1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K333 Verba

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - boki által indítva @ 2014. július 12..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YJG3JYV36Aw
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  A keleti katonai korzet Chabarovszk kornyéké diszlokált egységei 30 Verba típusú új orosz válrol indíthato légvédelmi rendszert vettek át. A katonák megkezdték a Verba rendszer megismerését, hisz szeptemberben kerul sor a nagyszabásu Vosztok 2014 hadgyakorlatra, ahol már élesben kell használniuk a rendszert....
  [​IMG]
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nem túl sok az a 13 mp előkészítési idő?
   
 4. boki

  boki Well-Known Member

  A film a Sztrela , Igla, Igla-Sz-rol szól.
  A 13 sec. az Iglaé.
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  Verba az Armija 2015-on
  [​IMG]
   
 6. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Gondolom ez is egy upgradelt Igla/Sztrela.
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  lol

  Az a vicc, ilyet mi elvileg nem is vehetnénk...
   
 8. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Off
  Ha Azt tudná az ukik vagy grúzok, hogy a NATO tagság megtiltja bizonyos fegyverek (pl Igla, Verba) rendszerbentartását XD
   
 9. laiki

  laiki Well-Known Member

  Nem általában a NATO tagoknak tiltották meg a kézi légvédelmi rakétákat, hanem konkrétan nekünk. Csomó nyugati NATO tagállamban rendszerben van a Stinger. Lengyeleknél a Grom. Jó pár helyen, például a szlovákoknál, a szlovéneknél van Igla. Csak velünk semmisíttették meg a Sztrelákat és az Iglákat és tiltották meg, hogy valódi kézi légvédelmi rakétánk legyen (állványos, azaz Mistral lehet).

  Sajnos nekünk nem lesz Verbánk. Részben azét mert az oroszok nem adnák oda a legújabb játékszerüket egy NATO tagállamnak. Részben az orosz fegyverek elleni EU embargó miatt. Részben pedig az amerikai tiltás miatt. Pedig ez az a fegyver, ami egy olyan kicsi, szegény országnak is megfizethető és jól használható lenne, mint mi. Egyenként néhány tucat a Verba, RBS-70 Bolide , kínai QW-4 és Stinger indító, meg a hozzájuk való rakéták és még az orosz, vagy amerikai helikopterek is nagyon meggondolnák, hogy látogatást tegyenek-e itt. A gépeik meg nem sűrűn merészkednének 5 km alá. Úgyhogy a légi támogatást elfelejthetnék az ellenséges földi erők.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tiltotta meg a kutya se nekünk.
   
 11. laiki

  laiki Well-Known Member

  Az USA arra adott pénzt, hogy megsemmisítsük a készletet és aláirtunk egy szerződést, hogy nem szerzünk be kézi légvédelmit.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem mások tiltják hanem mi magunknak addig amíg fel nem bontjuk a szerződést.
   
 13. laiki

  laiki Well-Known Member

  Nézőpont kérdése.
   
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ez jogos. Kérdés lenne-e bátorság felmondani ezt a szerződést. Bár szerintem akarat sincs rá.

  Amúgy azt is jó lenne tudni, mégis mi motiválta a két aláíró felet.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az USA gondolom attól félt, hogy eladják a rakétákat olcsón egy harmadik félnek, aki majd egy negyediknek és végül kikerül a feketepiacra és terroristákhoz kerülhet.
   
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Az USA-t egyértelmű, hogy mi motiválta. 1540 db magyar Sztrela-2M-et szereltetett szét 2005-ben azzal a kimondott céllal, hogy ne kerülhessenek illetéktelek kezébe. Lényegében kimondatlanul azt állítva ezzel, hogy megbízhatatlanok vagyunk és bárkinek odaadnánk a rakétákat. A vicc az volt, hogy ezeknek a rakétáknak már lejárt az üzemideje és elavultak is voltak, mégis félt tőlük az USA. Mi meg 350 ezer dollárért cserébe ezt meg is tettük. Nem olcsón ellőttük, vagy felrobbantottuk, hanem jó drágán szétszereltük a rakétákat az Arzenálban. Összesen 350 millió forintba került, azaz az USA hozzájárulás közel 5-szörösébe. Lehet tippelni, hogy mi volt az oka, hogy ezt a megoldást választottuk.

  Mellé pedig aláírtuk az említett szerződést a hozzájárulásért cserébe. Nem vicc. Kemény 70 millió forintért adtuk fel a jogot, hogy ilyen fegyverünk lehessen. Szintén az volt a kimondatlan, de nyilvánvaló üzenet, hogy nekünk csak ne legyen olyan fegyverünk, ami könnyen szállítható, könnyen rejthető, nehéz kilőni még az USA az technikájával is, bárhova elvihető, keresett a fekete fegyverpiacon és viszonylag hatékony alacsony magasságban.

  Az Iglákat is megsemmisítettük, csak azokat jórészt ellövöldözéssel.

  Szerintem ez a szerződés sajnos a megszeghetetlen kategória, mert ha megszegjük, akkor az USA esetleg megoldja, hogy például a Gripenek AMRAAM rakétái semmit se érjenek.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem, ha Magyarország elkezdene érdeklődni Stingerek után, és meglebegtetné, hogy nagyobb mennyiséget szeretne vásárolni, lehet Amerika is átértékelné a szerződést:)
   
 18. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Megszeghető az, és szerencsére az Amraam-nak is vannak alternatívái.
   
 19. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A 9K333 Verba "Pussy Willow" MANPADS,

  [​IMG]

  a legújabb orosz hordozható kézi légvédelmi rendszer. Az Ivanovo-i VDV egység tesztelte 2011 nyarán és a gyártása 2011 végén kezdődött.

  A Verba jelenleg a legfejlettebb orosz hordozható kézi légvédelmi rakéta rendszer. Nagyobb lett a hajtómű teljesítménye és a robbanófej körülbelül 1,5 kg-ra növekedett. A hatásos megsemmisítési zóna 500 - 6500 m között van, amelynek maximális magassági értéke 4.500 méter. A rakéta maximális sebessége 500 m/s.

  A legjelentősebb fejlődés a korszerűsített kereső/tűzvezető rendszer, amely az előző orosz rendszerekhez képest
  [​IMG]
  nagyobb pontosságot és zavarvédelmet ad. A Verba kereső/tűzvezető rendszere három érzékelővel rendelkezik, ezáltal sokkal nehezebb zavarni a rendszert a különböző csalikkal.

  A rakétához tartozik egy automatizált ellenőrző rendszer, amely automatikusan követi a potenciális célpontot, mielőtt az indítási zónán belülre kerülne és automatikusan jelzi a kezelőnek az optimális indítási helyzetet. A rendszer rendelkezik saját-idegen felismerő funkcióval is.

  Jelenleg már rendszeresítve van az orosz hadseregben.

  [​IMG]
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  http://www.businessinsider.com/russia-built-one-of-the-most-alarming-anti-aircraft-systems-in-history--and-wont-say-who-its-sending-it-to-2015-6
   

Ezen oldal megosztása