars-weapons-of-mass-marketing-15339142
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hatodik generáció, pilótával és pilóta nélkül

   

  http://iho.hu/hir/a-hatodik-generacio-pilotaval-es-pilota-nelkul-130417
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  US Navy és a 6. generáció...

  http://www.defensenews.com/article/20130710/DEFREG02/307100015
   
 17. gaborv

  gaborv Member

  Az alacsony észlelhetőség nem feltétlen követeli meg a belső fegyverteret, pont a francák a rafle kapcsán kisérleteztek olyan burkolattal (ránézésre mint egy 6szögletes póttartály) amiben 2 rakéta pihent és alig okozott radar-keresztmetszet növekedést. Azért dobták mert a rafle maga nem sikerült túl lopakodóra, így értelmetlen lett ez. Más kérdés, hogy anyagilag majd hogy többe kerül mint a belső fegyvertér kialakítása.

  Amúgy ez az 5. gen. szöveg erősen elment marketing irányba, olyan mint a joghurtoknál a befingusz eszenzis...
  4. gen. 4+ gen., 4.5gen., 4,75 gen., 5 gen. ... mindjárt jön az 5,1 gen., 6. gen! Ez marhaság. A 4. és az 5. gen gépek között nincs igazi éles választóvonal, így az ilyen kategórizálás simán technoblabla kategória az én szememben.
  Az az 5. generáció amit a vevő annak gondol. Pont. Ez is csak egy üzlet, az Iphone se jobb mint egy nokia mégis arra izgulnak a tinik.

  5. Gen az F-22, az F-35 és ha sikerül a terveit megvalósítani a Sukhoinak akkor a PAKFA is az lesz, meg a japán J-20 és J-31 testvérpár is. Én ebben kételkedek.
  A többi 4. gen. Mert az új radarokat a Mig-29be is be lehetne építeni, szóval az is felhozható lenne némi heggesztéssel a Szu-35 szintjére (csak nem érné meg anyagilag).

  6. gen meg ne legyen már egy egép mert pár évvel fiatalabb, 5. gen az és kész, majd 6. gen gépek 2030tól lesznek (mitton én, nem csak lopakodó de hangtalan és 2 napig a levegőben tud maradni :D )
   
 18. therob

  therob Active Member

  Örülnének a japánok ha az övék lenne a J-20 és a J-31 :)
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  J-20 és J-31 kínai, nem japán
   
 20. Fade

  Fade Well-Known Member

  A genes kategorizálás mennyire hülyeség az absztrakciós szint kérdése. Ettől még az érdeklödős köznyelv használta, használja más kérdés mennyire van értelme uis genen belűl is óriási tud lenni a difi.

  Az 5gen ismérve amúgy a kialakítás miatti lopakodás. Ez pedig elég éles választovonal a 4genhez képest azaz de elég jól látható a választóvónal mint anno 1-2gen között is. Ettől még genen belűl óriási difik lehetnek ahogy anno voltak is. és?
   

Ezen oldal megosztása