A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Kaszálás egy mezőn a kurszki területen, egy kiégett német Sd.Kfz.184 "Ferdinand" nehéz önjáró tüzérségi löveggel; 1943. augusztus


19443384-original.jpg
Ha jól emlékszem a legnagyobb veszteséget egy domboldal okozta a Ferdinándoknak, legtöbb kiégett / lerobbant mire felért volna.
 
W

Wilson

Guest
Támadásban

T-34-76-os harckocsik az 5. hadsereg 220. különálló harckocsizó dandárjából Landsberg utcáin, Barndenburg tartományban; ~ 1945. január 30.

19444471-original.jpg


Landsberg városát (ma Gorzów Wielkopolski Lengyelországban) 1945. január 30-án foglalták el a 26. gárdista lövészhadtest (89., 94. és 266. gárdista lövészhadosztály) és a 220. páncélosdandár csapatai. 1945. január 30-án reggelre a dandár 15 T-34-es harckocsit (mind 76 mm-es löveggel) tartalmazott.
 
M

molnibalage

Guest
 
W

Wilson

Guest
A legnagyobb banzai támadás a Csendes-óceánon

Az amerikaiak szemétként buldózerolják a halott japán katonákat és tiszteket a Csendes-óceán legnagyobb banzai támadása után, amely 1944. július 7-én hajnali 4 órakor kezdődött azzal, hogy a japánok az "Umi Yukaba" japán hadihimnuszt énekelték, majd japánok tömegei rohantak a 105. amerikai ezred két zászlóaljának állásaiba.

9bd9123cbfc9a0e0a04c3.jpg


Lehetetlen volt visszatartani a hatalmas tömeget, amelynek egyetlen célja a halál volt. Az amerikai erőket szétverték. A japánok tovább özönlöttek az amerikai tüzérségi állások felé. Harcvonaluk mögött hátborzongató menet vonult: a bénák, a vakok, a lábatlan nyomorékok, a betegek és a sebesültek - mindannyian azzal a céllal emelkedtek ki a priccsükről, hogy a harcban haljanak meg. Azokat, akik a sebesülésektől és betegségektől annyira legyengültek, hogy nem tudtak felkelni, a japánok megölték a kórházban, körülbelül 300-an voltak. Két amerikai 105 mm-es ágyúból álló üteg lőtte ezt a tömeget.

A japánokat tömegesen ölték meg, de a túlélők tovább haladtak előre, és szétverték a tüzéreket. Ezután ritkuló hullámokban támadták a tengerészgyalogosok sietve felszerelt állásait, továbbra is súlyos veszteségeket szenvedve. Egyes helyeken a halott japánok testei olyan magasan feküdtek egymáson, hogy az amerikai tüzéreknek tüzelőállást kellett váltaniuk, hogy nyílt tüzelési zóna álljon rendelkezésükre. A japánok sem adták meg magukat, inkább fegyverrel a kezükben haltak meg, mivel az amerikai egységek megérkeztek, és nem ejtettek foglyokat. Sokan közülük (feltehetően egynegyedük itt lett öngyilkos).

Így ért véget ez a tömeges mentális támadás. Csak az éjszaka beálltával csillapodtak a harcok, és a japán katonák két túlélő csoportja áttört a tenger felé, ahol továbbra is makacsul ellenálltak. A csata után az amerikaiak több mint 3000 halott japán katonát és tisztet számoltak össze.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 104
113
 
W

Wilson

Guest
Egy zsákmányolt Pak-43-as 88 mm páncéltörő ágyú a 3. Ukrán Front kötelékében Bécs külterületén; 1945 áprilisában


19445201_800.jpg


Minden valószínűség szerint az ágyú a 4. gárdahadsereg keretében működő 251. önálló páncéltörő hadosztályhoz tartozott.

A 251.ónálló páncéltörő zászlóaljat 1943 augusztusában a Délnyugati Front 6. hadseregének 266. gárdista páncéltörő tüzérezredéből alakították meg használható zsákmányolt hadianyaggal szerelték fel. Az alakulat "szabadúszó" volt, a 176. hadsereg tartalékos gyalogezredének állományában, a megalakult zászlóalj számára nem biztosítottak központilag tüzérségi vontatókat és járműveket, a traktorpark utánpótlása a harctéren "felszedett",zsákmányolt eszközök begyűjtésével és javításával történt. Kezdetben a zászlóaljhoz két 88 mm-es lövegből álló üteg tartozott, az első üteg 4, a második 3 löveggel (összesen 7 löveggel), de 1943 szeptemberében a zászlóaljhoz csatlakozott a harmadik üteg, amelyet zsákmányolt 75 mm-es lövegekkel szereltek fel. 1943 decemberében a zászlóalj visszakerült a 6. hadsereghez, és ezzel egyidejűleg a 75 mm-es ágyú üteget feloszlatták, helyette pedig megalakították a 3. 88 mm-es ágyú üteget. Ettől kezdve a zászlóalj a háború végéig ilyen szervezeti struktúrában működött.

19445458_800.jpg


A zászlóalj a hadsereg alárendelt egységeként működött, a gyalogsági alakulatok erősítéseként szolgált, és nemcsak a harckocsik ellen, hanem a páncéltörő harc eszközeként is harcolt: így az 1945 januárjától májusáig tartó hadműveletek során a 251. tüzérségnek 54 ellenséges harckocsit és ACP-t sikerült megsemmisítenie, valamint 8 tüzérségi üteget "elfojtania".

A hadosztály megalakulása óta a 6. hadseregben tevékenykedett, 1943. október közepén a hadosztályt a 3. Ukrán Front 8. Gárdahadseregéhez helyezték át, ahol a Dnyeper jobb partján lévő hídfőkön tevékenykedő csapatokat támogatta. 1943. december közepén a hadosztályt visszakerült a 6. hadsereg tüzérségéhez.

1944 júniusában a 6. hadsereg parancsnokságát a Sztavka tartalékába helyezték át, a 6. hadsereg alakulatai és egységei pedig a 3. Ukrán Front más hadsereg parancsnokságaihoz kerültek. Különösen a 251. hadosztályt helyezték át a 37. hadsereg tüzérségi megerősítésébe. A hadosztály a 37. hadsereg erőinek részeként részt vett a Jász-Kisinyovi hadműveletben (1944. augusztus 20-29.), és a hadsereg erőivel együtt előrenyomult Bulgáriába.

1944 novemberében a hadosztályt a 37. hadsereg csapataiból, amelyek addigra a bolgár-török határ közelében állomásoztak, Magyarországra helyezték át, ahol a 4. gárdahadsereg csapatainak részévé vált.
A 4. gárdahadsereg erőinek részeként a hadosztály részt vett az 1945. január 1. és 8. között az ostromlott Budapestre való áttörés érdekében indított német offenzíva (Konrád hadművelet) visszaverésében. A német támadások visszaverése során a hadosztály elvesztette mind a 7 db 88 mm-es ágyúját. A harcoló egység teljes elvesztése ellenére a zászlóalj továbbra is létezett, és "saját erőből" kezdett fegyverkezni - a fegyverek felkutatását, javítását és üzembe helyezését a zászlóalj személyzete végezte. Így az 1945. március 15-i bécsi offenzíva kezdetére a zászlóaljnak 5 darab 88 mm-es Pak-43-as páncéltörő ágyúja volt.

1945. június közepén a Vörös Hadsereg tüzérségi átszervezésének részeként a hadosztályt a 4. gárdahadseregből a 37. hadsereghez helyezték át Bulgáriába, ahol július 1-jén a 46. gárdahadsereg lövészdandár részévé vált [és a bevetésre kerülő dandár 4. hadosztályát képezte].