A különleges erők tevékenysége

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
34 079
33 060
113
Sarkvidéki elit katonai erő: Húsgombóc hadművelet - Csak 1%-nak sikerül

A norvég hadsereg északi dandárjának felderítő zászlóalja (Etterretningsbataljonen) nagyon ritkán hajlandó arra, hogy kamera elé álljanak. Néha csak a parancsnokuk látható hivatalosan a fényképen. És itt van egy 20 perces videó egy különleges mélységi felderítő század (fjernoppklaringeskadronen) valós harci gyakorlatáról, amelynek kódneve "Operation Meatball" - egy lezuhant pilóta evakuálása az ellenség által ellenőrzött területről. Nehéz megmondani, hogy miért egyeztek bele hirtelen ebbe. Valószínűleg reklámcélokból, bár úgy tűnik, korábban sem volt gondjuk az önkéntesek toborzásával. Ugyanis a létszámrendszerük még mindig vegyes elv szerint szerveződik - először is kemény verseny folyik a sorkatonák között a katonai szolgálatra való kiválasztásért, és csak a sikeres teljesítés után kínálják fel a katonáknak a szerződéses szolgálatot.


A videóban be lehet állítani a magyar feliratot.....


Colonelcassad
5 percig voltam képes hallgatni a sírását az emberkének.
 
 • Tetszik
Reactions: Wilson

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
9 821
14 426
113
 
 • Tetszik
Reactions: Ocses and fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
34 079
33 060
113
 • Tetszik
Reactions: Pocok75 and Ocses

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
15 014
35 672
113
Norvégia különleges alakulatának első harctéri vesztesége..Tor Arne Lau-Henriksen hadnagy a norvég különleges erők első norvég katonája, aki harc közben esett el. Először áprilisban beszéltek erről az esetről, az egész sztori akkor egy nagyon aprócska jelentésen alapult a csatáról, ami bekerült a feloldott titkosítású Wikileaks archívumba. Néhány dolog azóta megváltozott.

Erik Kristofferson norvég vezérkari főnök, Erik Kristofferson tábornok Malin Stensønes-szel közösen írta, majd tavaly megjelentette első könyvét "Jegerånden" (A vadász/kutató szelleme) címmel. Többek között ezt a szomorú történetet meséli el, és eddig ismeretlen részleteket tárnak fel.Maga Kristoffersen Lau-Henriksen hadnagy 2007 nyarán bekövetkezett halálát tartja élete legrosszabb élményének.

- Amikor meghalt, nemcsak egy katonatársamat vesztettem el, hanem egy nagyon tapasztalt különleges vadászt is. Egy jó barátomat is elvesztettem. Ezért a könyvemet Thor Arne-nak ajánlom" - mondja Kristoffersen.

A Lau-Henriksen halálához vezető incidensről ír a könyvben:

2007. július 23-án az FSK [akkor még FSK/HJK - Forsvarets spesialkommando / Hærens jegerkommando, azaz a norvég hadsereg SDF-parancsnoksága - A.K.] Kabulban lévő [egyesített egységének] megbízott vezérkari főnöke voltam. A parancsnok távol volt, és néhány napon belül vissza kellett volna térnie. A szövetséges és afgán erőkkel együtt részt vettem egy nagyszabású hadművelet tervezésében.Több napon keresztül koordináltam a műveletben részt vevő különböző egységek között. A tervezés a végéhez közeledett, és néhány nap múlva munkához kellett látnunk. Az egész művelet célja egy állandó bázis létrehozása volt.

Míg az FSK nagy része egy nagyobb hadművelet tervezésével volt elfoglalva a Kabultól keletre fekvő völgyben, a különleges erők kisebb feladatokat hajtottak végre. Tor Arne és néhány tapasztaltabb kollégája megbízható kapcsolatokat épített ki az afgán rendőrökkel Kabulon kívül. Néhányuk nagyon jó információkkal rendelkezett arról, hogy ki vezeti a lázadást helyi szinten, és hol találhatók ezek a vezetők. Gyakran a helyi rendőrség még azt is tudta, hogy hol laknak a felkelők parancsnokai, amikor azok a területen tevékenykedtek.

A különleges erők közül többen, köztük Tor Arne is, jó és bizalmi kapcsolatot ápoltak a helyi rendőrfőnökök némelyikével. Az egyik problémánk azonban az volt, hogy afgán kollégáink nem tudták azonosítani az épületeket a térképeken vagy a légi felvételeken. Többször is rossz épületre mutattak, így legalább egy alkalommal ez egy fontos tábori parancsnok elmeneküléséhez vezetett. Afgán barátainknak falvakról és házakról készült képekre volt szükségük az azonosításhoz.

A képeket a talajszintről kellett készíteni, és lehetőleg úgy, hogy könnyen meg lehessen állapítani, melyik irányból készültek. A mi feladatunk tehát az volt, hogy jó képeket készítsünk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a megfelelő információkat kapjuk.

Tor Arne és a járőr többi tagja sokat beszélgetett a helyi rendőrséggel a Kabultól délre fekvő Logar tartományban. Információt kaptak egy faluról, amelyet az egyik hadúr látogatott meg, amikor a környéken jártak. Az információ megbízható volt. Ahhoz, hogy folytathassák a munkájukat, néhány képet kellett készíteniük a faluról. Ugyanakkor az őrjárat egy kicsit jobban megismerhette magát a falu környékét is. A feladat teljesen egyszerű rutin feladatnak tűnt- vegyünk egy helyi rendőrt, közelítsük meg a falut, és készítsünk néhány képet a további tervezéshez.

Afganisztánban a térképek és a valós földrajzi tények ritkán esnek pontosan egybe. A járőr két autóval érkezett. Az egyikben Tor Arne és társa[-vezetője], egy tolmács és egy helyi afgán rendőr, a többiek pedig a másikban. Tor Arne feladata volt, hogy fényképeket készítsen, miközben a hátsó kocsiból fedezték. Amikor az őrjárat megállt a gerincen, ahonnan a képeket készültek készíteni, felfedezték, hogy közvetlen látótávolságban nincs falu. Az őrjárat megnézte a térképet. Egy út vezetett a faluba, amely elhaladt mellette, megkerülte a dombot, és visszatért oda, ahol most álltak. Mérlegelés után úgy döntöttek, hogy az első autóval elhaladnak, míg a másik autó és a járőr többi tagja a gerincen marad. Egy autó kevesebb feltűnést keltene a faluban, mint kettő együtt.

A terveknek megfelelően Tor Arne útközben lefényképezte azt a házat, ahol az állítólagos lázadóvezér gyakran tartózkodott. [Ezt észrevéve] néhány férfi a falu azon részébe sietett, amely a folyó túlsó partján volt. A falu végén, azonbsn amely csak néhány házból állt, véget ért az út. A járható útvonal, ha hinni lehetett a térképnek, nem felelt meg a valóságnak. Így kénytelen voltak visszafordulni, és azon az úton kellett visszajönniük, amelyen idejöttek.

Amikor elhagyták a falut, az egyik férfi, akit korábban láttak, kiszaladt az útra az autó elé. Levette a kabátját, és egy AK-47-es szegezett a norvég katonákra. A sofőr, Thor társa, Arne, azt kiáltotta: "Fegyverek!", és megállította a kocsit. Néhány nyugtalan perc következett. Thor Arne és társa elővették a fegyvereiket. Három fegyveres volt látótávolságban, és tüzet nyitott a két kommandósra. Rövid, heves tűzharc után az összes felkelőt megölték, de Thor Arne-t is. Fejbe lőtték, és azonnal meghalt.

Határozott és pontos válaszlépések eredményeként a támadókat lelőtték, és a lövöldözés megszűnt. A mi oldalunkon nem voltak további veszteségek. A második kommandós nagy személyes kockázatot vállalva körbefutotta a kocsit, és Thor Arne-t betette a kocsiba. Ezután elhajtottak, és csatlakoztak az őrjárat többi részéhez.

Thor Arne társa később megkapta A Háborús keresztet karddal(Krigskorset med sverd) , Norvégia legmagasabb katonai kitüntetését ezért a csatáért.

Colonelcassad
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed