1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hetven évvel ezelőtt Magyarország előzetes egyezményt kötött Angliával és a szövetséges hatalmakkal a feltétel nélküli megadásról.

  http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130830-ii-vilaghaboru-magyarorszag-kiugras-tortenelem.html
   
 2. danielblack

  danielblack Guest

  Na ezt a témát szeretem :) Itt olyanokat is lehetne mesélni, ami az egyes fórumtársak szüleivel, elődeivel történtek a háború idején?
   
 3. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Részemről annyi, hogy a nagyapám repeszt kapott a lábába, de felkapták és cipelték a társai, úgyhogy túlélte... A nagyanyám egyik testvérét pedig megerőszakolták az oroszok. Nagyjából ennyi.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Magyar „csodafegyverek” a második világháborúban

  http://www.honvedelem.hu/cikk/40994_magyar_csodafegyverek_a_masodik_vilaghaboruban
   
 5. comandante

  comandante Well-Known Member

  Jobb híján ide teszem be ezt az érdekes filmet, melynek szerintem nem az az érdekessége a mire a film címe sugall. hanem egy érdekes részlete a filmnek. A film 13. perce után a filmhíradó magyar csapatoknak tulajdonított tevékenysége alatt érdekes járművek tűnnek fel. Mintha ezek magyar felügyelet alatt lettek volna, legalább is a jelenet azt sugallja a felületes megfigyelő számára. A járművek érdekes alakja miatt, és mivel ugy tudom ilyen eszközök a magyar hadsereg kezelésében nem voltak utánna néztem a tipusuknak. Nos ezek a járművek a videón 4 vagy 5 barab volt látható talán nem mások mint az 1 es páncélvadász R35 francia tankra épített változata. Ezek a járművek szerintem kevésbé ismertek ilyen kialakításban. A 47 mm löveggel felszerelt járművek a háború ebben a szakaszában már csak korlátozottan lehettek használhatók. A kérdés az kik láthatók a járművek körül, esetleg átadott járművekként a magyar honvédség kapott belőlük kisebb menyiséget. A fellelhető infók szerint ebből a kivitelből csak kb 200 db létezett és valóban bevetették őket az orosz fronton is. Azonban magyar példányokról nem tudni.
  http://youtu.be/H3-AdDA5ulI?t=13m
  Adatlap:
  http://panzerwaffe.pl/krzemek/pzjager_i/pzjg_i_tt.htm
   
 6. comandante

  comandante Well-Known Member

  http://youtu.be/H3-AdDA5ulI?t=13m
   
 7. Unio

  Unio New Member

  Lenne pár kérdésem, hátha valaki megtudja erősíteni vagy cáfolni.
  Előre szólok ezeket én csak ilyen pletyka szinten hallottam, kb: ismerősöm ismerősének a haverja mondta téma, szóval nem tartom nagyon hitelesnek, sőt inkább abszurdnak.

  Magyar katonák (egységek, alakulatok) harcoltak-e a királyi honvédséghez tartozva a nyugati, az észak-afrikai vagy az olasz fronton?
  Ha igen, akkor van ezekről valahol valami információ?

  A Dániában "került, ragadt" katonáinkról tudok, de ők ugye nem harcoltak.

  Igaz, hogy az Afrika Korps egységei valahol az alföldön kaptak sivatagi kiképzést még mielőtt Észak-Afrikába szállították volna őket?
  Egyébként ezt több embertől hallottam már.

  Igaz, hogy nálunk gyártották az Afrika Korps egyes felszereléseit, pl a bakancsot?

  A háború alatt magyar csapatok voltak a finn hadszíntéren?

  Az ardenneki offenzívában részt vettek-e magyar egységek, netalán különlegesek?
  Ennél azaz elmélet, hogy elvileg a fallschirmjagerekhez és otto skorzeny embereihez is kerültek hazánkból katonák és ők részt vettek ezekben a szabotázs akciókban.

  Persze itt feltett kérdéseknél ilyen pár száz fős csapatról, csapatokról szól a városi legenda, nem pedig hadosztályokról :).

  Nem tartom hitelesnek ezeket az infókat, kivétel talán a nálunk gyakorlatozó német egységesdit. Mondjuk én már semmin se lepődök meg, lehet, hogy mind igaz :).
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Úgy tudom(már régen olvastam? hallottam?) hogy vittek a háború vége felé alakulatot tőlünk a nyugati hadszíntérre. De ha nem, akkor is voltak németországban kiképzésen katonák akik esetleg találkoztak a nyugatiakkal. Dédöregapám pl nyugati (nem orosz) hadifogságba került igaz gyorsan elengedték mert nem katona volt csak erdélyi vezérkari tisztnek szekéren vitte az ingóságait családját nyugatra.
  Magyar önkéntesek úgy tudom harcoltak a finnek mellett az orosz ellen. De ennek utánanézek. Mivel hadianyagot adtunk esetleg elképzelhető hogy voltak kint tőlünk "megfigyelők" is.
  Valami gumitalpú bakancsról régebben mintha hallottam volna én is ,mindenesetre ismerős a dolog de lehet UL is.
  Az SS-ben tőlünk,illetve a rendes magyarországi területekről többen is részt vettek csatlakoztak. De honnét nem? Szóval elképzelhető hogy egyes személyek tudhattak magyarul az offenzíva alatt. Skorzeny-i előtte nem sokkal rabolta el Horthy fiát bebuktatva ezzel a kiugrást és a Horthy rendszert. Csapódhatott mellé magyar személy ezért.
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igen már beugrott, volt osztálytársam öregapja a légvédelmi csapatoknál szolgált és németországban vagy valahol attól nyugatabbra voltak az elmondása szerint. De nem mertek nagyon lőni a repülőkre a géppuskával vagy mijük volt? mert akkor azonnal megsorozták őket a levegőből az ami vadászgépek. Kb 20 éve hallottam ha igaz igaz ha UL hát nem tudom.
   
 10. Unio

  Unio New Member

  Igazából ez az egész egy komolyabb beszélgetés alkalmából merült fel és ilyenkor mindenkinek jött a „azt hallottam, hogy” szöveg :).

  A Finnek megsegítésére küldött téli háborús magyar zászlóaljról és felszerelésről tudok. Nekik ugye az a történetük, hogy 344 fővel elindultak egy hosszú, kacskaringós útra, és mikor Finnországba értek, akkor már vége is volt a háborúnak. Ott még őrizték a határ egy részét, majd 1940 májusában haza is tértek, talán páran ott is maradtak a saját felelősségükre.
  De mikor a németek megtámadták a SZU-t, és a finnek is újra hadba léptek, akkor vajon kerültek-e oda magyar katonák vagy egységek és harcoltak-e egészen a háború végéig?

  Az ardenneki offenzívás bevetéseket magyar katonákkal, különlegesekkel eléggé sci-finek tartom, de kitudja, lehet alapja.

  Van még egy történet.

  43-44 körülül fallsirmjager-ek (vagy ss csapatok) gyakorlatoztak vagy fordultak meg az Észak-Magyarországi hegységekben, vagy pontosabban a bükk környékén.

  Ezeket a pletykákat hallottam, hallottuk.
   
 11. Unio

  Unio New Member

  Ezt a légvédelmi csapatos dolgot már másoktól is hallottam, de akik ezt mondták, azok olyan 44-45 környékére datálják, amikor már sokan átmenekültek Ausztriába a szovjetek elől.
  Én így tudom a története, persze lehet tőle független amit te írtál.


  http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes__4979770-a-masodik-vilaghaboruban-minden-magyar-katonat-a-szovjet-frontra-kuldtek-nyugat

  itt van pár érdekesség:

  <i>Úgy tudom, hogy kis számban voltak Franciaországban egy ideig magyar helyőrségek, de most nem találtam semmit róla a google-val, szóval a nyakamat nem tenném rá.</i>

  <i>Voltak magyar pilóták, akik a Luftwaffe-ban szolgáltak a Nyugat Európa fölött. Becze Csaba- Elfelejtett Hősök c. könyvében is ír róluk név szerint csak most lusta vagyok előkeresni:)</i>
  <i>
  Ismertem olyat, aki Hamburgban volt légvédelmi tüzér.
  http://www.deungarskesoldater.dk/ungarsk/magyar.html</i>
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Unio

  Szerintem ha Combat Gearen megkeresed johni firpót ő egy jó részére fogja tudni a választ mert úgy rémlik,hogy a hadtörténetiben dolgozik.De ne felejtsd el itt is megosztani a válaszát!
   
 13. Unio

  Unio New Member

  Igaz! El is felejtettem, akkor írok neki, kösz dudi ;).
   
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egy jó kis tartalmas, tömör leírás:
  http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20140115-margarethe-i-magyarorszag-megszallasa-hosszas-keszuletek-eloztek-meg-magyarorszag-nemet.html?sec-top
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Most olvastam el. :)
   
 16. danielblack

  danielblack Guest

  http://www.roncskutatas.hu/forum/227
   
 17. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Valaki tud valamit a 102. nehéztüzér ezredről? Dédnagyapán szolgált ott, gyalog jött haza a hamburgi hadifogságból.
   
 18. danielblack

  danielblack Guest

  Nemrég olvastam el a Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj című könyvet. Mindenkinek ajánlom olvasásra! A gyimesi szorost védő magyar alakulat sorsát mutatja be a kiképzéstől a hadifogságig.
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egyik ismerősöm Budapest körül szolgált légvédelmi bemérőként. Azt mondta, még a haború alatt is hihetetlen lazaság volt náluk. Félmeztelenül nyugágyakban napoztak még őrségben is. Amikor tenniük kellett volna valamit, akkor se tudtak, mert a repülőgépek már úgy felgyorsultak, hogy mire kiszámolták a lőelemeket, addigra már el is tüntek a láthatáron.
   
 20. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @danielblack
  Pont arrafelé voltam egy hétig, mikor a kezembe nyomták. Hatalmas élmény az ott leírtak nyomát felfedezni (a vasúti őrház alatt még mindig ott van a harckocsik ellen ásott gödör).
  Én csak csak ajánlani tudom! Kötelező olvasmányként is az illetékeseknek...
   

Ezen oldal megosztása