1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. wankel

  wankel Well-Known Member

  Ha már Exeter, így nézett ki a csatából kíválni kényszerülő brit nehézcirkáló, a "B" lövegtornyot ért találat után:
  [​IMG]
   
  jani22, ghostrider, fishbed and 2 others like this.
 2. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  A USS Missouri egyik négyes Boforsa, úgy tűnik nem csak hogy megúszták a kamikazét de még zsákmányoltak is egy géppuskát. :)
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  blitzkrieg, antigonosz, Lator and 3 others like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mióta használtak M2-es nehéz-géppuskát a japánok?
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nemrég halt meg Rudi bácsi, nagy haverom. 9-10 éves volt az ostromkor. Csillaghegyen lakott, vagy Óbudán. Elmentek a haverjaikkal kaját szerezni. Síri csönd volt az Amfiteátrumnál a Lajos utcában. Az Amfiteátrum közepén jártak, amikor egy kósza lövés csattant a köveken. Akkor vették észre, hogy a tér egyik felén a németek vannak a házakban, a másikon az oroszok. Egyik se akarta lelőni a gyerekeket. Ők elpucoltak. Ahogy kihúzták a lábukat a térről elszabadult a pokol. Megkezdődött a napi mészárlás.
   
 5. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Ho-103?
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Így már teljesen más aleányzó fekvése,köszönöm!
   
 7. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Nincs mit. Egészen pontosan Browning M1921 jelű vízhűtéses géppuskájának a koppintása, Breda/Vickers-féle 12,7x81mm-es lőszert tüzelt.
   
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Múlthéten a discovery chanelen vagy a historyn volt egy adás, amiben benne volt az archer is, abban a faszi azt mondta, hogy eleinte normálisan tervezték meg az archert, csak iszonyat orrnehéz lett és a teszteken kibukott mert gyorsan tönkrementek az első görgők. Mivel rengeteg valentine harckocsijuk volt, ezért meg akarták tartani azt mint alap, fogták megfordították a löveget, hogy a súly nagyjából középen legyen és így egyenletesebben oszoljon el.
   
 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Megragadott, a szinte hihetetlen kép.

  A légvédelem teljesítette a feladatát. Igaz a hajó kicsit sérült /meggörbült 1 korlát/, a kamikaze pilótát megtalálták és eltemették.

  Egy oldal, ahol ezen eseményről is vannak infók.

  https://thechive.com/2016/05/28/pass-this-story-on-to-future-generations-53-photos/
   
 10. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  alfa74, rappali_, antigonosz and 7 others like this.
 11. emel

  emel Well-Known Member

  Az egyik jueszéj-ből érkezett erősen középkorú makettező meg kishíján elsírta magát mikor meglátta, aztán boldogan mutogatta a tatfelépítményen az erkély-lőállás alatti ajtót, hogy anno a "papi" ott az ajtó mögötti helységben élte túl a kamikaze-támadást. Néhány sör erejéig rögtön nagy haverok lettek az osztrák sógorral, aki a diorámát gyártotta ... :) (Mosonmagyaróváron történt).
   
  alfa74, rappali_, antigonosz and 9 others like this.
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

 14. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Néhány ismert és kevésbé ismert kép a Zrínyiről.


  Ki-61. Ezt a gépet Chuichi Ichikawa repülte aki ász státuszt ért el, 10 lelövésből 9 B-29 bombázó volt!
  [​IMG]
   
  blitzkrieg, wankel, gacsat and 2 others like this.
 15. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Én nem akarok belemenni a mi lett volna ha vitába mert értelmetlen, másra válaszolok.
  "The cost of a Panther tank has been given as 117,100 Reichmarks (RM)[citation needed]. This compared with 82,500 RM for the StuG III, 96,163 RM for the Panzer III, 103,462 RM for the Panzer IV..." Úgy emlékszem több alkatrészből állt amúgy a Pz IV, majd utánanézek.
  Itt szeretném megjegyezni hogy akkor élen jártunk a kumulatív lövedékek fejlesztésében(a Szálasi-röppentyű konkrétan az első nehéz/állványos páncéltörő rakétavető volt), majdnem minden kaliberhez gyártottunk is, ilyeneket málháztak a Zrínyikbe is.
  A Tasnál a német és szovjet harckocsikkal való tapasztalatra alapoztak, pl a bonyolult Párduc-féle megoldásnál egyszerűbb és megbízhatóbb Pz III futóművét vették alapul.
  Ez nem feltétlenül a magyar ipar hibája, egyszerűen a Toldit akarták kicsit tuningolni de ennyi volt benne, a futómű így is összekulázta magát. Viszont a Pak-40 löveget a háború végéig nem sikerült jó minőségben legyártani, ez elég fájó volt.
  Ez faszság, volt egy rakat lovagkirályunk(László, Nagy Lajos, Károly Róbert, Zsigmond, Mátyás), de pl. a Habsburg-érában sem voltunk underdog kategória. Az első vh-ban sem technológiai vagy képességbeli hibáink voltak.
  Ebben lehet valami, a Turán futóműve rendkívül bonyolult volt, háborús használatra majdnem alkalmatlan.
  Azt pletykálták akkoriban hogy a Straussler-féle V-4 messze jobb volt mindenben de magasrangú tiszti körökben előnyösebb volt (anyagi szempontból) a svéd típus. Ez igaz-e vagy sem-nem tudom, lehet ez is a mérleg egyik felében de lehet hogy tényleg kiforrottabb konstrukció volt.
  Technikailag a szudéta-vidéki balhéig bizony a cseh hadsereg elég komoly volt még világszinten is. A teljes tüzérségük modernizált első vh-s és teljesen új fejlesztésű/gyártású volt(ekkoriban meg később is a brit francia és német hadsereg is rengeteg első vh-s löveget használt), harckocsiexportban asszem' a 3. helyen álltak úgy hogy a minőség semmivel nem volt rosszabb egy francia vagy brit gyártmánynál, a kézifegyvereik szintén világszint volt(ZB vz 26 megvan?), stb.
  Az már egy másik kérdés hogy semmit nem ér a legjobb fegyver sem ha az első ütközetben eldobálják és inkább váltanak fehér zászlóra. :D
   
  blitzkrieg and Hegylakó like this.
 16. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

   
 17. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Na Jó, ezt elszúrtam az előbb... :rolleyes:
  Nem vitaképpen, csupán megjegyzésként:
  Tas!
  2 Turan motort mókoltak össze egy bolygóműves váltóval, ami elvben működött volna. Az bizonyos, hogy rendkívül bonyolult és innovatív megoldás volt.
  A világ legjobb 75 és 88mm-es lövegével tervezték, miközben a Jagpanzer IV programhoz, vagy a Jagpanther programhoz sem volt belőlük elég.
  Visszatérve a Turán motorjára, valahol olvastam hogy a helyszűke végett nem 90 fokos, hanem 45 fokos elrendezésű V motort építettek, ami rendkívül bonyolult és
  munkaigényes gyártást tett szükségessé. Na ebből a motorból került volna bele kettő egy kétes erőátviteli rendszerrel...
  Toldi!
  A Toldi programból a Nimród verzió egész használható önjáró légvédelmi eszköz volt, illetve a 75mm-es páncéltörő ágyúval terveztek német mintára vadászpáncélost, viszont azt a löveget sem tudtuk gyártani, sajnos.
  A Toldi rendelkezett a toronyban géppuskával, míg asszem a V4 csak a fronton. Ezenkívül a V4 bőven túl volt súlyban a kiírásban szereplő követelményeknél. A Landswerk HK-ját Horhy István tárgyalta le (ha minden igaz akkoriban a Mávag vezér volt). Valóban ígéretesebb volt, bár Strasslauer futóműve egy leszedhető lánctalpas HK volt, aminek viszont a kerekes, közúti használatánál a kormányzása tudtommal nem igen volt megoldva.
  Csehek!
  Igen éppen ezt az erőt próbáltuk igaziigaznak elmagyarázni. ;)
   
  blitzkrieg and fapp_supervisor like this.
 18. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  A napokban ünnepelte 100. születésnapját Erich Klein a Wehrmacht századosa, aki harcolt Sztálingrádnál a 160-as tüzér regimentben, majd később Magyarországon a páncélos tüzérségnél (Panzer-Artillerie-Regiment "FHH").
  Teljesítményéért megkapta a német kereszt arany fokozatát, közelharcért pántot és számos egyéb érmet és kitüntetést.
  Orosz fogságba esett melyből 1953-ban szabadult.
  [​IMG]
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 20. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Döbbenetes, h milyen kicsi homlokfelületű a Zrínyi...meg alapból kics cél. Kéne egy Zrínyi 3 projekt.
   

Ezen oldal megosztása