9K33 Osza / 9K33 Osa / SA-8 Gecko (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
Lengyel Osza Iris-T-vel felszerelve
754bfe53975b.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
A 9K33 Osza "9К33 Оса" NAO kód: SA–8 Gecko, kis hatótávolságú önjáró csapat légvédelmi rakéta komplexum.

23751.jpg


9K33_Osa_of_the_Russian_Army.jpg


VPIMG_117_1.JPG


osa-arm_190514_1.jpg


04-3854196-izobrazhenie-058.jpg


9756804165_8298760d1c_o.jpg


Zestaw_przeciwrakietowy_Osa.JPG


Osa_raketa.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Despite its advanced age, the missile system "Osa" is actively used by the armed forces of Syria and took part in repulsing a missile strike by the United States, France and Great Britain. From the SAM "Wasp" was released 11 missiles, which hit five targets - cruise missiles Tomahawk.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
In the Syrian city of Dumas, which recently passed under the control of government forces, Syrian Arab Army servicemen found the remnants of a modernized anti-aircraft missile system of militants. With its help, terrorists could destroy aircraft and helicopters at small and medium altitudes above their positions in the suburbs of Damascus.

The mobile air defense complex of the militants was made on the basis of the Soviet anti-aircraft missile system "Osa", previously captured by militants from the Syrian armed forces.

"The terrorists burned it a few hours before leaving the Duma, because they had nowhere to put it in. They used it against helicopters and upgraded to use against fighters," the ZAZDA spokesman said.

According to him, the crew of the modernized SAM consisted of seven people, including a target identification specialist. To master military equipment, militants from a terrorist organization banned in Russia abducted two officers. The prisoners were forced to train anti-aircraft calculations, and later executed.

In addition, the militants set up production of self-made missiles for an anti-aircraft installation. A total of 170 missiles were found by the military.

Recall that the Soviet short-range anti-aircraft missile system "Wasp" was adopted weapons in 1971. It is able to hit almost any air targets at altitudes of 50 to 5 thousand meters at a range of up to ten kilometers, even in conditions of considerable enemy electronic countermeasures. "Wasp" also has a good autonomy, patency, the deployment time of the complex is five minutes.

In 2013, several Osa complexes were captured by Syrian militants, after which they became the main target for Russian bombers and helicopters. Most of them were destroyed by the VCS of Russia in the fall of 2015.

Despite its advanced age, the missile system "Osa" is actively used by the armed forces of Syria and took part in repulsing a missile strike by the United States, France and Great Britain. From the SAM "Wasp" was released 11 missiles, which hit five targets - cruise missiles Tomahawk.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Valami nem stimmel az 1983as lelövésekkel kapcsolatban: Mindkét gép Libanonban esett le. Aligha lőhették le őket Oszák Latakiából.
https://www.nytimes.com/1983/12/05/...2-reagan-issues-warning-8-marines-killed.html

Igen, elég propaganda szagú a visszaemlékezés rész a végén, lehet persze hogy a helyre/időpontra rosszul emlékezik már a mesélő, mindenesetre benne volt az eredeti orosz anyagban, úgyhogy benne maradt.

Az Angolai eset részletesebben meg lett kommentelve...
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Hiányolom a hajófedélzeti verziók említését, jellemzését- Osza-M, Osza-MA,Osza-M2. Amúgy egész jó az írás.
 
M

molnibalage

Guest
Hiányolom a hajófedélzeti verziók említését, jellemzését- Osza-M, Osza-MA,Osza-M2. Amúgy egész jó az írás.
Mert a végén linkelt eredeti orosz cikk fordítása, áramvonalasítása és kommentálása a cikk. Abban meg az hajófedélzeti változat kb. említés szintjén volt.
 
M

molnibalage

Guest
Ez megvan. Én olyan sárga kiegészítésre gondoltam.
Az anyag visszautal a HTÖ-re, ott említve van a tengerészeti SAM fejezetben. Ott sem vettem bő lére.Szerintem nem kell túlspilázni. A szárazföldi rendszer alapvető működése elég jól van mutatva, a fő eltérés a tengerészetinél a rakéta csatornák száma, a stabilizálás és hogy két torony van. A hajón elfért. Ennél többel nem kell fárasztani az átlag olvasót, az evolúciót látja, hogy ezt is leváltotta a Tor a hajókon bár ott azért erős lobbitevékenység van, hogy hány fajta CIWS jellegű rendszert tettek a hajókra...
 

sequadon

Active Member
2013. december 7.
354
220
43
Köszönöm, jó olvasmány. A cikkben szerepeltek de berakom ide is ezeket a képeket. Azért az elég meredek lehetett mikor az úszópróba alatt elsüllyedt az Objekt 1040 proto. Ott alaposan át kellett értékelni a dolgokat.

09837c53ac8ba7944c1667f5d6e160a0.jpg

abe38ae35179113bdb8934a718c10eed.jpg

1337274474_truck-auto.info_kaz-obekt-1040-1045_2.jpg