1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hagyd. A múltkor már vitáztam vele egy nagyot. Szerinte ha mindent beleadunk és jobban fel lett volna szerelve a magyar hadsereg, akkor nemcsak a Donnál nyerünk, hanem a világháborút is!!!! :)
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Turbómagyar fröcsögés. Ennyi. Én már megszoktam ezt.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Matematikailag ez biztos nagyon alapos, de én úgy tudom hogy normandiában pont azt szopták be, hogy azzal számoltak hogy a Párduc egy ugyanolyan kis mennyiségben gyártott, ritka nehéz hk. mint a Tigris. Az egyik komolyabb szövi hírszerzési blamázs a háborúban, fogalmuk sem volt róla, hogy ez már rég egy standard alapharckocsi a németeknél.

  Olaszországban még alig találkoztak vele, ez is ezt támasztotta alá. Magyarán a partraszállással kapcsolatban különösebben nem kell készülni rá, ha megjelenik egy vagy kettő, majd a páncélvadászok elintézik. Patton részben emiatt is fúrta meg azt, hogy a Shermanekre hatásosabb pct. képességgel rendelkező 76 milis ágyú kerülhessen beépítésre, maradtak a rövid csövű 75-ösnél.

  Ezzel szemben amikor partraszálltak Normandiában, kiderült, hogy nem hogy néhány tucat Panther lebzsel, hanem hogy a németek tömegesen vetik be és hk. hadosztályok eszközállományának a fele a régi Pz IV, a másik fele meg már Pantherekből áll, a sima Sherman pedig kb. esélytelen vele szemben. Egyébként meg ez is csak kényszerűségből, mert ha tehették volna már rég kivonták volna a Pz IV-eket és csak Panther lett volna a hadosztályoknál, csak nem minden gyár tudta volna legyártani a nehezebb Panthert.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  [​IMG]

  Berlin ára szovjet páncélosokban

  Az alábbi táblázat az 1. Belorusz Front harckocsi- és önjárólöveg-veszteségét mutatja 1945. április 14-május 5. között, azaz lényegében a berlini hadműveletben.
  Az 1. Ukrán Front vesztesége ebben a mennyiségben nincs benne.
  Látható, hogy a szovjet páncélosveszteség ennél az egy frontnál is iszonyatos volt (közel 3000 db), de messze nem minden leküzdött páncélozott harcjármű semmisült meg. A veszteségeket főleg a német (harckocsi-, páncéltörő, légvédelmi, gyalogsági, stb.) lövegek okozták. A páncélököllel kilőtt páncélosok mennyisége számszakilag jelentős, de arányaiban már kevésbé.

  Üdvözlettel:
  Számvéber Norbert
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Nem olvastam végig, még nincs véleményem, így ne engem bántsatok. :)

  "Az amerikai hírszerzés washingtoni archívumában az elmúlt hónapokban talált iratok megerősítik: Amerika és Nagy-Britannia kifejezetten arra játszottak, hogy a németek megszállják Magyarországot. A magyar kiugrási reményeket csak azért táplálták, mert tudták, ezt Hitler nem fogja hagyni, így pedig a nyugati frontról német erőket fognak elvonni a megszállási feladatok. "

  https://index.hu/techtud/tortenelem...aszlo/?token=df9f73f138fb73c832b2896dd3d27e27
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem tudja valaki hogy a kübbelwagennek a késői kiadásán (44-45) mekkora felni volt? Gyanús hogy találtam két dobot felnivel.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

Ezen oldal megosztása