1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt nem én találtam ki. A frontvonal durván rövidíthető lett volna főleg úgy, ha olyan területre vonulnak vissza, ahol a védelem jobban lehetséges és nem kivérezve Kurszk után vágnak neki.

  Nem azt mondtam, hogy nácik ezzel győznek. Hanem azt, hogy akkor ez mennyivel került volna többe a Szu-nak. Tekintve, hogy Kursz után is még két évig tartott a történet belendőlü LL szállításokkal és nyugati frontokkal. (Kettő! + stratbombázás)

  Na, szerinted enélkül mi lett volna? De tényleg...
   
  endre and blitzkrieg like this.
 2. Brimstone

  Brimstone Active Member

  A történet azért tartott még kb 2 évet mert az oroszoknak szükségük volt némi időre, hogy elsöprő mértékűre növeljék a fölényüket. 1944 ben a Bagratyion hadműveletre ez a fölény már összejött. Alapvetően az oroszok képesek voltak újratermelni a haderejüket minden csata után, ( növekvő pályán voltak ) a németek pedig általánosságban csökkenő pályán voltak, minden "győztes" csatájukkal csak gyengültek.
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Amúgy ha már LL akkor szerintem ideillik ez a videó.
  2012 Lengyelország, Warta folyó partja. A mocsárból húznak ki egy 45 elején beszakadt 43-as gyártású Valentine tankot.
  Az Oroszok a háború alatt 2000 db-ot kaptak a különböző változatú Valentine tankokból.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Nézz utána a szakirodalomban, Mert így volt.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Igaz, Guderian először azt javasolta hogy 1943-ban maradjanak keleten védelemben. Mert abban az évben építik fel azt a páncélos erőt, ami eldöntheti a háborút. Hitler azonban, részben politikai okokból ( Törökország esetleges belépése a háborúba német győzelem esetén ) a kurszki támadás mellett döntött. Így a páncélos erőket gyorsított ütemben építették újjá, bár nem teljesen lettek készen a támadásra. Noha a támadás időpontját így is többször módosították emiatt. Mainstein először a támadás ellen volt Később változtatott, mert úgy látta felőrölhetik az oroszokat ott. A prohorovkai összecsapás után adta ki Hitler az állj parancsot, mivel megtörtént a szicíliai partraszállás. Azonnal kivonták a harcból a II. SS. pc hadtest 2 elit hadosztályát és Észak Olaszországba küldték. Kurszknál az utolsó orosz tartalék volt az 5. gárda harckiocsihadsereg. Bevetették ,más már nem volt nekik ott. Megálltak a németek az áttörés előtt.
   
  blitzkrieg likes this.
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Tömören a történet, nem részletezve, de a lényeg itt is itt van. Bár inkább szakkönyveket ajánlanék, amit komoly szerzők írtak a témában, mint a net.

  http://multunk-portal.hu/html/hadmuveletek_html/kurszki.html
   
 7. misinator

  misinator Well-Known Member

  Tehát összegezve mindenki beleadott apait-anyait - na meg a hibázásokat - a végét meg tudjuk.;)
  Komolyra fordítva szót; számomra nem az a lényeg, hogy kinek van igaza a vitában, hanem az, hogy minden hozzászólás plusz infó és árnyalja a bennem kialakuló képet.

  Én olyan egyszerűen látom, ahogy gondolkodom:confused::
  Hitler túlvállalta magát, egyszerre akart mindent, ami - mai szemmel már - lehetetlen vállalkozás volt.
  Egymás után lett volna szabad csak belekezdenie valamelyik frontba, s addig meg hitegetni a következő prédát.
  Persze úgy nem lehet, hogy minden nagygyűlésen azt harsogjuk, hogy mindenkit rabszolgasorba vágunk, mert mi vagyunk az árják.
  Telhetetlen gonosz őrült volt; így járt.
  Csak ennek az ára mérhetetlen szenvedés volt szerte Európában:(
   
  blitzkrieg likes this.
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az hogy igy osszealt az ellensegek listaja nem csupan hitleren mullott... Az angolok adottak voltak a lengyelek miatt /anglia uzent hadat nemetorszagnak a franciakkal eggyuutt/ a lengyel tamadas se csak hitleren mullott hanem sztalinon is /ha aztmondja varjunk sztalin par honapot evet mert nem vagyunk kessz szou akkor is megindult vollna de nem alt vollna meg a nemet hatarnal... Szou nemet osszecsapas nyilvanvalo volt ha a nemetek nem kezdemenyeznek fel even bellul a szovjetek indultak volna meg /kessz voltak a tervek es a csaparok korletekbe allomasozva/ nemetorszagnak elengethetetlen volt hogy elosszor usson meg finnorszag haboruvesztese elott...
   
  misinator likes this.
 9. Brimstone

  Brimstone Active Member

  Bőven kapott esélyeket, Elzásznál, Csehországban, az oroszokkal szövetséges volt míg meg nem támadta őket, akkor is támadott amikor nyilvánvalóan védekeznie kellett volna , szóval magának kereste a bajt.
   
  blitzkrieg likes this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem azt mondtam hogy nem maganak kereste a bajt hanem hogy nem csak rajta mullott hogy a fel vilag ellen kellett hadat viseniuk a nemeteknek /de ezt ok is tudtak hogyha elkezdik ez lesz / nem vedesbol vagy ocsarlasbol irtam amit. /a szou szovetseg igy se ugy se tartott folna fel evnel tovabb csak akkor a szovjet tamadott volna. Felkeszultebben. /ez teny a szovjetek se tagadtak kessz tervek voltak amirol a nemetek is tudtak./
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De ez csak a háború után derült ki, hogy a siker küszöbén hagyták abba az egészet, így lényegében értelmetlen volt az egész véráldozat. Siker esetén sem lett volna a kimenetel más, legfeljebb 1945 őszén ért volna a történet...
   
  blitzkrieg and Brimstone like this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Plane hogy a nemetek tudtak hogy a kurszki hadmuveletek terve a szovjetek kezeben van es szinte a szemuk lattara epitettek ki a szovjetek a vedelmet... Kurszk eroltetese csaknem akkora hiba volt mint szuez vagy gibraltar el nem foglalasa.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. 32karakter

  32karakter Active Member

  .... éjszakai napfénnyel Nürnberg felett.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Láttam már pár ilyen videót. Számomra hihetetlen, hogy ennyi év rozsdásodás után még mindig forognak a lánctalpak.
   
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Erről a Szu készülődésről még sosem hallottam. Az igaz, hogy Sztálin készült arra, hogy megtámadja Európát, de úgy tervezte, hogy majd csak azután ha a németek és a franciák jól elverték egymást egy újabb első vh-szerű konfliktusban. De ha a németek 39-ben nem támadják meg a lengyeleket, akkor a szovjetek sem mertek volna támadni. Jól bizonyítja ezt az a tény, hogy miután Lengyelország megtámadásában kiegyeztek és a németek megtámadták őket, a Szu csak 17 nap múlva mert támadni. Hitler már valósággal őrjöngött, hogy a Szu miért nem lép már be, attól félt, hogy az angolokkal egyeztek ki valójában a szovjetek. De a Szu is ugyanilyen bizalmatlan folt, félt, hogy csak csapda, csak akkor mert belépni, amikor már biztos volt benne, hogy a lengyeleknek végük, és a nyugatiak Németországgal fognak háborúzni.
  Ráadásul ha a németek nem támadják meg Lengyelországot, de a Szu később megtámadja, akkor még mindig összefoghatott volna Lengyelországgal és a franciák, angolok valószínűleg szintén a lengyelekkel tartottak volna. Persze mindez számomra így logikus, Hitler viszont élettérben gondolkodott.
   
  misinator and endre like this.
 16. 32karakter

  32karakter Active Member

  Ha jól emlészem, akkor a francia-angol garanciák a lengyeleknek kifejezetten a németek ellen szóltak - elvielg ez volt az indoka annak, hogy a szovjet támadás miatt miért nem üzentek hadat a SUnak is.

  Sztálin meg óvatos duhaj volt, mindenkit csak akkor kezdett el cseszegtetni, amikor már volt egy nagyob ragadozó a porondon, akivel kiegyezett. Utána, amikor már rá anynira nem figyeltek, azért hódídgatott.

  Másrészt pedig, mint kb mindenki, ő is 42-re tervezte a háborúra kész hadsereget, addig opportunizmus ment ezerrel. Hogy 42-ben, amikor a vörös hadsereg is felkészült, mi lett volna, az meg passz. (Ja, igen, van az a híres idézet, hogy barbarossa idején cc 100 szovjet haodszátllyak számoltunk, idáig cc 200-at számoltunk össze: na, amivel terveztek, azok a számok meglepően pontosak voltak, csak kb fél évvel korábról: pont beleütöttek a totális hadseregfejlesztésbe és átalakításba és ez a reorganizációs káosz azért segítette a németek barbarossa folyamán).
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mert keleten akkor kötötték meg a békét a japókkal. Másnap meg már nekivágtak Lo-nak. Igaz ez lényegtelen mert addigra Lo 30-40%-a már Német kézen volt vagy épp oda tartott, szóval sajnos vagy nem sajnos az egész oda került volna ahogy aztán 41-ben oda is került. Az a lényeg velük kapcsolatban hogy a németek támadtak rájuk és a háború végére szovjet fennhatóság alá került a terület. A lengyel katonák meg vagy meghaltak, vagy szovjet fogságban élte -haltak, vagy kiszöktek nyugatra, és ott harcoltak, és éltek haltak meg.
   
 18. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  khmm..vagy otthom maradtak, és létrahozták a földalatti hadsereget.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 20. Sharid

  Sharid Well-Known Member

Ezen oldal megosztása