1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A harckocsi fegyvernem jövője

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - DEFCON1 által indítva @ 2018. december 21..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. DEFCON1

  DEFCON1 New Member

  Sokan gondolják úgy, hogy a harckocsizóknak napjainkra leáldozott, mert a harckocsi fegyvernem idejétmúlt és elavult. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek háború bebizonyították, hogy CSAK levegőből egy háború sem nyerhető meg, illetve, hogy komplett megszálláshoz élőerőt kell a helyszínre vinni, aminek mozgatása a harctereken páncélozott és nagy tűzerejű járművek segítségével vitelezhető csak ki. A két szempont alapján úgy tűnhet, hogy igenis jogos a harckocsi fegyvernem létezése sőt fejlesztése is. Hiszen ha egy haderő ezt nem teszi, nem lesz képes megszálló feladatok elvégzésére és így uralni sem fog tudni területeket. A leírtak helyességét alátámasztja, hogy az élvonalbeli hadseregek napjainkban is foglalkoznak harckocsi-fejlesztésekkel, sőt a fegyvernem kiemelt fejlesztési támogatásokat is kap, például az oroszoknál, amerikaiaknál, Kínában és Izraelben. (A magyar kormány is tető alá hozott december 19-én egy szerződést 44 db Leo2 A7 és 24 db Panzehaubitze megvásárlásáról, a németekkel.) Ugyanakkor a légierő, a drónok, az intelligens aknák és a nagy tűzerejű kézifegyverek kifejlesztései mégis kétségessé teszi a harckocsikkal kapcsolatos potenciált. Érdemes tehát a téma a megvitatásra. Megjegyzés: remélem a hozzászólások elsősorban témafelvetésemhez és nem személyemhez kapcsolódnak majd. [Haubagoi távolmaradását nagyon díjaznám]
   
  luperator and honved like this.
 2. luperator

  luperator Well-Known Member

  Valahogy úgy érzem, hogy a páncélos hadviselés terén hasonló állapot állhat majd elő, mint a repülőgépek esetén ahol sokan és sokszor felvetették már, hogy a jövő az automatizált rendszereké lesz, távoli felügyelettel.
  Erre egyelőre az oroszoknál látni csak példát (mbt kategóriában) , ahol elgondolásuk szerint városi harcban ékként használnák ezeket az eszközöket a gyalogság előtt, minimalizálva a személyi veszteséget.
  Dudi jobban vágja az Armata koncepcióját, én leragadtam az automatizált toronynál, ami viszont más kategóriában is kezd elterjedni, legalábbis szempont a tervezés során.
  A páncélzat fejlesztése nem tudom meddig fokozható még, hisz mindig lesz rá páncéltörő fejlesztés is, ami képes lesz átütni így az aktív védelmi rendszerek a jövőben még elterjettebbek lesznek szerintem és talán nem csak a tehetős országok számára.
  Még ami talán megjelenik, az a harckocsira telepített/telepíthető mini drón ami közvetlen a hk. parancsnokának vagy a központ felé is továbbítja az adatokat. Bár, a tankok nem igazán mozognak magukban, de a helyes helyzetfelismeréshez ez is hozzá tehet, nem is keveset.
   
 3. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Egy harckocsi mindig is sebezhető lesz városi harcban. Ha nem tudják átütni a páncélt, rárobbantják a házat.... szerintem egy korszerű MBT egy nagyon hatásos eszköz az elrettentésre, légifölény esetén. Ha nincs légifölény vagy korszerű mobil légvédelem akkor a levegőből eléggé sebezhető.... mindenképen a nyílt terek mobil eszköze marad a jövőben is, elvégre itthon is több a nyílt tér mint az urbanizált övezet.
   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  1. gondolatom ez volt: jé, ez megint itt van
  2. gondolatom ez volt: egész okosakat ír! lehet, hogy normális?
  3. gondolatom a [Haubagoi távolmaradását nagyon díjaznám] záróakkord elolvasása után: qrvaanyád.
   
  fishbed and antigonosz like this.
 5. Crusader

  Crusader Active Member

  Nincs egy hasonló topik már?
   
 6. DEFCON1

  DEFCON1 New Member

  Na, csak megjelentél! Gondolom ezt a bejegyzést is szénné trollkodod és beveted magad, hogy inaktiválják vagy zárolják.
   
 7. DEFCON1

  DEFCON1 New Member

  .. amúgy hasonló jókat kívánok neked is. Nőnemű felmenőiddel kapcsolatban!
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  fishbed and antigonosz like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása