1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Gripen AESA radarját tesztelték a svájciak

Diskurzus a(z) 'Hírek a katonai repülés világából' témában - Phoenix által indítva @ 2012. december 18..

 1. aerophyl

  aerophyl New Member

  "aerophyl: a CAESAR már 2006-tól létezik fix és mozgatható antennával egyaránt. A többi merő spekuláció"

  Amiket te írsz, az a spekuláció. Van egy rossz tulajdonságom. A különböző katonai repüléssel kapcsolatos fejlesztéseket igyekszem folyamatában nyomon követni. Ezért minden Farnborough és le Bourget kiállításon ott vagyok, és begyűjtöm a friss információkat, anyagokat. Ezen felül rajta vagyok a cégek címlistáján, így naponta kapok hírleveleket a fejlesztésekről, megrendelésekről, stb. Érdekes látni, hogy a sok éve elindított programok hogy érnek be, vagy csúsznak el, esetleg törlik. A radarok egyik "állatorvosi lova" a Captor. Elhúzódó fejlesztés, részben megvalósult képességek, AESA verzió nem érett még a gyártásra, stb. Részben hasonló a helyzet a Gripen NG-vel, Főleg a radar miatt csúszik el a sorozatgyártás megkezdése, amikor a svájciak a három típust tesztelték, még 2015-re ígérték a svédek a szállítást. Ez már most három évet késik. A Raven hardverje hiába van kész, a fedélzeti integráció, a többi rendszerrel való együttműködés, a szoftverek megírása éveket vesz igénybe.
   
 2. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  @tallking

  "duckdodgers szerint:
  2012. december 19. szerda @ 13:21

  Nem azt mondtam hogy egy újdonság szar hanem azt hogy majd kiderül mit tud."
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ez az egész ugyanolyan értelmetlen vita, mint a legutóbbi radaros témában. Internetről nem lehet elég információt szerezni az ilyen fejlesztésekről. (De más haditechnikai fejlesztésről sem.)
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @Terminator

  Ez legfeljebb félig igaz.
   
 5. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Terminator
  "Internetről nem lehet elég információt szerezni az ilyen fejlesztésekről."
  "Ez legfeljebb félig igaz."
  :D
  Ott van pl a grippen (direkt hejesen írva) FAQ, meg a másik nagy írás, ami az alfa és az omega. Ez mindennek az alapja, tuladonképpen a NASA, a Locheed s mindenki innen merít, s újragondolja fejlesztéseit. Ugyhogy vannak informaciók a neten...
  (Aki komolyan veszi eme írást vessen magára)
   
 6. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  kaktusz! Bár a nickedhez illik a hozzászólás, igazából nem igazán értem hogy akkor mit is olvasgatsz itt? Illetve a másik fele, hogy ha érdemben hozzászólni nem tudsz dolgokhoz, akkor beszólni miért kell? Építő jellegű kritikát szívesen olvasok bárkitől, de az rohadtul idegesít hogy valaki idejön és a nagy büdös nullát felmutatva fikázza más munkáját. Ha felfedeztél valami hibát molni ismertetőiben azt nyugodtan oszd meg velünk örömmel hallgatjuk, ha meg nem akkor inkább hallgass! Molni veled ellentétben sok időt és munkát áldozott arra hogy a többiek átfogó képet kaphassanak a bemutatott ezsközökről.
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Azert egy fejlesztes alatt allo radar es egy 40 eve szolgalatban allo tipus nem ugyanaz.
   
 8. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  OFF
  "Építő jellegű kritikát szívesen olvasok bárkitől" Nem is neked írtam mi pocsom épitő kritikát akarsz akkor? (ok csk igy zárójelben: több szerénység, mégtöbb, nem mindenkit sárbataposni mert elolvastál 3 cikket meg két könyvet, s akkor nem kap olyan szarkasztikus megjegyzéseket amilyeneket írtam.) Amugy meg nem neked irtam mit véded ugy? Az ágyasa vagy vagy mi?
  Oh ti kis technikai zsenik! Élen veled meg a másik marhanagy zsenivel. Ti aztán mi mindent felmutattatok. Egy baszott cikket írt, amit osszeollózott innen onnan(tudod a régebbi FAQ) s ettől mindenki úgy tesz mintha legalabbis ő találta volna fel a kereket. Ez aztan munka! Aztán meg minduntalan ugyanarra a cikkre hivatkozik mintha ez lenne az ethalon, állandóan önön dicséretet kicsikarva. Bárki bármit ír ezen az oldalon ő úgy érzi azt helyre kell tegye még ha a kutya sem kérte rá akkor is mert ő maga az Úr, kinek veleményét aranyba kell önteni. Elnézést ha nem térden csuszva esdeklek hogy beilleszkedjek ebbe a képbe, s a haditechnikát csak az ő szemén át lathassam. Miért kellene itt felmutassak bármit is. Mi ez, egy tudományos lap, ahol cikkeket közöl az ember hogy nagyobb tudományos fokozatát elérje vagy mi? Mint jeleztem poénnak szántam de a begyepesedet agyuak ezt nehezen fogják fel.
  "sok időt és munkát áldozott arra hogy a többiek átfogó képet kaphassanak a bemutatott ezsközökről"
  Vagy inkabb csak íly módon tudja propagálni saját kis szaros cikkét.
  Jézusom! Majdnem elfelejtettem hogy irt egy egész könyvet is. Áhh akkor tényleg nincs mit tenni. Mostmár igazi zsenivel van dolgunk. Mea culpa, mea culpa...
  Uff ahogy az indián mondja
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért hivatkozok rá te véglény, mert nem írom le kommentben újra és újra, amit egyszer cikkben megírtam te balfasz.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Megint "anyázás".
   
 11. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  <b>Uraim, hátrább az agarakkal és több tiszteletet egymás iránt, különben az egész társaság elmegy egy karácsonyi pihenőre...</b>
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tudok mit csinálni, a mai "remek" munkanapom és egy így komment után tőlem ennyire telt azután is, hogy elmszámoltam húszig.

  Ha rajtam múlna repülne innen. Nem azért, mert engem ekéz. Ha bármelyik cikkírónak ilyet szólna be akkorát rúgnák bele, hogy az én lábam törne el...
   
 13. bartinieffektus

  bartinieffektus Active Member

  http://1.bp.blogspot.com/-ktX3veObeKE/Ttff3_abbsI/AAAAAAAACH0/zaYH0QOA-fo/s1600/gripen-swiss.jpg
  :)
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Nem nekem írtál de saját tapasztalatból tudom hogy mi munka fekszik egy ismertetőben vagy bármilyen cikkben. Egyébként jómagam leszolgáltam jópár évet, fegyverzet/lőszer vonalon és páran itt tudják, hogy van róla fogalmam amit leírok. Nyilván nem tudok mindent én sem és tévedni is szoktam, de azért elég átfogó képem van a témáról. Én is "összeollóztam" már ide rövidebb cikket és képzeld el az is munka ha átnézel 20-30 forrásművet, azt lefordítod magyar nyelvre, majd az egésznek formát adsz. Megjegyzem a legtöbb szakkönyv is így készül. De a lehetőség adott, kíváncsian várom mit tudsz felmutatni. És én nem sértegettelek és nem minősítettelek, mindössze leírtam a véleményem.
   
 15. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  duckdodgers
  "Nem nekem írtál de saját tapasztalatból tudom hogy mi munka fekszik egy ismertetőben vagy bármilyen cikkben."
  Nem a munkát birálom, hanem a kivagyiságot, a nagyképüséget.
  Képzeld el én is írtam már egykét dolgot, én nem cikíró vagyok itt hanem hozzászóló, olvasó. Miért kellene nekem itt bizonyitanom?

  Ja.. és ez csak a véleményem, amit minősitettem az mind pozitiv volt :p

  Molni
  "a rajtam múlna repülne innen. Nem azért, mert engem ekéz. Ha bármelyik cikkírónak ilyet szólna be akkorát rúgnák bele, hogy az én lábam törne el…"
  kicsibarátom... nagy a szád a képernyő előtt... Ha rajtam mulna te sem szolnál itt hozzá semmihez... De kit érdekel?
  U.I.
  Éljen a jó fajta magyar bor!

  <b>Moderálva a Fórumszabályzat megsértése miatt.</b>
   
 16. doberamann

  doberamann Member

  Mire nem képes a modern technika; részegen már nem csak a kocsmában lévőkbe tudsz belekötni...
   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  bartinieffektus

  "1997 .. leggyorsabb PCU a Pentium II-es 200 – 260 MHz

  2010(2012) .. leggyorsabb PCU az Intel Core x 3.3 – 3.8 GHz "

  Pár cpu/pu összehasonlítása, ha valakit jobban érdekelnének a konkrét értékek.
  IPS: http://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_second#Timeline_of_instructions_per_second
  FLOP/s: http://ja.wikipedia.org/wiki/FLOPS
   
 18. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  "Oh ti kis technikai zsenik! Élen veled meg a másik marhanagy zsenivel. Ti aztán mi mindent felmutattatok. Egy baszott cikket írt, amit osszeollózott innen onnan(tudod a régebbi FAQ) s ettől mindenki úgy tesz mintha legalabbis ő találta volna fel a kereket."

  Már bocs, de ez nálam nem az építő jellegű kritika. Az persze világos hogy nem vagy "cikíró", mert 2 mondatod nincs amiben ne lenne durva helyesírási hiba ;)
  A szarkasztikus megjegyzéseidet pedig majd akkor fogadom el, ha Te is felmutattál hasonló színvonalú irományt...
  És ha visszaolvasol csak itt ennél a cikknél a kommentek közt, láthatod hogy én is összeszólalkoztam már vele. Ilyen a stílusa, de attól még a szakmai munkáját elismerem és tisztelem. Mert a kettőnek semmi köze egymáshoz.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az" összeollózás" beszólás tüskés növény barátunk részéről különösen vastagbőrös. Az F-15-ről szóló műben vannak szép számmal olyan részek, amik sehol nem szerepelnek értsd, angol nyelven sem találkoztam vele soha sehol nemhogy egyenként, de összefoglalva meg azt végképp nem. Ha csak "összeollózni" kellett volna, akkor nem tartott volna 1 évig megírni, mert annál azért sokkal gyorsabban gépelek...


  Az, hogy az ember forrásokat használ fel arra, hogy <b>alátámassza mondandóját.</b> Ezzel bizonyítom, hogy nem a levegőbe beszélek. Kép, videó, mért adat, stb. bizonyítja, hogy úgy van, ahogy mondom.

  Persze azokban is lehet kételkedni, de akkor ennyire erővel abban is lehet hinni, hogy az egész világ ámítás és Mátrixban élünk. Max. ne csodálkozz, ha hülyének vagy "brit tudósnak" néznek...

  http://www.sg.hu/cikkek/94019/szamitogepes_szimulacioban_elunk


  A fentiek miatt lett 300 MB méretű a melléklet - pedig így sem tettem bele sokmindent, mert a hardcore áramlástant úgysem nézné meg senki, ezért kihagytam ezt belőle - és azért van töménytelen hivatkozással tele az írás. Lásd pl. légiharcrakéták teljes impulzusa, tolóerő karakterisztika, Ps diagram összevetése a gépről rendelkezésre álló manőverező képesség ismertetéssel, stb.

  Az adatokat nem én találtam ki, ellenben az adatokból én tudok modellezni és számolni.

  Szó se róla, pl. Ps diagramot sem láttam soha egyetlen írásban nemhogy fáradságot venni az értelmezésére vagy arra, hogy mi is lehet az. Ezért van az, hogy pár megveszkedetett bolond egy külföldi fórumon még a dagramok ellenére is fáradságosan próbálja mindenféle elméletekkel bizonyítani, hogy az F-14 miért volt jobb vagy azonos dogfighter, mint a Sas...


  Ha ezt visszafordítanám angolra az F-15 írásom akkor olyan mű lenne, ami <b>angolul is egyedülálló lenne</b> főleg, ha az ember melléteszi a "Gondolatok..." és a "HT összefoglalót".* Ezek meg végképp nem összeollózások, lévén a tudásomat próbáltam ezekbe belesűríteni.


  Ollózás? Nos, ha már ennyir erőlteti valaki. Szó se róla a 2007 Eagle Engaged könyv légiharc beszámolói az AF egyik bevetését leszámítva 1:1-ben a 2004-es Ospery könyvből vannak átvéve, az utolsó betűig.


  A "nagy műből" csak a légiharcok beszámolói rész ilyen, de még az sem nyers fordítás. Megvágtam, átfogalmaztam és kommentáltam, hogy érthető legyen mindenki számára, hogy mi történt és mi az, ami bizonytalan, vagy csak simán "ködsítés". Mármint, hogy nem fejtik ki XY okból, pl. titokvédelem miatt, hogy mit és hogyan csináltak. Egy idben ki is akartam hagyni azzal a felkiáltással, hogy olvassa el, aki akarja XY könyvben. Csak a legtöbbeknek nincs meg, nem nyomoz utána, hogy megszerezze a "virágbolti" változatot, megvenni meg végképp nem fogja. Ha én szenvedtam a fordítással, akkor a laikus méginkább. Nos, ezért maradt a fordítás. Hát el is tartott egy darabig...


  Szóval amíg növény barátnuk ideböfögései rövidbbek, mint az írásaim tartalmjegyzéke és előszava, addig szerintem kevésbé nagy arccal ossza az észt...  *A HT összefoglalót éppen újraformázom és részben újraírom, mert olyan régiek az alapjai, hogy nyelvtanilag igen fura sok helyen. Ideje kicsit fejleszteni a beltartalmat más módon is.
   
 20. chimera

  chimera New Member

  Amúgy épp kérdezni akartam hogy angolra fordítva miért nem küldöd el nagyobb szaklapoknak,hátha leközlik és leesik neked is valami belőle?!
  Szerintem mindenképp megállná a helyét minden szakmaim grémium előtt!
  Ha meg elküldöd egyenesen a Boeingnek lehet leesik egy hátsóüléses repülés mert annyira megörülnek! :)
   

Ezen oldal megosztása