1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9M730 Burevesztnyik

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Phoenix által indítva @ 2018. augusztus 1..

 1. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  az elv szerintem itt az lenne, hogy a bomlással szépen elérd azt a hőmérsékletet, ahol az égőtérbe befecskendezett anyag magától elég. Ez általában M3, a torlóponti nyomásból adódó súrlódás ott éri el ezt a hőmérsékletet. M3-ra felgyorsulni meg sok energia, hiszen le kell győzni a légellenállást - főleg, ha a földről indítod. Logikus, ha nem tudod a sebességgel elérni, akkor melegítsd fel annyira levegőt, hogy ez a játék beinduljon. A nukleáris energia logikus, mivel ahogy bomlik az anyag - az anyag átalakul energiává (innen az E=mc2), amit viszont a bomlásnál vissza lehet számolni ütközési energiává, ami jó közelítéssel veszteségmentesen alakul át hőenergiává. (vagyis a neutron mozgási energiája = 3/2 Kb (Bolzmann-állandó) *T). Ez pedig szépen lassan növekszik. Mivel a Bolzmann-állandó értéke alacsony (10e-23) nagyságrendű, ehhez kell azért bőven neutron-fluxus, hogy ezzel fűteni lehessen.. (nagyon leegyszerűsített számolás, de a nagyságrendet mutatja...)

  És nálam itt nem áll össze a kép. Vagy kurva magas fluxus - akkor lásd a korábban írt problémák, ha pedig alacsony a fluxus, akkor minek, nem ér semmit, mire valamennyit felmelegszik, már vagy becsapódott vagy lelőtték. Ha pedig hűtés nélkül "előmelegítik", az kurva nagy felelőtlenség (lásd Majak)
   
 2. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Voltak nuki repülőgép tesztek, de a gond akkor is az volt, h az átáramló levegő, vízgőz radióaktív izotópokkal szennyeződött. Ráadásul a személyzet is ott volt. Ennek akkor van értelme ha nukit cipel.
   
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Pontosan. Ezen kívül meg az, hogy ha kilőnek belőle 1000 db-ot, akkor mind az ezret követhetik folyamatosan napokig, mert nem tudni, hol és mikor csap le.
  Ez pedig rohadtul idegőrlő lehet. Gondoljatok bele: a rakéta ráér, lehet, hogy csak 1-2 hét után csap le, de egyszer le fog.
   
 4. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 5. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Ha jól értem itt üzemanyag nélküli scram-jet hajtás lenne.
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Még kiegészíteném egy ötlettel:

  Indítanak 1000 db ilyen robotrepülőgépet az USA felé, és azok hetekig köröznek az USA körül, de csak akkor csapnak le egyszerre, ha egy vagy több társukat lelövik.

  Így az ellenfélnek 2 választási lehetősége van:
  1) vagy eltűri, hogy hetekig cirkáljanak körülötte ezek a robotrepülőgépek, nem tudván, hogy mikor és hol csapnak le
  2) lelőnek közülük párat, de ekkor az összes lecsap egyszerre

  Szerintem ez elég idegesítő lehet :)
   
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az sem úgy megy, hogy támadhat bármilyen irányból mert a hatótáv megengedi. Soha egyetlen ország sem fogja megengedni, hogy egy ilyet reptessenek a légterében. Beperelnék őket radioaktív szennyezés miatt, az újságok címlapján az lenne, hogy a ruszkik atomszörnnyel szennyezik őket. Ez a nukleáris rémség nem hagyhatja el Oroszország légterét, akkor meg mi értelme, ha csak arra jó, hogy magukat beszennyezzék vele?
   
  endre likes this.
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Hát ha ilyen helyzet van ulippo, akkor sokra is mégy te már a beperléseddel.
   
 9. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Jelenleg olyan helyzet van, hogy ha egy ilyet bereptetnének bármelyik ország légterébe akkor bizony beperelnék őket és meg is nyernék a pert. Úgyhogy marad az, hogy valami őrült haubagoi vízióra készülődve reptethetik maguk felett az atomszörnyüket, megbetegítve a saját lakosságukat.
   
 10. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mondjuk persze ez a nuki cirkálórakéta + a párhuzamosan mellette lebegtetett interkontinentális nuke torpedó saját kis véleményem szerint 99,9999999%, hogy szimplán blöff / propaganda. Semmi értelmük az ICBM / SLBM mellett, a nuke powered cirkálórakéta ráadásul nettó szopás lenne csak.

  Mindazonáltal pár "makettet" elkészítve olcsón lehet vadítani az atomarzenáljuk nagy volumenű modernizálását még csak most előkészítő amerikaiakat. Illetve a lakosság egy részét biztosan lehet is paráztatni - ennyit végül is megérhet nekik :) Más kérdés, hogy ennek se látom sok értelmét.
   
  fip7, endre, fishbed and 1 other person like this.
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Blöffökkel aligha lehet vadítani az amerikaiakat, nekik a fecsegő orosz fejlesztők épp most szivárogtatták ki az igazi terveiket. Az ilyen blöffökkel max az olyanokat vadítják meg akik egy ilyen hírtől máris 1000 USA körül köröző végtelen hatótávolságút vizionálnak. De ugyan mire mennek megvadult hóbaglyokkal?

  Ráadásul ez nem is félelmetesebb az ICBM-eknél, csak őrültebb. Egy őrült hordozó ami a célba jutásig is radioaktív csíkot húz. A nuketrail az új chemtrail. Olyan mintha Dr. Genya találta volna ki színtiszta gonoszságból. És ezt Vlagyi tényleg előadta.
   
  Nagy Csaba likes this.
 12. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Az nem elképzelhető, hogy a nukleáris meghajtás csak elektromos áramot termel, és ennek a felhasználával egy levegő ionozálo adja a tolóerőt. ( vagy valami hasonló )
   
 13. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  ÁÁÁÁ ez is átgondolva szerintem még megoldhatatlan, felejtsétek el.
   
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az is lehet, hogy ez a blöff arra szolgál, hogy az amerikaiak arcvesztés nélkül köthessenek szövetséget Oroszországgal :D
   
  svajcibeka likes this.
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az ICBM / SLBM mellett is van értelme, mégpedig a következő miatt: az ICBM / SLBM nem visszahívható, ezek meg lehet, hogy igen. Azaz, veszély esetén kiküldenek az oroszok az USA köré mondjuk 1000 db ilyet, azok hetekig köröznek az USA körül, de lehet, hogy sose csapnak le, mert a végén hazarepülnek. Ilyen helyzetben az USA nem indíthat pl. nukleáris válaszcsapást, mert nincs mire. Ugyanakkor, amíg az cirkálórakáta swarm az USA körül köröz, addig az USA figyelme leköthető, a katonai vezetésük és a lakosság meg stresszelhető. Gyakorlatilag pszichológiai taktikai fegyver.
   
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Na, lelki szemeim előtt már látom is Molnit, ahogy azt mondja: 1000 db Burevesztnyik :D
   
 17. beta

  beta Well-Known Member

  Jó eséllyel ez és a torpedó is csak blöff. Ráadásul nem tudom hogy miben lenne hatékonyabb egy icbm-nél. Plusz hiába tudna körözni ellenséges ország körül, ha már közelít, akkor támadásának vehetik, tehát diplomáciailag kezelhetetlen.
   
  endre likes this.
 18. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Látom azért te a 200 Pancirra még tudtál lapot húzni:p:D:D
   
  fip7, Nagy Csaba and haubagoi like this.
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Azért a hírrel kapcsolatban megjegyezném, hogy amennyire én tudom, a jelenlegi Burevesztnyik tesztek esetén hagyományos hajtóművel repülnek a tesztgépek, tehát az aerodinamikát, indítási eljárást, irányítórendszert tesztelik - nem a nukleáris hajtóművet.

  A Burevesztnyik "csak" egy újabb nagy hatótávolságú robotrepülőgép, semmi különöset nem tud, leszámítva a hatótávolságát.

  A Poszeidón más eset, az ellen nem létezik hatékony védelmi rendszer jelenleg. Persze egy tömeges ICBM indítás ellen sem, de a Poszeidón specialitása pont az, hogy egy teljesen új megoldás, amelyet elfogni eléggé macerás. Egy több száz méter mélyen akár csak 50 csomóval haladó mini-tengeralattjárót legfeljebb szemből lenne esély elfogni a mai torpedókkal. Ha tudod merről érkezik...
   
  fishbed, fip7, superjet100 and 3 others like this.
 20. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  ha oda kerül a sor, hogy bevetik, pont a döglött lovat sem fogja érdekelni a pereskedés, mert nem lesz a végére olyan bíró akinek ne olvadna a tarkójára a rizsporos parókája. Ez az egész arra szolgál, hogy streszben tartsa az amik honi védelmi erőit. Nem sáncolhatod körbe az USA-t THAAD-al meg patriottal! Ez nagyjából a kelet európába rakosgatott raktavédelemre adott egyik válasz, simán ellavírozhat a légvédelem rései között. Az meg hogy kit mérgez meg egy ilyen, az sosem derül ki. Vagy azért mert sosem vetik be, vagy azért mert ha bevetik, az egy akkora buliban lesz, hogy arra élő ember nem fog panaszkodni.
   
  endre and svajcibeka like this.

Ezen oldal megosztása