A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Nem h nem szamoltak azzal h a ruszkik tobben vannak, hanem meg stalingradnal nem is volt semmi felderitesuk. Lehuzott gatyaval fogtak oket meg a ruszkik az ellentamadassal.
Eszre sem vettek hogy egy csomo ruszki jonn a frontra.

Volt ott felderítés, arra kényesek voltak a németek.
De.

Magyar frontszakaszról is volt jelentés, hogy éjszakánként a túlparton a ruszkik fúrnak, faragnak, kalapálnak.
Reggel nézik semmi, felderítőgép végigpásztázta a folyót semmi.
Napokig ugyanaz.

Aztán megindultak a T-34-esek Jézus üzemmódban át a folyón, mivel a ruszkik 30 centivel a vízszint alá építették a hídat...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Volt ott felderítés, arra kényesek voltak a németek.
De.

Magyar frontszakaszról is volt jelentés, hogy éjszakánként a túlparton a ruszkik fúrnak, faragnak, kalapálnak.
Reggel nézik semmi, felderítőgép végigpásztázta a folyót semmi.
Napokig ugyanaz.

Aztán megindultak a T-34-esek Jézus üzemmódban át a folyón, mivel a ruszkik 30 centivel a vízszint alá építették a hídat...
Vagyis nem volt (igazán) felderítés!
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and aquarell

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Ez is igen erős félreértelmezése a valóságnak. Mert ennyire közvetlenül nem használhatták fel az Enigma adatait, mert az tuti lebukás. A valóság az, hogy inkább a konvojok változtattak irányt és a tengók nem értették, hogy miért találnak meg egyre nehezebben konvojokat. De azért megtalálták őket. Bőven voltak vesztes konvoj csaták az Enigma feltörése után is.
Dehogynem használták fel közvetlenül a feltört adatokat:

2. Allied radar blamed for U-boat losses.
Other than a statement in U-boat traffic of January 1943 that British naval units had been assigned to patrol Neumann's (U-117) refueling rendezvous area, there was little in the early traffic read to suggest the possibility of undue German concern for the security of their cipher. And the case of Neumann was more serious as compromise of a British cipher. By May 1943, sufficient anti-submarine forces were available in the Atlantic to begin a general offensive sweep and from this time on decryption intelligence was steadily used in tracking down and destroying U-boats.
Nevertheless, a general cipher alarm was not sounded in traffic for nearly a year. Cipher changes were introduced on occasions but these were routine measures. The combination of Allied superiority in radar with wide coverage of Atlantic antisubmarine aircraft patrols, both land based and carrier borne, probably diverted attention from communications security. Whatever the speculations at headquarters, the decline in U-boat successes was officially explained by the advances in Allied radar. This explanation was repeatedly offered to the U-boats at sea, with interim orders on conduct and with liberal promises of countermeasures.




  • Allied radio intelligence.
    In the direction of this power against Group Trutz - itself drawn up on the basis of German radio intelligence - Allied radio intelligence played an initially decisive role. Though 1656/26, the message actually forming the group, was not read until 7 June, the general position, and the number of U-boats ordered to head for it, were known from 1106/24 May, which had been read currently. In consequence Carrier Task Group (CTG) 21.12 was ordered to operate against submarine concentrations in the area of 35°N - 45°W in support of convoys UGS 9, GUS 7A and Plight 10. GUS 7A was diverted south of the Trutz line; on the evening of 4 June, Flight 10 was approaching the line at the point where, according to 1832/9 May, the Germans were expecting it. Before Trutz could make contact, aircraft from the USS Bogue had found the southern end of the line and bombed it. Three U-boats were attacked in rapid succession, two with promising results. A gap in the German traffic read, (1-4 June) makes it impossible to say exactly what was the effect of these attacks from the U-boats point of view. One U-boat, Reichenbach (U-217), was evidently sunk; others must have been forced to take avoiding action or to remain submerged for extended periods, for there is no evidence that Trutz ever made contact,3 much less fired a shot, on Flight 10.
  • Failure of Trutz.
    At 2306/5 the Trutz patrol line was canceled and the submarines ordered to head north for refueling rendezvous in 37°03'N - 40°54'N and 37°57'N - 44°30'W. This signified the abandonment of the convoy operation originally planned.
Amint meg volt rá a képesség, azonnal felhasználtak minden adatot a tengók levadászására.

Senki nem mondta, hogy az Enigma feltörése illetve a technikai fejlődések olyan hatással voltak az U-Bootokra, mint egy ON/OFF kapcsoló. Csak ahogy telt az idő, a szövetséges repülők és hajók az óceán egyre nagyobb résztét fedték le, az U-Bootok egyre kevesebbszer kerültek konvoj közelébe, illetve egyre többször süllyedtek el, ha odaértek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 934
113

molnibalage


"Dehogy kavitált az egész teszte. Honnan jön ez a blődség? A hajócsavarok kavitáltak mindig is."

A kavitáció és az áramlási zaj nem csak a hajó csavaroknál létező jelenség. A nyomáskülönbség hozza létre! Így a hajótest rosszul kialakított részei is rendelkeznek ilyen zajjal adott sebesség felet.
(Ha nekem nem hiszel HAPS doksi. A csepp alakú hajótest 5 DB-el halkabb, mint a csónak formájú klasszikus)

"De ez azt jelenti, hogy a hajócsavar kavitált adott sebesség felett."

Itt ismét olyan dologgal vitatkozol amit senki sem állított.

"A 60-as évekik senki nem foglalkozott ezzel, mert nem nagyon tudott és azt hitték nem fontos. "

Dehogynem! Nagyon jól tudták, hogy fontos zaj! Szerinted miért mentek lassabban kisebb zajjal a tengók amikor éppen keresték őket?
Szerinted mindenki hülye volt aki ezeken a hajókon dolgozott meg aki tervezte őket?
Azzal nem voltak tisztában nagyon sokáig, hogy az alacsony frekis zajok milyen jól terjednek. De ezzel a kutya sem foglalkozott akkor.
Az összes szonár közép/magas frekin működött, a szövetségeseknél is! (A mai 1 Khz-esekhez képest)

"Az a légperiszkóp akkora volt, hogy a háború végi radarok már számottevő távolságból érzékelték."

Nah ne fárasszál már :) Erre van valami hiteles adatod?
Amúgy mekkora az RCS különbség egy légperiszkóp és egy felszínen úszó "hajó" között? :rolleyes:


" Ezen felül te valami szokásos téveszme szintjén úgy gondolod, hogy ha a német megicsnálja azt, ami kb. Holdban levő fejlesztés, akkor a másik oldal ül a seggén és nem csinál semmit? Mert az összes ilyen a "németek győznek feltételezés" ezzel él..."

Itt fogyott el az amúgy se túl sok érved.

"És szerinted a fullon működő dízelmotor az csendes..?
Szerinted a snorkelt nem látja a radar?
Tiszta időben szerinted mekkora sodorvonala van a snorkelnek, amit lehet látni szabad szemmel is?"


Ki hallja azt a dízelt az atlanti közepén? NINCSEN SOSUS!
A radar elég közelről láthatja csak a légperiszkópot.
És éjszaka szoktak aksit tölteni nem verőfényes nappal!

Azért elég furcsa, hogy néha komoly műszaki fejlesztéseket nem akarsz elismerni.
Most kb. úgy nyomod, mint azok akik azt állítják, hogy az F-117-s a lopakodó képessége miatt nem előrelépés.
A XXI-s típus volt a tengerek első F-117-ese.
De gondolom az is véletlen, hogy a világ összes haditengerészete mind a dízel mind az atom tengeralattjáróit a XXI-s típus alapján tervezte meg.

A német mérnökök sok hülyeség mellet rendkívül előremutató fejlesztéseket is végre hajtottak. V1 robotrepülőgép, V2 ballisztikus rakéta, XXI-s légperiszkópos tengeralattjáró, Fritz X irányított cirkáló rakéta, csupaszárny és nyilazott szárnyú repülőgépek stb....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Amerikai Armored Infantry Rifle Company az egyik 1944-es állapotot hivatott bemutatni(érdemi különbség nincs köztük,hacsak valaki nem gondolja azt,hogy pl a mesterlövész Springfielf meg Garand közt olyan óriási a diferencia,hogy ettől összedől a világ).

A század teljes létszáma 251 fő amiből 6 fő tiszt,36fő altiszt és 209 fő legénység.Technikai harcértéke összesen 21db valamilyen változató M3A1 harcjármű, 3db 1/4 tonnás teherautó(leánykori néven Willys Jeep),2db 2,5 tonnás teherautó és 3db 1 tonnás utánfutó.

Századtörzs:
Létszáma 40 fő amiből 1fő tiszt,5 fő altiszt és 34 fő legénység.Járműveik 2db M3A1,2db Willys Jeep,2db 2,5 tonnás tehereutó és 2db 1 tonnás utánfutó.*

Parancsnokság:
Létszáma 9 fő amiből 1 fő századparancsnok tiszt(M1 Carabine),1 fő századvezénylő altiszt(M1 Carabine),1 fő kürtös legénység(M1 Carabine),1 fő harcjármű irányzó legénység(M1 Carabine),1 fő legénység futár(M1 Carabine) és 3fő lövész legénység(M1 Garand).Járművei 1db M3A1 harcjármű .50Cal M2 nehéz-géppuskával felfegyverezve(a járműben volt rádió és 1db Bazooka) és 1db Willys Jeep és egy 1 tonnás utánfutó.

Javító részleg:
Létszáma 7 fő amiből 1 fő parancsnok tiszt(M1 Carabine),1fő altiszt(M1 Carabine),5 fő szerelő legénység(2db M3 géppisztoly,3db M1 Carabine).
Járműveik 1db M3A1 .50Cal M2 nehéz-géppuskával felfegyverezve mint műszaki mentő/vontató jármű(a járműben nem volt rádió de 1db Bazooka igen),1db Willys Jeep.

Logisztikai részleg
Létszáma 34 fő amiből 3 fő altiszt(M1 Carabine) és 31 fő legénység(22db M1 Garand,7db M1 Carabine és 2db M3 géppisztoly).Tegnap óta nem lettem nagyobb logisztikus így itt sem mennék bele abba,hogy kinek mi a dolga,van itt szakács,írnok meg minden.Járműveik 2db 2,5 tonnás tehrautó(az egyik teherautóban ami a tábori konyhát és a szkácsokat szállíytotta volt 1db Bazooka**) és 2db 1 tonnás utánfutó.

Páncéltörő szakasz:
Látszáma 33 fő amiből 1 fő tiszt,4 fő altiszt és 28fő legénység,Járműveik 1db Willys Jeep és 3db M1A3 harcjármű.

Szakasztörzs:
Létszáma 3 fő amiből 1 fő szkaszparancsnok altiszt(M1 Carabine),1fő szakaszaltiszt(M1 Carabine),1 fő futár legénység(M3 géppisztoly).
Járműve 1db Willys Jeep rádióval felszerelve***.

Páncéltörő raj(3 volt belőle de csak egyet írok le):
Létszáma 10 fő amiből 1 fő rajparancsnok altiszt(M1 Carabine),1 fő lövegirányzó legénység(M1 Carabine),1 fő harcjármű vezető legénység(M3 géppisztoly), 4 fő lövegkezelő legénység(M1 Carabine),3 fő lőszeres legénység(M1 Garand).A vontatott páncéltörő löveg 1db M1 57mm-es páncéltörő ágyú.Járművük 1db M3A1 harcjármű(egyetlen különbség a rajok közt,hogy két raj M1A3 harcjárműve .50Cal M2 nehéz-géppuskával,1 raj M1A3 harcjárműve pedig .30Cal M1971 Browning géppuskával volt felfegyverezve).A harcjárművekben sem rádió sem Bazooka nem volt.

Lövész szakasz:
Létszáma 56 fő amiből 1 fő tiszt,9 fő altiszt,46 fő legénység.Járműveik 4db M1A3 harcjármű.(szakaszból 3 volt így szorozni kell őket)

Szakasztörzs:
Létszáma 2 fő amiből 1 fő szakaszparancsnok tiszt(M1 Carabine) és 1 fő szakaszaltiszt(M1 Carabine),Közös járművet használt az 1. rajjal.

1.raj:
Létszáma 10 fő amiből 1 fő rajparancsnok altiszt(M1 Garand),1 fő harcjármű vezető legénység(M3 géppisztoly),1fő mesterlövész legénység(M1903A4 vagy M1C Garand mesterlövész puska),7 fő lövész legénység(M1 Garand).Járműve 1db M3A1 harcjármű .50Cal M2 nehéz-géppuskával felfegyverezve.A járműben volt rádió és 1db Bazooka is.

2.raj:
Létszáma 12 fő amiből 1 fő rajparancsnok altiszt(M1 Garand),1 fő rajparancsnok helyettes altiszt1(M1 Garand),1 fő harcjármű vezető legénység(M3 géppisztoly),9 fő lövész legénység(M1 Garand).Járműve 1db M3A1 harcjármű .30Cal M1907 Browning géppuskával felfegyverezve.A járműben nem volt rádió de 1db Bazooka igen.

3.raj:
Létszáma 12 fő amiből 1 fő rajparancsnok altiszt(M1 Garand),1 fő rajparancsnok helyettes altiszt1(M1 Garand),1 fő harcjármű vezető legénység(M3 géppisztoly),9 fő lövész legénység(M1 Garand).Járműve 1db M3A1 harcjármű .30Cal M1907 Browning géppuskával felfegyverezve.A járműben nem volt rádió de 1db Bazooka igen.

Aknavető raj:
Létszáma 8 fő amiből 1 fő rajparancsnok altisz(M1 Carabine),1 fő harcjármű vezető legénység(M3 géppisztoly)2 fő aknavető irányzó legénység(M1 Carabine),2 fő lőszeres legénység(M1 Carabine), 2 fő lövész legénység(M1 Garand).Járművük 1db M3A1 harcjármű .30Cal M1907 Browning géppuskával felfegyverezve.A harcjárműben rádió nem volt de 1db Bazooka igen.A raj 1db 60mm-es M2-es aknavetővel volt felfegyverezve amelyek csak járműről szállva volt képes alkalmazni.

Géppuskás raj:
Létszáma 12 fő amelyből 1 fő rajparancsnok altiszt(M1 Carabine,1 fő rajparancsnok helyettes altiszt(M1 Carabine),1 fő harcjárművezető legénység(M3 géppisztoly),2 fő géppuskairányzó legénység(1-1db .30Cal M1919A4 géppuska),2 fő lőszeres legénység(M1 Carabine),5 fő lövész legénység(M1 Garand).
Járművük 1db M3A1 harcjármű .50Cal M2 nehéz-géppuskával felfegyverezve.A harcjárműben rádió nem volt de 1db Bazooka igen.


*A század állományához nem tartozott de megerősítésként a század kapott egy EÜ részleget a századtörzsbe ami állt 1db M3A1 EÜ járműből és 4 fő számomra ismeretlen rendfokozatú katonából(gondolom 1 fő sofőr,1fő felcser és 2 fő sebesültszállító).
**Ezután merd azt mondani,hogy nem ízlik az étel...
***A század minden járművében ami rádióval volt ellátva SCR-510 rádió volt beépítve.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ha semmit nem gyártotta korábban, akkor honnan volt 20 ezer + különféle hk?
Meg a sokezer gép a földön?
A szovjet haditermelést az áttelepülés hátráltatta egy ideig, de ezt kisegítette a LL, ahogy vitt sok kaját, bakancsot, telefont, teherautót, ami nem olyan látványos, mint a fegyver, de talán még fontosabb volt.

 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Azt hiszem, itt mâr párszor letârgyaltuk, hogy a nèmetek semilyen körülmenyek közt nem tudtâk volna megnyerni azt, amit ma 2.VH-nak nevezünk. Legfeljebb tovâbb tartott volna a konfliktus, de meg az sem biztos, mert volt még atombombâja az US-nek.
Persze müszaki dolgokról erdekes vitatkozni, de tényekkel azërt nem.
1941 végéig a németeknek reális esélyük volt arra, hogy nyertesként jöjjenek ki a háborúból. Onnantól ez az esély drámai mértékben csökkent, egy év alatt lényegében nullára. Azt hangoztatni, hogy értékelhető esélyük sem volt, már a kezdetekkor sem, éppen olyan tényfóbiás, szemellenzős dogma, mint azt mantrázni, hogy az utolsó pillanatig rezgett a léc, hogy ki nyeri meg a háborút.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Mit is látunk összességében ezen az amerikai századon?Elsőre mindenképpen azt,hogy ez egy igen szerény erő a német "testvérével" szemben.Igazából sokkal kevésbé mérhető egymáshoz a két század mint a két gyalogos század ahol bár volt diferencia de közel sem ilyen jelentős.
Nézzük a század tűzerejét és alapvető harcászatát támadásban.Az amerikai harcászat eltért a némettől, ők úgy használták a harcjárműveket mint ahogyan ma az APC-ket.Azaz a járművek csak tűztámogatást adtak a gyalogságnak, de nem mozogtak velük.Tehát úgy nézett ki a század támadásban,hogy az utolsó terepfedezetnél vagy a saját fegyverek hatásos lőtávolságának határán(ez gyakorlatban a Browning géppuskák Hatásos lőtávolsága azaz kb 800 méter)kirakták a deszantok akik innen gyalogosan az ellenséges tűzzel szemben teljesen védtelenül tették meg ezt a 800 métert a harcjárművek és a támogató rajok(szakaszonként 2 géppuska és egy aknavető) tűztámogatása mellett.Mekkora is volt ez a tűztámogató erő?Ha tokkal vonóval minden M3A1 résztvett a tűztámogatásban akkor ez összesen 10db M1917A1 .30Cal géppuskát és 10db .50Cal M2 nehéz-géppuskát jelentett a 3db 60mm-es aknavető és 6db M1919A4 .30Cal géppuska mellet.Amennyiben utolsó terepfedezettől indul a támadás akkor természetesen ez a 800 méter lecsökken anynira amennyir a terepfedezet volt az ellenségtől.Támadásban a harckocsi veszélyes irányokban állították fel a páncéltörő ágyúkat amik ha szükséges volt akkor bekapcsolódhattak a tűztámogatásba, bár 1944-ben elméletileg mág nem állt hozzá rendelkezésre HE gránát kizárólag páncéltörő lőszer.

Amennyiben a századot védelemben alkalmazták(itt sem ez volt az elsődleges feladat akárcsak a németeknél)akkor a gyalogság vonala mögött fedezékben helyezkedtek el a járművek és csak akkor gurultak előre kilövésig amikor feltétlen szükség volt rájuk,ami elég gyakori volt tekintve,hogy gyakorlatilag semmilyen tűzerővel nem rendelkeztek a járművek nélkül a rajok.Akárcsak támadásban a páncéltörő rajokat a harckocsi veszélyes irányokba állították fel.

*A század ismertetésnél pár alkalommal elírtam!Minden járműfedélzeti .30-as géppuska M1907A1.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 978
13 991
113
Mi a baj nem kaptál gyereket, nincs kivel játssz?
Családközeli a f*szom az... milyen csodálatos is mikor két szőrős pacák csókolgatja egymást, a gyerek előtt, mert a családi fészek melegségét meg kell tartani... Úgy kötöd az ebet a karóhoz mintha az lenne maga a menyország, ha egy gyerek melegekhez kerül. Semmi köze ahhoz, hogy vannak más aberrációk is nő és férfi között. Ne mossuk össze azzal ami teljesen természetellenes. Hiába volt van és lesz a történelem folyamán egy csomó buzi, gyereket még egy sem tudott csinálni a másikkal, szóval nem természetes. Azt meg hiába magyarázod hogy márpedig az, nem, nem az..
Gratulálok, Gusztustalan személyeskedésből jeles!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Érdekes összehasonlítás lenne egy magyar:eek:rosz hasonló feladatú szervezeti egység tűzerejének összehasonlítása.
Még akkor is ha esetleg kiábrándító a magyar szempontból, csak hogy kb. felmérhető legyen a magyar haderő valós ereje.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Érdekes összehasonlítás lenne egy magyar:eek:rosz hasonló feladatú szervezeti egység tűzerejének összehasonlítása.
Még akkor is ha esetleg kiábrándító a magyar szempontból, csak hogy kb. felmérhető legyen a magyar haderő valós ereje.
Ha tudsz nekem magyar állománytáblát mutatni akkor nincs akadálya de én ilyet még nem láttam pedig kerestem.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
44-ben az erdélybe vezényelt Királyi Honvédalakulatok felépítése a 9. Határvadász Dandáron keresztül:
A dandárhoz a 21. 24. 26. Hegyi felszerelésű és a 32. Határvadász zászlóaljból állt.
Egy zászlóaj 1650 fő
Ez állt:
-Zászlóalj törzsből ide tartozott a parancsnokság, a gh, a visszamaradó különítmény, a pótkeret, és a hírvivő raj.
-Három határvadász század, századonként három lövészszakasszal, szakaszonként három 31es mintájú M. 8 mmes Solothurn golyószóróval felszerelve + egy nehézfegyver szakasszal két két 36os mintájú 20 mmes nehézpuskával és 5 cmes gránátvetővel, valamint 31es mintájú állványos golyószóróval.
-egy géppuskás század amibe három géppuskás szakasz tartozott egyenként négy 1907/31 mintájú 8 mmes Schwarzlose géppuskával, valamint egy aknavetőszakasz 4 1936 mintájú 8 cmes vetővel.
-egy árkászszázad három árkászszakasszal ezek 31es Solothurn golyószóróból hordoztak egyet egyet
-egy zászlóalj közvetlen távbeszélőszakasz
Két zaszlóaljközvetlen páncéltörő szakasszal
1. szakasz két 1936os 3,7 cmes fogatolt páncéltörő ágyuval
2. Szakasz négy 36os mintajú 3,7es fogatolt pct ágyúval
-Egy zászlóalj közvetlen aknavetőszakaszal ami 2 csövet foglalt magába 36os mintájú 8 cmes vetőkkel
-egy zászlóaljközvetlen lovasszakaszt három 31 mintajú Solothurn golyószóróval és egy 36os mintájú 20 mmes nehézgéppuskával.
A legénységi állomány 43as mintájú Mauser puskákkal volt felszerelve, a század és szakaszparancsnokok mibdegyike és a raj pkk egy része király géppisztollyal volt felszerelve.
Forrás: Erdély a Hadak Útján Illesfalvi-Szabó-Számvéber
Egyenlőre hírtelen ezt tudom bedobni @dudi Számára, de még nézelődöm.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
44-ben az erdélybe vezényelt Királyi Honvédalakulatok felépítése a 9. Határvadász Dandáron keresztül:
A dandárhoz a 21. 24. 26. Hegyi felszerelésű és a 32. Határvadász zászlóaljból állt.
Egy zászlóaj 1650 fő
Ez állt:
-Zászlóalj törzsből ide tartozott a parancsnokság, a gh, a visszamaradó különítmény, a pótkeret, és a hírvivő raj.
-Három határvadász század, századonként három lövészszakasszal, szakaszonként három 31es mintájú M. 8 mmes Solothurn golyószóróval felszerelve + egy nehézfegyver szakasszal két két 36os mintájú 20 mmes nehézpuskával és 5 cmes gránátvetővel, valamint 31es mintájú állványos golyószóróval.
-egy géppuskás század amibe három géppuskás szakasz tartozott egyenként négy 1907/31 mintájú 8 mmes Schwarzlose géppuskával, valamint egy aknavetőszakasz 4 1936 mintájú 8 cmes vetővel.
-egy árkászszázad három árkászszakasszal ezek 31es Solothurn golyószóróból hordoztak egyet egyet
-egy zászlóalj közvetlen távbeszélőszakasz
Két zaszlóaljközvetlen páncéltörő szakasszal
1. szakasz két 1936os 3,7 cmes fogatolt páncéltörő ágyuval
2. Szakasz négy 36os mintajú 3,7es fogatolt pct ágyúval
-Egy zászlóalj közvetlen aknavetőszakaszal ami 2 csövet foglalt magába 36os mintájú 8 cmes vetőkkel
-egy zászlóaljközvetlen lovasszakaszt három 31 mintajú Solothurn golyószóróval és egy 36os mintájú 20 mmes nehézgéppuskával.
A legénységi állomány 43as mintájú Mauser puskákkal volt felszerelve, a század és szakaszparancsnokok mibdegyike és a raj pkk egy része király géppisztollyal volt felszerelve.
Forrás: Erdély a Hadak Útján Illesfalvi-Szabó-Számvéber
Egyenlőre hírtelen ezt tudom bedobni @dudi Számára, de még nézelődöm.
Őszinte leszek ilyesmiket én is találtam,de mint láthatod ezek azért közelébe sincsenek annak amikt én írtam(persze nem saját kútfőből hanem állománytáblák alapján).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 336
76 985
113
Nem tudom,hogy ki mennyire emlékszik erre a képreígy beteszem újra:
105494561-1921847031285897-557212301544127adhh2381-o.jpg


Ezen az ábrán az 1. 2. és 3. Kp jelöli a páncélozott páncélgránátos századokat és azok minden harcjárművét(a logisztikai járművek nem részei a harcrendenek azok hátrébb helyezkednek el).Jól látszik,hogy a század mintegy 700-800 méter szélességben és 400 méter mélységben támad.Azért lehet ilyen széles a támadási sáv mert ezt egy páncéloscsoport részeként annak 3. vonalában teszi,önállóan támadva nem lenne ilyen széles az alakzat.

A kék négyzettel jelölt századon mutatom be,a külömböző járművek elhelyezkedését az alakzatban.
Sötétkék téglalapban bekezertezve ballról jobbra a 3 páncélozott páncélgránátos szakasz.Minden esetben a "bal1-ben" helyezkednek el a szakaszparancsnok 1db Sd.Kfz.251/17 harcjárműve(20mm-es gépágyú).A szakasz további 3db Sd.Kfz.251/1 harcjárműve (MG42 géppuska) értelemszerűen a maradék.

Mögöttük zöld négyzettel jelölve a támogató szakasz.Élén zöld rombusszal jelölve a századtörzs állományából 1db Sd.Kfz.251/3 harcjármű(MG42géppuska)mint másodlagos vezetési pont a századparancsnoknak és itt helyezkedik el a század tűzvezetésért felelős altisztje is.Ezt követi a támogató szakasz 4. raja 2db Sd.Kfz.251/9 harcjárművel (75mm-es rövid csövű ágyú), mögöttük a támogató szakasz 3. raja 2db Sd.Kfz.251/2 harcjárművel (80mm-es aknavető).

Tőle jobbra egyedül sárga karikában a támogató szakasz szakasztörzse 1db Sd.Kfz.251/10 harcjárművel(37mm légvédelmi ágyú).

Tőle jobbra szürke rombuszban a századparancsnok 1db Sd.Kfz.251/3 harcjárművez(MG42 géppuska).

Mögötte vörös háromszögben 3db Sd.Kfz.251/17 harcjármű(20mm-es gépágyú),tőle jobbra vörös karikában 1db Sd.Kfz.251/17 harcjármű(20mm-es gépágyú).Ez a négy harcjármű a támogató szakasz 1. és 2. "nehéz-géppuskás" raja valamint a teljes páncéltörő szakasz.Sajnos számomra ismeretlen,hogy ez a 4db Sd.Kfz.251/17 harcjárműmilyen elsoszlásban van a vörös háromszögben és karikában.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Amint meg volt rá a képesség, azonnal felhasználtak minden adatot a tengók levadászására.

Senki nem mondta, hogy az Enigma feltörése illetve a technikai fejlődések olyan hatással voltak az U-Bootokra, mint egy ON/OFF kapcsoló. Csak ahogy telt az idő, a szövetséges repülők és hajók az óceán egyre nagyobb résztét fedték le, az U-Bootok egyre kevesebbszer kerültek konvoj közelébe, illetve egyre többször süllyedtek el, ha odaértek.

Már régen néztem, de ha jól emlékszem mindig történt valamilyen másik olyan esemény ami miatt a németek elhesegették a gondolatot, hogy feltörték az Enigmát.