1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Laikus kérdés: amikor az USA belépett a háborúba, és a gyárak elkezdték a nagy tömegű haditermelést, akkor érvényesült az a piaci logika, hogy ettől olcsóbbak lettek az egyes darabok, mint a háború előtt? Egyszerűbb fegyverek, járművek, felszerelési tárgyak esetén ez lenne a logikus, de talán még a komolyabb eszközök esetén is. Tudtok erre vmilyen forrást? Előre is köszi.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ha jól emlékszem egy fix költség + 10% haszon rátával dolgoztak/dolgozhattak az amcsi gyárak. Konkrét árváltozás nem nagyon láttam (nincs elég adat), bár a munkaóraszám jelentősen csökkent egyes repülők esetében.
   
  FilcTroll likes this.
 3. Ki hitte volna? Ez a tetris-kihívás nem is új ötlet. :)
  [​IMG]
   
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Eleinte nem volt benzin benne. :D

   
  fishbed likes this.
 5. jani22

  jani22 Well-Known Member

  rejsz felügyelő likes this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Én régebben találkoztam ezzel naponta! :D

  [​IMG]
  :)
  [​IMG]
  Nem volt könnyű kikerülni, de nagyon hatásos volt. :D
  Több hónapon keresztül konyhaügyis is voltam.
  :)
   
  svajcibeka likes this.
 8. 1944 szeptember. Pz IV J egy P-47 támadása után.
  [​IMG]
   
 9. Lator

  Lator Well-Known Member

 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mindig elgondolkoztam azon, hogy mi lőszert puffogtattak el az égen a II. vh alatt és annak csak töredéke talált. Ami leesett, azt később háború után megtalálták vagy az természet simán bedolgozta a földbe?
   
  jani22 and blitzkrieg like this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  A kutya nem szedi össze azokat a lövedékeket meg a hüvelyeket sem biztos.Ha kimennél egy lőtérre és eborotválnád a felső 30cm-et multimiliomossá válnál...
   
  jani22 and blitzkrieg like this.
 14. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Voltak effélékre valami számítgatások, de inkább a szárazföldi haderőkre, valami hihetetlenül gyenge hatás fokkal működtek. Ez jó, mert így voltak hadifoglyok, így volt esélye a télélésre, vagy legalábbis még élnie kicsit. :(

  Gondolom, hogy ez csak egy költői kérdés volt. Ha jól emlékszem (?) Vietnámban is sokan ebből éltek meg egy darabig és a különféle fémek mentek Japánba. keresgélés közben nagyon sokan életüket vesztették, megnyomorodtak. MO-is kiemelt had műveleti terület volt a II. VH-ban, a mai napig előjönnek emlék fémtárgyak. :(
   
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Kiskalibert egy lőtéren akkor sem találod meg, ha keresed, a gépágyú lövedék pedig - legalábbis a németeknél a robbanó gránátok - sokszor önmegsemmisítővel volt szerelve, ami úgy 1,5 km után pukkant, pont ezért, hogy apró pici darabokban érjen földet.. De iszonyatos szám lehetett, anno Il2ben ha 5%-os találati aránnyal dolgoztunk már sólyomszemnek gondoltuk magunkat.
   
 16. jani22

  jani22 Well-Known Member

 17. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Német radar integrált légvédelmi rendszer és korai ECM

   
 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Én meg azon gondolkoztam már sokszor, hogy vajon hány embert öltek meg a sűrűn lakott nagyvárosokban visszahulló lövedékek?
   
  FilcTroll likes this.
 20. Valószínűleg hagyták a fenébe. A helyiek egy részüket összeszedték, tárgyakat készítettek belőle vagy beolvasztották.
  Én gyerekkoromban sokszor nyaraltam a Börzsöny lábánál élő rokonoknál. Ott a dombokba meg hegyekbe ásott pincék tele voltak hadianyaggal, a helyi srácok tudták hol voltak a lejáratok. Odamentünk egy-egy ásóval meg lapáttal és kitermeltük 1-2 ásónyom mélyen a talajt, szereztünk lőszereket*, késeket, mélyebbre ásva övcsatot, jelvényeket meg még a franc tudja mit. A lőszerek egy részében volt lövedék, gyakorlatilag élesek voltak, így utólag baromi veszélyes volt. Engem annyira nem izgatott, sokkal jobban örültem egy Kar 98 szuronynak. Ezt egy ideig használtam aztán nagyfater eltörte a nyelét és egy leírhatatlanul undorító bugyirózsaszín műanyag nyelet tett rá. :( Később el is köszörülte az élét.
  Visszaemlékezve, nagyfater öccsénél volt pl egy veder ami egy német rohambili volt, levágták a nyakvédő lemezt és fúrtak rá 2 lyukat a lánc rögzítésének. Beszéltek még az öregek erről-arról, mivel szegény környék volt sokmindent összeszedtek amit csak hasznosnak találtak.
  Szóval a kérdésedre válaszolva; valószínűleg a lehullott hüvelyeket elnyelte a föld, töredékét szedhették össze a lakosok.
   
  alfa74, Kurfürst, jani22 and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása