A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
241
318
63
Persze, valószínűleg van benne projectálás is, nem vonom kétségbe.
Igazából nem tudom, hogy mennyire vették tényleg vérkomolyan ezt a pár hónap alatt legyőzzük a szovjeteket ötletet, azért a német katonai vezetés sem vakon ment be, hisz épp korábbi jó viszonyukból is adódóan elég sok mindennel tisztában lehettek, és azért abban az időben a földrajzban (átfogóan értve) is a csúcson voltak. Tehát én kissé mindig is fenntartásokkal kezeltem és kezelem, hogy valóban egy hamar (pár hónap alatt) megnyert háborút mennyire tartottak reálisnak.
Mindemellett nem azt mondom, hogy feltétlenül szilárd lábakon áll a "teóriám", de ebben a történelmi eseményben igazából egyik teória sem áll megkérdőjelezhetetlenül szilárd alapokon.
Szilárd bizonyíték vsz sosem lesz.
De amellett, hogy érdekében sem állt a románoknak a beugratásunk, az idővonal sem igen stimmel. Jún 22. német-román-olasz hadbalépés, szlovák 23., finn 25., másnap Kassa bombázása. Mire pánikoltak volna a románok? 3 napja tart a háború, tegnapelőtt beléptek a szlovákok, ma a finnek, holnap bombázzuk meg a magyarokat mert ők még késlekednek? Még nálunk sem dőlt el mit lépünk, semmi nem siettette a románokat, hogy ne várják meg mit reagálunk ill. mit hoznak a front eseményei.
Én a szovjet szándékos-véletlen bombázást raknám első helyre, aztán német és vagy magyar provokáció a következő.
 

Kopi2000

Well-Known Member
2022. március 27.
2 339
2 839
113
A II. VH magyar vonatkozásai nem ismerhetők meg a Horthy-korszak ismerete nélkül. Egy újabb Romsics előadás vezet be minket a korabeli viszonyokba...

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
26 128
48 074
113

A hatvan perces dokumentumfilm a második világháborút követően amerikai, brit és francia fogságba került felvidéki leventék és honvédek történetét dolgozza fel. A film "Kőrös Zoltán: Nyugati fogságban” c. könyve alapján készült.

(1 percnél hosszabb videót csak akkor néznek meg az emberek, ha odaírod hogy miért érdemes megnézni. És a fórumkereső sem találja meg a közösségi média linkek tartalmát, ha nem írsz mellé valami szöveget hogy mi van a linken.)
 
 • Tetszik
Reactions: Catles and Pogány