1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. Robur

  Robur Well-Known Member

  190 cm magas. Asszem csak a Jagdpanzer volt ennél alacsonyabb 185-tel.
   
  rappali_ likes this.
 2. 1,9m, akkora mint én . :) Még a Jagdpanzer38(t) is magasabb volt nála, talán a JgdpzIV volt valamivel kisebb nála.
  Azt sajnálom hogy a páncéltörő ágyús variáns nem készült el.
   
  rappali_ likes this.
 3. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  Fehér Tigris Harkov-ban, 1943 márciusában, az 1. SS páncéloshadosztály egysége.
   
  blitzkrieg likes this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Párduc fő ereje az volt, hogy hasonlóan készült, mint a Sherman harckocsi, egy profi cég mérnökei tervezték akiknél a gyártási folyamat optimalizálása legalább olyan fontos volt, mint a harckocsi harcértéke, sokkal kevesebb munkaórát igényelt a gyártása, mint egy régebbi Pz IV-esé (látszik is a gyártási számokon...).
  (kedvenc német agyhalálom, hogy Jagdpanzer IV-hez már kész Pz IV törzseket vittek el a gyártósorról és utólag vágták le róla ami nem kellett).
   
  Ratamahata, blitzkrieg and svajcibeka like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 7. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  HMS King George V szárazdokkban, miután a hajóorrával ketté szakította a HMS Punjabi, Tribal osztályú rombolót 1942 májúsában. A romboló kitérő manővert végzett, mert egy őrszeme aknát vélt látni a ködben.
  https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Punjabi
   
  blitzkrieg, jani22, Kurfürst and 2 others like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerintem nem kellene ilyen finoman szólva "mi különbek voltunk" téveszméket terjeszteni. Esetleg néz már meg, hogy a 3,4 és 7 hadtest mivel állt szemben és mivel a románok. A Don kanyar egy mellékes történet volt és szanaszéjjel csapták magyar erőket. A román erők meg a támadás főirányában voltak.

  A szovjetek akkor erővel támadtak, hogy teljesen mindegy, hogy ki lett volna ott. A támadás pillanatában eldőlt a történet.
   
  blitzkrieg likes this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem véletlen volt a támadás súlypontja az olasz és román szakaszon.Az igaz,hogy ha németek vannak ott akkor is áttörnek csak nem mind1,hogy mennyi idő alatt.Nekik egy katlan volt a céljuk így a sebesség elsőszámú szempont volt(nem tudták,hogy Hitler hülye mint a segg Paulus meg töketlen).
   
  alfa74, Robur, fishbed and 1 other person like this.
 11. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Igy van, az oroszok nem veletlenul tamadtak ott ahol. de tulajdonkeppen mindegy lett volna, mert olyan biztosra mentek, hogy a legjobb nemet alakulatok sem fogtak volna meg oket, maximum idot nyernek es sokkal komolyabb vesztesegeket okoznak nekik.
  Paulusnak be kellett volna vallalnia a kitorest. Igaz, szinte biztos, hogy kivegeztek volna tobb ok miatt is, de megmentett volna minimum negyed millio embert es a teljesen elveszett felszerelesbol is valamit. A 6. hadsereg nagy szerencsetlensege, hogy Paulus vezette oket.
   
  Robur and blitzkrieg like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kivégezték volna? Kétlem. Vereség után sem végezték ki a felső vezetőket. Egy sikeres kitörés után elég muris lett volna, amikor megmenti seregét a pusztulástól.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  A parancsmegtagadás az más főleg úgy ha nem győzelem a vége.
   
  blitzkrieg and reich_und_roll like this.
 14. honved

  honved Well-Known Member

  Én sem gondolom hogy kivégezték volna. Hitler, ha nem volt elégedett valamelyik tábornagyával, általában "egészségi állapotára való tekintettel", nyugállományba küldte, végleg, vagy ideiglenesen.
   
 15. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Tudsz meg egy olyan tabornokot aki olyan szinten tagadott meg parancsot, mint Paulus tette volna, ha a kitorest valasztja? Szerintem a kozeleben sem volt egyik piros csikos sem, akiket felmentettek egeszsegi allapota miatt...
   
  blitzkrieg and dudi like this.
 16. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  A kitorest akkor nevezhetned sikeresnek, ha parancsba kapta volna Paulus. De konkretan megtiltotta nekik a Fuhrer. Szerintem Paulus minimum fobe lotte volna magat vagy megmergezi es nem onszantabol.
   
  blitzkrieg likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Neme egy parancsnok felső vezetési tiltás ellenére tett dolgokat és nem végezték ki őket. Leváltották őket.
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  A legjobb példa Mainstein. Mondjuk őt végleg leállította a vewzésr, nem hívta már visza. Rundstedt tábornagyot többször pihentette, többször vissza hívta. Voltak még mások is. Choltitz se égette fel Párizst, amikor az még német kézben volt, igaz ő a város felszabadulásakor fogságba esett. Budapest német parancsnoka is Hitler parancsa ellenére indította a kitörést, igaz, ő is fogságba esett.
   
  gacsat likes this.
 19. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Csak ismetelni tudom magam, egy nemet parancsnok sem tett tiltas ellenere olyan hordereju dolgot es tagadott meg parancsot, mint Paulus kitorese lett volna Sztalingradnal.
   
  dudi likes this.
 20. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Nem, nem a legjobb pelda Manstein. Se a tobbi. Az indoklasomat fentebb olvashatod Molninak szolo valaszomban. Az pedig mar csak masodlagos, hogy az altalad felsorolt parancsnokok fogsagba estek, ahogy te magad is irtad, tehat "buntetesukre" sem volt lehetoseg.

  Velemenyem szerint Paulus akkor cselekedett volna minden szempontbol a legjobban, ha kitort, aztan a szajaba helyezi a Walthert es bucsut mond az eletenek. Nem egy alkalma lett volna a kitoresre es nagyon sanszos, hogy sikerult volna nekik.
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása